Sprød applecrumble med hasselnødder, kokos og kanel

Efteråret er over os. Solen titter frem, men kun få sekunder. Lige som man glad tænker : Ah sol. Man kunne tage i skoven?….Man kunne gå i haven?….Man kunne finde sig en sol-læ-krog? Så trækker kulsorte skyer ind og regnen fosser ned påny. Jævnt deprimerende!

Imellem to regnbyger idag nåede jeg ud i haven for at indsamle ugens æblehøst. Der skulle bages applecrumble! Noget må der til for at kvikke en halvtrist efterårslørdag op!

Der var 10-12 fine røde æbler incl. nedfaldsfrugten

Min plan var at lave en applecrumble peppet op med kokosmel og hasselnødder. Kokos og æble går fantastisk godt i spænd sammen og hasselnødder er ALTID godt på kage. Knasende godt. Det måtte prøves:-)

Opskrift på Applecrumble med hasselnødder, kokos og kanel :

Æbleblanding :

8 æbler, 1 dl sukker, 1 spsk. kanel, 100 gr. hasselnødder,

Crumblemasse :

100 gr kokosmel, 250 gr. hvedemel, 2 tsk vanille, 2 tsk kanel, 1 dl havregryn, 1 dl flydende Kærgården

Alle æblerne blev skrællet og skåret i grove tern og lagt i et fad penslet med flydende Kærgården.

Der blev drysset 1 dl sukker over æblerne iblandet 1 spsk kanel. Til slut kom de hakkede hasselnøddekerner på. 

Sådan så æbleblandingen ud, klar til crumble. Lækkert! Smukt! Velduftende! 🙂

Crumblen blev rørt hurtigt sammen;

250 gr hvedemel, 1 dl. sukker, 100 gr kokosmel, 1 dl. havregryn og 1 dl. flydende kærgården. Det bliver en smuldrende dej som blot skal drysses over æbleblandingen.  Hverken æltes eller trilles.

Tip : Hvis du erstatter sukker med farin får du en kraftigere og mere karamelagtig smag. Farin og kanel er RIGTIGT godt sammen i æblekager. Det må vi prøve næste gang 😉

Sådan ser crumblen ud. Kan du fornemme hvor grynet og dryssende den er?

Crumblen drysse nu på æbleblandingen.

Til slut et par striber flydende Kærgården på kryds og tværs og din applecrumble er klar til at komme i ovnen. 175 grader i tre kvarter (ca). Kig lige til den det sidste kvarter og skru evt. lidt ned hvis nødderne på toppen er ved at blive for mørke.

Det plejer at passe med, at du kan sætte din crumble i ovnen når du tager aftensmaden ud. Så er der crumble til dessert. Genialt som “gæstemad”. Desserten kan lave sig selv imens man hygger sig ved bordet og desserten kan ovenikøbet forberedes i god tid.

Crumblen smager fantastisk med vanilleis eller flødeskum til. ;-P

Det var GODT at jeg dristede mig til at prøve med kokosmel. En almindelig crumble er også fantastisk lækker, men der skal lidt afveksling til. Den er jo lang sådan en æblesæson 😉

Crumblen var lige præcis så sprød og lækker som jeg forestillede mig den ville være. Har du ikke prøve en crumble med havregryn, så tag og gør forsøget. Grynene og hasselnøddekernerne sammen var en lækkerbidsken. Æblerne var helt bløde, piskefløden kold.

Behøver jeg sige, at applecrumblen smager allerbedst lun?

Hvis man lige ser bort fra æbleskrælningen så er det en hurtig dessert at lave. Dejen skal ikke hæve, æltes, piskes men blot røres let med ske og drysses over. Jeg har læst mig til, at man helst ikke må have fingrene i en crumbledej for længe, så den bliver for varm. Det skal være en dryssedej.

 

Genial den m/k der opfandt applecrumblen i sin tid. Vildt let at få dessert/kage i en fart. Genialt at bruge frugt fra haven til hjemmebag. Genialt med en kage hvor man som regel har de fleste ingredienser i huset (eller i haven).

Om foråret kan du lave rabarbercrumble. En pærecrumble er også fantastisk, men æblevarianten stikker de andre. Sødme, syrligt på en gang.

Jeg funderer over og planlægger allerede det næste æble-projekt. Dejligt der stadig er 20-30 æbler tilbage på det gode æbletræ 🙂

Har du en æbleopskrift du gerne vil dele, så skriv gene en besked. 🙂

Imorgen er det søndag og DER skinner solen! Sådan er det! 🙂

P.S.: Det er OGSÅ biografernes dag, hvor alle film kan ses til ½ pris. Hele familien tager afsted til hensholdsvis en drenge og en pigefilm. Ses vi i biffen? 🙂

 

Mere inspiration

Læg en kommentar