Chokoladekage. I dag får du opskriften på en lækker svampet chokoladekage, der er bagt i ovnens store bradepande.
Jeg har brugt tykmælk i dejen og det gør, at der kan udelades fedstof i kagen. Denne chokoladekage er derfor lidt sundere end almindelige chokoladekager.
I dag fik jeg en forespørgsel fra en gammel bekendt. “Jeg skal bage en svampet kage på lørdag. Har du et godt forslag?”.
Ja da! Det har jeg da! Du kan da bage en tykmælkskage, eller endnu bedre en tykmælkskage uden æg tryllet om til en chokoladekage?
Der er flere gode ting ved denne kage. Der er ingen æg i, og den er så nem, at den kan røres sammen uden røremaskine….og så bliver den virkelig lækker!
Tykmælkskagen bagt som chokoladekage – en populær, svampet og lækker bradepandekage
Kagen bliver svampet, fugtig og den holder sig frisk i mange dage. Den er perfekt hvis du vil bage en kæmpe kage i bradepande, hvor der er nok til rigtigt mange munde.
En klassens time kage? Som kollega-kage? Som fødselsdagskage? Eller måske, som jeg, en Sankt Hans kage til byens Sankt Hans arrangement?Opskriften er nem og den kommer her:
Chokoladekage – få en nem fedtfattig bradepandekage opskrift med tykmælk hér
Ingredienser
- 1 liter tykmælk kærnemælk, A38 eller yoghurt kan også bruges
- 6 dl. sukker Du kan prøve at nedjustere sukkermængden
- 2 æbler - revet giver fugtighed og sødme, Kan udelades
- 11 dl. mel
- 1 dl. kakao
- 5 tsk. natron
- 1 spsk vaniljesukker
- 50 gram smør (smeltet) kan udelades
Kaffeglasur (kan udelades)
- 4 dl. flormelis
- 2 spsk. kakao
- 2 tsk. vaniljesukker
- 5 spsk kold kaffe kan erstattes af kogende vand
- 100 gram smeltet smør kan udelades - hvis du ønsker kagen mere fedtfattig
Sådan gør du
- Bland sukker med yoghurt/tykmælk/A38 ell. lign. Tilsæt evt. smeltet smør
- Bland natron, vaniljesukker, kakao og mel og tilsæt. Tilsæt revet æble efter omrøring.
- Rør dejen i hånden. Dejen kan sagtens vendes bare med dejskraber
- Det er SÅ nemt med en kage hvor der ikke skal æg i og tro mig, du vil ikke kunne smage at æggene mangler!
- Smør ovnens store bradepande og hæld dejen heri.
- Kagen bages i ovnen 175 grader varmluft i ca. 30-40 minutter. Kig til den når den første halve time er gået, måske har den fået nok allerede der? Prik evt. i den med en gaffel.
- Imens kagen bager, laver du glasuren. Alle ingredienser røres sammen.
- Hold øje med at alle flormelis-klumperne bliver rørt ud. Lun evt. glasuren 10 sekunder i mikrobølgeovnen undervejs, det får sukkeret til at smelte.
- Kagen pyntes med glasur, når den er helt afkølet
Noter
En nem, lækker og svampet tykmælkskage i bradepande – nem kage til mange
Jeg havde en liter A38 med hindbærsmag som skulle bruges, og den var fin at bruge i kagen.
Du kan bruge alle slags surmælksprodukter til kagen. Søde yoghurter er lækre at bage med.
Fidusen er, at de giver en masse fugtighed til kagen, og så betyder yoghurten at man kan reducere i fedtstoffet.Kagen er fedtfattig, sammenlignet med andre chokladekager.
Der er en del sukker i i kagen, men du kan sagtens prøve at nedjustere mængden.
Der bliver kage til mange personer i denne opskrift, så vildt syndig er den ikke. Ovnens store bradepande rækker til mange lækkersultne slikmunde
Du kan sagtens udelade smørret i glasuren, hvis du ønsker at spare endnu mere på kalorierne. Faktisk kan du også springe glasuren helt over, så bliver kagen jo bare endnu sundere.
Er du ikke så vild med kaffe i glasuren, så kan det selvfølgelig sagtens erstattes med kogende vand.
Træk glasuren ud over kagen med en dejskraber. Glasurskålen er en populær røreskål at slikke til sidst og dejskålen for den sags skyld også. Det er nu du skal drysse krymmel på, hvis du vil det, revet hvid chokolade, frysetørret hindbær, …ja kun fantasien sætter grænser? Jeg lavede en Sankt Hans kage!
Jeg lod glasuren stivne, og skrev tekst med hvid glasur. Det var ret svært at lave en sol, kan du vist godt se her 😉 Det blev en lækker kage! Den blev spist til sidste krumme og der bliver VIRKELIGT meget kage!
Der bliver mange massive stykker. Kagen er virkelig nem at bage og er nem at tage med under armen til festivitas.
Børnene til Sankt Hans arrangementet nød at rende rundt og prikke til bålet, og hente kage on/off. Sikke meget kage der kan være i en barnemave!
Kagen er en fortryllende chokoladekage, der smager godt til en kop kaffe. Kagen er uden æg og super nem at lave
Det er lidt udenfor sæsonen til en Sankt Hans kage, men hvad med en sommerkage eller en vinterkage, til de sukkertrængende?
En fødselsdagskage med fødselarens navn skrevet på? Kun fantasien og dine udsmykningsevner sætter begrænsningen hér 😉
Her ser du kagen i close-up. Tro mig. Det er en virkelig lækker kage der kan laves uden de store armbevægelser. Fra start til slut går der en time, og så er der kage til 30-40 mennesker.
Perfekt kage til en dag hvor dine børn giver en sen besked “Jeg skal forresten have en kage med i skole morgen mor?”…
eller til en dag hvor du impulsivt finder på at glæde dine kolleger dagen efter? 😉
Så er der chokoladekage med kaffeglasur. Uhm.
En flittig kagebagelæser foreslog mig at halvere kagen og smøre den med smørcreme med vanilje. Halløj det var et godt tip, prøv du også gerne det 🙂
Du kan få opskriften på en lækker smørcreme her:
Prøv også at søde din chokoladekage med banan – få en god nem opskrift på banan brownie her.
Hej Gitte
Jeg har idag bagt kagen på mit arbejde, som er et plejehjem.
I ingredienslisten er der ingen fedtstof, men i beskrivelsen under punkt 3 er det beskrevet. Vi kom smørcreme oven på.
Hej Gitte
Kan det passe at det er 11 dl. mel som du skriver eller er det en fejl – det lyder da til at den bliver tung med så meget mel ??? Jeg er ikke så erfaren i dette univers så vil lige være sikker.
Mange hilsener
Anni
Hejsa Gitte, kan jeg bruge skyr/yoghurt, eller kærnemælk til kagen, det er nemlig de to produkter jeg har lige pt? Den ser nemlig rigtig lækker ud, og jeg skal bage til min søsters bosted, da hun fraflytter stedet, og vi gerne vil diske op med lidt lækkert til beboere og personale som tak, så der skal en lidt stor kage til, venlig hilsen fra Jette?
Jeg søgte på fedtfattig chokoladekage og blev nysgerrig på at prøve din opskrift. Jeg har brugt Cheasy skyr med pære og vanilje og lidt alm skyr, så dejen var lidt fast, og så har jeg tilsat gulerod i stedet for æble da jeg ingen havde. Væden derfra gjorde dejen lind. Tilsatte vanilje pulver i stedet gor v.sukker. Glæder mig til at smage den?
Endnu engang redder du mine rester i køleskabet fra at blive smidt ud 🙂 Jeg havde en halv liter A38, som skreg på at blive brugt i en chokoladekage, så jeg halverede opskriften og det passede lige til en lille bradepande.
Derudover ved jeg, at jeg altid kan finde god inspiration hos dig, og tak for din nede-på-jorden tilgang til madlavning 😀
Mange hilsner Susanne
Hvor mange personer svarer denne opskrift til? Jeg vil nemlig gerne indtaste oplysningerne omkring kagen i appen lifesum mhp at udregne antal kalorier pr stykke;-)
Hej Gitte
Uhm hold da op en lækker opskrift ??
Jeg tog alt muligt ekstra i som var sidste brugsdag. Fx tørrede tranebær, en grim banan og chokoladeknapper fra jul og 1 l cheasy vanillia.
Lavede ingen glasur og alligevel en af de bedste chokoladekager ever?
Tak for alle de gode opskrifter?
I aften laver jeg den med rømertof kyllingebryst, bacon osv lækkert ??
Hej 🙂
Vil lige høre om man kan fryse kagen ned uden den bliver dårligere? vi er nemlig kun 2 herhjemne, så det ville være smart hvis man kunne lave en stor kage, fryse den ned i srykker og så kan man altid tage et stykke op hvis man får lyst 🙂
Altså hvor er det bare rart at returnere til den her kage hver gang der skal bages til mange mennesker incl.børn. Børnene kan li’ den og den er lækker nok til at jeg godt gider en også. Og stor nok til en hær.
Kagen lyder lækker, og det passer lige med at jeg har en hel liter a38 i overskud.
Tror du man kan lave densukkerfri? Med flydende sødemiddel. Eller Evt 50/50 altså halv sukker og halv sødemiddel ?
Hej Gitte!
Tak for dit svar. Jeg prøver da lige at lade glasuren køle et stykke tid først, næste gang. Det er sikkert bare det.
Mvh Fie
Hej Gitte!
Sikke en god kage/opskrift! Jeg har allerede bagt den to gange og alle i huset er vild med den 🙂
Jeg vil dog gerne høre om der evt er en fejl i glasuren? Jeg må hælde næsten dobbelt flormelis i for at få det tykt nok til at blive ovenpå kagen 😉
Tænker om det evt skulle være tsk kaffe og ikke spsk?
Mvh Fie
Hej Gitte!
Skal det være natron, eller kan man osse bruge bagepulver?
Mums får helt lyst til chokoladekage, men vi er kun 2 herhjemme (plus 4 hunde der ikke må få chokolade) så gad vide om en 4. Del passer til en normal potion/bradepande?
Hej
Er mildest talt lidt på udebane i det her bsgeunivers, men når du i glasuren skriver 2 tsk. Vanille er det så vanillesukker?
På forhånd tak
Hej.
Jeg har lige læse din chokoladekage/Sankt hans kage opskrift igennem. jeg er ikke den store bager, men tænker jeg vil kaste mig ud i det. Det står på et tidspunkt “Bland natron, vanillesukker, kakao og mel og tilsæt.” Og så står der ikke mere. Hvad er det sidste man skal tilsætte? Tak.
vh. Emilia
Hej Gitte havde overvejet at prøve din kan smager den meget af kaffe da jeg ikk kan lide kaffe havde tænkt at lave i en alminlig form skal jeg bare halvere det hele så og skal den havde samme tid så håber på hurtig svar mvh Joan
Hej Gitte
Hej!! Vil blot sige – hold nu op en skøn kage☺️
Hej Christina
Tusind tak for bogtippet. Jeg kan glæde dig med at biblioteket allerede har bogen, men dejligt med bogforslag – vi bestræber jo os på at blive det bedste bibliotek med de allerbedste bøger. 🙂
Rigtig god fornøjelse med chokoladekagen – ja den skal du da også prøve 🙂
Mange hilsner
Gitte
Hej.
Kan jeg mindske sukkermængden? 🙂
Hej Gitte Jeg lider af en tarmsygdom, der gør, at jeg ikke rigtigt kan tåle fedt. Derfor efterregner jeg altid alle opskrifter, jeg synes ser lækre ud, med et Excel-ark min søde kæreste har lavet til mig 🙂 Med 100 g Becel Let (med 54 g fedt) får din kage et fedtindhold på 4,6 g/100 g – jeg er så bare superforsigtig og tog kun 50 g. Det vil sige, at du faktisk er en af de eneste danskere med opskriftsblog, der tager ordet “fedtfattig” seriøst. Det skal du altså have et virtuelt kram for 🙂 De andre plejer at… Læs mere »
Jeg er kommet til at bage den i 35min før jeg opdagede at oven kun var 90 grader varm. Der er næsten ikke sket noget med kage så har nu sat den op på de 175 grader og venter på at den bliver fast. Tror du at kagen vil blive anderledes af det?
Hej Gitte..
Fantastisk kage.. Ungerne bestiller den gang på gang..;-)
Mange hilsner Ann.
Hej Gitte.
Har haft rigtig meget glæde af dine opskrifter