Svampet syrlig sød æblebrunsvigerkage

Æbler kommer dryssende ned fra himlen for tiden. Sådan føles det. Vend ryggen til et æbletræ i blæsevejr og det drysser ned med sunde, røde, gode runde lækkerbidskener.Man kan jo bruge æbler til alt muligt! Æbleflæsk, æbleboller, æblepandekager, Æble/rosinboller, æble/kanelkager. Æbler og kanel går fantastisk godt i spænd.

Det satte nogle tanker igang hos mig. Det er læææænge siden jeg har lavet en lækker brunsviger. Der er kanel i brunsviger. Der er 50 æbler til fri afbenyttelse i haven. 2+2=4? Kanel+æble=hvad med en æblebrunsvigerkage?Det var da vel nok en rigtig god idé! 4 revne æbler i brunsvigerdejen gjorde kagen rigtig saftig, syrlig og sød. Æblerne gjorde at jeg kunne reducere fedtmængden, og det er jo heller ikke så ringe.  😉

De er nogle små mirakler de lækre røde æbler 🙂Nogen putter revne æbler i kanelsneglene, men en brunsviger er for de dovne. Det er meget hurtigere at lave en brunsviger og hvis du, som jeg, også er allergisk overfor at rulle klistrede kager ud med kagerulle, så kan du TRYGT lave en brunsviger istedet.

Den smager akkurat ligeså fantastisk som en snegl, hvis ikke bedre. Her er der ikke noget fyld der kan løbe ud og væk fra kagen! Der er RAMAskrig i mit køkken når sneglefyldet løber væk fra sneglen 🙂

Her blev alt det snaskede fyld lige dér hvor det skulle være. Ja tak!Opskrift på æblebrunsviger : 

Svampet syrlig sød æblebrunsvigerkage
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Forfatter:
Portioner: 8-10 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 dl. lunkent mælk.
  • 1 dl ylette eller andet surmælksprodukt
  • 50 gr. gær.
  • 1 æg
  • 10 gram smeltet smør.
  • 3 spsk snydesukker (eller rigtigt sukker).
  • 2 tsk kardemomme
  • ½ tsk salt
  • 350-400 gr hvedemel (afhængig af æblernes størrelse).
  • 3-4 revne æbler (afhængig af størrelse)
  • Fyld :
  • 75-100 gram farin
  • 1½ spsk stødt kanel
  • 10 gram smeltet smør.
Sådan gør du:
  1. Mælk lunes og gæren udrøres heri.
  2. Ylette røres med.
  3. Salt, sukker, æg og smør tilsættes.
  4. Revet æble tilsættes. Kardemomme i blandes melet som drysses i lidt af gangen. Omrøres. Dejen skal ikke æltes. Den må godt være lidt klistret. Dejen stilles til hævning et lunt sted 30 minutter (f.eks. i ovnen på 50 grader).
  5. Dejen smøres/presses ud i en smurt ildfast fad ca. 20 gange 30 cm. eller i to tærtefade.
  6. Fyldet smøres nænsomt ud på kagen inden hævning. Stilles til hævning et lunt sted 30 minutter (f.eks. i ovnen på 50 grader).
  7. Ovnen varmes op på 175 grader varm luft.
  8. Efter en halv time er kagen klar til ovn. Bages ca. ½ time. Mærk efter om den føles dejagtig. Tildæk evt. med stanniol, hvis du synes kagen bliver for mørk.
  9. Kagen er færdig, når den er sprød, gylden og gennembagt.

Snart vil en syndigt fristende duft brede sig i dit hjem. Syrlige søde æbler iblandet smør, farin og kanel. Det kan ikke gå galt. 🙂

Prøv denne æblebrunsvigerkage. Den er rimelig fedt- og sukkerfattig og sund er den jo så også med de sunde æbler i. Der er trods alt også sneget 4 æbler i. Mine teenagere godkendte den STRAKS og det er et fantastisk godt tegn. De lægger ikke fingrene imellem og er mine bedste mad/kage-anmeldere! 😉Når kagen har hvilet lidt kan den skæres i mundrette bidder. Det sværeste øjeblik er at vente på, at kagen bliver færdig. Den snuser vanvittigt godt så ventetiden kan være lang! 😉Æblekanel-brunsvigerkage kan anbefales! Tror fremover at jeg vil rive æble i mine morgen müsli-boller. Det giver en fanstastisk god smag. Jeg plejer at putte æbletern i mine müsli-boller når jeg laver æble/kanel/rosinboller men at rive æblerne i giver brødet en anden konsistens.

Bon appetit. Bon æble-appetit 🙂

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Susan 10. oktober 2012 af 14:52- Svar

    Mums! Den ser god ud. 🙂 Rigtig go side du har.

    • Gitte Hansen 10. oktober 2012 af 16:41- Svar

      Tak for din hilsen Susan. Den blev jeg rigtig glad for 🙂 Kagen var virkelig god. Let og lækker og rimelig sund. Tror næsten man bliver tyndere af at spise et stykke..eller to…. HM HM 😉 Tak fordi du kigger med 🙂 Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar