Gammeldags oksesteg. En mør oksesteg stegt i gryde – uhm en lækker grydesteg!Gammeldags oksesteg grydestegt - opskrift

Så er der mormormad på matriklen igen  juhuu og ikke et øje er tørt!

Der er søndagssteg på menuen. En kæmpe oksesteg. Kæmpe som i KÆMPE!

Jeg fandt nemlig en rigtig stor oksebov-klump i supermarkedet.

Oksebov-klump synes jeg lyder knap så flatterende, men jeg kan udmærket genkende en god oksesteg når jeg ser én.

Dette var et rigtigt fint stykke oksekød og 1,7 kg. oksesteg for 130 kr. Et kup! Selvfølgelig slog jeg til. Gammeldags oksesteg grydestegt - opskriftJeg havde straks planer med stegen. Den skulle langtidssimres i gryde.

Ved at langtidsstege kan man nemlig sagtens få helt mørt kød ud af en oksebovklump. Endnu en af fordelene ved simreretter.

For en gangs skyld ville jeg ikke bruge Römertopf stegesoen, men brugte min stegegryde af støbejern på komfuret.

Stegen skulle have mange timer, det var planen, og det fik den. 3 timers stegetid, og næsten en halv times trække/hviletid.Gammeldags oksesteg grydestegt - opskrift

Det blev en fornem søndagsmenu: Grydestegt oksesteg med flødesovs med tyttebær. Hertil kartoffelmos og kogte bønner.

Mine børn og mand kom en tur i mormormad-himlen og maden fik mange roser med på vejen. Skønt og faktisk er det jo slet ikke så stor kogekunst.

Det er virkeligt nemt at lave oksesteg som en grydesteg. Man forstår faktisk slet ikke at så velsmagende ret, kan laves med så få anstrengelser.

Gammeldags oksesteg grydestegt - opskriftHvis du kan støve en kæmpe oksebov op til billig penge, så er du heldig, men en anden type oksesteg kan også bruges.

Tyksteg, oksetykkam eller andre kødstykker af oksekød, kan bruges som grydesteg og en roastbeef selvfølgelig også.

Størrelsen kommer sig ikke så nøje. Følg opskriften nedenfor, så går det ikke galt 🙂

Gammeldags oksesteg – få opskriften på en lækker mør grydesteg med flødesovs her

Gammeldags oksesteg grydestegt - opskrift
En lækker gammeldags grydestegt oksesteg med flødesovs af oksebovklump
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 20 minutter
Ret: Grydestegt oksesteg med flødesauce
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1,7 kg oksebov, oksebovklump, eller anden grydesteg Min vejede 1.7 kg
  • Smør til stegning.
  • 1-1½ liter kogende vand.
  • Kulør
  • Tilbehør: Kartoffelmos og kogte grønne bønner.

Flødesovs:

  • dl fløde piskefløde eller kaffefløde
  • stegesky
  • 1-2 spsk tyttebærsyltetøj smag til
  • jævning
  • salt/peber

Sådan gør du

  • Brun stegen i smørret. Alle sider skal brunes. Krydr godt med salt og peber på alle sider
    Grydestegt oksesteg i flødesauce
  • Kog 1-1½ liter vand og hæld vandet ved stegen, når den er færdigbrunet. Hvis du tilbereder en mindre steg, skal du tilsætte mindre vand. Der skal ca. være vand op til midten af stegen. Tilsæt kulør.
  • Læg låg på og lad stegen simre ved svag varme i 2-3 timer afhængig af stegens størrelse. Du kan bruge stegetermometer og gå efter en kernetemperatur på min. 80 grader (bare rolig, kødet bliver ikke sejt).
  • Vend jævnligt stegen, så den bliver tilberedt i top og bund.
  • Når stegetiden er gået, hældes stegeskyen fra stegen. Sluk for temperaturen. Lad stegen hvile i gryden uden låg, imens du jævner saucen.
    Flødesauce
  • Piskefløde eller kaffefløde tilsættes stegeskyen. Saucen jævnes og smages til med 2-3 spsk. tyttebærsyltetøj og salt og peber.
  • Skær stegen ud i tynde skiver, så godt som det er muligt og servér med kartoffelmos, grønne bønner og flødesauce
    Grydestegt oksesteg i flødesauce

Noter

Jævn saucen med maizena og fløde og smag den til med salt, peber og det allervigtigste: tyttebærsyltetøj. Det giver en særlig god smag til oksesteg eller nakkesteg .
Stegen bliver meget mør, så den kan være svær at skære ud. 
Servér gerne stegen med hjemmelavet kartoffelmos - få en god opskrift her
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Grydestegt oksesteg af oksebovklump – nem og lækker grydesteg med flødesovs

Gammeldags oksesteg grydestegt - opskriftSådan ser den færdigstegte oksesteg ud, og den blev så mør, at man ville kunne spise den uden gebis. Fantastisk lækker oksesteg! 🙂

Skær stegen i så tynde skiver som muligt. Gammeldags oksesteg grydestegt - opskriftSå er der mormormad på matriklen!

Vi spiste hjemmelavet kartoffelmos kartoffelmos til. Få en god opskrift her:

Kartoffelmos opskrift - nem luftig & lækker
En nem klassisk opskrift på mos af kartofler
Se opskriften her
Kartoffelmos - nem opskrift

Manden fik et drømmende henført blik, da han smagte på sovsen. Børnene ligeså.

Flødesovsen fra en grydesteg scorer i den grad plus points hos familien. Der var kærlighed og krammere til kokken 🙂

Gammeldags oksesteg grydestegt - opskriftStegen var så stor, at der var mad til 2 dage eller rettere 3. På trediedagen spiste vi luksusbiksemad af resten. Lækkert 🙂

Luksus biksemad med oksesteg og grøntsager
Nemt og lækkert biksemad med oksesteg, kartofler og bønner
Se opskriften her
Biksemad med steg kartofler & bønner opskrift|

Måske skal du skal lave en lækker søndagssimre-grydesteg i weekenden?  🙂


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.