Vanilleknapper? Eller : Hullet der blev væk i vanillekransene.

Altså. Det er jo jul og vanillekransene hører jo ligesom med. Gode vanillekranse bagt med rigtigt smør og med en ægte vanillestang.. Ægte lurpak-smør er et must. Smørsmag skal der til i småkager.

Men hvad gør man nu hvis man ikke ORKER at trille alle de vanillekranse? Eller hvis man er “gået ned på udstyr” og ikke har en vaskeægte kødhakker med vanillekranse-indsats??

Tja – så må kan man jo f.eks. trille kugler. Og man kan jo også stoppe en chokoladeknap ned oveni?

Som min datter siger da hun så dem “Normalt er der ingenting i midten af vanillekransene. Chokolade må vel smage bedre end ingenting??” Det kan hun have så meget ret i. 😉

Her får du hermed mine vanilleknapper at se

Opskriften på vanille-kranse classic (udformningen er du selv herre over 😉 Er du den lykkelige ejer af det rette udstyr eller orker du at trille, så lav dem gerne classic, hvis du foretrækker en jul uden alternative vanillekranse. 😉

175 gram blødt smør

3 dl. mel

1 dl kartoffelmel

1½ dl. sukker

100 gram mandelmel ell. 100 gram hakkede mandler

1 stang vanille

1 tsk bagepulver

1 æg

Fremgangsmåde : 

Sukkeret røres med det bløde smør. Vanillestangen skrabes og vendes med sukker. Tilsættes.

De tørre ingredienser ingredienser tilsættes og dejen samles til sidst med ægget.

Brug gerne røremaskine. Det bliver en hård fast dej. Kan du skimte vanillekornene her?j :

Put film over dejen og sæt den i køleskabet et par timer. Herefter kan du trille, rulle, forme hvad du ønsker.

Tril evt. små peppernøddestore kugler og stop en chokoladeknap ned i midten. Har du børn, er det nemmere for dem at hjælpe med kugletrilning end med kranse forestiller jeg mig?

“Vanilleknapperne” blev bagt ca. 8-10 min v. 200 grader. De er færdige når de er gyldne som vist her :

Der bliver mange små vanilleknapper af denne portion. Rigeligt til (endnu) en fyldt kagedåse. Er det ved at være for sent til julebag synes du eller skal du nå at bage en sidste portion på falderebet? Måske kan du nå at bage en portion inden næste familierykind?

Heldigvis får vi gæster i morgen igen. Nogle af vore gæster af har forladt os og nye kommer til. Hvor er det godt med så mange julegæster der kan hjælpe med at tømme nogle af alle småkagedåserne. Tvingende nødvendigt at vi får hjælp til det 😉

Håber du har haft en rigtig glædelig jul?

Det har jeg. Har drønet rundt og forkælet mine gæster som vært, men har også haft tid til at hygge mig. Jeg har haft så travlt i køkkenet at jeg end ikke har nået at fotografere mine perfekte langtidsstegte ænder. Øv også for det. De blev ellers fantastiske, men helt ærligt kunne jeg ikke lige overskue et kamera i kampens hede, midt i brunede kartofler og sovsen der ikke må floppe. Nej kameraet kommer frem når der kommer lidt mere ro på i køkkenet 😉

Her får du et glimt af kagedåsen med vanilleknapper. Topscoren blandt småkagerne i år er (stadigvæk) fedtebrødene og af godterne er det de brændte mandler og chokoladerosinerne, og så også lige de fyldte dadler.

Uhm! Drister mig ikke op på vægten før i januar. Kan slet ikke styre mig i denne søde juletid. Godt huset bliver fyldt i morgen. Så skal alle kagedåserne hives frem og allerhelst tømmes 🙂

Glædelig jul og godt nytår til dig.:-)

Mere inspiration

Læg en kommentar