Verdens Bedste Franskbrød med rugmel

DSC_9430Tit har jeg skrevet om verdens bedste brød, bagt ved flammende høj temperatur i gryde. I dag skal du høre om Verdens Bedste Franskbrød. Ja altså Verdens Bedste er måske lidt flot. Jeg har jo ikke prøvesmagt dem alle 😉

Disse franskbrød med rugmel må dog absolut komme med på kandidat-listen. Franskbrød bagt med tykmælk og rugbrød med masser af fylde, bid og smag. Ikke noget hvidt brød, der forsvinder i maven uden at mætte. Lækre store bløde franskbrød, hvor et par skiver sagtens kan gøre det ud for en solid frokost.

Opskriften fik jeg inspiration til i Samvirkes brødtema, hvor der er en masse andre spændende lækre brød jeg skal have afprøvet. I weekenden blev det så lige disse lækre rugmelsfranskbrød jeg kastede mig over.DSC_9435

Det var overraskende nemt at bage 3 kæmpefranskbrød. Jeg lod røremaskinen om arbejdet, og med 2 gange 1 times hævning krævede det blot lige lidt planlægning, så var der lunt franskbrød til den lune leverpostej lørdag eftermiddag. Der var så lige en mor hér, der blev populær hos teenageungerne!

Har du plads i din fryser, kan brødene snildt stoppes deri. Vi grovspiste af vores franskbrød, både til morgenmad- frokost, og som tilbehør til den lækre kyllinge/karrysuppe vi spiste forleden.

Her kommer opskriften på 3-4 store lækre franskbrød med rugmel. 

Verdens Bedste Franskbrød med rugmel
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Verdens Bedste Franskbrød med rugmel
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 3-4 brød
Det skal du bruge:
 • 1 liter lunkent vand
 • 2 dl. tykmælk
 • 50 gram gær
 • 3 tsk. salt
 • 3 tsk. sukker
 • 1 dl. sesamfrø
 • 1 dl olie
 • 500 gram rugmel
 • 1500 gram hvedemel
Sådan gør du:
 1. Gæren røres ud i det lunkne vand.
 2. Tykmælk blandes i. Salt, sukker, sesamfrø og olie tilsættes
 3. Rugmelet tilsættes.
 4. Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt. Tilsæt mel indtil dejen slipper dejkroge og fingre. Gem lidt til de sidste minutters håndtering af dejen.
 5. Ælt dejen med dejkrog, gerne på røremaskine.
 6. Nu stilles dejen til hævning i min. ½ time et lunt sted. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse. Vær opmærksom på at du skal bruge en af dine største røreskåle. Der bliver temmeligt meget dej, af 2 kg mel. Er din røremaskine mon stor nok? Det håber jeg! Dejen kan også sagtens røres med dejkrogene på en elpisker.
 7. Form 3-4 franskbrød af dejen og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg fyldte en hel bageplade, men hvis du har varmluftovn, kan du bage på 2 bageplader.
 8. Snit brødene med en kniv, pensl med mælk og drys med f.eks. sesam og bygflager.
 9. Lad brødene hæve min. 30 min. igen.
 10. Nu er brødene klar til ovnen. Bag dem ved 175 grader varmluft i 30-40 minutter. Sæt en skål med vand ind i bunden af ovnen. Det er godt for hæveprocessen og brødets skorpe.
 11. Er du i tvivl om brødene er færdige, så tag et brød ud og bank det under bunden. Lyder brødet hult, er det færdigt. Bager du 4 brød, skal du nok tjekke dem efter 25 minutter. 3 brød skal nok have 35 minutter. Sluk evt. for ovnvarmen de sidste 10 minutter og spar på energien.
 12. Friskbagt franskbrød skal helst "dampe af" før det skæres.
 13. Vi ventede et kvarter og kunne herefter skære tykke skiver med vores bedste brødskærer.

DSC_9369Dejen hævede ud over alle sine bredder og det var tæt på at gå galt for mig. Dejen voksede og voksede. Ikke så sjovt at redde en dej der er løbet ud over hele køkkenbordet (det vækker ikke jubel i familien. Er forsøgt) Del evt. dejen over i to skåle, det vil hjælpe 😉DSC_9400DSC_9419Uhm. Små smagfuldt og lækker med god kompakt krumme. Friskbagt brød med smør og honning, sukkerdrys, ost, eller den gode spegepølse. Lækkert, lækkert. Lækkerier!DSC_9436Vi har 2 halve franskbrød tilbage nu, der, her på 3. dagen, og de er blevet lidt tørre og triste. Dem har jeg planer med. Imorgen skal der laves lækre bruschetta med ost og rød Løgismose pesto. Ser lige om jeg kan svinge mig op til at lave en tomatsuppe til også.

Det er jo hverdag og energien og al min vågne tid bruger jeg på mit nye job for tiden. Mon det vender igen? Mon jeg nogensinde igen får lyst, energi og tid til at lave rigtigt mad på en hverdags-dag? Skal lige vænne mig til fuldtidsjob. Imponerende at så mange mennesker, især jer med små børn, klarer presset og holder en travl hverdag igang. Hver dag. Dælme godt gået (eller skulle jeg måske sige løbet??) 😉

Godt for os, at der er weekender indimellem, hvor der kan bages igennem! 😉

Kæmpestore bløde Verdens Bedste Franskbrød. Er spændt på om du også synes de er Verdens Bedste??DSC_9430

Mere inspiration

25 Kommentarer

 1. Bodil Nielsen 29. oktober 2017 af 08:41 - Svar

  Hej. Jeg har bagt dit brød flere gange meget lækkert. Men der står 1500 g mel der bruger jeg kun 1150g der kan ikke være mere i dejgen?😇 Kh Bodil

  • Gitte Hansen 29. oktober 2017 af 19:52 - Svar

   Hej Bodil
   Mystisk – det forstår jeg ikke? Melmængder kan jo variere men mystisk nok, at du kan undvære så meget mel hver gang? Jeg er sikker på, at jeg brugte den melmængde jeg har angivet, men som jeg også har skrevet i opskriften, så er det godt at tilsætte mel lidt efter lidt og nøjes med så lidt som muligt. Godt du kan bruge din egen dømmekraft her 🙂
   Dejligt du synes om brødet, jeg tror da også snart at det skal på bageprogrammet her i huset igen 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Yvonne 31. august 2017 af 11:50 - Svar

  Hej. Kan man ersætte tykmælk med 0.2% græsk yoghurt?

  • Gitte Hansen 31. august 2017 af 20:38 - Svar

   Ork ja, det kan du sagtens Yvonne. Rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Elsebeth 7. juni 2017 af 15:08 - Svar

  Er man en lille familie, kan det blive et problem at få spist et helt brød, mens det er frisk. Før i tiden skar jeg det op og lagde skiverne i fryseren. Min datter kunne godt lide brødet, når det var friskbagt, men syntes ikke om det, når skiverne var tøet op. For at ‘lukke munden’ på hende, fandt jeg på denne løsning, som har virket til alles tilfredshed:
  Jeg bager boller ’til fryseren’ i stedet. En plade med større boller er til burgere eller en sandwich. Her bliver der altid serveret ‘nybagte’, sprøde boller. Skulle der blive én tilbage, gemmes den i en plastikpose og varmes op næste dag, evt. deles den og hver del lægges på brødristeren. I går blev hun 49 år; hun tog ‘metoden’ med sig til USA, OG alle elsker hendes friskbagte sprøde boller.

  • Gitte Hansen 7. juni 2017 af 20:48 - Svar

   Hej Elsebeth
   Dejligt med gode fiduser. Her i huset spiser vi alt det vi kan på første bagedag, gemmer lidt til dagen efter og fryser derefter resten.
   Tak for dine gode fiduser, som jo nu også kan komme andre til gode 🙂
   Det var sødt af dig at skrive en hilsen Elsebeth <3
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Tinna Budtz 16. marts 2017 af 06:58 - Svar

  De lyder superlækre.
  Kan opskriften evt laves til at de bliver koldthævede i stedet for.

  • Gitte Hansen 17. marts 2017 af 20:53 - Svar

   Hej Tinna
   Måske? Det har jeg ikke prøvet. Jeg tænker du sagtens kan prøve at reducere gærmængden og så lade dejen koldthæve i stedet, hvis det passer bedre ind i din tidsplan. 🙂
   Rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Christina Hansen 5. marts 2017 af 16:03 - Svar

  Sig mig lige!

  Du har da for ganske nylig lavet om på opskriften?

  Ja, for jeg har efterhånden lavet dem en del gange på børnenes bestilling. Dejen plejer at skulle hæve først 1 time og derefter 1 time igen, formet som brød.
  Plus at selve ‘looket’ på opskriften er rammet ind og fylder mindre.

  Er det fint nok med 1/2 og 1/2 time – det er det vel, siden du har ændret det? Er der ingen forskel?

  Jeg gad godt høre begrundelsen. 🙂

  God søndag i regnvejr og tak for god opskrift.

  • Gitte Hansen 5. marts 2017 af 20:59 - Svar

   Hej Christina
   Ej hvor pudsigt, at du har bemærket at jeg har “shinet” opskriften op. Håber du synes om det? Det skulle gerne give et bedre overblik, når opskriften er indrammet og processerne nemmere at overskue.
   Ja jeg har kortet lidt ned i hævetiden, da ½ time faktisk plejer at kunne gøre det. Generelt skal bagværk helst hæve til dobbelt størrelse, det tror jeg lige at jeg skriver ind. Det afhænger meget af hvor lunt der er i rummmet. Jeg er begyndt at hæve i ovn på 25 grader varmluft ell. 50 grader alm. ovn – det virker også rigtigt godt. Bare lige et tip til dig. 🙂
   Jeg er rigtig glad for at du og dine børn synes om brødene -skøn melding at få 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 6. Ingrid 17. januar 2017 af 15:10 - Svar

  Hej kan man bruge yougert i stedet for tykmælk ???? Bor i Sverige der findes ikke tykmælk / kærnemælk vh Ingrid

  • Gitte Hansen 17. januar 2017 af 19:38 - Svar

   Hej Ingrid
   Ja det kan du sagtens 🙂
   Rigtig god fornøjelse med bageriet til dig i det svenske
   Mange hilsner
   Gitte

 7. Cecilie 16. februar 2016 af 14:48 - Svar

  Jeg er vild med disse brød! Skal dog for første gang bage dem hjemme ved min røremaskine så jeg er nysgerrig efter hvor stor din dejskål til røremaskinen er? Bare lige for at vide om jeg skal dele dejen op eller ej 🙂

  Kh Cecilie

  • Gitte Hansen 16. februar 2016 af 19:43 - Svar

   Hej Cecilie
   Jeg elsker også disse brød! Min røreskål er 6,7 liter, håber det hjælper dig?
   God fornøjelse med bageriet 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 8. Nina Sophie T.M. 30. september 2015 af 14:08 - Svar

  Den lyder virkelig godt…. denne opskrift! – Så jeg forsøger mig med den i stedet for mine sædvanlige rugboller….
  Mange tak for inspirationen.
  Nina Sophie

  • Gitte Hansen 1. oktober 2015 af 08:06 - Svar

   Hej Nina Tak for din hilsen, dejligt du kunne finde ny inspiration. Held og lykke med bageriet :mrgreen:
   Mange hilsner
   Gitte

 9. Lene 20. februar 2015 af 07:13 - Svar

  Ups… Såret = så meget

 10. Lene 20. februar 2015 af 07:13 - Svar

  Hej,
  Kan der bruges mælk istedet for vand?
  Har nemlig såret mælk tilovers i køleskabet

  • Gitte Hansen 20. februar 2015 af 19:05 - Svar

   Hej Lene
   Ork ja – det kan du sagtens. Oplagt at bruge overskydende mælk hér
   Rigtig god fornøjelse
   Mange hilsner
   Gitte

 11. NM 7. november 2013 af 23:44 - Svar

  Uhm, ser lækkert ud!
  Hvis du havde tænkt dig at afprøve flere opskrifter fra Samvirkes tema, kan jeg kraftigt anbefale de koldhævede æbleboller. De er rigtig lækre, og perfekte til weekendmorgenmad i november 🙂

  • Gitte Hansen 8. november 2013 af 06:46 - Svar

   Hejsa
   Det var nogle lækre brød jeg fik lavet her. De koldthævede æbleboller havde jeg også kig på! De skal afprøves. Rigtigt godt Samvirke tema
   Tak for din hilsen – dejligt med en med-bagenørd 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 12. […] bruschetta-brød vi spiste til suppen. Lækre stop madspilds-bruschetta hvor vi fik brugt resten af weekendens lækre franskbrød. Stop brødspild, stop madspild. Sidste trin på brødstigen er fuglehuset. Trinnet lige inden er […]

 13. […] bruschetta-brød vi spiste til suppen. Lækre stop madspilds-bruschetta hvor vi fik brugt resten af weekendens lækre franskbrød. Stop brødspild, stop madspild. Sidste trin på brødstigen er fuglehuset. Trinnet lige inden er […]

 14. Lærke 6. november 2013 af 21:25 - Svar

  Der er noget med at brød skal være 95 grader indeni for at være gennembagt… Checkes ved stegetermometerets hjælp 😉

Læg en kommentar