Stuvet hvidkål med svinefilet – mormormad på menuen

  • Stuvet hvidkål med mørbrad - mormormad på menuen

Stuvet hvidkål med mørbrad - mormormad på menuen

Så er der mormormad på menuen – ægte mormormad!

Der serveres stuvet hvidkål med marineret svinefilet. Sig mig fortsætter hun sit hvidkåls-tema? Ja da! Hvidkål får man jo smidt i nakken i november – ja heldigvis ikke i bogstaveligste forstand – men i butikkerne fås de for ingen penge her om efteråret.

Årstidens grønt koster gratis og efterårets kulde og mørke appellerer til simreretter – mormoragtige simreretter.

Der er blevet serveret karrykål i flere afskygninger og senest oksekødsgryde med hvidkål – i dag vanker der stuvet hvidkål.

DSC_0495

Der hører sig jo egentlig frikadeller til, men sådan gik det ikke i familien. Vi fik marineret svinefilet til og det fungerede også fint. Du bestemmer, servér gerne en frikadelle til i stedet. Det passer rigtigt fint til, gerne med hjemmesyltede rødbeder til jo 🙂

Stuvet hvidkål med mørbrad - mormormad på menuen

Sådan laver du stuvet hvidkål (4 personer):

Du skal bruge: 

½ hvidkål

½ dl. vand

2½ dl. fløde

2½ dl. skummetmælk

25 gram smør

4 spsk. mel

Salt/peber.

Gerne: Stødt muskatnød

Tilbehør: Rødbeder. Serveres til frikadeller, karbonader, koteletter eller svinefilet/mørbrad? Hvad serverer du ellers stuvet hvidkål til? Hvad ville din mormor mon servere? 😉

Stuvet hvidkål med mørbrad - mormormad på menuen

Sådan gør du:
  • Snit hvidkålen i fine strimler
  • kog hvidkålen under låg i lidt vand i 10-12 minutter, eller…
  • kog hvidkålen i mikrobølgeovnen i en egnet plasticbøtte med tætsluttende låg til, det gjorde jeg. Du kan nøjes med den halve kogetid så. Tilsæt ½ dl. vand, mere behøves ikke. Vitaminerne bevares bedst hvis du lader hvidkålen dampkoge og ikke hælder kogevandet fra. Tilsæt lidt salt under kogningen. Det er NEMT at koge grøntsager i mikrobølgeovnen!
  • Hvidkålen er færdigkogt når den føles mør når du prikker i den med en gaffel.

Lav en opbagt sauce imens hvidkålen koger:

  • Smelt smør og pisk melet i. Tilsæt mælk og fløden til sidst. Pisk godt under opkogningen.
  • Tilsæt den færdigkogte hvidkål til saucen og smag til med salt, peber og gerne muskatnød.
  • Vi havde en rest marineret svinefilet fra menuen igår, den blev lige svitset kort på panden. Hvis du laver en svinefilet eller mørbrad fra bunden, så steg den 10-12 minutter på hver side.
  • Servér  din stuvede hvidkål – gerne med rødbeder til.
  • Vi ELSKEDE alle den stuvede hvidkål i familien, selv teenagerne. Faktisk spiste vi hele portionen, så den stryger direkte ind i “Familiens favorit”-kategorien. Det er altså en god anbefaling! 🙂

Stuvet hvidkål med mørbrad - mormormad på menuen

Muskatnød er et must. Det fortæller de gode mennesker inde på Bagenørdens Facebookside. Herligt med al den gode feedback jeg får herfra. I er skønne. I ved hvem I er <3 Har du lyst til at komme med i den gode flok, så kig bare forbi 😉 Nogle fortæller ovenikøbet at de spiser den stuvede hvidkål med kanelsukker til?? Jeg var et stort spørgsmålstegn – kender du også til det?

Jeg tror måske det er en egnsspecialitet, men det virker til at den har bredt sig til det meste af landet?

Vi spiste vores stuvede hvidkål, bare smagt til med salt og peber. Det smagte SÅ fint! Snart skal muskatnøden prøves. Kanelsukkeret forbliver bare en sjov tanke 😉

God fornøjelse med din mormorret – så er der dælme stuvede hvidkål er der. Ikke et (mormor)-øje er tørt. 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Lilian Andersen 14. november 2014 af 14:04- Svar

    Kunne godt tænke mig af printe opskrifterne ud så man er fri for at skrive, det er jo også billederne der giver inspiration og appetit., alt ser bare så lækkert ud.Tak for det

    • Gitte Hansen 14. november 2014 af 20:29- Svar

      Hej Lilian
      Det glæder mig at du synes om opskriften og bloggen. Du kan sagtens printe fra PC. Du vælger blot det grønne printikon nederst under indlægget, der hvor Facebook, Twitter og Googleplus-knapperne her. Du kan vælge at udskrive opskriften uden billeder, for at reducere opskriften. Håber det lykkes dig at få printet og god fornøjelse med bloggen fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. tina nymann 6. november 2014 af 10:36- Svar

    Rolig med alt det kål;-)
    I weekenden skal vi fejre godsejerens fødselsdag og vi skal have gammeldags karboneder efter fødselarens ønske!!!

    • Gitte Hansen 7. november 2014 af 21:41- Svar

      Hej Tina
      HVIDKÅL!!! 🙂
      Jeg kunne ikke lade være med at drille. Jeg håber da ikke jeg har fået skræmt dig helt væk? Lyder som om godsejeren har en rigtig god smag. Karbonader smager jo fantastisk, altid. Serverer du mon så STUVET HVIDKÅL til? (kunne ikke lade være, nu kom drillenissen op i mig igen) 😉 Nej du serverer jo nok stuvede ærter og gulerødder måske eller noget helt tredje? Jamen jeg spørger jo bare fordi jeg er nysgerrig 🙂
      Rigtig god weekend Tina og tak for din hilsen – du trofaste Tina 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar