Sommermenu – grillstegte bøffer på støbejerns grillpande

DSC_5027

Skøn skøn sommerweekend!

Danmark har været delt i to vejrmæssigt set i dag. Øst fik regn og vest fik sol og sommer. Jyderne vandt så lige den vejrkrig. Fedt at være jydetamp, især lige i dag 😉

DSC_5040

De hvide ben blev luftet allerede fra tidlig morgenstund. Vinden luftede, blomsterne duftede. Der var god tid. Søndagsrengøringen kom til at fylde mindst muligt. Mest mulig tid blev brugt i det fri.

God tid og lækkert vejr fører tit til ekstra lækkert mad på vores matrikel.DSC_5035

Os der ikke er særligt rutinerede grillere, er nu inde i en god stime og får grillet næsten hver dag. I går var det egentlig også grillvejr, men da grillede vi alligevel bøfferne indendørs. Vi ville nemlig indvie vores nyanskaffelse! Selvom køkkenskabene er fyldt med potter og pander har vi alligevel købt en pande til. En støbejerns-grillpande! (Ole Palsby-design. Købt i Kvickly for 130 kr – et kup tror jeg!)

DSC_5020

Jeg har længe ønsket mig en pande hvor temperaturen kan komme særligt højt op og hvor bøfferne ville kunne få de helt særlige grillstriber. En støbejernsgrillpande holder særligt godt på temperaturen. Jeg mindes stadigvæk den LÆKRE bøf vi fik serveret på Hereford Beefstouw. Bøffen blev serveret på en støbejernspande og holdt sig varm under hele måltidet. Fantastisk lækkert! Grillpanden har også den fordel, at stegeskyen siver væk fra bøffen. Jeg forestiller mig at kødet bliver mere lækkert, når det ikke konstant ligger i stegesky?

Jeg havde købt disse bøffer. Fine store bøffer af ungkvæg. DSC_5022

Jeg fyrede godt op for støbejerns-grilllpanden. Forinden havde jeg penslet den med lidt olie (det stod der i anvisningerne til panden).

Bøfferne stegte 3 minutter pr. side. Hviletid 5 minutter. Kødet hang fast i panden, hvorfor mon? Måske temperaturen ikke var høj nok? Det var tæt på jeg ikke kunne få dem af, det jeg skulle vende bøfferne. Ved du mon hvorfor?

DSC_5023

Det lykkedes at få vendt bøfferne. Jeg krydrede godt med salt og peber på begge sider. Jeg slukkede hurtigt for temperaturen på panden, jeg tænkte at den ville holde varmen længe? Jeg lod bøfferne hvile på panden, det var måske forkert? De blev møre og lækre, men måske lidt for “well-done?”

Note to self: Hviletiden skal nok ikke tilbringes på panden?

DSC_5024 Imens bøfferne stegte lavede jeg en hurtig salat med olie/eddikedressing til og lidt græskarkerner på toppen. DSC_5025og en lille creme fraiche dressing med hvidløgspeber og urtesalt. 
DSC_5028

Kartoflerne var nemme. Købe Pommes Duchesses. De var okay. Dejligt med nemme kartofler, når tiden helst skal bruges på terrassen i sommer og sol. 😉DSC_5033Der blev selvfølgelig også lavet en hurtig omgang bearnaise-sauce. Det blev en knorr-løsning og en dobbeltportion. Mine store teenagere kan HÆLDE bearnaisesauce i sig 😉

Der blev hurtigt dækket op på terrassen.

Fornemt måltid at kunne nyde i det fri. Skønt. Det er tæt på at en steak stegt på en støbejerns-grillpande smager næsten lige så godt som en helt rigtig grillbøf.

DSC_5037

Min støbejerns-grillpande og jeg skal nok blive gode venner. Vi skal bare lige lære hinanden at kende. Den er god en dag hvor vejret ikke er til udendørs grill. Jeg forstiller mig også, at jeg kommer til at grille mange grøntsager på panden? Grillede peberfrugter, grillede majs måske også?

Skønt med sommermåltider der kan nydes i det fri, til fuglesang og med lav hvilepuls.  Skønt med måltider hvor alle bliver hængende længe ved bordet (selv de store børn).

Denne uge lover godt, hvis man lytter til vejrudsigten. Nogle dage med gråvejr og regn, men mildt. Vi har indrettet en spiseplads hvor vi vil kunne spise i det fri netop på sådanne dage. I læ og tørvejr. Vi skal bare lige minde os selv om at huske at gå ud, selvom der er gråt når man kigger ud af vinduet. 😉

Du danske sommer. Velkommen til 🙂

DSC_5036

Et lille P.S.: Til maden spiste vi også et lille hurtigt improviseret hvidløgsbrød af en fulddkornsdejrest. Mere herom en anden dag. Du får lige et “sneak-peak” her.

P.P.S: Behøver jeg sige, at det mest var moren der spiste af det grove hvidløgsbrød? De andre havde travlt med at proppe sig med kød og bearnaisesauce…;-)

DSC_5039

Mere inspiration

12 Kommentarer

 1. Morten P. 13. februar 2016 af 18:44- Svar

  Søgte efter Hvordan man bruger og fandt hvordan man “starter” en grillpande.

  Klargør en Grillpande Inden Brug

  Husk også, at en grillpande skal være klargjort, eller stegt ind, inden man benytter den. Den skal helst steges ind med et tyndt lag olie (majsolie eller vindruekerneolie er gode valg) inden brug, til at fylde alle porrerne i støbejernet. Dette sikrer at maden ikke hænger ved når man bruger den, men i stedet slipper let.

  Man kan klargøre sin grillpande ved at give den et let lag olie, og så putte den i ovnen i ca 30-40 min ved ca 175-200 grader. Denne behandling skal være færdiggjort inden første brug, men er efterfølgende ikke nødvendigt, så længe man holder grillpanden ved lige med jævnlig påføring af et tyndt lag olie efter brug. Denne type klargøring er normalt ordnet fra fabrikkens side, men tjek hellere selv om det er tilfældet ved køb af en ny grillpande.

  Håber denne info er brugbar for nye læsere 🙂

  • Gitte Hansen 13. februar 2016 af 22:57- Svar

   Hej Morten
   Tusind tak for superprof information om grillpander! Rigtigt gode fifs. Hvordan undgår du at panden ikke ryger, når der er olie på? Det har jeg nemlig oplevet? Du smører kun olie på første gang, ikke hver gang inden du bruger den?
   Jeg vil være obs og huske at smøre min i olie – takket være dig. Godt du skrev fiduserne til mig – så de kan komme med her på bloggen og komme andre til gavn.
   Hvordan vasker du forresten din pande? Uden sæbe og ikke i maskine tænker jeg? Håber det er ok jeg prøver at afpresse dig lidt flere fiduser? 🙂
   God fornøjelse i dit køkken fortsat.
   Mange hilsner
   Gitte

   • Morten P. 14. februar 2016 af 15:29- Svar

    Brug ALDRIG sæbe på en støbejernspande!
    Se denne beskrivelse om rengøring på nettet 😉
    https://www.youtube.com/watch?v=ZSMr1Rupzr4
    Imellem “hovedrengøring” af panden, vaskes den af i varmt vand og smørres efterfølgende ind i et tyndt lag olie.

    Til stegning bruger jeg vindruekerneolie, ikke på den riflede pande men på kødet og ikke meget.

    Håber dette var brugbart.

    Hilsen Morten

    • Gitte Hansen 14. februar 2016 af 20:17- Svar

     Hej Morten
     Tusind tak fordi du tog dig tid – det var sødt af dig at skrive og meget brugbar info. Fornemt. Tusind tak skal du have.
     Mange hilsner
     Gitte

 2. Sidsel 21. april 2015 af 14:04- Svar

  Hej Gitte. Hvor ser den opskrift dejlig sommerlig ud. Jeg fandt en lækker grillpande på tilbud, så jeg sidder lige og prøver at finde nogle lette “sommer”opskrifter til når vejret er som nu, hvor det ikke er varmt nok til at sidde udenfor og grille, men at man stadig kommer i lidt sommerhumør. Så jeg tror, at jeg vil prøve din opskrift. Jeg er dog lidt i tvivl om, hvor meget fedt jeg skal bruge til min pande, så kan du give mig et bud på det? Det er den her pande, jeg har købt:

  Mange solrige hilsener fra Sidsel

  • Gitte Hansen 21. april 2015 af 20:53- Svar

   Hej Sidsel
   Du skal kun lige bruge et par enkelte klatter smør, og tilsæt det efter porrerne har lukket sig på bøfferne. (1-2 minutters bruning på hver side)
   God fornøjelse med de lette sommermenuer.
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Jenny 4. juni 2013 af 22:07- Svar

  Hej Gitte

  Hvis din grillpande er sliplet, må der sikkert godt komme sæbe på, men så kan den ikke tåle de helt høje temperaturer. Jeg kommer stadig olie på min, og den ryger en hel del ,men det er nok i virkeligheden fordi olien ikke kan tåle varmen. Jeg har ikke så meget olie, bare til at dække bunden, men ikke op til toppen af rillerne. Der hvor jeg boede før satte jeg brandalarmen i gang to gange med grillpanden, der efter lærte jeg at tage batteriet ud 🙂

  • Gitte Hansen 5. juni 2013 af 12:10- Svar

   Hej igen Jenny
   Min er ikke en slip-let så jeg skal vist undlade sæben fremover. Jeg glemte olie sidst og det gik faktisk ganske fint. Lod panden stå i blød nogle timer bagefter, og det havde den bestemt ikke godt af.
   Det hjalp at brænde panden af på 300 grader, så var den så god som ny.
   Øv lidt ærgerligt at en støbejernspande er sådan en der skal håndteres lidt specielt. Sådan en har det med, i det lange løb, at havne bagerst blandt potter og pander.
   Tak for dine gode råd.
   Rigtig god Grundlovsdag til dig Jenny
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Jenny 3. juni 2013 af 20:38- Svar

  Hej Gitte

  Jeg har en grillpane, der efterhånden er “stegt til”. Jeg har behandlet den som en alm. Støbejernspande, altså skal den olimættes, der er råd på nettet om at en støbejernspande skal i ovnen på 225 grader i ca. En time med oli på, jeg har bare brugt min igen og igen med rigeligt olie på.

  Husk ingen sæbe.

  • Gitte Hansen 4. juni 2013 af 06:58- Svar

   Hej

   Tak Jenny for dine gode råd til grillpanden. Jeg må indrømme at jeg var ved at opgive den i weekenden. Jeg synes bøfferne smagte metallisk og panden duftede rust-agtigt. Jeg brændte panden af i ovnen på 300 grader i næsten en time. Hvis man putter olie på når den skal i ovnen, ryger det så ikke helt vildt?
   Putter du olie på panden inden du steger?
   Jeg øver mig stadig på den pande og lurer om jeg synes bøfferne bliver bedre. Det har jeg endnu ikke besluttet mig for om jeg synes.
   Ups. Jeg brugte sæbe på min, synes der stod I anvisningerne at man godt måtte? Synes den er svær at vaske ren uden?
   Tak for dine gode råd Jenny 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Dorthe 27. maj 2013 af 16:01- Svar

  Jeg vil bare gerne sige tak for en virkelig dejlig og inspirerende blog 🙂

  • Gitte Hansen 27. maj 2013 af 21:04- Svar

   Hej søde Dorthe

   Hvor var det da virkelig en sød hilsen at få fra dig. Tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig. Det blev jeg rigtigt glad for <3
   Dejligt du har lyst til at kigge med her. Jeg sikker på at vi høres ved igen 🙂

   Taknemmelige hilsner fra en glad bagenørd 🙂

Læg en kommentar