Burgerboller med Manitobamel – her får du en god opskrift på lækre boller med manitoba og grahamsmel.
Jep – i dag skal du høre om Bagenørdens bedste burgere – ekstra bløde burgerboller bagt med Manitoba mel.
Kæmpestore lækre bløde burgerboller!
Jeg bagte en kæmpe portion boller, for vi kan jo godt lide at have mad nok til to dage og lækre boller til madpakker også.
Dag 1 spiste vi burgere med hakkebøffer, smeltet ost, syltede rødløg og en masse grønt. Dag 2 spiste vi varm leverpostej og syltede rødløg i burgerne. Jeps, det smager nemlig også skønt.
På dag 2 stænker du bare bollerne med lidt vand og luner dem i ovnen eller airfryeren, så bliver de næsten som nybagte.
Disse boller smager skønt med al slags fyld og ikke kun til burgere. De er også fine som sandwichboller og madpakkeboller.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på burgerboller og boller og brød med Manitoba og Tipo 00 mel.
Hakkebøf med ost
Burgerboller med Manitobamel – opskrift

Ingredienser
Burgerbolle dej:
- 6 dl. lunkent vand mælk el. lign. kan også bruges
- 3 dl. surmælksprodukt jeg havde en rest koldskål, men tykmælk/kærnemælk/yoghurt el. lign. kan også bruges
- 2 tsk sukker eller honning
- 50 gram gær du kan nøjes med 25 gram, hvis du forlænger hævetiden
- 25 gram smeltet smør kan erstattes med ½ dl olie
- 1 kg Manitobamel Tipo 00 eller almindeligt hvedemel kan også bruges
- 440 gram grahamsmel ca. 8 dl - kan erstattes med f.eks. fuldkornshvedemel ell. lign.
- 1½ tsk. salt
Pensling og drys:
- Pensling: Yoghurt, tykmælk, mælk, vand eller æg
- Drys: Græskarkerner/sesamfrø eller solsikkekerner. Salt/peber smager også godt på bollerne. andet drys kan bruges, drys kan også udelades
Sådan gør du
- Rør gær ud i lunkent vand sammen med sukker og smør. Tilsæt surmælksprodukt og herefter mel lidt af gangen, til dejen slipper skålen. Tilsæt salt. Måske du skal bruge mere/mindre mel. Ælt med køkkenmaskine eller håndkraft

- Dejen bliver hård og fast. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted en halv time. Bruger du kun 25 gram gær, så lad dejen hæve 45-60 minutter.

- Beklæd en bageplade med bagepapir og form boller og tryk dem lidt flade. Jeg fik ca. 24 stk af denne portion. Lad bollerne efterhæve tildækket et lunt sted i 30 minutter. Pensl bollerne med yoghurt, mælk, æg eller hvad du ellers har.

- Drys gerne nogle af bollerne med salt/peber og f.eks. sesamfrø, græskarkerner, solsikkekerner eller andet drys.

- Bag bollerne midt i ovnen ca. 15 minutter v. 200 grader varmluft (225 gr. alm. ovn) eller til de er sprøde og gyldenbrune. Bagetiden afhænger af bollernes størrelse. Sænk evt. temperaturen lidt, hvis de bliver for mørke.

Noter

Bløde luftige boller med manitoba – perfekte som boller til burgere
Manitobabollerne smager jo også skønt som boller og du behøver ikke bruge dem til burgerboller. De er lækre med al slags fyld.
Hvad er Manitoba-mel?
Det er hvedemel med særligt højt proteinindhold og rigtig god bageevne. Når du bager med dette mel, så boostes hævningen og brød og boller bliver ekstra luftigt.
Det er ganske vist. Bageevnen er rigtig god hvis man bager med Manitoba-mel. Bollerne nærmest EKSPLODEREDE i ovnen!
Tipo 00 mel kan også bruges.
Her kan du se min melpose. Både Manitoba og Tipo 00 kan købes i alle supermarkeder, også discountbutikker. Melposerne kan se forskellige ud, men her ser du et billede af den pose jeg brugte.
Tit ælter jeg bare dejen i hånden, men denne gang brugte jeg min køkkenmaskine. Det er nu rart med sådan en ekstra køkkenhjælper engang imellem.
Dejen bliver hård og fast, men du kan sagtens ælte den ved håndkraft, hvis du ikke har en køkkenmaskine. 
Sådan laver du burgerbollerne – se billeder her:
- Manitobamelet blev suppleret med grahamsmel
- Kenwood Major kom i sving
- Dejen æltet fin og fast
- Drys evt. med græskarkerner
- Sesamfrø
- Solsikkekerner
- Bagenørdens bedste burgerboller med Manitobamel
Jeg ved ikke om du kan fornemme hér, at bollerne bliver store, bløde og luftige? De var så lækre og grahamsmelet gav lige lidt ekstra “bid” og en god mæthedsfølelse.

Manitobamel er jo bare hvedemel, så hvis du gerne vil have burgerboller, der mætter lidt bedre, så tilsæt gerne lidt groft mel.
Havregryn kan også bruges, som f.eks. i denne opskrift. Prøv også denne version med majsmel eller disse med speltmel.
Hvis du er til klassiske burgerboller kun med hvedemel, så prøv også disse brioche boller.
Og hvad kan man så bruge som fyld i Bagenørdens bedste burgerboller?
Hvis du synes det er bizart at bage en leverpostej og spise burgere med varm leverpostej med syltede rødløg, men det smager bare super godt!
Bollerne kan selvfølgelig også bruges til cheeseburgere “classic”. Begge dele du’r!
Hjemmelavede syltede rødløg er så lækre i burgere og så er de super nemme at lave selv. Det må du da også prøve.
Vi har tit et glas i køleskabet klar til brug. Syltede rødløg er lækkert tilbehør til mange retter, også på en mad med f.eks. rullepølse.
Næste gang der skal burgere på middagsbordet følger der syltede rødløg med. Sådan er det 😉

Prøv lige at se en kæmpe moppedreng af en burger!
Indeni gemmer der sig en godt krydret hakkebøf med en skive ost på og toppet med grønt i alle afskygninger.
Vi smurte burgerbollen med en lækker mayo med soltørret tomat. SÅ lækker! Anden mayo kan sagtens bruges, f.eks. denne chilimayo? 
Burgeren smagte virkelig godt og det er helt sikkert, at du kun kan spise en enkelt, for de mætter super godt. Måske du skal nøjes med lidt mindre fyld end jeg? 🙂
De burgerboller I ikke kan spise, kan I fryse ned til senere brug og de smager jo også godt som madpakkeboller. Bare lige et tip til dig.
Få inspiration til hvad du kan bruge burgerbollerne til:
- Burgerbolle med varm leverpostej og syltede rødløg
- Burgergrønt
- Delikatesse mayo fra Stokes
- Lækker mayo i burgeren
- Hakkebøf med ost
- Cheeseburger med grønt og syltede rødløg
- Masser af grøntsager
- Den færdige cheeseburger med hakkebøf og grøntsager
Lækkert med hjemmelavede burgerboller i 2 dage.
På dag 1 tager det lidt tid at bage burgerbollerne, men på dag 2 skal bollerne bare lunes. Nem aftensmad ja tak og der bliver rigeligt til fryseren også.
Rist gerne lidt bacon og put i burgerne, det smager skønt!
Burgerbollerne er bestemt konkurrencedygtige i forhold til burgerne vi spiste i weekenden på restaurant. Hjemmelavet er bare bedst.
Rigtig god fornøjelse med burgerne til dig. 
Få flere opskrifter på burgerboller her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.





























Hej Gitte
Lige en opfølgning, jeg har bagt boller med melet, stor succes, i aften afgøres det om pizza mod er det samme 😉
I superbedst spottede jeg i dag melet til 22,95, men de havde et andet mærke manitoba til 14,95kr, så kik i din lokale superbedst.
Jenny