Franskbrød. Uhm i dag får du opskriften på groft brød med rugmel. Lækre grove franskbrød uden kerner. Tit har jeg skrevet om verdens bedste brød, bagt høj temperatur i gryde.
I dag skal du høre om Verdens Bedste Franskbrød.
Ja altså Verdens Bedste er måske lidt flot, men disse franskbrød er bare SÅ gode, at jeg har glædet mig til at anbefale dem til dig.
Franskbrød bagt med tykmælk og rugbrød med masser af fylde, bid og smag.
Groft brød, der mætter godt og som er sunde, for de er fyldt med fibre. Lækre store bløde franskbrød, hvor et par skiver sagtens kan gøre det ud for en solid frokost.
Opskriften fik jeg inspiration til i Samvirkes brødtema, hvor der er en masse andre spændende lækre brød jeg skal have afprøvet.
I weekenden blev det så lige disse lækre rugmelsfranskbrød jeg kastede mig over.
Det var overraskende nemt at bage 3 kæmpefranskbrød.
Jeg lod røremaskinen om arbejdet. Med 2 gange 1 times hævning krævede det blot lige lidt planlægning, så var der lunt franskbrød til den lune leverpostej lørdag eftermiddag.
Der var så lige en mor hér, der blev populær hos teenagebørnene!
Har du plads i din fryser, er det oplagt at fryse brødene.
Vi grovspiste af vores franskbrød, både til morgenmad, til frokost, og som tilbehør til denne lækre kyllinge/karrysuppe. Et helt perfekt brød.
Her kommer opskriften på 3-4 store lækre franskbrød med rugmel.
Du kan sagtens eksperimentere med andre meltyper i opskriften. Bare spring på.
Groft franskbrød – få opskriften på grov brød med rugmel
Ingredienser
- 1 liter lunkent vand
- 2 dl. tykmælk kan erstattes af kærnemælk eller andet surmælksprodukt
- 50 gram gær
- 3 tsk. salt
- 3 tsk. sukker
- 1 dl. sesamfrø kan erstattes med hørfrø
- 1 dl olie
- 500 gram rugmel kan erstattes af anden grov meltype f.eks. grahamsmel eller fuldkornshvedemel
- 1,2-1,5 kg hvedemel
Sådan gør du
- Gæren røres ud i det lunkne vand.
- Tykmælk blandes i. Salt, sukker, sesamfrø og olie tilsættes
- Rugmelet tilsættes.
- Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt. Tilsæt mel indtil dejen slipper dejkroge og fingre. Gem lidt til de sidste minutters håndtering af dejen.
- Ælt dejen med dejkrog, gerne på køkkenmaskine eller med elpisker. Tilsæt kun lige mel nok, til dejen slipper fad og ikke klistrer for meget på fingrene. Brug din største røreskål
- Stil dejen til hævning i min. ½ time et lunt sted. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse.
- Form 3-4 franskbrød af dejen og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg fyldte en hel bageplade, men hvis du har varmluftovn, kan du bage på 2 bageplader.
- Snit brødene med en kniv, pensl med mælk og drys med f.eks. sesam og bygflager.
- Lad brødene hæve min. 30 min. igen.
- Nu er brødene klar til ovnen. Bag dem ved 175 grader varmluft i 30-40 minutter. Sæt en skål med vand ind i bunden af ovnen. Det er godt for hæveprocessen og brødets skorpe.
- Er du i tvivl om brødene er færdige, så tag et brød ud og bank det under bunden. Lyder brødet hult, er det færdigt. Bager du 4 brød, skal du tjekke dem efter 25 minutter. 3 brød skal nok have 35 minutter. Sluk evt. for ovnvarmen de sidste 10 minutter og spar på energien.
- Friskbagt franskbrød skal helst "dampe af" før det skæres.
Noter
Nemme lækre grov brød med rugmel og tykmælk – sunde og nemme at lave
Dejen hævede ud over alle sine bredder og det var tæt på at gå galt for mig. Dejen voksede og voksede.
Ikke så sjovt at redde en dej der er løbet ud over hele køkkenbordet. Det vækker ikke nødvendigvis jubel i familien. 😉
Del evt. dejen over i to skåle, det vil hjælpe 😉Uhm. Så smagfuldt og lækker med god tæt krumme.
Friskbagt groft brød med smør og honning, sukkerdrys, ost, eller den gode spegepølse. Sikke en lækker frokost og godt som mellemmåltid også.
Vi har 2 halve franskbrød tilbage nu, der, her på 3. dagen, og de er blevet lidt tørre og triste.
Dem vil jeg lave bruschetta med, med pesto og ost.
Ser også lige om jeg kan svinge mig op til at lave en tomatsuppe til også.
Kæmpestore bløde Verdens Bedste Franskbrød. Er spændt på om du også synes de er Verdens Bedste??
Rigtig god fornøjelse med franskbrødene.
Hej Gitte.
Et lille trick til franskbrød som har været i fryseren. Tø brødet op, skyl det hurtigt under vandhanen og pak det ind i sølvpapir. Kom pakken i en forvarmet ovn på 200 grader i 20 min. Tag brødet ud, pak op og mærk om brødet er blevet sprødt, ellers ind igen i et par minutter uden sølvpapir. Wupti og friskbagt brød
Hej. Jeg har bagt dit brød flere gange meget lækkert. Men der står 1500 g mel der bruger jeg kun 1150g der kan ikke være mere i dejgen?? Kh Bodil
Hej. Kan man ersætte tykmælk med 0.2% græsk yoghurt?
Er man en lille familie, kan det blive et problem at få spist et helt brød, mens det er frisk. Før i tiden skar jeg det op og lagde skiverne i fryseren. Min datter kunne godt lide brødet, når det var friskbagt, men syntes ikke om det, når skiverne var tøet op. For at ‘lukke munden’ på hende, fandt jeg på denne løsning, som har virket til alles tilfredshed: Jeg bager boller ’til fryseren’ i stedet. En plade med større boller er til burgere eller en sandwich. Her bliver der altid serveret ‘nybagte’, sprøde boller. Skulle der blive én tilbage,… Læs mere »
De lyder superlækre.
Kan opskriften evt laves til at de bliver koldthævede i stedet for.
Sig mig lige!
Du har da for ganske nylig lavet om på opskriften?
Ja, for jeg har efterhånden lavet dem en del gange på børnenes bestilling. Dejen plejer at skulle hæve først 1 time og derefter 1 time igen, formet som brød.
Plus at selve ‘looket’ på opskriften er rammet ind og fylder mindre.
Er det fint nok med 1/2 og 1/2 time – det er det vel, siden du har ændret det? Er der ingen forskel?
Jeg gad godt høre begrundelsen. 🙂
God søndag i regnvejr og tak for god opskrift.
Hej kan man bruge yougert i stedet for tykmælk ???? Bor i Sverige der findes ikke tykmælk / kærnemælk vh Ingrid
Jeg er vild med disse brød! Skal dog for første gang bage dem hjemme ved min røremaskine så jeg er nysgerrig efter hvor stor din dejskål til røremaskinen er? Bare lige for at vide om jeg skal dele dejen op eller ej 🙂
Kh Cecilie
Den lyder virkelig godt…. denne opskrift! – Så jeg forsøger mig med den i stedet for mine sædvanlige rugboller….
Mange tak for inspirationen.
Nina Sophie
Ups… Såret = så meget
Hej,
Kan der bruges mælk istedet for vand?
Har nemlig såret mælk tilovers i køleskabet
Uhm, ser lækkert ud!
Hvis du havde tænkt dig at afprøve flere opskrifter fra Samvirkes tema, kan jeg kraftigt anbefale de koldhævede æbleboller. De er rigtig lækre, og perfekte til weekendmorgenmad i november 🙂
Der er noget med at brød skal være 95 grader indeni for at være gennembagt… Checkes ved stegetermometerets hjælp 😉