Sprød og saftig langtidsstegt andesteg med æbler og svesker

  • Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og svesker

Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og sveskerSnart er det Mortensaften. Snart er det juleaften, og så skal du da vide hvordan du laver verdens bedste andesteg ikke? En sprød langtidsstegt andesteg der bliver supermør og som giver den lækreste andestegssauce.

Anden er, som traditionen foreskriver, proppet med svesker og æbler og den bliver saftig og lækker og er faktisk også nem at lave, du skal bare starte i god tid, i VIRKELIG god tid. 6-7 timer før middagen skal serveres 🙂Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og sveskerTil den lækre andesteg skal du bruge: 

Sprød og saftig langtidsstegt andesteg med æbler og svesker
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Sprød og saftig langtidsstegt andesteg med æbler og svesker
Forfatter:
: Jul hos Bagenørden
: Slow food - simremad
Portioner: 4 pers.
Det skal du bruge:
  • En and på 3.5-4 kilo
  • 4 æbler i både
  • 1 pose svesker uden sten
  • Salt.
Sådan gør du:
  1. Skræl æblerne i i både og læg sveskerne i blød i vand. Gammelt husmortrick: Når sveskerne har suget vand, afgiver de senere fugten inde i andestegen og det er godt.
  2. Vask og rens andestegen. Gem indmaden.
  3. Drys salt indeni andestegen og prop den ud med svesker og æbler.
  4. Luk andestegen til med kødnåle og drys med salt på alle sider.
  5. Læg andestegen på en rist over en bradepande. Hæld vand i bradepanden og sæt andestegen i en 100 grader varm ovn. Læg også indmaden ned i bradepanden.
  6. Steg andestegen og indmad 6½ time v. 100 grader varmluft.
  7. Hæld jævnligt vand i bradepanden. Andestegen må endelig ikke stege tør. Hæld gerne mindst en halv liter vand ved af gangen.
  8. Vend andestegen når halvdelen af tiden er gået. Steg den først med ryggen opad og dernæst med brystet opad den sidste stegetid.
  9. Den sidste halve time skruer du temperaturen op for 200 grader varmluft, så andestegen kan blive brun og sprød. Væd evt. andestegen med lidt stegesky.
  10. Hæld stegeskyen fra bradepanden, si og jævn til en lækker sauce. smag til med sauce og væde fra rødkålen, hvis du laver det, og det gør du vel? 🙂
  11. Partér anden og servér også indmaden, sveskerne og æblerne til, som tilbehør.

Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og svesker

Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og sveskerSprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og sveskerDet kan godt være, at denne andesteg skal sættes over lige efter morgenmaden, men det giver fred og ro i sindet på en travl juleaftensdag. Anden er der helt styr på og der er tid til at gå i kirke, tid til at spille Matador og spise godter, tid til at lave julegodter og  til at spise dem også.

En af fordelene ved at andestegen simresteger hele dagen er også, at hele huset har fornøjelsen af den lækre duft af julemad. Hele dagen.  🙂
Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og svesker Det kan være svært at partere en andesteg og jeg er slet ikke ekspert. Faktisk kan jeg ikke råde dig. Jeg parterer en and ligesom jeg parterer en kylling og er det mon sådan man skal gøre? Det plejer at lykkes meget godt og smagen er jo fin. Måske du kan give mig nogle fif her?Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og svesker Hov og hér sniger julemedisteren sig jo ind. Vi SKAL have julemedister når det er juleaften. Nogen siger det ikke hører sig til, men det gør det altså i vores familie og det kan der ikke laves om på, slet ikke på en juleaften. Er det også sådan hjemme hos jer? 😉DSC_0796Julemiddagen eller Mortensaftens-middagen serveres med sauce og det hele. Franske kartofler selvfølgelig også og rødkål og det skal være den fra Beauvais, det skal der heller ikke laves om på. Slet ikke juleaften. 😉

Rigtig god fornøjelse med din andesteg og skriv gerne lige hvis du har nogle gode fiduser til partering eller bare har nogle andre husmor-fifs i ærmet?  Selvom vi ikke er meget for at lave om på traditionerne, skader det jo aldrig at lære nyt, vel? 🙂Sprød og lækker langtidsstegt andesteg med æbler og svesker

Mere inspiration

24 Kommentarer

  1. Dorthe 16. december 2016 af 14:16- Svar

    Hej Gitte.
    Tak for en fantastisk blog, som jeg igen og igen vender tilbage til. Har senest bagt bristede drømme og de blev vildt gode – jeg brugte kokosolie med smag. UHM! Min mand skulle have dem med på arbejde næste dag, men der var så få tilbage at det var pinligt, så kollegerne må vente til på mandag, når næste portion er bagt.
    Denne and ser vildt lækker ud. Jeg vil prøve at langtidsstege juleænderne i år, men jeg er lidt i tvivl om hvor meget længere jeg skal give dem, når jeg har 2 i ovnen på samme tid. Har du et gæt på det? Jeg tænker selv måske 30-60 minutter.
    Den ene and er på 3200 g den anden på 3000 g. Samtidig så er jeg ikke vildt glad for min varmluftsfunktion, den varmer lidt mere i den ene siden end den anden. Så hvis jeg skruer op for den “almindelige” varme til 120 grader i stedet for, mon så ikke det passer med temperaturen?
    Rigtig glædelig snart jul 🙂

    • Gitte Hansen 16. december 2016 af 20:26- Svar

      Hej Dorthe
      Ej hvor er det bare sjovt, at du havde spist de bristede drømme selv. Jeg har også fanget mig selv i at have fingrene dybt begravet i småkagedåsen flere gange 🙂
      Uha det er svært med de ænder der. Jeg er jo slet ikke ekspert. Jeg tør simpelthen ikke råde dig, andet end at du kan starte i rigtig god tid og så kigge ofte undervejs om du skal justere op/ned på temperaturen.
      Jeg står selv i samme situationen som dig. Vi skal tilberede to ænder og overvejer varmluft/eller ej. Det er svært! Vil starte i virkelig god tid. Heldigvis kan man på farven ofte fornemme om ænderne er ok og tæt på færdige, eller det håber jeg i det mindste 🙂
      Rigtig god jul til dig og dine og tak for dine søde ord – så dejligt du er med her 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

      • Lena Schacht 18. december 2016 af 16:08- Svar

        Jeg plejer at lave 2 ænder ad gangen, og giver dem ca 6 timer ved 130 gr. alm. De kan være ved siden af hinanden, så temperatur og tid er den samme som hvis kun 1.
        Hvis du/I vil undgå besværet med at “hælde” salt ind i anden, kan jeg anbefale at lægge svesker og æbler i en skål og blande det med saltet. Så er du sikker på at der er salt over det hele ?
        Kan i øvrigt kraftigt anbefale hjemmelavet rødkål ?
        Rigtig god jul ???

        • Gitte Hansen 18. december 2016 af 20:37- Svar

          Hej Lena
          Så godt du skriver med de gode ideer. Rigtig god ide at salte svesker+æbler. Kender du så tricket med at bløde sveskerne ud i vand først? Så vil de afgive fugt til anden nemlig.
          Tusind tak for din feedback – og rigtig god fornøjelse med ænderne. Jeg satser på at følge dine anvisning til mine to sommerhusænder 🙂
          Håber vi begge får succes 🙂
          God jul til dig og dine
          Mange hilsner
          Gitte

    • Dorthe 26. december 2016 af 08:17- Svar

      Hej igen Gitte
      Ikke for at træde i dine juleænder fra i år, men jeg fik 2 perfekte ænder ved at give dem ialt 7 timer ved 120-130 grader alm varme. Først 3 timer med brystet ned ad og derefter næsten 4 timer med brystet op ad. De sidste små 10 minutter med grill (der går jo lidt tid inden ovnen bliver nok varm, når temperaturen ikke er så høj). Derefter hvilede de i ca 25 minutter. Min far, der ellers ikke er meget til and, syntes de var perfekt stegte ? Så tak for inspiration og gode råd og rigtig glædelig jul.
      Hilsen Dorthe

      • Gitte Hansen 27. december 2016 af 20:15- Svar

        Hej Dorthe
        Hvor lyder det bare godt. Mine ænder fik 6½ time ved 150 grader i 4 af timerne. Vildt nok, at de ikke kunne blive færdige ved den temperatur. Næste gang skal der helt sikkert skrues op for temperaturen. I dag har jeg lige bagt småkager i sommerhusovnen og de skulle også næsten have den dobbelte tid.
        Måske jeg skulle have ønsket mig en ny ovn af julemanden? 🙂
        Tusind tak for din tilbagemelding. Så godt at ænderne var en succes hjemme hos jer 🙂
        Mange hilsner
        Gitte

  2. Ingear Solilia Skaarup 28. oktober 2016 af 08:45- Svar

    Hej Gitte 🙂 Jeg lægger medisteren i bradepanden sammen med lidt svesker, så ligger den der og hygger sig og får lidt andefedt dryppet på sig undervejs. Den kan fjernes inden der skrues op for temp. til sidst. Det bliver verdens lækreste medister 🙂

    Mange hilsner
    Ingear Solilia

    • Gitte Hansen 29. oktober 2016 af 20:07- Svar

      Hej Ingear
      Uhm så lækkert, jeg kommer jo næsten til at glæde mig endnu mere til juleaften. Hvordan undgår du at medisteren sprækker og hvor længe giver du den? Er jo lige ud på at aflure dig lidt tricks 😉
      Tak for det lækre tip 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Lisbeth 24. december 2015 af 13:13- Svar

    Jeg er jo en sucker efter god sovs.
    Bruner indmaden i en gryde, fisker lever og hjerte op, når de er færdige (til alderspræsidenten i familien på 91 år, som ELSKER det), men lader resten blive i gryden. Tilsætter derefter et par løg i både, et par fed hvidløg skåret igennem, gerne blegselleri, 5 laurbærblade, en teske fuld peberkorn, et par nelliker, en liter vand og en snas rødvin. Og så skal det bare passe sig selv i nogle timer. Derefter sies det – og nu skal det koge ind til passende mængde. Skum evt fedtet. Tilsæt lidt fløde, evt lidt jævning og smag til med citronsaft, soya eller hvis du har noget gastrisk (Meyers kan anbefales!), salt peber og måske ribs gele.
    Det bliver en fuldstændig forrygende sovs og der dufter himmelsk hele dagen. Sovsen er nemlig altid det første jeg går i gang med om formiddagen. Rigtig god jul. ?

    • Gitte Hansen 26. december 2015 af 10:50- Svar

      Hej Lisbeth
      Uhm lyder som den hyggeligste jul og den hyggeligste julemenu. Sikke du forkæler dine gæster. Uhm. Tak for god madinspiration – du er en knag 🙂
      Godt nytår til dig og tak for dine søde hilsner og feedback i det forgangne år 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. John Christensen 24. december 2015 af 11:18- Svar

    Hej Gitte, jeg har fornøjelsen af at langtidsstege 2 ænder til vores families fælles julemiddag. Jeg har lagt sveskerne i blød natten over, jeg er lidt spændt på om der er nogen forskel. Vandet fra sveskerne har jeg hældt i bradepanden sammen med indmaden,
    Glædelig Jul
    John

    • Gitte Hansen 26. december 2015 af 10:51- Svar

      Hej John
      Tak for dine gode ideer. God ide at genbruge sveskevandet, det skulle jeg da også lige have tænkt på. Der gemmer sig jo god smag her. Det husker jeg næste år. Tak for tippet.
      Håber dine ænder blev en succes – det er jeg sikker på.
      Tak for din hilsen og god jul til dig
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Alberte 4. november 2014 af 12:36- Svar

    Det jo GENIALT! så laver jeg lige en lurer inden jeg selv kaster mig over anden 😀 total top-dollar !
    Det bliver såå godt, og spændende – altid sjovt at prøve noget nyt..
    Kastede mig over noget nyt igår.. havde en mørbrad i fryseren som var blevet taget op – stop spild af mad – køb tilbud når du kan – mørbrad 🙂
    overvejede rømeren, men var sent hjemme og havde lidt luret på en indbagt set inde på en anden side – kom lidt alberte præg.., så det blev en mørbrad fyldt med champignon og soltørrede tomater lagt på pamaskinke smurt med pesto og efterfølgende i butterdej og så ovn 🙂 dertil glaserede grøntsager, ovnkartofter og basilikum/hvidløgsdressing .. familien var glade, og så bliver jeg rigtig glad 😀
    undskyld den lange smøre, bare så hyggeligt at have nogen at snakke med om det..
    god tirsdag

    • Gitte Hansen 4. november 2014 af 21:04- Svar

      Hej Alberte
      Dejligt med en hilsen fra dig og hyggeligt at følge med i dine køkkenkreationer. Så lækker en menu du fik lavet der, øj jeg blev helt sulten jo 🙂
      Vi har en deal med andestegen, det er stadigvæk min plan at lave den om søndagen, selvom det vist først er rigtig mortensaften om mandagen. Vi mødes til ande-deal. Det er min plan at få skrevet indlægget om aftenen – ja ande-ambitionerne er der ihvertfald. 🙂
      Ha’ det godt så længe
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Alberte 3. november 2014 af 12:24- Svar

    Jeg synes du er meget prof, og dybt imponeret, bruger dine opskrifter rigtig tit, sætter lidt eget præg på.. og BUM lækker ret kommer ud af ovnen, for ja rømeren er genial, det bekræfter den gang på gang 😀
    Lyder som en god plan.. sæt i gang 😀
    god dag, hilsner herfra

    • Gitte Hansen 3. november 2014 af 19:39- Svar

      Hej Alberte

      Nu rødmer jeg jo helt – sikke da sød du er ved mig. Jeg er jo virkeligheden bare en glad amatør, der gerne tager chancer i køkkenet. Sjældent går det jo galt med en Römertopf, det vil du også opleve.
      Jeg har fundet ud af at det er mortensaften d. 11 november, altså en tirsdag. Jeg tror dog at vi “leger” Mortensaften søndag d. 9.11 herhjemme; en søndag er der bedre tid til langtidsstegning. Det er er lidt svært på en hverdag ellers når man først er hjemme 16.30 🙂
      Vi høres ved. Spændende. Det skal da nok blive godt tror du ikke?
      Mange hilsner
      Gitte

  7. UllaKK 2. november 2014 af 14:52- Svar

    Hej Gitte
    Jeg er meget inspireret over dine opskrifter og tanker om mad. Jeg plejer at lantidsstege mortensanden i ovnen…er du kommet dine overvejelser nærmere vedr. stegning af anden i stegesoen?
    Hvis du har vil jeg være meget glad for at du fortæller om hvad du forestiller dig med stegetid mm

    • Gitte Hansen 2. november 2014 af 20:51- Svar

      Hej Ulla
      Ja jeg har bestemt planer om at prøve at tilberede mortensanden i Römertopfen, hvornår er det nu det er Mortensaften? Hvis det er en hverdag kan jeg komme i bekneb med tid, p.g.a. arbejde, måske jeg så er nødt til at rykke den til en weekend omkring?
      Jeg forestiller mig at stege anden v. 125 grader varmluft i 4-5 timer og så hælde stegesky fra undervejs. Jeg vil nok lægge anden på bund af kartofler, for at få den hævet op. Kartoflerne kan man jo så spise til slut, tror de bliver lækre når de er stegt i andefedt, tror du ikke?
      Dejligt du har lyst til at følge bloggen og vi skal da nok få lavet en lækker Mortensand 🙂
      Jeg er med på en udfordring
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Alberte 2. november 2014 af 13:33- Svar

    Total deal 😀
    men måske jeg lige tjekker dig ud først, er altid så nervøs når jeg ikke har noget lige sådan at gå efter, og du jo en del mere prof.. ved ikke rigtig med stegeskyen, skal rømeren tømmes efterhånden eller? tænker der måske smelter meget fra anden? uhhh projekt 😀
    god søndag 🙂

    • Gitte Hansen 2. november 2014 af 20:55- Svar

      Hej Alberte
      Tak for din hilsen – dejligt at høre fra dig igen. Jo vi har bestemt en deal! Hvis mortensaften falder i weekenden har jeg ingen problemer, men hvis det er en dag hvor jeg skal arbejde 8-16 vil det blive et problem med den langtidsstegte and (medmindre jeg gør den klar om morgenen og det virker lidt bizart? og vildt god tid om morgenen har jeg jo heller ikke.
      Jeg tænker at tilberede anden ved 125 grader varmluft i 4-5 timer og så hælde stegesky fra undervejs. Jeg vil ligge den på nogle skrællede kartofler, for at få den hævet lidt op. Kartoflerne kan jo spises bagefter.
      Låget skal af den sidste halve time, så anden kan få sprødt skind.
      Vi har en deal vi to – jeg håber jeg har tid til et rigtigt Mortens-aften-andeprojekt i Römertopfen.
      Mange hilsner
      Gitte
      Prof. er jeg nu ikke, jeg kaster mig bare ud i det. Det går sjældent galt i en Römertopf.

  9. Alberte 1. november 2014 af 14:54- Svar

    Hej Gitte,
    nyder stadig din blog – meget 😀 samt familien ..
    Ville rigtig gerne prøve at lave andesteg, og ville rigtig gerne bruge min rømer.. har du en ide til hvordan med langtidsstegning?
    God weekend 🙂
    Hilsner fra Alberte

    • Gitte Hansen 1. november 2014 af 20:26- Svar

      Hej Alberte
      Tusind tak for din hilsen – den blev jeg rigtig glad for. Dejligt du har lyst til at følge bloggen, det er dejligt at have dig med her 🙂
      Jeg har endnu til gode at lave en andesteg i Römertopfen, men det vil fint kunne lade sig gøre. Jeg har prøvet at lave langtidsstegt kylling flere gange, med godt resultat, se f.eks. dette indlæg http://nogetiovnen.dk/langtidsstegt-bundfrossen-kylling-i-romertopf/, så jeg tror bestemt også en andesteg ville blive god? Jeg tror du skal lægge anden på nogle skrællede kartofler i bunden, for at få den hævet lidt op fra stegeskyen. Håber også at der bliver rigeligt stegesky, så du kan få lavet en lækker andesauce?
      Det skal nok blive rigtigt lækkert Alberte. Du gav mig lige en god idé. Jeg skal da prøve at lave mortensanden i Römertopfen, deal? Du hører nærmere 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  10. tina nymann 15. oktober 2014 af 15:03- Svar

    Yeahh, glæder mig til Mortensaften. Har altid set den aften, som træning til Juleaften:-)

    • Gitte Hansen 17. oktober 2014 af 20:58- Svar

      Hej Tina
      Ja Mortens aften kan vi fint kalde generalprøven. Så får vi lige øvet os lidt på saucen og og alt det andet lækre. God weekend til dig Tina og tak for din skønne positive hilsen
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar