Sprødt hvidløgsbrød med hvidløgsolie og fuldkornshvede

Jeg bager ofte hvidløgsbrød. Har en rigtig god opskrift fra min søster som jeg har videreudviklet lidt på. Opskriften finder du her. I forhold til den originale opskrift tilsætter jeg lidt ekstra mel, da jeg ellers synes dejen bliver for tynd.

Jeg synes også at jeg kunne tænke mig et brød med lidt mere fylde i? Prøvede derfor at skifte halvdelen af hvedemelet ud med fuldkornshvede. Det var en succes! Der kom mere “bid” og smag i brødet, selvom det ikke hævede helt så fint op som I kan se. Sprødt det var det dog. Og lækkert.

Opskrift på hvidløgsbrød med fuldkornshvedemel : 

7 dl lunkent væske. (vand/mælk/evt. blandet med surmælksprodukt)

1kg mel (Jeg brugte her ½ kg fuldkornshvedemel og ½ kg alm. hvedemel)

50 gram gær

3 tsk sukker

1½ tsk salt

1 spsk citronsaft

Oliedyp :

1 dl. olie. 6 fed hvidløg. 1-1½ spsk. tørret oregano. Groft salt.

Fremgangsmåde : 

Gæren udrøres i væsken. Mel blandes i. Dejen bliver som tynd havregrød, dryppende og våd. Kan du fornemme konsistensen her?

Dejen hældes straks over i en bradepande beklædt med bagepapir.

Dryppes med oliedyp og drysset med salt og evt. rosmarin. Sættes i en kold ovn for at hæve 1 times tid. Ovnen kan sættes på 50 grader for at fremskynde hæveprocessen.

Man kan købe hvidløgsolie på flaske, hvis du ikke orker at lave din egen “olie-dyp”. Sådan en flaske havde jeg tilfældigvis i dag.

Prik i dejen med fingrene, så der kommer små huller i dejen hvidløgsolien kan løbe i. Ellers har brødet en tendens til at hæve op på midten og hvidløgsolien løbe ned langs siderne.

Drys med groft salt og evt. friske krydderurter hvis du har eller brug tørret oregano. Det er også fint. Her kan du se mine hvidløgsfed svømme i olie.

Brødet sættes i en 225 grader varm ovn og bages 15-20 minutter. Det skal være sprødt i top og bund. Tag evt brødet ud og bank lidt på det det undervejs.

Sådan ser det færdige brød ud :

Sprødt, lækkert, saltet, skønt.

Det er nemmest at klippe brødet ud i firkanter inden servering. Meget nemmere end at skære.

Nu har du lækkert madbrød til suppe f.eks. Brødet er genialt til en let ret som suppe der ikke i sig selv mætter og fylder så meget i maven. Brug også brødet til pastaretter, lasagne, risotto eller? Ja listen er lang.

Dagen efter er brødet ikke så spændende. Det kan lunes i ovnen igen på 100 grader (ikke for længe, så bliver det for tørt). Du kan også flække dine brødfirkanter til lækre sandwichbrød eller bruge dem som pizzabund dagen efter.

Nemt og lækkert hvidløgsbrød. Fordelen er helt klart at brødet er rørt sammen på 5 minutter og at det ikke skal æltes. Du kan med fordel have sat et hvidløgsbrød til hævning inden dine gæster kommer og så bare sætte i ovnen sammen med oksesteg, kartofler eller hvad din gæstemenu nu ellers byder på.

Jeg har placeret hvidløgsbrødet i den fedtfattige kategori, selvom billederne viser det svømmer i olie. Hvorfor? Fordi jeg tænker at det er langt mere fedtfattigt end de færdige frosne hvidløgsbrød man kan købe? Og langt mere mættende. Fedtfattigt= Du nøjes måske med et enkelt stykke, fremfor MANGE skiver færdigkøbt hvidløgsflute.

Bon appetit 🙂

 

Mere inspiration

Læg en kommentar