Tykmælksfromage med mandelknas og hvid chokolade

DSC_1194

Jamen, jamen, jamen. Nu har jeg sukket efter tykmælksfromage i alle mine leveår, og først nu, i en alder af mange-og-fyrre, skulle det blive min tur til at få lavet fromage selv.

Og man kunne jo næsten græde, så let det er?! Jeg kunne jo have lavet tykmælksfromage 10000 gange før i mit liv, så let som ingenting! Tænk på alle de fromager jeg er gået glip af i mit (lange) liv og som jeg nu er nødt til at skynde mig vildt for at få indhentet??

Grunden til at jeg først drister mig til fromageprojekterne nu er, at jeg har fundet ud af, at jeg faktisk alligevel er gode venner med den dér husblas….I mange år har jeg undveget opskrifter med husblas. Uha noget med bøvlet vandbad. Uha noget med traumatiske minder om trevler i farmors citronfromage. 😉

Næh nej, det er skam ikke så svært og nu skal du høre hvor let det er. Tykmælksfromage er også en billig, kalorielet dessert (hvis man fratrækker evt. mandelknas). Alt taler for at du også drister dig ud i fromagen! DSC_1189

Til tykmælksfromage til 4 pers. med mandelknas og hvid chokolade skal du bruge:  

½ liter tykmælk

1 tsk vanillepasta/ marv fra 1 vanillestang

3 spsk sukker

4 blade husblas

1½ dl fløde

Topping: En håndfuld sukkerristede mandler. 50 gram grofthakket hvid chokolade.

Hvordan laver man tykmælksfromage med mandelknas?:

Opblød husblassen i koldt vand i ca. 10 minutter. Rør imens tykmælksblandingen. DSC_1129 Brug den tykmælk du har i køleskabet. Jeg har denne slags. Ja jeg ved godt at det er den fuldfede udgave jeg har vist frem her. Jeg har købt cheasy light i årevis, men mine børn er mest vilde med denne med en noget højere fedtprocent. Moren også, hvis hemmeligheden endelig skal frem.

Light kan sagtens bruges, især hvis du gerne vil smide nogle kilo (det vil jeg jo egentlig også?!). Den fuldfede tykmælk er rigtig god i dressinger, og den er faktisk ikke mere fedtholdig en skyr, så det er ikke så galt endda. Indrømmet, den smager altså bedst!DSC_1130

DSC_1132

Bland sukker og vanillen i tykmælken. Jeg er så heldig, at jeg stadigvæk har lidt Heilala vanillepasta tilbage. Jeg købte sådan et lille glas på Sweets-messen i Ridehuset i efteråret. Et lille glas koster 100 kr, men svarer til 10 vanillestænger, så prismæssigt er det ikke så dyrt. Det er god vanille. VIRKELIG god vanille! Jeg tilsatte 1 tsk. vanillepasta, men brug bare marven fra en vanillestang, hvis vanillepasta er for svær at opdrive. Bland vanillemarven med lidt sukker, så er den nemmere at få rørt ud. DSC_1131

Tykmælksfromage består faktisk kun af disse 3 ingredienser. Tykmælk, vanille, sukker og ja så også husblas.
DSC_1133Pisk fløden og vend den med i tykmælksblandingen. Jeg “piskede” min fløde i en melryster (gad ikke svine en elpisker for 1½ dl fløde). Bare lige et tip 😉DSC_1135 Det er nu du skal kigge til din husblas. Kram vandet af den opblødte husblas. Hæld vandet af skålen og læg husblassen tilbage heri. Lun i mikrobølgeovnen i 5 sekunder af gangen, indtil husblassen er helt opløst. Skal max. have i alt 15 sekunder. Varm ikke 15 sekunder på en gang. Mikrobølgeovn erstatter vandbad. Det er meget nemmere i mikroovnen synes jeg.

Bland 3-4 spsk af tykmælksblandingen med den lunkne husblas for at køle den lidt af. Rør godt. Tilsæt herefter husblassen til til resten af tykmælksblandingen. Hæld i med en tynd stråle. OBS. Hælder du husblassen i på en gang imens den er for varm, vil den trevle. DSC_1129

Nu er fromagen allerede lavet. Fordel den i 4 forme. Jeg bruge disse blå kokotter, men du kunne også have brugt portionsglas eller andre smukke dessertskåle. DSC_1136Pak kokotterne ind i film og sæt dem i køleskabet i mindst to timer.
DSC_1137

Lige inden fromagerne skal bruges, skal de pyntes. Hak lidt hvidt chokolade (mørkt kan jo selvfølgelig også bruges)
DSC_1184 Her ser du lidt mandelknas jeg have tilovers fra nytårsaften. Jeg brugte det til mine fantastiske créme bruléer og bønnesalaten med sukkermandler. En håndfuld mandler ristes på en mande med 1 dl. sukker. Når sukkeret er smeltet tilsættes mandlerne. Mandlerne varmes lidt og hældes herefter over på et stykke bagepapir. Når mandlerne er afkølet, hakkes mandlerne groft og vupti, pludselig har du mandelknas. 🙂DSC_1187 Drys 1 spsk. mandelknas på fromagerne og lidt chokolade også. Uhm. Det smagte helt vidunderligt, selvom det jo nok mest lignede en skål med morgenmad? En gang crüsli? 🙂

En helt forrygende blanding! Den søde/syrlige fromage kombineret med det søde/sprøde knas. Den bedste dessert! 🙂

DSC_1188Manden min valgte en version uden chokolade, blot med mandelknas og han insisterede på at jeg skulle sige til jer, at fromagen altså smagte bedst uden chokolade (hvor ved han så det fra? ) Vi var 3 mod 1 i familien, men vi er også alle vilde med hvid chokolade. Manden er mest vild med mørk chokolade, så stol ikke for meget på hans ord 😉 Jeg synes hvid chokolade er GULD og en gevinst i alle desserter, også som topping på tykmæksfromage

Jeg vidste det i forvejen, men det er jo så blevet bekræftet nu igen. Jeg er ikke bare vild med fromage, jeg ELSKER fromage – især tykmælksfromage. Denne tykmælksfromage var insisterende god Jeg har også til gode at lave ymerfromage og citronfromage. Ja mormordesserter styrer, sådan er det 🙂

Er der andre fromager jeg har glemt? Nu har jeg jo knækket husblas-koden, så fromage kom bare an, kom bare med de gode ideer. Jeg er klar 🙂

Denne fromage vil være god til gæster, til weekend-desserter, til børnefødselsdag, faktisk også til morgen-brunch-bordet. Prøv den! 🙂
DSC_1192Hvis du følger bloggen trofast ved du, at jeg havde lovet dig nytårsaftens-hovedretten i dag. Denne tykmælksfromage kom, så og sejrede dog i dag og jeg har lovet opskrifter til højre og venstre, så jeg var nødt til at starte med fromagen. Har en million indlæg på lager, og jeg håber du har lyst til at stikke forbi i den kommende tid og følge med i mine skriblerier.

Rigtig god fornøjelse med din fromage

Mere inspiration

4 Kommentarer

 1. A + K = ♥ 5. januar 2014 af 12:12- Svar

  Øj, det ser bare lækkert ud – fromage er den ultimative dessert 😀

  – Anne

  • Gitte Hansen 5. januar 2014 af 20:54- Svar

   Tak – det blev en superlækker dessert. Fromage er en undervurderet dessert. Hæ hæ nu har jeg heldigvis fundet ud af hvordan sådan én skal laves 😉
   Dejligt med en hilsen fra dig
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Piskeriset 5. januar 2014 af 09:44- Svar

  Det ser SKØNT ud 🙂

  • Gitte Hansen 5. januar 2014 af 20:52- Svar

   Tak – det smagte fantastisk! Fromage er en undervurderet dessert 🙂

Læg en kommentar