Sprød grov gulerodstærte med løg og timian

DSC_2019

I lørdags var jeg alene hjemme. Som i, HELT alene hjemme. Ahh.

Jeg ved godt jeg ikke må sige det højt, for jeg elsker jo altså min familie, og er taknemmelig for hvert eneste sekund med dem, men altså, alenetid sætter jeg også stor pris på!

Mit eget tempo. Min egen musik. Læsetid uden afbrydelser. Kun en at lave mad til. Mig selv. FEDT Jeg kunne derfor give den fuld gas med “mor-retter-kun-mor-vil-kunne-lide”! Den fik fuld skrue i gulerods-retningen! 😉

Da jeg serverede denne gulerodstærte ved mit middagsbord var der stor jubel fra middagsgæsten – højt kunne JEG udbryde: “uhm hvor smager denne kødløse grøntsagstærte dog FANTASTISK”. Ikke nogen teenagere der spurgte “Hvad skal vi ellers have at spise?” (læs:jeg kan ikke lide det du serverer, vil jeg kunne overleve på andre retter evt.?), eller “øv, skal vi slet ikke have kød til?”

Jeg er fuld af lovprisninger over denne gulerodstærte. Den er både billig, kalorielet, nem og velsmagende. Hvad venter du på? 😉DSC_2026

Her kommer opskriften på sprød gulerodstærte med timian og løg:

Grov tærtedej:

100 g grahamsmel
120 g hvedemel
1 dl tykmælk
½ dl olie

 Tærtefyld:

1 kilo gulerødder i små tern

2 løg i tern

5-6 æg /afhængig af størrelsen)

2 dl mælk eller tykmælk

1 spsk. tørret timian

Salt/peber.

DSC_2021

Sådan laver du gulerodstærte: 

Rør tærtedejen sammen, gerne med køkkenmaskine, men brug også gerne fingrene.

Du kan også bruge vand/mælk istedet for tykmælk, men tykmælk synes jeg giver en sprødere og knap så tør bund?

Dejen er uden æg, så den kan godt virke lidt porøs, saml evt dejen med lidt ekstra vand/olie.

Smør et tærtefad og pres dejen ud heri. Jeg ruller ikke dejen, men klemmer dejklumpen flad på midten og presser den ud i tærtefadets kroge.

Du kan forbage bunden, men det gjorde jeg ikke. Jeg synes tit tærter bliver for tørre når man forbager? Har du gode/dårlige erfaringer med at forbage tærtebunde?DSC_2005Der var små sprækker og revner i min tærtedej, så jeg behøvede ikke prikke den. Prik den endelig, så undgår du at din tærte får en underlig facon når den bager.

DSC_2007Skræl gulerødder og løg

DSC_2002 DSC_2003Læg de snittede grøntsager i tærtefadet. DSC_2008 Drys med krydderi.Jeg brugte mit yndlingspeber: hvidløgspeber, men du kan også bruge almindeligt friskkværnet peber? Husk salt også.DSC_2010 Rør nu æggeblandingen. Pisk æg med tykmælk/mælk og tilsæt også krydderier her. Rør godt. DSC_2011 Hæld æggeblandingen over gulerodstærten.   DSC_2013 Drys tærten med tørret timian inden den sættes i ovnen.

Bag ovnen 45 minutter ved 175 grader varmluft. Bag tærten nederst i ovnen. Måske skal tærten have lidt længere tid? Føles den alt for svuppende inde midt på giver du den bare lidt længere tid. DSC_2018Jubii så er der gulerodstærte til mor, og den smagte fuldstændigt lige så fantastisk som jeg håbede den ville.

Næste gang kunne jeg godt finde på at stege gulerødder og løg i lidt smør inden jeg putter dem i tærten, for at give dem en stegt smag. Det ville også kunne afkorte tilberedningstiden en del tænker jeg?

Fantastisk lækker tærte! Dagen efter stornød vi gulerodstærten til frokost og dagen efter igen, havde jeg et lækkert stykke tærte med i madpakken. Sand gulerodstærte-succes i dagevis. Hvad gætter I på? Tror I teenagerne ville smage dagen efter???

(næh, hvorfor tror du der var tærte til flere dage??? #morwin)

Anbefaler gulerodstærte. Skal du også snart være alene hjemme?? 😉DSC_2020

 

 

 

 

 

 

 

Mere inspiration

14 Kommentarer

 1. Mette 2. februar 2014 af 09:45- Svar

  Smiler – ja vi kunne nok godt finde ud af at lave mad sammen 🙂 Mange af dine opskrifter kunne lige så godt have været mine!
  Og tror at jeg skal have gulerodstærte på næste søndag – men som tilbehør til noget kylling – de der proteiner er jo også vigtige 🙂

  • Gitte Hansen 2. februar 2014 af 20:35- Svar

   Hej
   Ja vi kunne blive et fint team.
   God idé med kylling til. Hvis jeg serverer kylling til gulerodstærten, ville min familie absolut også finde den mere “spiselig”
   Hyg dig i uge 7 – rigtig god fornøjelse 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

  • carl erik boesen 1. september 2016 af 20:19- Svar

   …. Lækker opskift, denne gulerodstærte….rodfrugter er fantastiske til næsten alle former for kødløse retter….fiske, fjerkræ og lammekød er super til rodfrugt-retter….

   • Gitte Hansen 1. september 2016 af 20:33- Svar

    Hej Carl Erik
    Vi er komplet enige her. Tak for dine gode madtips og tak også fordi du lige mindede om denne tærte. Den skal da vist snart på menuen igen herhjemme 🙂
    Mange hilsner
    Gitte

 2. Mette 1. februar 2014 af 17:01- Svar

  Jeps uge 7 er snaaart 🙂 Glæder mig. Alenetid burde være et must for alle.
  Og jo smørstegte revne gulerødder (evt med løg og hvidløg) – UHM! Steger nu rigtig tit i becel, synes at det også giver ’smørstegt smag’. + noget krydderi – og så æg og evt. hytteost som fyld. YUMMI 🙂

  • Gitte Hansen 1. februar 2014 af 21:54- Svar

   Uhm så lækkert ja, smørstegte gulerødder med løg/hvidløg. Uhm! God idé også med hytteost og becel. Det lyder som vi to godt kunne finde ud af at gå i køkkenet sammen 🙂
   Tror vist snart jeg skal lave gulerodstærte igen i en lidt andet udgave denne gang 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Poulsen 31. januar 2014 af 23:42- Svar

  Syntes det er imponerende at du kan finde energien til det når du er selv hjemme. Hvis vi andre er selv hjemme, så kan jeg love dig for at det bliver noget let 🙂

  • Gitte Hansen 1. februar 2014 af 21:49- Svar

   Hej Poulsen
   Tak for din hilsen. Dejligt du kigger med her 🙂

   Havde lyst og energi til at gå i køkkenet og ville blive slemt demprimeret af at spise en rugbrødsmad lørdag aften. På andre tider generer det mig ikke at springe over hvor gærdet er lavest 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Mette 31. januar 2014 af 06:12- Svar

  Tak 🙂 Men det er først i uge 7 så der er læææænge til 🙂
  Glemte helt – prøv at rive og svitse gulerødderne inden du hælder dem i tærten – lidt mere omstændigt end tern – men det smager så meget mere anderledes – og lækkert.
  Mette

  • Gitte Hansen 31. januar 2014 af 20:25- Svar

   Hej Mette
   Uha uge 7 er jo lige om hjørnet, rigtig god hyggetid til dig.
   God ide at rive gulerødderneerne, tror du ikke også det vil smage godt at smørstege dem lidt først?
   Putter du ellers andet i dine gulerodstærter? Jeg er jo altid på udkig efter gode fiduser 😉
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Grethe 30. januar 2014 af 19:03- Svar

  Hej Gitte
  Lækker tærte …………..til en alene hjemme dag.
  Uhh hvor jeg forstår din trang til alene tid ………….den tror jeg vi er mange mødre og koner der deler ,men det føles lidt fyy agtig at vi også tør at sige det højt.
  Jeg havde også set frem til en hel lørdag fri ,hvor manden var til sportsstævne,(mine børn er voksne for længst)og har deres egne familier………
  men så kom der et enkelt lille barnebarn i vejen der skulle passes ,så der røg den forventning om ro og fred……………….men det endte nu med at blive en sjov og hyggelig dag .med en sød og glad lille dreng…………………men der drives lidt rovdrift på mødre ind imellem,og man har såå svært ved lige at få sagt fra med god samvittighed,for det er ikke ligesom en gangbar undskyldning ,at man bare trænger til fred og tid for sig selv,……………men dem der står med en billet i hånden og skal ud de klarer frisag med et snuptag .
  et lille hjertesuk mellem mødre,selvom man helst ikke siger det højt.
  Hav det godt
  Hilsen herfra Grethe

  • Gitte Hansen 30. januar 2014 af 21:51- Svar

   Hej Grethe
   Ja vi hører vist ved et tabu her. Det er sjældent man hører mødre/farmødre/mormødre sige højt, at de sætter pris på alene-tid. Jeg har udbasuneret det i min familie, og vil prøve at være opmærksom på at lytte til hvad JEG har brug for (før jeg siger ja til alt).
   Men let er det ikke!
   Jeg håber du fik tiltusket dig alenetid alligevel og nød samværet med den lille fyr.
   Tusind tak for din besked. Dejligt lige at vende lidt alvor engang imellem også 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 6. Mette 30. januar 2014 af 06:15- Svar

  Ja jeg skal 🙂 Hele 3½ dag – og jeg skal NYDE!!! Nå ja, der er vist også lige noget med noget job, men jeg skal dælme nyde mine sidst på eftermiddage og aftener – heeeeeeeeeeeelt for mig selv.
  Og måske bliver det til tærte… Måske ikke. I sommers fik jegi 2 dage havregryn og cornflakes til aftensmad, dag 3 gav jeg den gas og lavede laks med en masse grøntsager 🙂 Nød bare at være MIG – og det var aaalt for varmt til mad også 🙂
  God dag til dig

  • Gitte Hansen 30. januar 2014 af 21:46- Svar

   Skønne fridage til dig. Skønt også at slippe for madlavningstjansen engang imellem. Hvad mon menuen ender med denne gang, når du skal være alene igen?
   Rigtig god alenetid til dig. Ja det er SKØNT at være “mor alene hjemme” bare engang imellem… 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar