Stegt flæsk med persillesovs og rødbeder

  • Stegt flæsk med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovsHvor var det da pudsigt, at jeg i dag havde planlagt menuen:

Stegt flæsk og persillesovs!

LIGE netop på den dag hvor retten indtog førerpladsen og stak af med hoftitlen som Danmarks nationalret?

DET var da pudsigt og måske jeg burde have siddet i den nationale dommerkomité, når jeg besidder nu sådan en forudanelse? Ja tak! Testsmager-titlen er da lige mig! 😉

Altså min familie spurgte mig mange gange undervejs i løbet af måltidet: “Hvordan kan det være at vi spiser stegt flæsk så sjældent, når nu det smager så godt?” Tja…

Min mand foreslog faktisk en ugentlig “Stegt flæsk med persillesovs”-edag, gerne om mandagen, “så ugen ligesom ville være nemmere at skyde igang?”

Tja,tjo. Hemmeligheden er vist nok den, at madmor i huset faktisk ikke er HELT så vild med stegt flæsk. Altså det dér fedt der, det har jeg det en lille smule svært med?

Stegt flæsk med persillesovs Altså jeg må jo indrømme, at der ikke er meget fedt tilbage når man laver flæsken stege så længe som jeg gjorde og lader den dryppe af på fedtsugende papir.

Det smagte da også fint, indrømmet, men vi behøver ikke spise det hver mandag. 🙂 Uha jeg har det også lidt svært med kogte kartofler og faktisk også lidt med persillesovs, så nej det bliver IKKE hver mandag, ihvertfald ikke så længe jeg er bag “rattet”/ ved grydeskeerne i køkkenet  😉

Stegt flæsk med persillesovs

Ikke mere snak, jeg vil ile med at bringe dig opskriften. Den er nem. Rigtig nem. Måske behøver du den slet ikke?

Din familie vil ELSKE dig hvis du laver stegt flæsk, så selvom du selv er lidt forbeholden, så gør det for familiens skyld! Du bliver glædeligt overrasket over jubelscenerne og glædesudbrudene ved middagsbordet 😉

Opskrift på stegt flæsk med persillesovs og rødbeder:

Du skal bruge (4 pers.): 

600 gram stegt flæsk (gerne mere, min familie kunne have spist 1 kilo!)

Kartofler (beregn en god håndfuld pr. person)

Persillesauce:

10 gram smør

5 spsk. mel

5 dl. mælk (supplér med lidt mere, hvis den bliver for tyk)

Et bundt frisk persille

Salt/peber

Tilbehør: Rødbeder, gerne hjemmesyltede

Stegt flæsk med persillesovs

Sådan laver du stegt flæsk med persillesovs og rødbeder:

  • Skræl kartoflerne og bring dem i kog.
  • Steg den stegte flæsk på to stegepander. Høj temperatur i starten der hurtigt sænkes til middelvarme. Pas på fedtet syder, bobler og sprutter.  Pas på fingre, øjne og ansigt!
  • Vend flæsket flere gange undervejs.
  • Når der er et kvarter tilbage af kartoflernes kogetid laver du persillesaucen:
  • Smelt smør og rør melet i. Tilsæt mælk og pisk godt. Tilsæt salt/peber og persille. Smag til.
  • Læg det stegte flæsk på fedtsugende papir.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og smag persillesaucen til. Den må ikke være alt for tyk.
  • Servér med hjemmesyltede rødbeder til, hvis du har, ellers må du købe et glas. De fleste er fine.
  • Så er der serveret: Stegt flæsk med persillesauce.

Hold fast hvor var det nemt at lave og sikke en hurtig menu!

Stegt flæsk med persillesovsJeg købte stegt flæsk i supermarkedet, men køb det gerne hos slagteren, måske du har en god én?

Hvis du kan have nogen som helst indflydelse på det, så tjek lige hvor meget fedt der er i. Fedtet steger jo væk, så jo mere kødfyldt stegeflæsk, jo  mere mad i maven 🙂
DSC_0971

Und dig selv at bruge rigtigt smør til saucen. Ligesom i småkager, gør rigtigt smør i saucen underværker! 
DSC_0973

Din familie vil juble med en omgang stegt flæsk og det er en superhurtig ret at lave. Måske du skulle prøve den af, nu den er blevet Danmarks nationalret nummer 1?

Altså spørger du mig, forstår jeg det ikke helt. Jeg kunne remse 100 retter op jeg ville anbefale i stedet. Ja vel nærmest alle retterne der gemmer sig inde i Bagenørdens nye kategori?: Mormormad – oldschool klassiske oldschoolretter

Flæskesteg, tarteletter, smørrebrød, aspargessuppe, stjerneskud, frikadeller, karbonader, mørbradbøf i flødesauce, hakkebøf med løg. Jeg kunne fortsætte og den dommerkomité må have været på en svær opgave. Mon de har prøvesmagt alle de lækre retter?? 😉

Jeg tror gerne min familie melder sig som frivillige “ofre” – de tager gerne en testsmagning på listens top 10 for at se om de kan finde en favorit 😉

Stegt flæsk ville være en klar nummer ét hos 3 ud af 4 her i huset. 🙂

Stegt flæsk med persillesovs

Mere inspiration

8 Kommentarer

  1. Grethe 18. juni 2015 af 16:34- Svar

    Hej Gitte
    Kan se du har spørgsmål andet sted ,vedr. valgflæsk.
    Hvorfor man spiser det på valgdagen.
    I min barndom på Djursland ,brugte man vendingen,”store ord og fedt flæsk glider nemt igennem halsen.”
    Sikkert fordi der nemt bliver lovet en hel del op til et valg ,som ikke altid er så nemt at holde bagefter.

    God valgaften til dig.

    Her tager vi en god hakkebøf med sovs og kartofler,og en Bedstefars skæg med rabarber til dessert

    Mange hilsner og tak for god inspiration på din blog
    Grethe

    • Gitte Hansen 21. juni 2015 af 21:31- Svar

      Hej Grethe
      Tusind tak for din tilbagemelding, og beklager mit sene svar. Tak for din forklaring og det lyder jo meget logisk, den forklaring du anviser 🙂 Jeg er også vokset op på Djursland, men har aldrig hørt vendingen. Lyder som en god valgmenu I spiste 🙂
      Tak for din søde hilsen Grethe og dejligt du kan finde inspiration på bloggen
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Poul-Erik Jacobsen 24. november 2014 af 11:11- Svar

    Hej Gitte
    Følges fremgangsmåden, så bliver det lige som du har stegt det på panden. Mht. rengøring så er det ikke så slemt, hvis ovnen tørres af når den er kølet lidt ned (efter middagen), men jeg må ærligt indrømme at vi har en ovn med selvrens, og bruger denne funktion i stedet en gang imellem. Men jeg sad lige og fik en ide, hvis man evt. kunne købe stege poser der er store nok til at rumme en bradepande, så kunne man jo bare komme hele bradepanden i posen og så sætte den i ovnen og på den måde eliminere alt svineri i ovnen. Der skal nok bare klippes et par små huller i posen, for at dampen kan slippe ud……
    Ps. Stegt flæsk og staniol er et dårligt mix, da flæsket nemt hænger fast i staniolen, så dette bliver revet itu når man prøver og fjerne flæsket. Hvorimod bagepapiret “opsamler” fedtet lige som på en pande, hvis man sørger for at bagepapiret ligger lidt op af siderne i bradepanden. På den måde kan man også nemt hælde det afsmeltede stegefedt over i en lille glas skål/krukke, hvorefter man kommer lidt ristede løg i, og vupti så har man lækker fedt til sildemadderne til jul…………

    • Gitte Hansen 24. november 2014 af 21:16- Svar

      Hej Poul-Erik
      Tusind tak for din hilsen og for dine gode råd til mere fedtfri stegning. Supergodt fif med bagepapiret og god idé også at bruge fedtet bagefter. Du går jo også ind for stop madspild kan jeg høre 🙂
      Tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig og god fornøjelse i dit køkken fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. tina nymann 21. november 2014 af 11:32- Svar

    Det smager altid godt, men jeg har bare slet ikke lyst eller overskud til den ’stank’, som følger med dagen efter, selvom emhætten kører på højtryk i timer, så nu har Godsejeren inviteret mig på den lokale kro til stegt flæsk, for ellers er han bange for at han aldrig mere skal smage det;-)
    Hvem sagde taktik???

    • Gitte Hansen 21. november 2014 af 20:56- Svar

      Hej Tina
      Det lyder næsten som hjemme hos os. Her får jeg kvalme af stegeosen og vil ikke spise med, når familien skal spise flæsk. Vi har netop talt om at familien en mandag skulle tage på Pøt Mølle Kro hvor der serveres stegt flæsk ad libitum hver mandag vistnok. Der har jeg alligevel aftenvagt, så mon ikke det vil være en succes?
      Mange har skrevet til mig og foreslået flæsken stegt i ovnen, det ville måske være en hjælp og en løsning også for dig?
      God fornøjelse på kro! 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Poul-Erik Jacobsen 21. november 2014 af 11:15- Svar

    Hej Gitte!
    Et godt alternativ til pandestegning, er ovnstegning: Bradepande med bagepapir, flæsk, drys salt over, ca. 40 min. v. 200 g. varmluftovn – FÆRDIG.
    Ps. Skal ikke vendes…..DET ER BAR SÅÅÅÅÅÅ NEMT.

    • Gitte Hansen 21. november 2014 af 21:04- Svar

      Hej Poul-Erik
      Tusind tak for det tip – det var da et rigtigt godt tip. Jeg overvejede det et kort sekund, så en opskrift hvor flæsket skulle lægges på rist og stanniol og det lød lidt bøvlet. Hvis det steger på bagepapir, bliver det så sprødt nok og er ovnen nem at gøre ren?
      Jeg vil helt klart overveje den løsning næste gang, da jeg får kvalme af stegeosen og irriteres over fedtsprøjt og stænk. Tak fordi du tog dig tid til at skrive det tip til mig og mange andre her på bloggen 🙂
      Mange hilsen
      Gitte

Læg en kommentar