Andesteg. Her får du opskriften på saftig, sprød og lækker langtidsstegt and i ovn. En stegt and er så lækker at servere både til Mortens aften og til juleaften.
Her får du min opskrift på hvordan du steger en rigtig god saftig andesteg i ovnen. Du får en udførlig opskrift med billeder og tips om stegetid og temperatur nedenfor.
Det er faktisk super nemt stege en sprød langtidsstegt andesteg. Anden bliver sprød og mør og du får den lækreste brune andesovs.
Denne opskrift har fulgt min familie i årevis og der er garanti for succes. Andesteg stegt på denne måde bliver altid en succes.
Hvis du endnu ikke har prøvet en langtidsstegt and, så prøv! Resultatet bliver super godt og du vil med garanti ikke fortryde det.
En langtidsstegt and bliver nemlig ekstra saftig, så steg du også gerne din and på den måde.
Traditionen tro er denne and proppet med svesker og æbler og den bliver saftig og lækker. En fantastisk juleand.
Faktisk er en langtidsstegt and også meget nem at lave. Du skal bare starte i god tid.
I denne opskrift skal anden stege ved i 6 – 7 timer. Du kan dog sagtens den anden kortere tid. Denne langtidsstegte and er stegt 3-4 timer, få opskrift her.
Du kan også tilberede din and i stegeso? eller i airfryer. Få opskrifter på flere måder at stege andesteg på nederst i dette indlæg.
Langtidsstegt andesteg er en stor favorit her i huset og jeg glæder mig til at dele min gamle familie opskrift med dig her.
Andesteg i ovn. Få på saftig langtidstegt and med æbler og svesker her
Ingredienser
- 1 hel and gerne på 3½-4 kg
- 4 æbler skåret i både
- 2-250 gram svesker uden sten
- Salt.
Sådan gør du
- Læg sveskerne i blød i vand, gerne natten over. Den væde de opsuger, afgives i anden under tilberedningen og giver en saftig andesteg
- Skræl æblerne i i både. Er skrællen fin, så lad den gerne blive på.
- Vask og rens anden. Gem indmaden.
- Drys salt indeni andestegen og prop den ud med svesker og æbler.
- Luk anden til med kødnåle og drys godt med salt på alle sider.
- Læg anden på en rist over en bradepande. Læg anden med ryggen opad. Hæld vand i bradepanden og sæt andestegen i en 100 grader varm ovn. Læg også indmaden ned i bradepanden.
- Steg anden ca. ialt 6½ time v. 100 grader varmluft eller v. 125 grader alm. ovn. Vend andestegen når halvdelen af tiden er gået og lad den nu stege med brystet opad den sidste stegetid. Stegetiden afhænger af andens størrelse
- Hæld jævnligt vand i bradepanden, gerne ½ liter af gangen. Bradepanden må ikke koge tør. Væd evt. andestegen med lidt andefedt fra bunden af bradepanden.
- Den sidste halve time skruer du temperaturen op for 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn) til skindet bliver brundt og sprødt. Anden er færdig, når lårene kan løsnes, kødsaften er klar eller kernetemperaturen er minimum 75 grader
- Hæld stegeskyen fra bradepanden igennem en si. Skum fedtet fra og jævn til en lækker sovs. Smag til med stegesky og væde fra rødkålen og evt. andefedt
- Partér anden og servér også indmaden, sveskerne og æblerne til, som tilbehør.
Noter
Du kan stege andestegen i kortere tid. Få opskrift på and stegt i 3-4 timer her
Gem det overskydende andefedt. Kan bruges til at pensle andekødet, hvis det skal lunes dagen efter.
Rester af andekødet kan bruges i biksemad eller som "pulled and" i andeburgere.En mør, saftig og lækker sprød gammeldags and – langtidsstegt 6-7 timer i ovn
Intet stikker en gammeldags, saftig stegt and med brun sovs og det lækreste tilbehør.
Når du sætter anden i ovnen om formiddagen, er der fred og ro i sindet på en travl juleaftensdag. Maden bliver også ekstra lækker – win win.
Anden er der helt styr på og der er tid til at gå i kirke, tid til at se Disneys julesjov og spise godter, tid til at lave julegodter og til at spise dem også.
Sådan steger du andesteg – se billeder af processen her:
En af fordelene ved at langtidstege anden hele dagen, er også, at hele huset har fornøjelsen af den lækre duft af julemad.
En langtidsstegt and passer sig selv i ovnen og når den er færdig, skal den bare parteres. Så nemt og lækkert.
Skindet er super sprødt og kødet helt mørt. En helt perfekt juleand.
Hvilken kernetemperatur skal en andesteg have?
Stegetiden afhænger af andens størrelse. Du kan gå efter en kernetemperatur på minimum 75 grader.
Du kan også tjekke om andestegen er færdig, ved at prikke i den undervejs. Når kødsaften er klar. skindet er sprødt og lårene nemt kan løsne sig, er anden færdigstegt.
Hvis du gerne vil have en juleaften uden stress, så prøv at stege din andesteg dagen før.
Rigtig god fornøjelse med din saftige andesteg.
Hvis du gerne vil have flere opskrifter på en vellykket julemad til en god julemiddag, så klik her.
Få flere lækre opskrifter på and her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Få inspiration til at få brugt dine andestegs rester her:
1.
2.
Hov og hér sniger julemedisteren sig jo ind på billederne.
Vi SKAL have julemedister når det er juleaften. Nogen siger det ikke hører sig til, men det gør det altså i vores familie. Det kan der ikke laves om på, slet ikke på en juleaften.
Er det også sådan hjemme hos jer? 😉
Anden til jul eller Mortens aften serveres med brun sovs, rødkål, kartofler og taffel chips
Franske kartofler spiser vi selvfølgelig også til og rødkål også. Nogle gange en færdigkøbt rødkål og nogle gange en hjemmelavet rødkål.
Har du lyst til at servere hjemmelavet rødkål til, så find en opskrift her.
Rigtig god fornøjelse med din andesteg.
HEJ GITTE HVOR MANGE GRADER SKAL TEMPERTUREN VISE NÅR DEN ER FÆRDIG
Min mormor lægger altid sveskerne i blød i sveskesaft og ikke vand.
De afgiver lige meget væde under stegning, men også mere smag 😉
Jeg har ikke læst alle kommentarer, men er lidt forvirret nu. I et andet oplæg bruger du din mors måde at stege and på – uden rist – og nu bruger du rist…….hvad hælder du mest til? Jeg tager chancen og lægger dyret direkte i bradepanden med brystet nedad. Glædelig jul
Hej Gitte
Jeg er blevet stor fan 🙂 og inår vil jeg vove mig ud i at invitere hele familien på julemiddag hos mig. For at øve mig har jeg inviteret mine forældre på Mortens and.
I år falder Mortens aften på en fredag og det er jo egentlig fint men anden kan jeg jo ikke sætte i ovnen om morgenen da jeg skal på arbejde og dermed ikke kan hælde vand ved hele tiden
Kan jeg måske stege den halvdelen af tiden dagen inden og så den anden halvdel på selve dagen ??
Hej Gitte. Tak for en fantastisk blog, som jeg igen og igen vender tilbage til. Har senest bagt bristede drømme og de blev vildt gode – jeg brugte kokosolie med smag. UHM! Min mand skulle have dem med på arbejde næste dag, men der var så få tilbage at det var pinligt, så kollegerne må vente til på mandag, når næste portion er bagt. Denne and ser vildt lækker ud. Jeg vil prøve at langtidsstege juleænderne i år, men jeg er lidt i tvivl om hvor meget længere jeg skal give dem, når jeg har 2 i ovnen på samme… Læs mere »
Hej Gitte 🙂 Jeg lægger medisteren i bradepanden sammen med lidt svesker, så ligger den der og hygger sig og får lidt andefedt dryppet på sig undervejs. Den kan fjernes inden der skrues op for temp. til sidst. Det bliver verdens lækreste medister 🙂
Mange hilsner
Ingear Solilia
Jeg er jo en sucker efter god sovs. Bruner indmaden i en gryde, fisker lever og hjerte op, når de er færdige (til alderspræsidenten i familien på 91 år, som ELSKER det), men lader resten blive i gryden. Tilsætter derefter et par løg i både, et par fed hvidløg skåret igennem, gerne blegselleri, 5 laurbærblade, en teske fuld peberkorn, et par nelliker, en liter vand og en snas rødvin. Og så skal det bare passe sig selv i nogle timer. Derefter sies det – og nu skal det koge ind til passende mængde. Skum evt fedtet. Tilsæt lidt fløde, evt… Læs mere »
Hej Gitte, jeg har fornøjelsen af at langtidsstege 2 ænder til vores families fælles julemiddag. Jeg har lagt sveskerne i blød natten over, jeg er lidt spændt på om der er nogen forskel. Vandet fra sveskerne har jeg hældt i bradepanden sammen med indmaden,
Glædelig Jul
John
Det jo GENIALT! så laver jeg lige en lurer inden jeg selv kaster mig over anden 😀 total top-dollar ! Det bliver såå godt, og spændende – altid sjovt at prøve noget nyt.. Kastede mig over noget nyt igår.. havde en mørbrad i fryseren som var blevet taget op – stop spild af mad – køb tilbud når du kan – mørbrad 🙂 overvejede rømeren, men var sent hjemme og havde lidt luret på en indbagt set inde på en anden side – kom lidt alberte præg.., så det blev en mørbrad fyldt med champignon og soltørrede tomater lagt på… Læs mere »
Jeg synes du er meget prof, og dybt imponeret, bruger dine opskrifter rigtig tit, sætter lidt eget præg på.. og BUM lækker ret kommer ud af ovnen, for ja rømeren er genial, det bekræfter den gang på gang 😀
Lyder som en god plan.. sæt i gang 😀
god dag, hilsner herfra
Hej Gitte
Jeg er meget inspireret over dine opskrifter og tanker om mad. Jeg plejer at lantidsstege mortensanden i ovnen…er du kommet dine overvejelser nærmere vedr. stegning af anden i stegesoen?
Hvis du har vil jeg være meget glad for at du fortæller om hvad du forestiller dig med stegetid mm
Total deal 😀
men måske jeg lige tjekker dig ud først, er altid så nervøs når jeg ikke har noget lige sådan at gå efter, og du jo en del mere prof.. ved ikke rigtig med stegeskyen, skal rømeren tømmes efterhånden eller? tænker der måske smelter meget fra anden? uhhh projekt 😀
god søndag 🙂
Hej Gitte,
nyder stadig din blog – meget 😀 samt familien ..
Ville rigtig gerne prøve at lave andesteg, og ville rigtig gerne bruge min rømer.. har du en ide til hvordan med langtidsstegning?
God weekend 🙂
Hilsner fra Alberte
Yeahh, glæder mig til Mortensaften. Har altid set den aften, som træning til Juleaften:-)