Sukkerfri rabarbermarmelade med grøn Melatin

Sukkerfrit rabarbermarmelade med grønt melatin

 I dagens Facebook-opdatering kunne du læse følgende:

“Bagenørden prøver at tage sig lidt sammen og stramme op og sige nej til sukker og kager. 5 dage på sukkerfrit slik har kureret sukkertrangen. Ja det passer. Ikke den fjerneste lyst til kager længere. Har tabt 1½ kilo på 1 uge – lad det endelig fortsætte sådan i rask tempo! 🙂

NÅ men hvad kunne gårsdagens kæmpeportion rabarber, foræret af en kollega, så konverteres til, når alt sukker er dømt ude?

Marmelade da! Sukkerfrit marmelade!

DSC_4892

Er det overhovedet muligt at lave sukkerfrit rabarbermarmelade? Der skal jo normalt en hulens masse sukker i rabarbermarmelade? Tjo, hemmeligheden er det grønne Melatin. Tiltænkt diabetikere tror jeg – men sådan nogen som mig, der prøver et sukker-nej-tak, kan også sagtens springe på

En vaniljestang blev stoppet i. Simre, simre. Melatinen rørt i og vupti – voila – marmeladen smager fantastisk og klar til at komme på glas.

Så hørte man lige mig gå i køkkenet og snuppe en knækbrød med sukkerfrit rabarbermarmelade på. Knas – knas – uden kalorier. Kan du høre mine kilo rasle af??? *rasle*rasle*rasle*? 🙂

DSC_4882

Hvis du ikke vil droppe sukker, så lader du jo bare være med det, men hvis du også gerne vil prøve at skære ned på sukkermængderne, så kan denne grønne Melatin altså fint anbefales. Jeg har ikke regnet kalorierne ud, men forventer da at de er få?

Her kommer opskriften:

Sukkerfri rabarbermarmelade med grøn Melatin
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug ialt
 
Lækker rabarbermarmelade med vaniljestang - lavet sukkerfrit med grøn Melatin
Forfatter:
: Sukker- og fedtfattigt bagværk
: Slow food - simremad
Portioner: 2 store glas
Det skal du bruge:
  • 2 kilo rabarber i små stykker
  • ½ liter vand
  • 1 vaniljestang
  • 2 breve grøn Melatin
Sådan gør du:
  1. Vask og snit rabarberne. Skær ikke alt det nederste af, da det er den sødeste del på rabarberplanten.
  2. Hæld rabarberne i en gryde og tilsæt vand
  3. Tilsæt vaniljestang og lad rabarberne simre under låg til marmeladen har fået en mere fast konsistens. Min marmelade simrede 2 timer, det behøver din ikke gøre. Tilsæt evt. mindre vand, hvis du ønsker en lidt fastere og ikke så "pureret" marmelade. Jeg kan godt lide marmeladen meget fin.
  4. Rør i marmeladen flere gange undervejs
  5. Når marmeladen ikke føles alt for tynd/vandig tilsættes Melatinen.
  6. Sluk for komfuret og lad marmeladen koge et par minutter ved eftervarmen.
  7. Tilsæt 1 tsk atamon (medmindre du får al marmeladen spist på kort tid)
  8. Skyl opbvaringsglas og låg med atamon og hæld herefter marmeladen heri.
  9. Luk glassene og køl hurtigt glassene af (f.eks. i det fri - der er jo "heldigvis" megakoldt udenfor.)
  10. Nydes afkølet på et stykke friskbagt brød eller på toppen af en ostemad,

Processen er ret simpel og marmeladen kan fint lave sig selv imens du har andre gøremål i køkkenet. Jeg er vist den eneste i verden der tilbereder marmelade i timevis. Måske jeg tilsætter for meget vand, men nej, faktisk kan jeg lige præcis rigtigt godt lide en lidt “udkogt” eller fin (det lyder bedre!) marmelade.

Det var da faktisk en strålende ide at bruge grøn Melatin. Jeg undrer mig blot over hvorfor rabarbermarmeladen er blevet grøn? Måske det er fordi rabarberstænglerne lå i blød i vand i et døgns tid – kan det mon have trukket farven ud af stænglerne? Forhåbentlig ikke også smag?

Nå men pyt. Rabarbermarmeladen smager ganske glimrende, farven til trods. Faktisk ser den jo bare kun endnu mere sund ud – grønt look, der passer til Bagenørdens nye sunde grønne stil.

Wow  – er det lydene af *kiloene*der*rasler*af* vi kan høre??

DSC_4893

Jeg glæder mig allerede til den morgenbolle jeg skal spise i morgen tidlig. En af mine nyindkøbte brieoste…..med hjemmelavet rabarbermarmelade på…..Det tror jeg da bliver RIGTIGT godt!

Tusind tak til alle jer der på Facebook kom med gode ideer til mig, da jeg spurgte til gode ideer til mit rabarberbjerg. Uha mange af jer laver rabarbersaft – lækkert, hvem der bare havde en saftpresser!? Mange laver også spændende rabarbersnaps på vodka og sikke mange kager der også bliver bagt!

2015-05-21 17.46.02

Så lækkert – og tusind tak for fifs. I er bare for gode at have med i ryggen er I  <3

Måske jeg skulle prøve at presse flere kolleger for flere rabarber med alle de gode ideer jeg nu har fået? Jeg har jo slet slet ikke rabarber nok 🙂

Rigtig god pinse til dig og dine. Håber virkelig du vil nyde det.

Mig? Jeg skal dase skal jeg og vi skal besøge mine forældre – og spise lækkert mad – og læse bøger og suge sol. Jeg skal bage kager – sukkerfrie kager – hvis det er muligt. Måske biscotti med snydesukker eller endnu et bananbrød?

Inspirér mig gerne. Det ved du jo at jeg rigtigt godt kan li’ 😉

Mere inspiration

6 Kommentarer

  1. Låvise 24. maj 2015 af 13:51- Svar

    Hej Gitte

    Angående farven på rabarberne så tror jeg det har noget med sorten at gøre 😉

    Og den grønne Melatin er fantastisk at lave marmelade på, smager overhovedet ikke som om den er uden sukker 😀 Jeg bruger den ofte. Det eneste jeg endnu har opdaget den ikk er specielt god til er solbær

    Kram

    • Gitte Hansen 25. maj 2015 af 16:34- Svar

      Hej Låvise
      Jeg tror du har helt ret, at det har noget med sorten at gøre. Ja grøn Melatin er bare en guds gave til sukkerfri syltetøjskogning. Tak for tippet med solbærsyltetøjet!
      Håber du har haft en rigtig god pinse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Elin 23. maj 2015 af 11:29- Svar

    Jeg ville ikke lægge dem i vand. De kan godt holde nogle dage som hele stængler. Dem, vi kan købe i supermarkederne, har jo været plukket i mange dage. Ellers kan du smide de snittede rabarber i fryseren – hvis der er plads 🙂
    Må se, om jeg kan finde grøn melatin, for Jeg kan ikke lide sød marmelade.

    • Gitte Hansen 23. maj 2015 af 23:35- Svar

      Hej Elin
      Ja jeg er vist blevet klogere til næste gang. Tusind tak for dine anvisninger. 🙂 Grøn Melatin er til helt sukkerfrit marmelade og blåt Melatin er til sukkerreduceret marmelade.
      Marmeladen smager dog fantastisk – så tror ikke jeg har ødelagt noget. Heldigvis 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Elin 23. maj 2015 af 08:36- Svar

    Du behøver ikke en saftpresser for at lave saft. Kog rabarber med sukker, Camille og lidt citronsaft – det behøver ikke ret lang tid. Lad det stå, til det er kølet ned og si det så. Gerne gennem et klæde. Og så har du den lækreste saft!
    Jeg tror, at farven hænger sammen med sorten. Nogle rabarber er grønne inden i. Andre helt violette.
    Hvorfor stod de i vand et døgn?

    • Gitte Hansen 23. maj 2015 af 10:19- Svar

      Hej Elin
      Tak for kyndige råd og gode tips.
      Jeg havde for travlt til at ordne rabarberne den dag jeg fik dem, så jeg snittede dem og puttede dem i vand. Jeg ved ikke hvordan afskårne rabarberstængler holder sig bedst? Kunne se at noget farve var trukket ud i vandet og dermed også smag sikkert, øv.
      Har du tips til hvordan og hvorlænge rabarber kan holde sig?
      Tak for dine råd og din feedbback 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar