Søndagsculotte i Römertopf med gulerødder og bagte kartofler

Ude godt, hjemme bedst. Familien har været på tur til Fyn til julegaveudveksling, hos hyggelige farmor og farfar, men er nu vi vel hjemme i julehulen igen. 🙂

Bagenørden har hygget sig men kan nu se det begynder at knibe med bagedage før jul. Bagenørden er bagud med julebageriet. Sikke en frustration for en komplet bagegalning, at være bagud med julebageriet!

Bagedesperadoen ilede derfor hjem fra Fyn og kastede sig straks ud i 3 slags småkager. På en gang. Pebernødder, chokolade/hasselnødde/farinsmåkager, og vanillekranse. Mere om dem i andre indlæg. Udover kagebageriet bød dagen også på en lækker søndagssteg. I Römertopfen. Surprise?

Det var lidt af nød at Römertopfen blev brugt i dag. Ovnen var jo fyldt med bageplader med småkager der skulle hives ud og ind hvert 5 minut, og så kan man jo ikke bage en oksesteg på helt normal vis? Det du’r da ikke at småkagerne kommer til at smage af oksesteg?

Også på denne måde er Römertopfen genial. Der er jo låg på stegesoen og man kan derfor sagtens bage alt muligt i ovnen imens. Ingen dufte slipper ud. Eller næsten ingen. Römertopfen blev sat i ovnen og fik samme temperatur som kagerne. 200 grader varm luft. Stegen stegte i den tid det tog mig at lave 5 kagedåser med småkager. Tæt ved 2 timer.

Intet mindre end genialt. Jeg plejer altid at bage når jeg laver Römertopf mad. Der er rigeligt med plads i ovnen til det og det piner mig at bruge den mængde energi det tager at langtidstilberede en steg. Man kan bruge den ekstra plads til boller, franskbrød, rugbrød eller KAGE imens.Eller til tilbehør til stegen : hjemmelavede pommesfrites, bagte kartofler eller flødekartofler  Energirigtigt, effektivt og tidbesparende.

Opskrift på Culotte i Römertopf med gulerødder og bagte kartofler : 

Sæt Römertopf-delene i vand. Den skal suge mindst ½ time.

Skræl 8 gulerødder og skær i stave. Skræl 5 rødløg og skær i kvarte og gerne også 1-2 peberfrugter (hvis du har).

Grøntsagerne lægges i bunden af Römertopfen og culottestegen lægges på toppen. Forinden er stegen blevet snittet og krydret.

Låget lægges på og stegen steger i min. 2 timer. De sidste 10 minutter inden tages låget af så stegen kan blive grillet lidt på toppen. Stegen hviler 10 minutter til sidst.

Imens tager du grøntsagerne op af Römertopfen og lægger dem i et fad. Fadet kommer med en tur i ovnen til kartoflerne og bliver “grillet” lidt så de ikke smager så “kogte”. Den sky der bliver tilbage sier du og jævner til den lækreste sovs. 🙂

 

Vi lavede bagte kartofler til dagens okseculotte. De kunne fint være i ovnen sammen med småkagerne og Römertopften. Til bagte kartofler bruger vi bare helt almindelige kartofler, dog nogle store nogen af slagsen. Vi vasker kartoflerne og skærer et ½ cm dybt kryds på toppen. Kartoflerne pakkes herefter ind i staniol og bager med i ovnen i min. 1 time.

Vi lavede også små stegte kartofler i ovnen samtidigt. Kartoflerne renses og vendes i olie og salt. Steger i ca. 45-60 min. på 200 grader varmluft. Kartoflerne vendes rundt et par gange.

Fantastisk alt det der kan være i en almindelig ovn! 🙂

Stegen var helt perfekt. I Römertopfen går det sjældent galt med oksekødet. Det bliver altid mørt og lækkert. Påregn et par timers stegetid.  1 time pr kilo? En stegeso er FANTASTISK! 🙂

Bon appetit. Der går næsten ikke en søndag uden den Römertopf er fremme Jeg er virkelig glad for den. Man kan ikke mislykke maden deri. I promise! 😉

Den overbelyste klat på billedet er bearnaise-sovs. Ja vi fik to slags sauce. Havde ikke troet der blev stegesovs nok til alle mand, men jo! Der blev den lækreste stegeskysauce. Tip : Smid aldrig stegesky fra oksestege ud. Du kan lave de mest velsmagende saucer.

Sådan så søndagsmenuen ud.

Godt alle mine bageambitioner blev opfyldt en smule idag. 3 slags småkager blev det til. Hvem skal dog spise alle dem?? 😉

Bagenørden takker af for i aften. Dejligt at være tilbage igen. Ude godt hjemme bedst 😉

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Mai-Britt 6. januar 2013 af 21:50- Svar

    Det tror jeg skal prøves…. Jeg har prøvet med en variation af Pulled pork… Det giver det møreste lækreste kød – det kræver lidt mere syre og så skal den være meget stæk. Så rigeligt chili og æblecidereddike i den tykke søde barbecuesauce 🙂

    • Gitte Hansen 6. januar 2013 af 22:59- Svar

      Pulled pork er bestemt også i mine overvejelser. Det må jeg prøve en dag. Tænker at Römertopfen vil være perfekt til det? Du kan roligt kaste dig ud i Culotten i Römertopf. Kødet bliver lækkert og mørt.
      Dejligt du har lyst til at kigge med 🙂
      Tak for dine tips til barbecuesauce. Dem vil jeg huske 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Mette Hansen 28. december 2012 af 14:57- Svar

    Hej. Du skriver altid Römertopf skal i vand før brug. Hvad bruger du? En stor balje?
    Jeg har selv en Römertopf og bruger en høj balje men det kniber at den kan være i
    vasken. Jeg tænkte, du måske havde en god idé, dem har du jo mange af ;D
    Hilsen Mette

    • Gitte Hansen 28. december 2012 af 15:27- Svar

      Hejsa Mette

      Dejligt du har lyst til at kigge med og godt du skriver når du kommer i tvivl. 🙂 Jeg fylder begge halvdele med vand og sætter dem i vasken eller på køkkenbordet. Nogen gange fylder jeg en halvdel med vand og sætter den anden oveni og fylder den med vand også og lader dem stå i vasken. Det er lidt forskelligt. Det handler bare om at delene suger mest muligt vand.
      Dejligt at høre fra dig og pøj påj med dine Römertopf-eksperimenter 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar