Tykmælksfromage med vanilje og rabarberkompot

  • Tykmælksfromage med rabarberkompot

Tykmælksfromage med rabarberkompot

I dag skal du høre om den nemmeste lækreste dessert der kan laves med virkeligt få anstrengelser. Fromagen skal køle 4-6 timer i køleskab, så selvom det er en let dessert, egner den sig nok ikke til en hverdagsdessert (medmindre du har meget god tid om morgenen til dessertforberedelser?? Hvem har det, hallo?! 😉

I weekenden gik jeg fromageamok og lavede fromager to dage i træk. Den ene dag fik jeg brugt en halv liter tiloversbleven tykmælk og den næste dag en rest kærnemælk og lidt mere tykmælk. Stop madspilds-desserter kunne man vist roligt sige?

Rabarberkompot

Rabarberkompotten, der blev brugt som topping, blev hurtigt lavet i mikrobølgeovnen af sommerens tiloversblevne rabarberstængler. Totalt stop-madspilds-dessert faktisk. Ser hver hvordan du laver rabarberkompot i mikrobølgeovnen  🙂

Her får du opskriften, og den er nem:

Tykmælksfromage med vanilje og rabarberkompot :

Du skal bruge: 

½ liter tykmælk (eller ymer eller koldskål eller yoghurt?)

3 spsk. sukker

1,25 dl. fløde

1 tsk god vanillepulver

4 blade husblas.

Tykmælksfromage

Sådan laver du tykmælksfromage med vanilje:

  • Læg husblas i vand i 10 minutter.
  • Hæld tykmælken i en skål (den endelige serveringsskål. Du kan også servere desserten i portionsskåle: Pisk da blandingen sammen i en skål for sig og fordel efterfølgende i små portionsskåle.))
  • Rør sukker og vanilje i.
  • Pisk/ryst fløden stiv og pisk den i.
  • “Kram” vandet af husblassen og lun den 5 sekunder af gangen i mikrobølgeovnen i en dyb skål. Rør undervejs. Lun til husblassen er smeltet, max. 15 sekunder.
  • Rør et par spsk. tykmælksblanding i husblassen (for at afkøle) og hæld til sidst hele husblasblandingen i tykmælksblandingen i en tynd stråle imens du pisker. Nogle hælder husblassen igennem en si for at undgå klumper. Det er en god idé, men så får du brug for ekstra hænder til at holde si’en. Håber du har ekstra hænder at trække på? 😉
  • Tildæk skålen med film og sæt den til afkøling 4-6 timer.
  • En nem dessert, selvom jeg vist fik beskrevet husblasprocessen lidt kringlet? Håber det er til at forstå?

Jeg bruger den gode fuldfede tykmælk med max. procenter. Det giver en god fyldig smag. Til gengæld bruger jeg OMA fløde light. Det er smag og behag om du foretrækker rigtigt fløde eller om du, som jeg, gerne vil have en lidt mere kalorielet version. Smagen er i top uanset.

DSC_8453

og jeg bruger den BEDSTE vaniljepulver fra Urtekram! Koncentreret vanilje. Tusind tak Urtekram for den lækre vanilje, og jeg skamroser den altså ikke kun fordi jeg har fået den foræret. 😉 Den er lidt dyr at købe, men den er meget drøj i brug og vaniljesmagen er KLASSER bedre end det almindelige vaniljesukker man kan købe. Bare lige et tip 😉DSC_8563DSC_8565

Der er flere fiduser ved Oma’s flødealternativ: Der er færre kalorier i og så kan man ryste fløden stiv i en melryster. Nemt! Har  du mere lyst til at bruge rigtigt piskefløde gør du jo bare det 😉
DSC_8567 Tykmælksfromage

Pisk godt når du hælder husblasblandingen i. Der skal nogle forsøg til før du lurer husblas-fidusen. Blandingen må ikke være for varm, det ved jeg, for så kommer der bitte små klumper i fromagen og så bliver den uspiselig. ØV. Tykmælksfromage Vil du gå med livrem og seler kan du vælge at si husblasblandingen inden den kommer i fromagen.

Voila. Så er fromagen laver færdig og den skal nu kun vente 4-6 timer i køleskabet før servering.

Dæk skålen til med film og opbevar i køleskab.

TykmælksfromageAltså det gik tjept. Jeg fandt på hurtigt at tilsætte lidt rabarberkompot. Det kan jeg jo sagtens sige, når jeg lige havde lavet et glas? Anbefaler denne kompot der er virkeligt hurtigt lavet i mikrobølgeovnen
Rabarberkompot
Så serveres aftendesserten. Jeg stornød den. Vildt. Datteren er på sukkerafvænning, så nej tak sagde hun. Sønnike gloede lidt skeptisk på det syltetøj der lå på toppen og gemalen sagde, at desserten smagte godt men at den smagte af MORGENMAD?? Hvad giver I? Hvorfor siger han dog det, når fromagen er lavet af TYKMÆLK?? ;.)

Jeg storelskede fromagen men måtte give op. ½ liter kan jeg alligevel ikke spise. Håber dine gæster er mere velvillige når du byder dem denne fromage? Forstår IKKE hvorfor min familie ikke bare kastede sig over den?

Måske jeg skulle invitere DIG på besøg? 🙂

God formage-fornøjelse til dig – skriv lige hvordan det går ikke? Skriv også gerne lige om du finder på en anden topping? Er altid klar på at blive udfordret og inspireret 🙂

Om en af de nærmeste dage kommer du til at høre om endnu en fromage, denne gang med en topping der indeholder chokolade og….. Spændendingen udløses snart. Hvad mon det er?Tykmælksfromage med rabarberkompot

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Jenny 27. august 2014 af 17:45- Svar

    Hej Gitte

    Har din datter droppet alt sødt, eller kun sukker? Så kunne du prøve med stevia.

    Jenny

    • Gitte Hansen 27. august 2014 af 21:33- Svar

      Hej Jenny
      ..og tak for det gode råd. Jo hun har droppet alt sukker og trives rigtigt godt med det – hun er begyndt at bage sunde knækbrød sødet med kakao f.eks. – hun undgår helst alt forarbejdet og har ikke sukkertrang længere, så har faktisk slet ikke lyst til at bage kager og den slags. Vildt hun kan sige nej, der bliver jo bagt sødt bagværk flere gange om ugen her i huset. Jeg er ikke så god til at sige nej, desværre. Jeg kunne godt lære lidt her 😉
      Tak for din hilsen, det var sødt af dig at skrive 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar