Svampet bradepandekage med æbler, marcipan og mandelflager

DSC_6776

Den sidste ferieuge er snart ved at være godt brugt. Vi har fået bund i 8 maskiner vasketøj fra ferien, vi har fået fyldt køle- og køkkenskabe op påny, vi får lavet lækkert mad, får læst, grinet, slappet af, besøgt søde mennesker OG bagt kager igen. Skønt!

Dette feriedriverliv kunne jeg godt få smag for. En lille sommerfugl er begyndt at flakse rundt i maven ved tanken om det forestående arbejdsliv, hvor der bliver drøn på fra dag 1. Gruer for min mail der sikkert er kilometerlang, men drister mig ikke til at kigge. Jeg vil pine det sidste ud af en gode ferie.

I går tog vi en tur til Mols for at besøge min barndomsveninde, der ferier i det skønneste sommerhus. Se lige en udsigt hva? Wow! Pulsen finder straks et roligere leje når der er udsigt til vand. GID jeg kunne BO sådan et sted!

Billede: Tjekker ind til denne smukke udsigt i fantastisk godt selskab. Gode berigende snakke, gåtur, alvor og grin. Snart oksesteg og vin. Alt er godt :-)

Desværre ser jeg min gamle veninde alt for sjældent. Vi bor i hver sin ende af landet, men er trofaste. Hver sommer har vi en venindedate når familien er i Mols-sommerhuset. Vi mødes en dag til lange snakke, gåture, alvor, grin, lækkert mad og KAAAGE!

Det er en fast tradition at jeg tager kager med. Ja faktisk er det en tradition at jeg går bageamok! Min venindes børn elsker Bagenørdens bagværk, og kan næsten huske kagerne fra år til år (utroligt!)

Dette år var ingen undtagelse. Jeg ville bage en KÆMPEkage så der ville være rigeligt til både børn- og voksenmunde. Jeg ELSKER jo at gå bageamok, elsker når der er en anledning til at bage og eksperimentere med nye kager. Kagen blev en æblekage med marcipan og så lige en kæmpe kurv chokoladescones. Om der var søde sager nok til at mætte alle munde? Ja det var der 🙂

DSC_6751

DSC_6762

Hvorfor blev det så lige en æble-marcipankage? Tjo. Vi havde 8 æbler i køleskabet der trængte til at blive spist og så havde jeg forkøbt mig i marcipan-ruller da vi var på ferie i Norge. Ja utroligt men sandt. I Norge er alt ubetaleligt, ja åbenbart lige undtagen denne 500 gr. marcipanrulle (som kun kostede 15 kr).  Altså når en bagenørd møder billigt marcipan, så er der en potentiel risiko for at situationen går over gevind.

Ganske rigtigt. Jeg forkøbte mig! Fortæller IKKE hvor mange ruller jeg fik købt, men lad os sige det sådan at der skulle fyldes op påny i butikken 😉 Min datter er ofte den klogeste af os to. Hun sagde : “Til den pris er det jo ikke sikkert det er så god marcipan, skulle du ikke nøjes med lidt færre ruller?”

DSC_6730 ORK NEJ!! Mor er den klogeste! 🙂 En rulle blev åbnet jeg måtte jo så konstatere, at marcipanen var iblandet sukker. Det var finere og sødere i konsistensen. Slet ikke som Odense Marcipan. Måske jeg skulle have lyttet til min datter? Nå smagen var fin og beslutningen blev taget. Den norske marcipan kom i kagen!. Marcipan er et plus for langt det meste bagværk, og jeg tog chancen. Var sikker på at den norske også ville gå an, og det gjorde den.

DSC_6738

Dette var den længste indledning nogensinde. Først nu bliver du præsenteret for

OPSKRIFTEN! 

Kæmpe bradepandekage med æbler, marcipan og mandelflager:

350 gram blødt smør/margarine (helst smør)

400 gram sukker

5 æg

5 tsk. vanillesukker

5 tsk bagepulver

2 dl mælk

650 gram hvedemel

Fyld: 6-8 skrællede æbler i tern (eller pærer)

500 gram marcipan i tern

Pynt: Mandelflager og perlesukker

Tilbehør: Creme fraiche

Fremgangsmåde:

Smør og sukker piskes hvidt og skummende. Æggene røres i et af gangen. Der piskes godt efter hver. Tilsæt vanillesukker. Brug gerne din køkkenmaskine, hvis du er så heldig at have en sådan. Det er skønt at have hænderne frie imens.

DSC_6731 Imens dejen pisker skræller du æblerne. Strengt taget behøver de vel ikke blive skrællet? Nogle af mine var runkne, så jeg skrællede. Hvis du ønsker en syrlig kage, med meget æblesmag, kan du bruge 8-10 æbler, hvis du ønsker at det er marcipansmagen der skal være den gennemtrængende, så nøjes med 4-6 æbler.

DSC_6732

Mel og bagepulver sigtes i dejen. Tilsæt mælk lidt efter lidt. DSC_6734 Tilsæt æble- og marcipantern. DSC_6736 DSC_6738

Dejen skal ikke piskes efter melet er tilsat. Den skal kun lige vendes/røres rundt til ingredienserne er blandet sammen.

Pensl en bradepande med flydende smør/margarine og drys med rasp. DSC_6739DSC_6740 Dejen fordeles i bradepanden og drysses med mandelflager og perlesukker. Du kan vælge at gemme lidt marcipantern og fordele dem på toppen. Sprød bagt marcipan smager fantastisk! 🙂DSC_6742

Kagen sættes i en 165 grader varm ovn (varmluft) på nederste rille. Den skal bage ca. 50 minutter.

DSC_6752

Nu ovnen alligevel er igang kan du da lige så godt udnytte ovnvarmen? Du kan bage nogle lynhurtige scones. Det tager under ½ time alt. inclusiv at bage scones. Scones har jeg skrevet om før og jeg er ret begejstret for dem, netop fordi det er lynhurtigt bagværk. Tricket er bagepulver og ingen hævning. Smart!

Opskriften på de lynhurtige scones finder du her (jeg bagte dobbeltportion) 

 • 500 gram mel
 • 1 tsk salt
 • 1½ spsk bagepulver (ja det er SPSK, den er god nok)
 • 125 gram smør (½ pakke)
 • 3½ dl mælk
 • 1½ spsk sukker.
 • Evt. : Grofthakket chokolade eller Carletti overtræksknapper (sådan nogle fandt jeg i mit køkkenskab)

Sådan laver du scones: 

Mel, salt og bagepulver blandet. Smørtern tilsættes. Mælk tilsættes.Der røres (gerne med røremaskine). Dejen skal have sådan en konsistens, at du kan trille boller uden den hænger for meget i fingrene. Husk bagerens trick. For meget mel gør bagværk hårdt og tungt, nøjes med så lidt som muligt.

Scones skal bage 20 minutter ved 165-175 grader varmluft. Sæt dem bare ind sammen med en kage, hvis du er i gang med at bage andre lækkerier?

DSC_6747Sprøde bløde lækre scones. Smager fantastisk med iskoldt smør på. Dagen efter er scones ikke så spændende. De bliver hurtigt hårde og tørre, men fortvivl ej! Du kan trylle dem til live igen med 10-15 sekunder i mikrobølgeovnen.

DSC_6753 Så er der kæmpekage!
DSC_6756

og scones!

DSC_6762

 Start forsigtigt med et lille stykke kage. Den er nemlig meget sød. Sukkermængden kan godt reduceres lidt, men det afhænger lidt af hvormange æbler du putter i? Creme fraiche til er virkeligt lækkert. Syrlighed er nødvendigt. Vanilleskyr ville også være godt? DSC_6764

Kagen og de lune scones var en succes på Mols. Børn og voksne storspiste. Der var jo selvfølgelig en MASSE kage tilovers, så vi delte den i to. Det betød at der var KAGERESTER hjemme på matriklen i dag.

Skønt med ferie, læsetid og kagerester. Solen manglede bare lige, men den kommer i morgen. Har bestilt den!

og i morgen er der sådan et stykke tilbage til mig 😉
DSC_6776

Mere inspiration

10 Kommentarer

 1. Heidi Pedersen 15. september 2017 af 16:01- Svar

  Hej Gitte

  jeg har prøvet som dig at gå indkøbsbananas i marcipan, jeg købte odense marcipan i lange baner på en ferie i Østrig, det var virkelig billigt, meeeeen opdagede da jeg kom hjem at det var sødet voldsomt med sukker. så i denne opskrift på bradepandekage med æbler, har jeg erstattet 100 gr. af den hvinende søde marcipan, men 100 gr. mandler som jeg først ristede på en tør pande, og så røg de i hakkemaskinen, så det næsten blev til mel. det er virkelig lækkert , og knap så sødt 😉

  • Gitte Hansen 16. september 2017 af 22:11- Svar

   Uhm Heidi, lyder som super gode ideer. Mange tak for dem 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Krista 4. februar 2015 af 15:26- Svar

  Vi er en familie på 20, der skal holde fælles fødselsdag i et sommerhus. Ville prøve din æble marcipan pladekage. Ved du om den kan fryses? Så jeg kan bage i god tid. På forhånd tak. V.h. Krista

  • Gitte Hansen 4. februar 2015 af 16:43- Svar

   Hej Krista Det kan den sagtens. Lun den lidt i ovnen inden servering og den er som nybagt. Den smager rigtigt godt. God fornøjelse og god tur i sommerhus 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Johan 15. december 2014 af 17:10- Svar

  Kagen smager ganske godt, men jeg tror du skal teste dine opskrifter lidt grundigere inden du lægger dem op.
  Ligesom Lone synes også dejen var lige lovlig sej efter melet kom i, og slet ikke tilsvarende den på dit billede. Så var lidt sej at røre æblerne i.
  Min kage fik 40 min, og det var mere end rigeligt. Hvis den havde fået 50 minutter tror jeg den havde været sort.

  • Gitte Hansen 15. december 2014 af 20:33- Svar

   Hej Johan

   Det står dig frit for at bruge mine opskrifter til gratis inspiration. Jeg lægger selvfølgelig kun opskrifter op jeg har afprøvet og fundet tilfredsstillende. Der er mælk, mange æg og mange æbler i denne opskrift, følgelig kan dejen derfor også godt tage meget mel. Jeg har nedjusteret melmængden en smule i den oprindelige opskrift, men jeg oplevede ingen problemer. Som jeg beskrev bliver det en fast dej, men det skal den også være for mange æbler afgiver som sagt meget væde.
   Mht. bagetid så er det jo helt afhængigt af hvor godt din ovn varmer, om du bager på nederste rille, hvilken størrelse bageform du bruger osv. så som med alle andre opskrifter er man selv ansvarlig for at holde øje med bagetiden. Med alle kager jeg bager holder jeg selv øje undervejs og især det sidste kvarter og det bør du også gøre.
   Du er velkommen til at bruge bloggen som inspiration og jeg har ingen intention om at afprøve mine opskrifter flere gange før jeg uploader dem. Kan ikke se hvorfor jeg skulle gøre det, da jeg som sagt kun lægger opskrifter op på som jeg/vi i familien selv var fuldt ud tilfredse med.
   Med venlig hilsen
   Gitte

  • Ilse Lorenz 14. august 2016 af 22:02- Svar

   Hej Gitte

   Super god kage….
   Jeg fulgte opskriften 100% … Og kagen blev perfekt.

   Tak 🙂

   • Gitte Hansen 15. august 2016 af 21:10- Svar

    Hej Ilse
    Fantastisk – det glæder mig. Tusind tak for din tilbagemelding, så dejligt kagen smagte dig/jer 🙂
    Mange hilsner
    Gitte

 4. Lone 11. oktober 2013 af 13:42- Svar

  Er det ikke meget mel? Jeg synes i hvert fald kagen er blevet tør 🙁 Ellers er det jo lækre ingredienser.

  • Gitte Hansen 11. oktober 2013 af 19:44- Svar

   Hej Lone
   Jeg er da ked af at høre at du synes kagen er blevet tør. Det forstår jeg nu ikke. Det synes jeg slet ikke? Der er jo mange æg og meget fedtstof i dejen, og rigtigt mange æbler, men suppler da gerne med 1 ekstra dl. væske hvis du synes?
   God fornøjelse med bageriet fortsat 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar