Sprøde tynde pizzaer på grill – med durum og tipo 00 mel

Sprøde tynde pizzaer på grill

Oh la la – sikke nogle lækre pizzaer man kan bage på sin grill! Jamen det er jo helt vildt? De smager jo bedre end pizzamandens? Supertynde, knasende, sprøde og rygende varme lige fra “pizzaovnen”. Sidst vi bestilte pizza måtte vi vente 1 time – det gør vi ALDRIG igen, især ikke når det er så nemt at bage sine pizzaer selv!

Vi var i Italien for nogle år siden og jeg var trist da vi skulle rejse derfra og sige farvel til de lækre pizzaer. Italienerne kan bage pizzaer kan de – og nu kan Bagenørden også! 🙂

DSC_6712

Hemmeligheden bag, er en supertynd bund, godt pizzamel, en pizzabagesten, en rygende varm pizzaovn og begrænset fyld – max. 2-3 slags pr. pizza. Nu har jeg luret de italienere, har jeg! 🙂

2015-07-23 12.34.59

Vi har jo købt ny gasgrill – en kæmpe grill der kan bage ved indirekte varme, som en pizza skal bages ved. Jeg opgraderede og købte pizzasten og alu-plade, til at flytte pizzaerne over på pizzastenen med. Gå aldrig ned på udstyr – jeg har i den grad pizzagrejet i orden nu 🙂

Har du ikke en grill, så start med at købe en pizzabagesten. Ovnen kan fint bruges, men den skal fyres op, absolut helt til max. temperatur, for at dine pizzaer bliver sprøde og perfekte.

DSC_6716Vi grillede, med succes, vores pizzaer i går. Jamen mage til fortryllende lækkerbisken!

Dejen lavede jeg om morgenen og jeg snød lidt og brugte færdiglavet tomatsauce. Næste gang laver jeg den selv, evt. bare ved at blende flåede tomater med egne krydderier. Opskrift på hjemmelavet tomatsauce finder du nedenfor.

DSC_6710Den opskrift du får hér rækker til 3 pizzaer. Opskriften rækker til 4-6 personer. Vi lavede 3 forskellige slags pizzaer:

 1. Tomat og mozzarella,
 2. skinke og champignon
 3. løg, bacon og mozzarella.

Jeg kan anbefale alle pizzaerne og her kommer opskriften på pizzadej og tilbehør:

Sprøde tynde pizzaer på grill - med durum, tipo 00 og bacon
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Sprøde tynde pizzaer på grill med durum og tipo 00 mel
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Grill og grilltilbehør
Portioner: 3 pizzaer
Det skal du bruge:
 • 5 dl lunkent vand
 • 10 gram gær
 • 1 tsk salt
 • 4 spsk olivenolie
 • ½ kilo durummel
 • 3-400 gram tipo 00 hvedemel
 • Tomatsauce: 1 glas færdiglavet tomatsauce eller hjemmelavet: 2 dåser flåede tomater blendet med ½ spsk. oregano, ½ spsk. basilikum (frisk eller tørret), 3 fed pressede hvidløg, ½ spsk hvidløgspeber og 1 tsk salt og evt. en sjat hvidvin
 • Fyld: pizza 1) Revet ost, to tomater i skiver + ½ kugle mozzarella skåret i tern
 • pizza 2) Revet ost, 100 gram skinke skåret i store firkanter+1 glas champignon drænet for væde
 • (brug gerne friske)
 • pizza 3) Revet ost, 1 rødløg i tynde skiver+ 1 pakke bacon i skiver
 • Drys: Tørret oregano og frysetørret hvidløg. Dryp olivenolie og ekstra på pizzaerne før bagning
Sådan gør du:
 1. Pizzadej:
 2. Rør gæren ud i det lunkne vand
 3. Rør salt og olivenolie ud heri.
 4. Rør først durummel i og herefter tipo 00 hvedemel. Tilsæt kun lidt af gangen og kun lige nok til at dejen kan æltes og slipper fad og fingre.
 5. Lad dejen hæve tildækket under et klæde i køleskab 6-8 timer eller ved stuetemperatur 1-2 timer.
 6. Sådan laves pizzaerne:
 7. Del pizzadejen i 3 dele og rul dejen ud, på bagepapir, så den passer med grillens aluplade. Jeg har købt den rektangulære, der passer til min grill og min pizzabagesten. Køb en rund, hvis den passer bedre til din grill.
 8. Smør lidt tomatsauce på pizzaen og riv lidt ost over. Jeg brugte Danbo-osten fra køleskabet, men brug gerne revet pizzaost (jeg synes dog der er mere smag i Danbo, men du bestemmer)
 9. Sæt pizzabagestenen på grillen og fyr op for max. for grillen i ca. et kvarter. Tænd for både direkte og indirekte varme.
 10. Transportér pizzaen på alu-pladen over på pizzastenen, når grillens temperatur er over 250 grader. Træk pizzaen på plads ved at trække i bagepapiret.Grill pizzaen under låg ca. 10-15 minutter.
 11. Jeg havde ild i alle brændere og min pizza brændte ikke af. Min pizzasten står på et lille metalstativ, hvilket gør, at bagestenen er hævet en smule op fra risten. Det var godt og min pizza brankede ikke under bunden. Tril evt. små kugler af stanniol og læg under din bagesten, så den kan blive hævet lidt op.
 12. Forbered de næste pizzaer. Skift pizza på grillen og kald familien til bords. I starter med at dele pizza nr. 1 og må vente på pizza 2. Ja man løber lidt frem og tilbage og skifter pizzaer, men en pizzabager har jo travlt 😉
 13. Skal du tjekke din pizza, så åbn ikke låget på vid gab. Åbn en lille sprække og sæt dig på hug for at kigge.
 14. Pizzaerne klippes nemmest i stykker.
 15. Er der pizzarester kan de lunes i mikro- eller ovn dagen efter

DSC_6711Ja det lyder lidt omstændeligt og der var da også en lille smule stress på. Næste gang vil jeg gøre pizzaerne helt klar, før jeg forvarmer grill- og pizzasten, så undgår jeg at skulle løbe for meget rundt undervejs.

Næste gang ved jeg også ca. hvor store pizzaerne må være, for at de passer til bageplade og pizzasten og jeg ved også ca. hvor lang tid pizzaerne skal bage. Pizzaerne smagte godt – men næste gang bliver det endnu nemmere. Jubii 🙂

DSC_6734

Jeg synes dog den færdige tomatsauce manglede smag, så næste gang bestemmer jeg selv over den. Hvorfor dog også købe, når man så nemt kan blende sin egen sauce? Jeg tænker ikke den behøver koge først? (selvom den selvfølgelig bliver mere smagfuld, hvis den koger ind).

DSC_6714

Vær gerne rundhåndet med olivenolien der dryppes på pizzaen før bagning. I de rigtige italienske pizzabagerier svømmer pizzaerne jo i olie, men mindre kan gøre det. Brug en god olivenolie med lækker smag, det vil du ikke fortryde. DSC_6715

Her kan du se hele pizzafremstillingsprocessen i billeder fra start til slut:

Sådan ser det nu, når pizzaen er færdig på grillen. Her kan du se pizzasten med metalholder:Sprøde tynde pizzaer på grill

Det passer altså. Pizzaerne bliver særligt sprøde under bunden. Virkelig. Kan du mon fornemme det her?Sprøde tynde pizzaer på grillSprøde tynde pizzaer på grillDenne pizza var en lille smule branket under bunden. Hvis du synes pizzaerne får for stærk varme, så sluk gerne for den brænder i midten, hvis du altså bruger gasgrill.

Min favorit var nok alligevel pizza 3, med løg, bacon og mozzarella. Uhm den smagte godt!

Næste gang skal vi da prøve pepperoni og måske én med dristig gorgonzola? 
Sprøde tynde pizzaer på grillPizzaen med tomat og mozzarella var lidt fersk i det, men sådan får man dem altså i Italien. Er du vimmer, pizzabagerne der må tilsætte meget salt? Jeg tilsatte 1 tsk. salt i dejen og dryssede ekstra salt ovenpå. Vildt at pizzaer kan tage så meget salt eller også er det bare vores smagsløg, der er tilvænnet pizzamandens salt-overdosering på pizzaerne?
Sprøde tynde pizzaer på grillJeg var også for fedtet med osten. Altså jeg kan jo rigtigt godt lide når en pizza svømmer i ost, men jeg ved jo godt hvor usundt det er. Prøver at begrænse mig men derfor elskede jeg alligevel når jeg kom til et område med smeltet mozzarella. De var de allerbedste steder! 🙂
Sprøde tynde pizzaer på grillI Italien er min favoritpizza den med skinke og champignon, og den scorer stadigvæk højt, også hjemme på egen grill.
Sprøde tynde pizzaer på grillTopscoreren blev dog den med bacon og løg, helt klart fordi den havde mest smag. Næste gang skal jeg opgradere pizzaerne på smagsfronten.

ÅH hvor jeg glæder mig til næste gang!

Jeg fik et tip om at dryppe hvidløgsolie over de færdige pizzaer. Det skal bestemt også prøves! Jeg bruger altid pizzamandens hvidløgs- og chiliolie, når jeg køber pizza, så selvfølgelig de lækre olier da også dryppes på vores hjemmelavede pizzaer!

Sprøde tynde pizzaer på grill

Det bør ikke være et urealistisk projekt at bage pizza på en hverdag, heller ikke på en gennemsnitlig travl hverdag, hvor vi er sent hjemme. Dejen bør jeg kunne nå at lave om morgenen eller også må den speedhæve på køkkenbordet med lidt ekstra gær? At der kun skal max. 2 ingredienser på som fyld, gør også processen mere overskuelig.

Alle de lækre pizzaer vi har i vente. Uhm 🙂
DSC_6733

Mere inspiration

12 Kommentarer

 1. Mette Vestergaard 2. maj 2016 af 21:58- Svar

  Hej.
  Dette har ikke noget med grillpizza at gøre 🙂 Men vi skal have konfirmation på torsdag og datteren vil have pizza til skrub-af-mad. Jeg vil lave bundene i forvejen i bradepandestørrelse. Hvor mange tror du vi skal lave til de cirka 20, der nok er tilbage på det tidspunkt. Der er ingen helt små børn, den mindste er 10.
  Venlig hilsen,
  Mette – der troligt følger med i dine opskrifter.

  • Gitte Hansen 3. maj 2016 af 16:41- Svar

   Hej Mette
   Åh den var svær! Jeg ville sige, at en bradepande rækker til 4 – afhængig af hvor tyk bunden er, hvor sultne I er og om der serveres tilbehør til. Det er lige knap at vi har nok i en bradepande her, men jeg har jo store – nærmest voksne – børn.
   Lav en ekstra – hvis du orker, det er kun dejligt hvis der er rester dagen efter.
   Rigtig god konfirmation til jer 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Nikki 28. januar 2016 af 22:30- Svar

  Det er jo ikke korrekt når du skriver “I de rigtige italienske pizzabagerier svømmer pizzaerne jo i olie”

  Det er ganske simpelt ikke korrekt. Jo måske, hvis du køber en pizza hos San Remo i Hellerup ( Der er pizzabakken blødt helt igennem med olie inden du når hjem med pizzaen)

  Jeg oplevede i mine 8 år i Italien ikke den overdrevne gavmildhed med olie på pizzaen som fastfood og pizza restauranterne praktiserer herhjemme. Den trend kommer IKKE fra Italien.

  Hvis man spiser en pizza som svømmer i olie, så er man med sikkerhed også godt og grundigt utilpas i kroppen efterfølgende. Der er altså ingen grund til at hælde det uhæmmet på. Alt med måde.

  Buon appetito

  • Gitte Hansen 29. januar 2016 af 19:09- Svar

   Hej Nikki
   Er overhovedet ikke pizza eller Italiens-ekspert, men de allerbedste pizzaer jeg har smagt i mit liv, er italienske og her har pizzabageren dryppet olie over inden servering. De fløde lidt i olie, men hvilken lækkerbisken altså. Hader også selv når danske pizzabagere lader pizzaerne suge som en svamp. Pointen er vist, at man skal/kan tilsætte olie efter lyst og behag – alt med måde er en god rettesnor tænker jeg også 🙂
   Tak for din besked og pizza-feedback
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Conny 29. juli 2015 af 06:47- Svar

  Hej Gitte
  Det lyder jo for nemt til ikke at skulle prøve af 🙂
  Du skriver du ruller dejen ud på bagepapir og flytter den færdige pizza med alupladen. Bager du på pizzasten med bagepapir under?
  Hilsen Conny

  • Gitte Hansen 31. juli 2015 af 23:42- Svar

   Hej Conny
   Jep – jeg ruller pizzadejen ud på bagepapir, flytter med alupladen, trækker pizza med bagepapir over på en brændvarm bagesten og voila. Jeg fjerner ikke bagepapir undervejs, synes der går for meget ovnvarme tabt, hvis man åbner for tit.
   Håber dette besvarer dit spørgsmål? Ellers skriver du bare igen 🙂
   Rigtig god fornøjelse med pizzabageriet 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Pia 27. juli 2015 af 21:49- Svar

  Kære Gitte.
  Tusind tak – nu skal jeg altså prøve. Men først må jeg hellere få fat i en pizzasten ?
  Uha, det bliver godt …..

  • Gitte Hansen 28. juli 2015 af 22:39- Svar

   Hej Pia
   Ja sådan en sten må hellere skynde dig at få fat i – jeg fatter ikke at jeg først har fået investeret i en nu. Tænk alle de år af mit liv der er gået uden en ordentlig pizzabund! 🙂
   En pizzasten kan fås for 200 kr – jeg købte min i Bauhaus 🙂
   Rigtig god fornøjelse til pizzabageren
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Mette Schmidt 27. juli 2015 af 10:24- Svar

  I har jo gang i gasgrill …. det glæder mig. Jeg er spændt på at hører når i få en flæskesteg I den. Vi havde en skindstegt i vor kuglegrill her i weekend, som blev fin saftig . Det jo dejlig med pålæg til os to gamle til resten af ugen. Hilsen mette

  • Gitte Hansen 28. juli 2015 af 22:36- Svar

   Hej Mette
   Åh ja vi må snart prøve at få en flæskesteg på den grill, jeg kan slet ikke vente! Vi kommer jo blot til at savne saucen – den er der nogen i familien der vil savne særligt slemt, men håber den gode smag fra stegen vil opveje 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 6. Elin 27. juli 2015 af 09:17- Svar

  Når dejen skal hæve, deler jeg den altid opi kugler/boller. Når de er færdighævet, ruller jeg dem id uden at ælte, så trækker de sig ikke sammen og de er lettere at få runde.

  • Gitte Hansen 28. juli 2015 af 22:35- Svar

   Hej Elin
   Det var da en rigtig god idé, det er vist også sådan pizzzamanden gør? Det vil jeg prøve at huske næste gang. Tror snart der er en kartoffelpizza under opsejling 🙂
   Tak skal du have
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar