Pizza på grill. Uhm her får du opskriften på pizzadej med durummel og tipo 00 – en dejlig sprød pizza på grill.
Oh la la – sikke nogle lækre pizzaer man kan bage på sin grill! Jamen det er jo helt vildt?
De smager jo bedre end pizzamandens? Supertynde, knasende, sprøde og rygende varme lige fra “pizzaovnen”.
Sidst vi bestilte pizza måtte vi vente 1 time – det gør vi ALDRIG igen. Især ikke, når det er så nemt at bage sine pizzaer selv!
Vi var i Italien for nogle år siden og jeg var helt trist, da vi skulle rejse derfra og sige farvel til de lækre pizzaer.
Italienerne kan bage pizzaer kan de – men NU kan Bagenørden også! 🙂
Hemmeligheden bag en god pizza, er:
- en supertynd bund
- godt pizzamel – her har jeg brugt durummel og tipo 00 mel, med særlig god bageevne
- en pizzabagesten, eller et bagestål,
- en rygende varm pizzaovn eller grill
- begrænset fyld – max. 2-3 slags pr. pizza.
Nu har jeg luret de italienere, har jeg! 🙂
Vi har købt en gasgrill, hvor man bage ved indirekte varme, som en pizza skal bages ved.
Jeg opgraderede grillen og købte både pizzasten og alu-plade, til at flytte pizzaerne over på pizzastenen med.
Gå aldrig ned på udstyr – jeg har i den grad pizzagrejet i orden nu 🙂
Har du ikke en grill, så start med at købe en pizzabagesten eller et bagestål.
Ovnen kan fint bruges, men temperaturen skal fyres godt op. Brug max. temperatur, så dine pizzaer bliver sprøde og perfekte.
Vi grillede, med succes, vores pizzaer i går. Jamen mage til fortryllende lækkerbisken!
Det var en lækker pizzadej med durummel og tipo 00 mel. Jeg snød lidt og brugte færdiglavet tomatsauce.
Næste gang laver jeg den selv, evt. bare ved at blende flåede tomater med egne krydderier. Opskrift på hjemmelavet tomatsauce finder du i opskriften nedenfor.
Den opskrift du får hér rækker til 3 pizzaer. Opskriften rækker til 4-6 personer. Vi lavede 3 forskellige slags pizza på grill:
- Tomat og mozzarella,
- skinke og champignon
- løg, bacon og mozzarella.
Jeg kan anbefale alle pizzaerne og her kommer opskriften på pizzadej og tilbehør:
Pizza på grill sprøde og lækre – af pizzadej med durummel og tipo 00 mel
Ingredienser
Pizzadej:
- 5 dl lunkent vand
- 10 gram gær du kan bruge 50 gram og lade dejen hæve kortere tid
- 1 tsk salt
- 4 spsk olivenolie
- ½ kg durummel kan erstattes med alm. hvedemel
- 3-400 gram tipo 00 hvedemel alm. hvedemel kan bruges
Tomatsovs:
- 500 ml tomatsauce - færdiglavet eller hjemmelavet
- 2 dåser flåede tomater
- ½ spsk oregano tørret
- ½ spsk basilikum tørret
- 3 fed hvidløg
- salt/hvidløgspeber
- En sjat hvidvin kan udelades eller erstattes med hvidvinseddike
- 1 tsk sukker
Fyld pizza 1 med tomater og mozzarella:
- 50 gram revet ost,
- 2 tomater i skiver 10 cherrytomater kan bruges i stedet for
- 125 gram mozzarella i skiver
Fyld pizza 2 med skinke og champignon
- 50 Revet ost 100 gram skinke skåret i store firkanter+1 glas champignon drænet for væde
- 100 gram skinke skåret i firkanter
- 100 gram champignon i skiver (afdryppede fra glas kan også bruges)
Fyld pizza 3 med rødløg og bacon
- 50 gram revet ost
- 1 rødløg i skiver
- 125 gram bacon i skiver
- Drys: Tørret oregano og frysetørret hvidløg. Dryp olivenolie og ekstra på pizzaerne før bagning
Sådan gør du
Pizzadej:
- Rør gæren ud i det lunkne vand. Rør olien ud heri.
- Rør først durummel i og herefter tipo 00 hvedemel. Tilsæt salt. Tilsæt kun lidt mel af gangen og kun lige nok til at dejen kan æltes og slipper fad og fingre.
- Lad dejen hæve tildækket under et klæde i køleskab 6-8 timer. Hvis du bruger mere gær, kan du nøjes med en hævetid på 1-2 timer.
Sådan laver du pizzaerne:
- Del pizzadejen i 3 dele og rul dejen ud, på bagepapir, så den passer med grillens aluplade. Jeg har købt den rektangulære, der passer til min grill og min pizzabagesten. Køb en rund, hvis den passer bedre til din grill.
- Smør lidt tomatsauce på pizzaen og riv lidt ost over. Start med fyld til pizza nr. 1 og fortsæt med de andre. Drys med tørret oregano og gerne friskpresset hvidløg. Dryp ekstra olivenolie på pizzaerne før bagning
- Sæt pizzabagestenen på grillen og fyr op for max. for grillen i ca. et kvarter. Tænd for både direkte og indirekte varme. Kan også bages i ovn
- Transportér pizzaen på alu-pladen over på pizzastenen, når grillens temperatur er over 250 grader. Træk pizzaen på plads ved at trække i bagepapiret.Grill pizzaen under låg ca. 10-15 minutter.
- Jeg havde ild i alle brændere og min pizza brændte ikke af. Min pizzasten står på et lille metalstativ, hvilket gør, at bagestenen er hævet en smule op fra risten. Tril evt. små kugler af stanniol og læg under din bagesten, så den kan blive hævet lidt op.
- Forbered de næste pizzaer. Skift pizza på grillen og kald familien til bords. I starter med at dele pizza nr. 1 og må vente på pizza 2. Ja man løber lidt frem og tilbage og skifter pizzaer, men en pizzabager har jo travlt 😉
- Skal du tjekke din pizza i grillen, så åbn ikke låget på vid gab. Åbn en lille sprække og sæt dig på hug for at kigge.
- Pizzaerne klippes nemmest i stykker.
- Er der pizzarester kan de lunes i ovnen eller mikroovnen dagen efter
Noter
Hjemmelavet pizza bliver SÅ lækre på grillen – sprøde og helt tynde:
Ja det lyder lidt omstændeligt og der var da også en lille smule stress på.
Næste gang vil jeg gøre pizzaerne helt klar, før jeg forvarmer grill- og pizzasten. Så undgår jeg at skulle løbe for meget rundt undervejs.
Næste gang ved jeg også ca. hvor store pizzaerne må være, for at de passer til bageplade og pizzasten.
Nu ved jeg også ca. hvor lang tid pizzaerne skal bage. Pizzaerne smagte godt – men næste gang bliver det endnu nemmere.
Hemmeligheden bag gode pizzaer er den sprøde bund og en god tomatsovs.
Lav gerne din egen tomatsauce, hvis du har tid.
Opskriften kan du få her:
Her kan du se hele pizzafremstillingsprocessen i billeder fra start til slut:
Sådan laver du lækre pizzaer på grill – se billederne her:
Sådan ser det ud, når pizzaen er færdig på grillen. Her kan du se pizzasten med metalholder:
Det passer altså. Pizzaerne bliver særligt sprøde under bunden. Virkelig. Kan du mon fornemme det her?
Denne pizza var en lille smule branket under bunden.
Hvis du synes pizzaerne får for stærk varme, så sluk gerne for den brænder i midten, hvis du altså bruger gasgrill.
Min favorit var nok alligevel pizza 3, med løg, bacon og mozzarella. Uhm den smagte godt!
Næste gang skal vi da prøve pepperoni og måske én med dristig gorgonzola?
Pizzaen med tomat og mozzarella var lidt fersk i det, så vær gerne ekstra rundhåndet med oregano eller basilikum her. Uhm på tomatpizzaen var de steder med mozzarellaosten de allerbedste steder 🙂
I Italien er min favoritpizza den med skinke og champignon. Den scorer stadigvæk højt, også hjemme på min egen grill.
Topscoreren blev dog den med bacon og løg, helt klart fordi den havde mest smag. Drys gerne godt med krydderier å dine pizzaer.
ÅH hvor jeg glæder mig til næste gang!
Jeg fik et tip om at dryppe hvidløgsolie over de færdige pizzaer.
Jeg bruger altid pizzamandens hvidløgs- og chiliolie, når vi køber pizza. Selvfølgelig skal de lækre olier da også dryppes på vores hjemmelavede pizzaer!
Det er ikke være et urealistisk projekt at bage pizza på en hverdag. Heller ikke på en gennemsnitlig travl hverdag, hvor vi er sent hjemme.
Dejen kan man lave om morgenen og så lade den koldhæve i køleskabet om dagen. Du kan også hæve den på køkkenbordet med lidt ekstra gær?
At der kun skal max. 2 ingredienser på som pizza fyld, gør også processen mere overskuelig.
Alle de lækre pizzaer vi har i vente. Uhm 🙂
Hej.
Dette har ikke noget med grillpizza at gøre 🙂 Men vi skal have konfirmation på torsdag og datteren vil have pizza til skrub-af-mad. Jeg vil lave bundene i forvejen i bradepandestørrelse. Hvor mange tror du vi skal lave til de cirka 20, der nok er tilbage på det tidspunkt. Der er ingen helt små børn, den mindste er 10.
Venlig hilsen,
Mette – der troligt følger med i dine opskrifter.
Det er jo ikke korrekt når du skriver “I de rigtige italienske pizzabagerier svømmer pizzaerne jo i olie” Det er ganske simpelt ikke korrekt. Jo måske, hvis du køber en pizza hos San Remo i Hellerup ( Der er pizzabakken blødt helt igennem med olie inden du når hjem med pizzaen) Jeg oplevede i mine 8 år i Italien ikke den overdrevne gavmildhed med olie på pizzaen som fastfood og pizza restauranterne praktiserer herhjemme. Den trend kommer IKKE fra Italien. Hvis man spiser en pizza som svømmer i olie, så er man med sikkerhed også godt og grundigt utilpas i… Læs mere »
Hej Gitte
Det lyder jo for nemt til ikke at skulle prøve af 🙂
Du skriver du ruller dejen ud på bagepapir og flytter den færdige pizza med alupladen. Bager du på pizzasten med bagepapir under?
Hilsen Conny
Kære Gitte.
Tusind tak – nu skal jeg altså prøve. Men først må jeg hellere få fat i en pizzasten ?
Uha, det bliver godt …..
I har jo gang i gasgrill …. det glæder mig. Jeg er spændt på at hører når i få en flæskesteg I den. Vi havde en skindstegt i vor kuglegrill her i weekend, som blev fin saftig . Det jo dejlig med pålæg til os to gamle til resten af ugen. Hilsen mette
Når dejen skal hæve, deler jeg den altid opi kugler/boller. Når de er færdighævet, ruller jeg dem id uden at ælte, så trækker de sig ikke sammen og de er lettere at få runde.