Solgul abrikosmarmelade med vaniljekorn

DSC_8536

Køb en bakke friske abrikos, og lav den smukkeste abrikosmarmelade med vaniljeprikker. Af den solgule slags.

Marmeladen smager FANTASTISK på nybagt brød. Helt igennem vidunderlig. Marmeladen er ikke helt billig at lave. En bakke abrikosfrugter fandt jeg til 20 kr, en vanillestang koste 10 kr. Sukker koster ikke meget, men lidt. Dvs. over 30 kroner for en lille bøtte marmelade, men så er der til gengæld også gourmet-marmelade af høj klasse. Virkelig lækker marmelade og alle pengene værd.

Opskrift på abrikosmarmelade:

1 bakke abrikos (jeg fik dem ikke vejet, men gætter på at der var 3-400 gram?

DSC_8460 Marmeladen laver nærmest sig selv.

Du skal bare tage stenene ud af abrikosfrugterne, skære frugterne i mindre stykker, tilsætte vanillekorn og 1½ dl. sukker. Læg låg på ved middel varme i ca. ½-1 time, indtil al væden næsten er opsuget.

Det var det. Så er marmeladen godt på vej 🙂
DSC_8466
Tilsæt sukker. Jeg brugte 1-1½ dl sukker, start evt. med lidt mindre og smag til undervejs.

DSC_8468 Skrab vanillekornene ud af vanillestangen og bland med lidt sukker. DSC_8470

Tilsæt den tomme vaniljestang bagefter. Den kan sagtens afgive god smag, imens marmeladen simrer. Lad bare vaniljestangen blive i marmeladebøtten bagefter også, den fortsætter jo med at afgive god smag. Fisk den op, når/hvis du får tilfældigvis får den på brødet en dag. 😉

DSC_8467

Sukker, vanille, abrikos. Ikke så mange dikkedarer og slet ingen tilsætningsstoffer. Ikke mange E-numre her. Helt bevidst udelod jeg også Amaton. Det er slet ikke nødvendigt, når man laver så lille portion, som smager så godt. Så bliver den nemlig spist indenfor en overskuelig tid 😉
DSC_8473
Lad marmeladen simreboble, indtil al væden næsten er fordampet. Rør i gryden flere gange, for at lure konsistensen. Fornylig lavede jeg ferskenmarmelade, men der var jeg ikke skarp nok. Pludselig var marmeladen kogt så meget ind, at massen blev meget tyk, stiv og var sekunder fra at brænde på. Det vlle da være SÅ ærgerligt, at mislykke så lækker en marmelade, så hold øje! Pyh, fik heldigvis reddet min ferskenmarmelade i sidste sekund.

Sådan ser massen ud tæt på “målet”. Lækker sirupsagtig blanding. Det er nu, du skal smage til. Måske der skal lidt ekstra sukker i?.  DSC_8481 Når marmeladen er kogt ind, hældes den hurtigt på glas eller anden tætsluttende opbevarngsbøtte. Vanillestangen og hele molevitten kommer med. Bemærk de smukke vaniljeprikker. Uhm så lækker abrikosmarmelade!DSC_8485Jeg prøvesmagte marmeladen på et Verdens Bedste Brød. Se det var en himmerigs mundfuld! Kender du ikke til Verdens Bedste Brød, kan du læse mere om det i morgen. Der vil jeg skrive om det. Igen, selvom det er en gammelkendt historie 🙂DSC_8540 Kan du gætte forskellen på disse to billeder? Finde “fejlen”?

Tja på det øverste er vejret udenfor gråt, på det nederste skinnede solen lige pludseligt. Mad bliver smukkere i solskin, ingen tvivl om det, og det gælder også den solgule abrikosmarmelade. Solen klæder dén marmelade, uden tvivl, ligesom den også klæder mig….og dig! Vi skynder os at nyde solens sidste solstrejf! Gid den snart vil komme på besøg igen og blive hængende! 🙂DSC_8542Smuk lækker vaniljeprikket marmelade. Smager godt på nybagt brød, på tykmælk, i desserter, som topping på is, i pandekager, på knækbrød. Et must på en ostemad…..

Rigtig god fornøjelse med din vaniljeprikkede abrikosmarmelade. Den er LÆKKER! Glæd dig! 🙂DSC_8536

Mere inspiration

8 Kommentarer

  1. Jane Vestrup 21. juli 2017 af 08:34- Svar

    Jeg har selv et abrikostræ i mit drivhus og indtil videre har jeg plukket knap 4 kg lækre smagfulde abrikoser. Træet giver vildt mange i år, til trods for, at jeg selv har måttet lege Bi, da der ikke rigtig er nogle insekter på det tidspunkt træet blomstrer. Så nu skal der laves marmelade og syltes halve abrikoser. Og spises rå så vi får tynd mave :-).

    • Gitte Hansen 21. juli 2017 af 22:13- Svar

      Hej Jane
      Ej jamen det lyder jo bare helt fortryllende. Sikke heldige I er Jane og så meget skøn marmelade I kan lave.
      Lyder som om I har den skønneste abrikos-sommer 🙂
      God fornøjelse med abrikos-træet fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Julie 19. juli 2017 af 11:44- Svar

    Det her er en skøn- og ikke mindst super lækker marmelade, som jeg snart har lavet i en del år. Jeg tillader mig dog at tilsætte Cointreau, hvilket lige giver marmeladen det sidste pift ;-D

    • Gitte Hansen 21. juli 2017 af 22:20- Svar

      Hej Julie
      Uhm – det lyder da som en rigtig lækker marmelade du får lavet der. Tusind tak for tippet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Hanne Nielsen 24. juni 2017 af 13:45- Svar

    Jeg har lige lavet din abrikosmarmelade – jeg kom dog også ca. 200 g revne gulerødder i, så jeg ialt havde 500 g abrikoser og gulerødder – det blev så lækkert! Jeg syntes det passede fint med ca 1 1/2 dl sukker. Skøn marmelade at have på lager, så længe den varer !

    • Gitte Hansen 25. juni 2017 af 11:07- Svar

      Ej hvor lyder det bare som en god ide Hanne, super lækker marmelade kan jeg forestille mig 🙂
      Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive her – og nyd marmeladen.
      God sommer til dig
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Piskeriset 23. september 2013 af 23:19- Svar

    Den er rigtig smuk! ♥
    Jeg må dog indrømme, at jeg ikke har lavet abrikosmarmelade herhjemme de senere år, efter jeg opdagede, hvor lidt smag der er i abrikoserne i de danske butikker i forhold til de franske. Ville ønske det var lettere at tage frisk frugt med hjem fra ferier 🙂

    • Gitte Hansen 24. september 2013 af 06:50- Svar

      Der var nu fin smag i denne marmelade, men abrikoserne var vist også importerede. 😉
      Ja gid man lige kunne fylde kufferten 🙂

Læg en kommentar