Verdens Bedste Brød – Verdens Smukkeste Brød!

Tænk sig, at det letteste brød i verden at lave samtidigt også kan være det bedste brød ja og så også lige samtidigt det smukkeste?

Altså proceduren er lidt langsommelig, men fortvivl ej. Dejen er vildt let! Jeg har lavet et indlæg før om det gode brød, men jeg har lavet flere brød. Nye brød efter samme opskrift, med meget mere spiselige fotos. Dem skal du da se! Derfor kommer der lige en lynopskrift og kort rids af fremgangsmåde

Opskrift på Verdens Bedste Brød :

5 dl vand

Gær på størrelse med en ært

1 tsk salt

10 dl. mel (erstat evt 1-2 dl med en grovere melsort. Ikke for meget groft her. Jo grovere mel, jo mindre hæver brødet op. Det siger min erfaring ihvertfald mig. Hører gerne om andres erfaringer?)

That’s it!

Dejen røres hurtigt sammen på under et minut og stilles på køkkenbordet i ca. 8 timer. Rør den sammen om morgenen og du har lækkert brød til aften. Hyggeligt at tænke på, at man har en boblende dej der venter på en derhjemme.

Stil dejen i røreskålen og dæk den med film.

Når du kommer hjem hældes dejen over i et oliesmurt fad, som igen dækkes med film. Her skal dejen stå et par timer.

Efter et par timer stiller fyrer du op under din ovn. Fyrer VIRKELIGT op. På MAX! 275 grader i ca. 20 minutter. Du sætter din støbejernsgryde med låg ind i ovnen så den også bliver godt gennemvarm.

Når gryden er nærmest rygende (pas VIRKELIG på her! Har været SÅ tæt på slemme brandskader på fingre og underarme!) så hælder du dejen i. Du kan høre den syde og svitse. Sådan skal det være.

Gryden sættes i ovnen i 25 minutter på 250 grader. Når toppen er ved at blive gylden tager du låget af gryden. PAS VIRKELIG PÅ HER OGSÅ. Knoppen på låget er brændende varmt. Pas også på hvor du lægger låget. Det kan nemt ødelægge en køkkenbordsplade af træ (for ikke at snakke om små børnefingre. GYS!)

Det sidste kvarter bager brødet uden låg. Sluk gerne ovnen lidt før og udnyt eftervarmen.

Hæld forsigtigt brødet ud på et skærebræt og lad det køle af i et kvarters tid (pas på du ikke brænder dig). Gryden er stadig rygende varm. Lad den stå på komfuret og køle af.

Nu har du bare det LÆKRESTE brød! Det mest knasende, sprøde, luftige, seje, skønne brød. Du vil tænke. Hvorfor har jeg dog ALDRIG bagt brød på den måde før??

Prøv brødet med nylavet syltetøj og hør fuglene synge. Prøv det med friskrørt hvidløgssmør og oplev din familie ELSKE dig for det gode brød.

Brødet smager en lille bitte smule af lejrbål, på den gode måde altså. Det er allerbedst på dagen, skal faktisk helst spises der, så vær gerne grovsultne alle mand, før I sætter jer til bords. 

Prøv brødet med hvid Nutella. Så har du en ekstra heldig dag.

Prøv også at dyppe det i en lækker nylavet suppe eller spis det med nylavet tunmousse. OH LA LA!

Jeg siger det igen. Du vil virkelig tænke.

HVORFOR har jeg dog aldrig lavet dette fantastiske brød før?

Sorry for mine MANGE monsterstore brødbilleder her. Men er simpelthen bare forelsket i det gode brød. Kan svælge i billeder af det og elsker tilfældigvis også mine brødfotos denne gang.

Udendørs belysning er bare den bedste foto-belysning. Jeg kommer sådan til at mangle mit udendørs fotostudie til vinter!

Dette billede er mit favorit brød-billede. Bemærk lige den seje boblede krumme! Elsker lyset på det billede! Lidt “blue” stemning over det. Minder mig om en dejlig aften på terrassen og et dejligt måltid i det fri.

Prøv det. Det gode brød. Verdens Bedste Brød. Verdens Smukkeste Brød.

🙂

Snup en humpel med iskoldt smør på og et let drys salt. Måske en nykogt kartoffel i skiver, lidt purløg og mayonnaise?

Sidste brødbillede i denne omgang. Promise. 🙂

Tak fordi du gad kigge med!

Mere inspiration

13 Kommentarer

  1. Verena 29. december 2017 af 12:37 - Svar

    Hej,

    Hva nu hvis jeg ikke har en gryde der kan komme i ovnen, kan jeg så lave det i et ildfast fad?

    • Gitte Hansen 30. december 2017 af 21:00 - Svar

      Hej Verena
      Det tror jeg ikke du kan. Der skal være et helt tætsluttende låg omkring. Måske du har en stegepande med låg eller en stegeso? De vil også kunne bruges 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Mette Hansen 13. marts 2016 af 08:06 - Svar

    Kære Gitte

    Det ER et fantastisk brød! Og du har bare mange gode erfaringer at dele. Tak for det.

    Jeg bager for det meste med tørgær (det holder sig så længe ?) og i en Römertopf – kan sikkert også bages i fx et gratinfad af glas – bare der er låg på. Og så hæve natten over som du foreslår andetsteds – det er lækkert.

    Mvh Mette

    • Gitte Hansen 14. marts 2016 af 20:20 - Svar

      Hej Mette
      Jep vi er totalt enige. Så lækkert brød. Tak for dine brødtíps – spændende at høre om hvordan du bager brødet. Jeg har endnu ikke dristet mig til at turde bage brød i Römertopfen, men har læst/hørt mange har rigtigt gode erfaringer. Jeg bruger min støbejernsgryde, der med garanti ikke kan knække. Jeg er er en kylling ja 🙂
      Dejligt vi har Verdens Bedste Brød vi kan bage på nemmeste vis 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. […] Vi spiste et knasende sprødt Verdens Bedste Brød til, i dagens anledning lavet med grahamsmel. Brødet kommer du til at høre mere om, måske i morgen? Du kan finde en opskrift på et “klassisk” Verdens Bedste Brød her […]

  4. […] flammende eftersmag. Så er suppen blendet og flødelegeret. Nu venter vi bare på brødet.  Opskriften på Verdens bedste brød kan du finde her Du kan erstatte halvdelen af hvedemelet med en grovere melsort. Du kan også, som jeg, lave en […]

  5. Christina Klok 6. november 2013 af 11:45 - Svar

    Hej Gitte, nu er jeg flere gange stødt på dette skønne brød på din blog, og nu skal det altså prøves. Jeg har en støbejernsgryde, arvet fra min farmor, men den har glaslåg. Ved du om et sådant låg til støbejernsgryde også tåler høj ovnvarme, eller skal låget også være af jern for at kunne holde til det?
    PS: Har prøvet din snickerskage – op til flere gange 🙂 Uha, uha den er god og en stor succes hos både børn og voksne, vh Christina

    • Gitte Hansen 6. november 2013 af 20:13 - Svar

      Hej Christina

      Så hyggeligt med en hilsen fra dig. Dejligt at mødes herinde også 🙂
      Det glæder mig meget at familien synes om kagen. Uha så syndige fristelser I nu kæmper med. Den er tung, sød, lækker og FARLIG kalorieholdig den kage! 😉

      Jeg bager grydebagt brød i en Pyrolux gryde med glaslåg og plasticknop. Jeg tror det mere er plasticknoppen du skal være bekymret for. Min plasticknop har holdt til mange brød bagt ved rygende høj temperatur, selvom Pyrolux’ anvisninger siger max. 200 grader. Ja det er jo lidt vovet af mig at sige at din farmors gryde sagtens kan holde til varmen, hvis det så ikke går med plasticknoppen. Er din gryde en Pyrolux?
      Brødet smager virkeligt lækkert, så det er lige før det er værd at tage chancen!
      Tak for din hilsen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. […] har jeg skrevet om verdens bedste brød, bagt ved flammende høj temperatur i gryde. I dag skal du høre om Verdens Bedste Franskbrød. Ja […]

  7. Rikke clausen 14. september 2012 af 13:07 - Svar

    Hej gitte
    tak for inspirerende blog! Især dit ‘lette’ brød i gryden er jeg vild med..MEN jeg bor i udlandet og kan ikke skaffe alm gær..kun tør gær som jeg har lidt svært ved at styre..! er det muligt at erstatte gæren med tørgær og i så fald med hvor meget? En anden ting..du næver at niecen og du laver verdens bedste brunsviger..kan ikke finde din opskrift på den..er den hemmelig? 😉 heller ikke til brunsvigeren har jeg almindeligt gær dog..ville det også der være muligt at bage med tørgæren? vh rikke

    • Gitte Hansen 14. september 2012 af 19:58 - Svar

      Hej Rikke
      Ej hvor spændende at du kigger med fra det store udland. 🙂 Det glæder mig at du har lyst til at kigge med. Tak for din hilsen og dine spørgsmål. Jeg er bestemt sikker på at du sagtens kan bage med tørgær. Kender dog ikke doseringsmængden? Googlede mig frem til dette “4 tsk tørgær som der er i en lille pose dansk tørgær a 11,8 gram svarer til 50 g frisk gær” http://www.dk-kogebogen.dk/teknik/teknik-gaer.php
      1/5 pakke frisk gær = 10 g.
      1/4 pakke frisk gær = ca. 12 g.
      Tror også bestemt at du vil kunne bage brunsviger med tørgær. Det er over et års tid siden min niece og jeg sidst lavede vores gode brunsviger og min blog er rimeligt ny så har endnu ikke nået at få den på her. Men den er hermed skrevet på huskelisten 🙂
      Opskriften er bestemt ikke hemmelig men kommer fra min godt slidte Politikens Bagebog. Iler med at bringe den her :
      30 gr smør, 2 dl. mælk, 30 gr gær, 2 spsk sukker, 5 dl mel. Mælk og smør lunes, gær og sukker udrøres heri. Med melet ælter du en smidig dej der skal hæve i 20 minutter. Fyld : 100 gr smør (brug rigtigt smør det vil du ikke fortryde!), 100 gr. farin, 1 spsk sirup.
      Dejen udrulles i en lille bradepande. Bruger du en stor bradepande må du lave dobbelt portion. Fordel fyldet over dejen. Efterhævning 15 minutter. Bages 15 min ved 200 grader. Obs : Bruger du for lille en form kan fyldet godt boble over. Prik små huller i dejen med fingrene så fyldet bedre kan fordele sig.
      Pøj pøj!
      Hører gerne om dine brunsvigererfaringer!
      Bliver totalt lækkersulten af at skrive opskriften til dig….Savle 🙂
      Ha’ det godt derude i verden 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Dot Juel Dahlerup 5. september 2012 af 16:15 - Svar

    Fantastisk blog, Gitte… 🙂 Jeg er især vild med, at du har så mange billeder med, og du har en rigtig dejlig skrivestil….
    Er helt sikkert ikke sidste gang, jeg kigger med herinde…. 🙂

    • Gitte Hansen 5. september 2012 af 20:28 - Svar

      Hej Dot ej hvor det dog glæder mig! 🙂 Tusind ak for din feedback og rigtig god bedring med skulderen. DU skal jo også snart igang med at bage igen 🙂 Kh fra Gitte

Læg en kommentar