Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfSolen har skinnet fra en skyfri himmel i dag og imens har jeg muntret mig indendørs og passet min søndagsvagt på biblioteket.

At man arbejder behøver jo ikke betyde at man ikke kan nyde et lækkert måltid søndagsmad, når man kommer hjem, vel? Næh slet ikke og især ikke hvis man har en stegeso, så kan maden nemlig lave sig selv imens man er hængt op andetsteds. Smart!

Det lyder mega overskuds-agtigt,men det tog mig faktisk kun et kvarter at fylde Römertopfen med lækre steaks i flødesovs, før jeg cyklede afsted på job. Maden passede herefter sig selv i ovnen i 6 timer. Manden skrællede kartoflerne og jeg kom hjem til et velduftende hus. Ikke en dum ting, skulle jeg hilse og sige. Kl. 18.00 var der servering – med ganske få anstrengelser. Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfJeg bruger en stegeso af rødler  – en Römertopf hedder den – men du kan sagtens også bruge en stegeso af glas – eller en støbejernsgryde med låg. En stegeso af rødler skal suge helst vand, før du tilbereder mad i den og så afgiver den nemlig væde undervejs. Smart! Bruger du en stegeso af glas, så tilsæt gerne et par dl vand ekstra i bunden. Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfJeg brugte steaks af oksefilet til dagens simreret, men større udskæringer kan du også sagtens bruge.

Du kan finde en masse andre Römertopf-opskrifter på bloggen i denne helt særlige kategori, hvis du er vild efter mere inspiration   Det går aldrig galt i en Römertopf stegeso – kødet bliver super mørt og bevarer saft og kraft. Uhm.

Har du ikke en stegeso af rødler, så kan du sagtens bruge en stegeso af glas. Du kan også sagtens bruge en støbejernsgryde, som du sætter i ovnen. Du kan også bruge et tildækket ildfast fad.

Dagens opskrift er i den nemme kategori – men for filan hvor det smagte lækkert altså. Super mørt oksekød og den lækreste flødesovs. Uhm – den må du prøve  <3
Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfDu får opskriften på den lækre ret lige her:

Steaks af oksefilet i stegeso – med flødesovs. Møre og lækre bøffer

Steaks i flødesauce - langtidsstegt i Römertopf
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 20 minutter
Ret: Retter til Römertopf/stegeso
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 4 store steaks - eller 8 små f.eks. tykstegsfilet, entrecotes, kalvefilet ell. lign.
  • Smør til stegning
  • 3 rødløg i skiver
  • 3 alm. løg i skiver
  • 2 peberfrugter i skiver
  • 1 bakke champignon
  • 2 bouillonterninger
  • ½ liter mælk
  • ½ liter vand
  • dl. fløde gerne kaffefløde
  • Kulør
  • Salt/peber
  • Jævning
  • Tilbehør: Kartofler, kogte eller olieristede, broccoli eller bønnesalat

Sådan gør du

  • Sæt stegesoen i blød i vand i minimum et kvarter. Fyld først den nederste del og sænk herefter den øverste del ned oveni og fyld også den. De kan sagtens stå i køkkenvasken.
  • Brun steaksene i smør og krydr godt på begge sider.Jeg brugte store steaks og skar dem halvt over.
  • Skær løg og peberfrugt i skiver og fordel halvdelen i bunden af Römertopfen
    Steaks af oksefilet i stegeso - med flødesovs
  • Læg steaksene på og fordel resten af løg/peberfrugt på toppen. Drys med champignon
    Steaks af oksefilet i stegeso - med flødesovs
  • Læg bouillonterningerne i stegeskyen på panden og hæld vand, mælk og fløde ved. Rør godt.
    Steaks af oksefilet i stegeso - med flødesovs
  • Tilsæt kulør og jævning.
  • Vær obs på at løg og peberfrugter afgiver en del væde undervejs, så vær ikke "fedtet" med jævningen.
  • Du kan også drysse et brev kartoffelmos ud i saucen, det jævner også.
  • Saucen behøver ikke koge op, den må faktisk ikke koge, for Römertopfen vil knække, hvis du hælder noget varmt i den. Store temperaturforskelle kan den ikke tåle.
  • Hæld saucen over steaks/løg-blandingen. Vær obs på, at væden ikke er for varm.
    Steaks af oksefilet i stegeso - med flødesovs
  • Sæt låget på stegesoen og sæt den i ovnen. Steges ved 100 grader varmluft i 6 timer, 125 grader varmluft i 4 timer, ell. 150 grader varmluft i 2 timer? Jeg stegte min portion i 6 timer og det var en totalt succes.
  • Servér - gerne med ovnkartofler eller bagte kartofler til.
    Steaks af oksefilet i stegeso - med flødesovs

Noter

I stedet for jævning, kan du drysse et brev kartoffelmospulver med ned i retten
Du kan opleve at fløden skiller, når den tilsættes tidligt. Du bestemmer selvom du vil tilsætte fløden til sidst og så efterjævne
Jeg har en stor og en lille Römertopf, men jeg brugte den store til denne portion.
Det er nogen gange lidt svært at vide om man har tilsat jævning nok. Skulle det ske, at saucen er for tynd, må du hælde den i en gryde og "efterjævne", men det er ikke sikkert, det er nødvendigt.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Møre steaks i flødesovs – en nem og lækker ret i stegesoen

Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfDet lyder måske omstændeligt, men det er det slet ikke. Tænk på, at når maden skal serveres, så skal du jo blot lige løfte låget og voila? I forhold til jævningen, så var det en sød bloglæser der  tippede mig om kartoffelmospulver-jævningen og det er faktisk rigtigt smart og maden kommer slet ikke til at smage af kartoffelmos-pulver.

Om du bruger den almindelige jævning eller kartoffelpulver-tricket bestemmer du jo helt selv – begge dele virker 🙂Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfFlødesaucen er SÅ skøn og smagfuld, men måske du synes der er lidt rigeligt løg i? Tro mig, de giver en himmelsk smag til retten, sammen med peberfrugten også. Jeg ville ikke reducere mængden.

Her nedenfor ser du lidt billedanvisninger fra start til slut.

Sådan laver du møre steaks i flødesovs – se billederne her:

“Det er da bare noget totalt-lækkert søndagsmad” sagde min mand og min søn og de spiste med stor appetit. Det var den skønneste ret og så nemt også. Tænk og jeg havde jo faktisk været på arbejde?Steaks i flødesauce - langtidsstegt i RömertopfJeg er normalt ikke meget for kogte kartofler, men jeg må indrømme, at de klædte retten rigtigt godt og nemt var det jo også. I morgen er der lækre rester og min mand skrællede heldigvis rigeligt med kartofler og jeg tror måske, at vi bruger resten til smashed potatoes? Kender du mon dem? De kaldes også “knuste kartofler”?

Geniale hvis du har en kartoffelrest, meget mere lækre end brasede kartofler, eller hvad du nu ellers kan finde på af kolde kartofler? Smashed potatoes= kogte kartofler mast flade og penslet med olie/eddikemarinade og drysset med krydderi og stegt i ovn i 1 time. Uhm – de er SÅ gode.Smashed potatoesEn søndag aften lakkede mod enden og der er udsigt til en ny arbejdsuge. Skønt at kunne starte den med udsigten til så lækre madrester mandag. Ugen bliver –  heldigvis – kort og en efterårsferie venter lige om hjørnet. Det er ikke nogen dårlig udsigt! 🙂

Vi skal i sommerhus – vores yndlingsplet, som vi aldrig bliver trætte af. Vi er igang med en gulvudskiftning derude og jeg glæder mig sådan til at vise dig billeder af nye tæpper o.a. Glæder mig som et lille barn, til det nye faktisk 🙂

Ferien vil byde på familie- og vennebesøg og med garanti også en stak krimier, nye æblekager og simreretter på stribe. Stay tuned 🙂

På falderebet vil jeg gerne lige sige tusind tak til jer der “legede med” på facebook i fredags.

Jeg tog et billede af mig selv, så I kunne få ansigt på hende bloggeren. Jeg spurgte om nogen af jer også kunne have lyst til at lægge et billede på, så jeg også kunne møde jer? Om I havde! Det overgik mine vildeste forventninger og nu har jeg ansigt på rigtigt mange af jer. Dejligt. Heldige mig. Det er SÅ skønt som madblogger, at kunne fornemme at der sidder levende, rigtige mennesker derude bag skærmen. Nu føler jeg, at I er meget  “tættere på”.  Det var helt overvældende, at så mange af jer, havde lyst til at være med. Tusind tak. Over 500 synes godt om opslaget og det er efterhånden set af mere end 15.000. Vildt! Det virker som om at både du og jeg havde behov for at “møde” hinanden og komme hinanden lidt mere ved? Til dig, der er nysgerrig og som også har lyst til at være med, så kig med her. Opslaget finder du lige her. 

I er skønne! Tak fordi I læser med her og bidrager så velvilligt på alle kanaler. Det er en fornøjelse 🙂