Grydestegt oksesteg, flødesauce, kartoffelmos og bønner

DSC_8334

Så er der mormormad på matriklen!

Der er søndagssimresteg på menuen. En kæmpe en af slagsen. Kæmpe som i KÆMPE!

Jeg fandt en oksebov-klump i supermarkedet. Oksebov-klump synes jeg lyder knap så flatterende, men jeg kan udmærket genkende en god oksesteg når jeg ser én. Dette var et rigtigt fint stykke kød, det var ganske tydeligt og 1,7 kg. oksesteg for 130 kr. Et kup! Selvfølgelig slog jeg til! DSC_8263 Jeg havde straks planer med stegen. Den skulle langtidssimres i gryde. For en gangs skyld ville jeg ikke bruge Römertopfen, men min støbejernsgryde. Stegen skulle have mange timer, det var planen, og det fik den. 3 timers stegetid, og næsten en halv times trække/hviletid.

DSC_8330

Det blev en fornem søndagsmenu: Grydestegt oksesteg med flødesauce med tyttebær. Hertil kartoffelmos og kogte bønner. Mine børn og mand kom en tur i mormormad-himlen og maden fik mange roser med på vejen. Familien behøver jo ikke få at vide at det faktisk slet ikke er stor kogekunst?

Det er virkeligt nemt at lave oksegrydesteg, man forstår faktisk ikke at så velsmagende ret, kan laves med så få anstrengelser.

DSC_8333

Hvis du kan støve en kæmpe oksebov op til billig penge, så er du heldig, men en anden type oksesteg kan også bruges. Roastbeef f.eks.?

Her kommer opskriften på oksegrydesteg:

1 kæmpe oksebov (eller anden oksesteg).

10 gram smør til stegning.

1-1½ liter kogende vand.

Kulør

Sauce: Stegeskyen jævnes med maizena. 1/4 liter fløde tilsættes. Saucen smages til med 2-3 spsk. tyttebærsyltetøj og salt og peber.

3 spsk. tyttebær

Tilbehør: Kartoffelmos og kogte grønne bønner.

Sådan laver du oksegrydesteg:

Brun stegen i smørret. Alle sider skal brunes. Krydr godt med salt og peber på alle sider

DSC_8266 DSC_8278

Kog 1-1½ liter vand og hæld vandet ved stegen, når den er færdigbrunet. Tilsæt kulør. Læg låg på og lad stegen simre ved svag/middel i 2-3 timer afhængig af stegens størrelse. Hvis du tilbereder en mindre steg, skal du tilsætte mindre vand. Der skal ca. være vand op til midten af stegen.

Vend jævnligt stegen, så den bliver tilberedt i top og bund.  DSC_8312 Når stegetiden er gået, hældes stegeskyen fra stegen. Sluk for temperaturen, lad stegen blive i gryden, men uden låg, og lad den hvile imens du jævner saucen. DSC_8317Jævn saucen med maizena og fløde og smag den til med salt, peber og det allervigtigste: tyttebærsyltetøj. Det giver en særlig vildtsmag, som er god til oksesteg eller nakkesteg.DSC_8318 Jeg brugte Oma flødelight til saucen og det gik rigtigt fint, men brug gerne rigtigt piskefløde hvis du foretrækker det.DSC_8320 DSC_8321 Sådan ser den færdigstegte oksesteg ud, og den blev så mør at man ville kunne spise den uden gebis. Fantastisk lækker oksesteg! Jeg havde ikke de største forventninger til den store oksebovklump, men stegen blev så god, at jeg straks farede op i supermarkedet for at købe en steg til. Desværre var prisen så i mellemtiden sat 100 kr op. Slagteren havde vist luret, at det var lidt for billigt han havde solgt den oksesteg 🙂

DSC_8323 Skær stegen i så tynde skiver som muligt. DSC_8327 DSC_8328DSC_8338

Mormormad på matriklen!

Jeg må med skam bekende, at en sand mormor dog ville korse sig, hvis hun vidste, at jeg lavede kartoffelmos fra BREV! Altså ikke noget med skrælle, koge, og mose kartofler, men et brev man bare blander med kogende vand. Ja indrømmet! Sådan en type kan jeg altså også godt være! Faktisk synes jeg kartoffelmospulver smager ganske udmærket, men hvis du foretrækker kartoffelmos på “gammeldaws” manér, så laver du jo bare det 🙂

Manden fik et drømmende henført blik, da han smagte på sovsen. Børnene ligeså. Saucen fra en grydesteg scorer i den grad plus points hos familen. Der var kærlighed og krammere til kokken 🙂

Stegen var så stor, at der var mad til 2 dage eller rettere 3. På trediedagen spiste vi luksusbiksemad af resten, men mere herom i morgen 🙂

Måske skal du i weekenden skal lave en søndagssimre-grydesteg?  🙂
DSC_8336

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. jo kruse 14. december 2016 af 09:29- Svar

    Jeg prøvede denne ret i går.
    Opskriften var nem at følge, så jeg har kun ‘en indvending.
    Det er umuligt at skære pæne skiver af kød der falder fra hinanden. ☼ ♪

    • Gitte Hansen 14. december 2016 af 21:01- Svar

      Hej Jo
      Ja det kan være en udfordring, hvis stegen har fået lidt for meget. Hvis du vil undgå det, kan du jo bruge stegetermometer. Du kan også tage stegen op i god tid og lade den hvile.
      Håber retten smagte dig alligevel 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar