Syndigt smørstegte og smagfulde Pommes Anna

DSC_0083Nytårsaften spiste vi en fornem menu, nogle af os med lidt større appetit end andre. En 300 grams højrebsbøf, ærter stegt med bacon og lækre syndigt smørstegte Pommes Anna kartofler.

Det var lækkert! Menuen skal laves igen – en dag hvor alle er på toppen og vil spise menuen med endnu større velbehag. DSC_0087

Indrømmet. Mine Pommes Anna kartofler er ikke nær så dekorative, som andres versioner, og jeg tror faktisk at kartoflerne har bedst af at blive tilberedt dagen før? Som jeg har forstået Pommes Anna, så er fidusen at det er kartofler stegt lag-på-lag i rigeligt smør. RIGELIGT smør. Overdrevent meget smør.

Er du til sprøde kartofler med smør- og let timiansmag, vil du ELSKE Pommes Anna. 🙂

DSC_0089Vi spiste resterne dagen efter, og der smagte Pommes Anna-kartoflerne endnu bedre – så gå gerne i gang dagen før. DSC_0077

Her kommer opskriften – og den er nem, gå blot igang i god tid.

Syndigt smørstegte og smagfulde Pommes Anna
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækre smørstegte og smagfulde Pommes Anna-kartofler
Forfatter:
: Kartofler, grønt og andet tilbehør
: Dagens ret
Portioner: 6-8 pers.
Det skal du bruge:
  • 2½ kilo kartofler i tynde skiver
  • 150 gram smeltet smør
  • 2.3 tsk tørret timian
  • Salt
  • Peber
  • Serveres til en lækker bøf, ærter og bearnaise
Sådan gør du:
  1. Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver, gerne med din køkkenmaskine
  2. Smelt smørret - gøres nemmest i mikrobølgeovnen 10 sekunder af gangen
  3. Smør et ildfast fad - gerne af aluminium
  4. Læg et tyndt lag kartofler og pensl med smør og drys med timian og lidt salt/peber
  5. Nyt lag kartofler - pensl med smør og drys med lidt krydderi
  6. Fortsæt, til både kartofler og smør er opbrugt, men husk at slutte af med smør på toppen.
  7. Sæt kartoffelfadet i ovnen og bag v. 150 grader varmluft i 3 timer eller 2 timer v. 175 grader varmluft. Fadet skal være dækket af stanniol den første ⅔ af stegetiden.
  8. Prik i kartoflerne undervejs og mærk efter om de er møre. Kartoflerne bliver rigtigt gode hvis de tilberedes over flere timer og lad dem gerne stå tildækket i ovnen, også selvom de er blevet møre.
  9. Lad gerne fadet afkøle og sæt et ildfast fad ovenpå, så kartoffelfadet bliver presset. Det handler om, at din Pommes Anna skal være så "kompakt" og sammenhængende som muligt.
  10. Dagen efter skæres der Pommes Anna tern ud på 10x10 cm, som varmes 15 min i ovnen påny.
  11. Mit Pommes Anna-fad bærer lidt præg af at være lavet og spist samme dag, den flyder lidt ud, men det går nu ikke ud over smagen alligevel. Lav gerne dit fad dagen før.

Totalt lækre kartofler altså! Smager som råstegte kartofler udenpå og som “rösti-kartoffelkager” inde midt i. Smørsmagen er lækker og gennemtrængende og timian er genialt som krydderidrys.

Indrømmet, det er en tung og fed ret og man behøver næsten ikke noget sauce til, da kartoflerne er syndige nok i sig selv. Vi spiste dog alligevel bearnaise til. Skal der være fest, så lad der være fest. Nytårsaften skal der ingen smalle steder være 😉

DSC_0082

Du får lige en billedanvisning her – på Pommes Anna-proceduren 🙂

Baconærterne er blev lavet på nemmeste vis – bacon svitset og stegt med ærter. Højrebsbøffen blev godt krydret og stegt 2½ minut på hver side, hviletid 3 minutter. 
DSC_0081 DSC_0087En nem menu – der fint kan laves i weekender, til gæster, til nytår, når der skal være fest. Jeg beklager min Pommes Anna ikke ser smukkere ud. Den blev lavet på dagen – og havde haft godt af at “sætte” sig. Dagen efter fik jeg ikke taget billeder. Håber du kan tilgive  mig? 🙂

Som sagt fejler smagen intet – faktisk er det nogle voldsomt lækre kartofler, som vi godt kunne blive forfaldne til alle mand her i huset

Et Pommes Anna-tip hermed givet videre til dig 🙂
DSC_0086

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Jens-Ole Simonsen 17. november 2016 af 17:47- Svar

    Hej du gode bagenørd. Kan se du på din norgestur fik torsk, du skulle prøve mørksej i stedet, er lidt mere fast end torsk og meget billigere. Kan også anbefale at købe fisk hos Iversenfisk i Thyborøn, de kører ud med fisk forskellige steder en gang i måneden. Lige i øjeblikket sælger de 5 kg. mørksej for kr. 350,- de leveres på is så du selv kan pakke. Prøv at se deres hjemmeside. Har flere forskellige fisk og skaldyr.

    • Gitte Hansen 17. november 2016 af 21:05- Svar

      Hej Jens-Ole
      Tusind tak for dine fisketips. Jeg er jo normalt ikke den store fiskespise, men jeg har alligevel noteret mig dine gode råd. Tak for dine gode tips 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Lene H. Jørgensen 7. januar 2016 af 22:46- Svar

    Prøv dette ved næste Pommes Anna : Læg bagepapir ovenpå og så et mindre fad til at tynge ned. Bag ved 175-180 g i en time. Tag bagepapir og fad af og bag yderligere 35-40 minutter. Skal de blive ekstra lækre køles de, skæres i firkanter og gives lige 10 minutter i ovn på bagepapir inden servering. Ligegyldigt om de er lavet 2 timer før eller dagen før giver det et lækkert, gyldent og fast resultat

    • Gitte Hansen 9. januar 2016 af 12:10- Svar

      Hej Lene
      Tusind tak for dine tips – det glæder mig at man ikke behøver gå i gang med kartoffelfadet dagen før. Dine fifs skal helt sikkert prøves! Glæder mig til en lidt fastere Pommes Anna næste gang. Serverer du sauce til de smørstegte kartofler? Det er jo noget af en kaloriebombe, så tror lige vi venter lidt tid med at servere den igen, men hvis saucen springes over, spares der jo lidt dér 🙂
      Tak fordi du tog dig tid til at skrive rådene til mig og de andre bloglæsere der læser med her 🙂
      God fornøjelse i dit køkken fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar