Svampet fedtfattig chokoladekage med kaffeglasur

DSC_5814

I dag fik jeg en forespørgsel fra en gammel bekendt. “Jeg skal bage en svampet kage på lørdag, har du et godt forslag?”.

Ja da! Det har jeg da! Du kan da bage en tykmælkskage, eller endnu bedre en tykmælkskage uden æg tryllet om til en chokoladekage?

Der er flere gode ting ved denne kage. Der er ingen æg i, og den er så nem, at den kan røres sammen uden røremaskine….og så bliver den virkelig lækker! Svampet, fugtig og den holder sig frisk i mange dage. Den er perfekt hvis du vil bage en kæmpe kage i bradepande, hvor der er nok til rigtigt mange munde.

En klassens time kage? En fødselsdagskage? Eller måske, som jeg, en Sankt Hans kage til byens Sankt Hans arrangement?

DSC_5804

Opskriften er let og den kommer her: 

Svampet fedtfattig chokoladekage med kaffeglasur
 
Svampet fedtfattig chokoladekage med kaffeglasur
Forfatter:
: Frugttærter og bradepandekager
: Brød og kager
Portioner: 1 stor bradepande
Det skal du bruge:
  • 1 liter tykmælk, A38 eller frugtyoghurt.
  • 6 dl. sukker
  • 2 æbler - revet (giver fugtighed og sødme)
  • 100 gram smeltet smør (kan halveres)
  • 11 dl. mel
  • 1 dl. kakao
  • 5 tsk. natron
  • 1 spsk vanillesukker.
  • Glasur:
  • 4 dl. flormelis
  • 2 spsk. kakao
  • 2 tsk. vanille
  • 5 spsk kold kaffe
  • 100 gram smeltet smør
Sådan gør du:
  1. Bland sukker med yoghurt.
  2. Bland natron, vanillesukker, kakao og mel og tilsæt. Tilsæt revet æble efter omrøring.
  3. Rør dejen i hånden eller med røremaskine. Smeltet smør tilsættes til sidst.
  4. Det er SÅ nemt med en kage hvor der ikke skal æg i og tro mig, du vil ikke kunne smage at æggene mangler!
  5. Smør en bradepande og hæld dejen heri. Det skal være din største bradepande.
  6. Kagen bages i ovnen 175 grader varmluft i ca. 30-40 minutter. Kig til den når den første halve time er gået, måske har den fået nok allerede der? Prik evt. i den med en gaffel.
  7. Imens kagen bager, laver du glasuren. Alle ingredienser røres sammen.
  8. Hold øje med at alle flormelis-klumperne bliver rørt ud. Lun evt. glasuren 10 sekunder i mikrobølgeovnen undervejs, det får sukkeret til at smelte.
  9. Kagen pyntes med glasur, når den er helt afkølet

DSC_5811Jeg havde en A38 med hindbærsmag som skulle bruges, du kan bruge ethvert surmælksprodukt, men søde yoghurter er lækre at bage med. Fidusen er, at de giver en masse fugtighed til kagen, og så betyder yoghurten at man kan reducere i fedtstoffet.DSC_5780100 gram smør er ikke megetm til så stor en kage og du kan roligt halvere mængden uden problemer. En sukker- og fedtfattig kage, når man tænker på at der bliver kage til SÅ mange. Ovnens store bradepande rækker til mange lækkersultne slikmunde 🙂

Træk glasuren ud over kagen med en dejskraber. Glasurskålen er en populær røreskål at slikke til sidst (og dejskålen for den sags skyld også, der er jo ikke æg i dejen,;-)DSC_5799 Det er nu du skal drysse krymmel på, hvis du vil det, revet hvid chokolade, frysetørret hindbær, …ja kun fantasien sætter grænser? Jeg lavede en Sankt Hans kage!

Jeg lod glasuren stivne, og skrev tekst med hvid glasur. Det var ret svært at lave en sol, kan du vist godt se her 😉DSC_5804 Det blev en lækker kage! Den blev spist til sidste krumme og der bliver VIRKELIGT meget kage! Der bliver mange massive stykker. Kagen er virkelig nem at bage og er nem at tage med under armen til festivitas.

Børnene til Sankt Hans arrangementet nød at rende rundt og prikke til bålet, og hente kage on/off. Sikke meget kage der kan være i en barnemave!

Kagen er en fortryllende chokoladekage, der smager godt til en kop kaffe.

Det er lidt udenfor sæsonen til en Sankt Hans kage, men hvad med en sommerkage eller en vinterkage, til de sukkertrængende? En fødselsdagskage med fødselarens navn skrevet på? Kun fantasien og dine udsmykningsevner sætter begrænsningen hér 😉

Her ser du kagen i close-up. Tro mig. Det er en virkelig lækker kage der kan laves uden de store armbevægelser. Fra start til slut går der en time, og så er der kage til 30-40 mennesker.DSC_5810Perfekt til en dag hvor sønnike giver en sen besked “Jeg skal forresten have en kage med i morgen moar?”…eller til en dag hvor du impulsivt finder på at glæde dine kolleger dagen efter? 😉

Så er der chokoladekage med kaffeglasur. Uhm.

En flittig kagebagelæser foreslog mig at halvere kagen og smøre den med smørcreme med vanilje. Halløj det skal prøves engang – snart 🙂

Mere inspiration

45 Kommentarer

  1. Jette Toft Møller 19. maj 2017 af 16:42- Svar

    Hejsa Gitte, kan jeg bruge skyr/yoghurt, eller kærnemælk til kagen, det er nemlig de to produkter jeg har lige pt? Den ser nemlig rigtig lækker ud, og jeg skal bage til min søsters bosted, da hun fraflytter stedet, og vi gerne vil diske op med lidt lækkert til beboere og personale som tak, så der skal en lidt stor kage til, venlig hilsen fra Jette🌞

    • Gitte Hansen 19. maj 2017 af 21:32- Svar

      Hej Jette
      Du kan sagten bruge skyr/yoghurt ell. kærnemælk til kagen – no problemos 🙂
      Rigtig god fornøjelse med bageriet – håber kagen vil smage dig/jer
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Louise Grønborg 27. januar 2017 af 19:29- Svar

    Jeg søgte på fedtfattig chokoladekage og blev nysgerrig på at prøve din opskrift. Jeg har brugt Cheasy skyr med pære og vanilje og lidt alm skyr, så dejen var lidt fast, og så har jeg tilsat gulerod i stedet for æble da jeg ingen havde. Væden derfra gjorde dejen lind. Tilsatte vanilje pulver i stedet gor v.sukker. Glæder mig til at smage den?

    • Gitte Hansen 27. januar 2017 af 20:45- Svar

      Helt perfekt Louise – gode ideer og dejligt du bare er så kreativ og bruger hvad du har. Jeg er sikker på at du fik lavet en megalækker kage. Håber den smagte dig/jer 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Susanne 13. maj 2016 af 11:30- Svar

    Endnu engang redder du mine rester i køleskabet fra at blive smidt ud 🙂 Jeg havde en halv liter A38, som skreg på at blive brugt i en chokoladekage, så jeg halverede opskriften og det passede lige til en lille bradepande.
    Derudover ved jeg, at jeg altid kan finde god inspiration hos dig, og tak for din nede-på-jorden tilgang til madlavning 😀
    Mange hilsner Susanne

    • Gitte Hansen 14. maj 2016 af 11:07- Svar

      Hej Susanne
      Det glæder mig – tusind tak for din feedback og for dine søde ord. Dejligt du kaster dig ud i opskrifterne og kan finde inspiration på bloggen. Dejligt at have dig med her 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Mette 26. februar 2016 af 19:28- Svar

    Hvor mange personer svarer denne opskrift til? Jeg vil nemlig gerne indtaste oplysningerne omkring kagen i appen lifesum mhp at udregne antal kalorier pr stykke;-)

    • Gitte Hansen 27. februar 2016 af 19:48- Svar

      Hej Mette
      Dette bliver en kæmpe stor kage, som du kan se på billedet. Ovnens store bradepande. Jeg vil tro, at der er kage nok til 25-30 personer eller flere?
      Rigtig god kagebagefornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Susanne 1. februar 2016 af 12:01- Svar

    Hej Gitte
    Uhm hold da op en lækker opskrift ??
    Jeg tog alt muligt ekstra i som var sidste brugsdag. Fx tørrede tranebær, en grim banan og chokoladeknapper fra jul og 1 l cheasy vanillia.
    Lavede ingen glasur og alligevel en af de bedste chokoladekager ever?
    Tak for alle de gode opskrifter?
    I aften laver jeg den med rømertof kyllingebryst, bacon osv lækkert ??

    • Gitte Hansen 2. februar 2016 af 20:36- Svar

      Hej Susanne
      Ej hvor det glæder mig at høre og sikke kreativ du var. Geniale ting du puttede i, en rigtig stop madspilds-kage.
      Så godt at høre at du bare kaster dig ud i opskrifterne – håber også kyllingebryst-retten var en succes.
      Tusind tak for din tilbagemelding – det var sødt af dig. Jeg blev rigtig glad for din hilsen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Kristina 29. januar 2016 af 11:02- Svar

    Hej 🙂

    Vil lige høre om man kan fryse kagen ned uden den bliver dårligere? vi er nemlig kun 2 herhjemne, så det ville være smart hvis man kunne lave en stor kage, fryse den ned i srykker og så kan man altid tage et stykke op hvis man får lyst 🙂

    • Gitte Hansen 29. januar 2016 af 18:37- Svar

      Ork ja det kan du sagtens Kristina. Rigtig god fornøjelse. Lækkert med fryserkage 🌝
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Hanne Munk-Andersen 23. november 2015 af 10:19- Svar

    Altså hvor er det bare rart at returnere til den her kage hver gang der skal bages til mange mennesker incl.børn. Børnene kan li’ den og den er lækker nok til at jeg godt gider en også. Og stor nok til en hær.

    • Gitte Hansen 23. november 2015 af 20:38- Svar

      Hej Hanne

      Det glæder mig så meget at kagen smager dig og alle de mennesker omkring dig du serverer den for. Ja det bliver en kæmpekage og dejligt den er så nem at bage. Jeg nyder også at den nemt kan transporteres i ovnens store bradepande. Med en bageplade ovenpå og en stor elastik omkring, kan den medbringes overalt (har dog prøvet cykelkurv – kan ikke anbefales 😉
      Dejligt du tog dig tid til at skrive en hilsen til mig og god fornøjelse med bageriet fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Katja 3. november 2015 af 22:14- Svar

    Kagen lyder lækker, og det passer lige med at jeg har en hel liter a38 i overskud.

    Tror du man kan lave densukkerfri? Med flydende sødemiddel. Eller Evt 50/50 altså halv sukker og halv sødemiddel ?

    • Gitte Hansen 4. november 2015 af 06:54- Svar

      Hej Katja
      Det har jeg ikke prøvet, men prøv da endelig? Perfekt at du lige kan få brugt din overskydende liter 🙂
      Rigtig god fornøjelse med kagen
      Mange hilsner
      Gitte

  9. Fie 11. august 2015 af 17:21- Svar

    Hej Gitte!
    Tak for dit svar. Jeg prøver da lige at lade glasuren køle et stykke tid først, næste gang. Det er sikkert bare det.
    Mvh Fie

    • Gitte Hansen 11. august 2015 af 21:08- Svar

      Hej Fie
      Ja det tror jeg bestemt også. Rigtig god fornøjelse med kagen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  10. Fie 5. august 2015 af 13:24- Svar

    Hej Gitte!
    Sikke en god kage/opskrift! Jeg har allerede bagt den to gange og alle i huset er vild med den 🙂
    Jeg vil dog gerne høre om der evt er en fejl i glasuren? Jeg må hælde næsten dobbelt flormelis i for at få det tykt nok til at blive ovenpå kagen 😉
    Tænker om det evt skulle være tsk kaffe og ikke spsk?
    Mvh Fie

    • Gitte Hansen 8. august 2015 af 14:13- Svar

      Hej Fie
      Dejligt at høre – at du er vild med opskriften. Mystisk at du synes glasuren bliver for tynd? Jeg lader altid glasuren stå en halv times tid, før jeg glaserer kagen, for den tykner meget, når smørret afkøles. Tror du måske det kan være derfor?
      Jeg er helt sikker på jeg brugte spsk?
      Dejligt I synes om kagen – og rigtig god fornøjelse i dit køkken fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

  11. Jytte Nielsen 24. juli 2015 af 14:27- Svar

    Hej Gitte!

    Skal det være natron, eller kan man osse bruge bagepulver?

    • Gitte Hansen 24. juli 2015 af 22:15- Svar

      Hej Jytte
      Det tror jeg sagtens du kan. Synes dog natron giver luftigere kager og sprødere kager, hvis du bager småkager, men tror da sagtens bagepulver vil kunne gå. Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  12. Sol-britt 22. juli 2015 af 14:46- Svar

    Mums får helt lyst til chokoladekage, men vi er kun 2 herhjemme (plus 4 hunde der ikke må få chokolade) så gad vide om en 4. Del passer til en normal potion/bradepande?

    • Gitte Hansen 22. juli 2015 af 16:51- Svar

      Nu ved jeg jo ikke helt hvor stor din bradepande er? Lav en fjerdedel og se hvor meget dejen fylder. Passer måske med et tærtefad vil jeg tro? Rigtig god bagefornøjelse 🙂
      Med venlig hilsen
      Gitte

  13. Rasmus 21. juli 2015 af 14:56- Svar

    Hej

    Er mildest talt lidt på udebane i det her bsgeunivers, men når du i glasuren skriver 2 tsk. Vanille er det så vanillesukker?

    På forhånd tak

    • Gitte Hansen 21. juli 2015 af 16:14- Svar

      Jeps det er det 🙂 Rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  14. Emilia Kollemorten 25. juni 2015 af 08:42- Svar

    Hej.
    Jeg har lige læse din chokoladekage/Sankt hans kage opskrift igennem. jeg er ikke den store bager, men tænker jeg vil kaste mig ud i det. Det står på et tidspunkt “Bland natron, vanillesukker, kakao og mel og tilsæt.” Og så står der ikke mere. Hvad er det sidste man skal tilsætte? Tak.
    vh. Emilia

    • Gitte Hansen 25. juni 2015 af 21:59- Svar

      Det er en meget nem og lækker kage kage. Der skal kun lige tilsættes smør bagefter. Det står lige nedenunder God fornøjelse 🙂 Med venlig hilsen Gitte

  15. Joan 2. juni 2015 af 06:27- Svar

    Hej Gitte havde overvejet at prøve din kan smager den meget af kaffe da jeg ikk kan lide kaffe havde tænkt at lave i en alminlig form skal jeg bare halvere det hele så og skal den havde samme tid så håber på hurtig svar mvh Joan

    • Gitte Hansen 2. juni 2015 af 20:45- Svar

      Hej Joan

      Kaffen smager ikke meget af kaffe, så put du roligt lidt kaffe i glasuren. Denne kage fylder en stor bradepande, og hvis du bruger den halve form, skal du nok skære 5-10 minutter af tilberedningstiden. Måske Jeg ved ikke lige hvad du mener med en almindelig form? Stik hellere en strikkepind i kagen undervejs, så er du helt sikker.
      Rigtig god fornøjelse med kagen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  16. Berit Nielsen 10. april 2015 af 08:26- Svar

    Hej Gitte

    • Gitte Hansen 10. april 2015 af 17:06- Svar

      Hejsa har du mon et spørgsmål eller vil du bare sige hej?
      Hej Berit:-)
      Mange hilsner
      Gitte

  17. Heidi 2. april 2015 af 20:37- Svar

    Hej!! Vil blot sige – hold nu op en skøn kage☺️

    • Gitte Hansen 2. april 2015 af 23:13- Svar

      Hej Heidi Tusind tak for din søde hilsen Ja vi er helt enige. Det er en underskøn kage. Dejligt I nød den 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  18. Gitte Hansen 25. marts 2015 af 20:34- Svar

    Hej Christina
    Tusind tak for bogtippet. Jeg kan glæde dig med at biblioteket allerede har bogen, men dejligt med bogforslag – vi bestræber jo os på at blive det bedste bibliotek med de allerbedste bøger. 🙂
    Rigtig god fornøjelse med chokoladekagen – ja den skal du da også prøve 🙂
    Mange hilsner
    Gitte

  19. Maria 3. oktober 2014 af 15:41- Svar

    Hej.

    Kan jeg mindske sukkermængden? 🙂

    • Gitte Hansen 4. oktober 2014 af 19:46- Svar

      Hej Maria
      Ja det tænker jeg sagtens du kan? Du kan prøve at nøjes med halvdelen? Der er jo sød glasur på toppen, så mon ikke det går?
      God fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  20. Nanna 14. august 2014 af 15:00- Svar

    Hej Gitte

    Jeg lider af en tarmsygdom, der gør, at jeg ikke rigtigt kan tåle fedt.

    Derfor efterregner jeg altid alle opskrifter, jeg synes ser lækre ud, med et Excel-ark min søde kæreste har lavet til mig 🙂

    Med 100 g Becel Let (med 54 g fedt) får din kage et fedtindhold på 4,6 g/100 g – jeg er så bare superforsigtig og tog kun 50 g.

    Det vil sige, at du faktisk er en af de eneste danskere med opskriftsblog, der tager ordet “fedtfattig” seriøst. Det skal du altså have et virtuelt kram for 🙂

    De andre plejer at blande alt muligt absolut ikke fedtfattigt (marcipan, nødder, peanutbutter osv) i deres såkaldte fedtfattige opskrifter.

    Tusind tak.

    – Nanna

    • Gitte Hansen 14. august 2014 af 21:34- Svar

      Hej Nanna

      Wow – sikke da en skøn feedback, så dejligt det du skriver til mig. Jeg er da glad for at min kage er fedtfattig, så du kan tåle den og fantastisk rørende at du har en kæreste der har lavet et excel-ark til udregning til dig. Det er stor kærlighed. Skønt.
      Jeg HÅBER da at mine kager er fedtfattige når jeg skriver det, men jeg må indrømme at jeg ikke måler/regner efter. Jeg skriver mest fedtfattig hvis jeg, som her bruger f.eks. 50 gram fedtstof til en hel bradepande. Tykmælk er tricket for mig. Det gør at man kan reducere fedtstof og alligevel få fugt og “svampethed”.
      Skriv gerne hvis du skulle støde på en opskrift hvor jeg har skrevet fedtfattig og det så alligevel ikke passer, så retter jeg det gerne til med et mere moderet udtryk 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  21. Sara 16. juni 2014 af 17:14- Svar

    Jeg er kommet til at bage den i 35min før jeg opdagede at oven kun var 90 grader varm. Der er næsten ikke sket noget med kage så har nu sat den op på de 175 grader og venter på at den bliver fast. Tror du at kagen vil blive anderledes af det?

    • Gitte Hansen 16. juni 2014 af 22:52- Svar

      Hej Sara.
      Næh en bradepande kan altid reddes tænker jeg, for svag varme er klart bedre end for høj varme, blot du giver den lidt længere tid og tjekker om kagen er rigtigt gennembagt. Jeg har dog ikke prøvet at bage kagen ved denne temperaturen og ved ikke om den vil falde sammen? Jeg fik svaret dig lidt sent, men håber alt gik godt og at kagen blev lækker 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  22. Ann Møller 30. marts 2014 af 12:47- Svar

    Hej Gitte..
    Fantastisk kage.. Ungerne bestiller den gang på gang..;-)
    Mange hilsner Ann.

    • Gitte Hansen 30. marts 2014 af 19:10- Svar

      Så dejligt Ann – det glæder mig at høre. Tak fordi du skriver, jeg blev rigtigt glad for din hilsen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  23. Rikke Diemer-Harild 9. august 2013 af 21:28- Svar

    Hej Gitte.

    Har haft rigtig meget glæde af dine opskrifter

    • Gitte Hansen 9. august 2013 af 23:33- Svar

      Hej Rikke

      Tusind tak for din besked. Det er jeg rigtigt glad for at høre.

      God fornøjelse i dit køkken fortsat 🙂

      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar