Gammeldags oksesteg. En mør oksesteg stegt i gryde – uhm en lækker grydesteg!
Så er der mormormad på matriklen igen juhuu og ikke et øje er tørt!
Der er søndagssteg på menuen. En kæmpe oksesteg. Kæmpe som i KÆMPE!
Jeg fandt nemlig en rigtig stor oksebov-klump i supermarkedet.
Oksebov-klump synes jeg lyder knap så flatterende, men jeg kan udmærket genkende en god oksesteg når jeg ser én.
Dette var et rigtigt fint stykke oksekød og 1,7 kg. oksesteg for 130 kr. Et kup! Selvfølgelig slog jeg til. Jeg havde straks planer med stegen. Den skulle langtidssimres i gryde.
Ved at langtidsstege kan man nemlig sagtens få helt mørt kød ud af en oksebovklump. Endnu en af fordelene ved simreretter.
For en gangs skyld ville jeg ikke bruge Römertopf stegesoen, men brugte min stegegryde af støbejern på komfuret.
Stegen skulle have mange timer, det var planen, og det fik den. 3 timers stegetid, og næsten en halv times trække/hviletid.
Det blev en fornem søndagsmenu: Grydestegt oksesteg med flødesovs med tyttebær. Hertil kartoffelmos og kogte bønner.
Mine børn og mand kom en tur i mormormad-himlen og maden fik mange roser med på vejen. Skønt og faktisk er det jo slet ikke så stor kogekunst.
Det er virkeligt nemt at lave oksesteg som en grydesteg. Man forstår faktisk slet ikke at så velsmagende ret, kan laves med så få anstrengelser.
Hvis du kan støve en kæmpe oksebov op til billig penge, så er du heldig, men en anden type oksesteg kan også bruges.
Tyksteg, oksetykkam eller andre kødstykker af oksekød, kan bruges som grydesteg og en roastbeef selvfølgelig også.
Størrelsen kommer sig ikke så nøje. Følg opskriften nedenfor, så går det ikke galt 🙂
Gammeldags oksesteg – få opskriften på en lækker mør grydesteg med flødesovs her
Ingredienser
- 1,7 kg oksebov, oksebovklump, eller anden grydesteg Min vejede 1.7 kg
- Smør til stegning.
- 1-1½ liter kogende vand.
- Kulør
- Tilbehør: Kartoffelmos og kogte grønne bønner.
Flødesovs:
- 2½ dl fløde piskefløde eller kaffefløde
- stegesky
- 1-2 spsk tyttebærsyltetøj smag til
- jævning
- salt/peber
Sådan gør du
- Brun stegen i smørret. Alle sider skal brunes. Krydr godt med salt og peber på alle sider
- Kog 1-1½ liter vand og hæld vandet ved stegen, når den er færdigbrunet. Hvis du tilbereder en mindre steg, skal du tilsætte mindre vand. Der skal ca. være vand op til midten af stegen. Tilsæt kulør.
- Læg låg på og lad stegen simre ved svag varme i 2-3 timer afhængig af stegens størrelse. Du kan bruge stegetermometer og gå efter en kernetemperatur på min. 80 grader (bare rolig, kødet bliver ikke sejt).
- Vend jævnligt stegen, så den bliver tilberedt i top og bund.
- Når stegetiden er gået, hældes stegeskyen fra stegen. Sluk for temperaturen. Lad stegen hvile i gryden uden låg, imens du jævner saucen.
- Piskefløde eller kaffefløde tilsættes stegeskyen. Saucen jævnes og smages til med 2-3 spsk. tyttebærsyltetøj og salt og peber.
- Skær stegen ud i tynde skiver, så godt som det er muligt og servér med kartoffelmos, grønne bønner og flødesauce
Noter
Grydestegt oksesteg af oksebovklump – nem og lækker grydesteg med flødesovs
Sådan ser den færdigstegte oksesteg ud, og den blev så mør, at man ville kunne spise den uden gebis. Fantastisk lækker oksesteg! 🙂
Skær stegen i så tynde skiver som muligt. Så er der mormormad på matriklen!
Vi spiste hjemmelavet kartoffelmos kartoffelmos til. Få en god opskrift her:
Manden fik et drømmende henført blik, da han smagte på sovsen. Børnene ligeså.
Flødesovsen fra en grydesteg scorer i den grad plus points hos familien. Der var kærlighed og krammere til kokken 🙂
Stegen var så stor, at der var mad til 2 dage eller rettere 3. På trediedagen spiste vi luksusbiksemad af resten. Lækkert 🙂
Måske skal du skal lave en lækker søndagssimre-grydesteg i weekenden? 🙂
En skøn ret, som bliver endnu bedre med sukkerglaseret perleløg og en god waldorfsalat til – og et godt glas rødvin 🙂
hejsa
jeg skal lave denne ret idag, men har ingen regulær stegegryde….kan en alm stålgryde gå an??
mvh Annemette
Jeg prøvede denne ret i går.
Opskriften var nem at følge, så jeg har kun ‘en indvending.
Det er umuligt at skære pæne skiver af kød der falder fra hinanden. ☼ ♪