Boller med kærnemælk. Uhm her får du opskriften på lækre grovboller med kærnemælk. Brød med kærnemælk smager bare så godt.
I weekenden var mine store børn hjemme på ferie. Det var bare så dejligt. <3
Efter at mine børn er flyttet hjemmefra har vi efterhånden fået skabt os en lille tradition.
På afrejsedagen – den sidste dag de er hjemme – så bager jeg altid en stor portion boller.
Bollerne spiser vi til frokost og herefter fordeler vi resten i poser, der bliver hjembragt til Aalborg og Hjørring.
Jeg elsker bare at have nogen at bage boller til. Skønt også, at mine søde børn har lyst til at få nogle af bollerne med hjem. En hilsen med hjem fra mor 🙂
Mine børn sætter virkelig pris på hjemmebag. De har fundet ud af, at de boller man kan købe i supermarkeder slet ikke kan leve op til de hjemmebagte.
De købte boller mætter ikke nok og faktisk er de også ret dyre. Prisbevidste er begge mine børn på SU.
I weekenden bagte jeg derfor en stor portion grovboller og vi spiste varm leverpostej med rødbeder til.
Det bragte også barndomsminderne frem.
Vi snakkede om alle de søndage, hvor det havde været menuen, da de boede hjemme. Faktisk spiste vi det vist næsten hver søndag. 🙂
Skønt at man med mad kan vække gode minder. En rar tanke for mig, at mine børn måske vil mindes vores søndage sammen resten af deres liv. De vil huske tilbage, når de fremover får serveret boller med varm leverpostej <3
I dag får du opskriften på de lækreste grovboller lavet med kærnemælk. Kærnemælksboller – godt brød der mætter godt.
Der er godt med fibre i bollerne, en masse havregryn, så de mætter godt. Der er også meget hvedemel i bollerne, så de bliver alligevel luftige og hæver flot op.
Kærnemælk – eller andre surmælksprodukter – er fænomenalt godt at bruge i bagværk.
“Krummen” bliver svampet og fugtig og brødet udtørrer derfor ikke så nemt.
Der er ikke brugt fedtstof i bollerne. Det kan du sagtens udelade, hvis du bruger kærnemælk eller andet surmælksprodukt.Spring du bare på opskriften. Den er nem og du får den lige her:
Boller – få en god nem opskrift på grovboller med kærnemælk hér
Ingredienser
- 1 liter kærnemælk andet surmælksprodukt kan bruges men også bare mælk eller vand
- ½ liter kogende vand
- 50 gram gær
- 2 spsk sukker eller 2 spsk honning
- ½ tsk salt
- 150 gram rugmel - 2½ dl kan erstattes af fuldkornshvedemel, grahamsmel ell. lignende
- 300 gram havregryn - 10 dl jeg brugte finvalsede
- 1,4 kg hvedemel (ca. ) Ca. mængde. Tilsæt mel nok til dejen kan æltes uden at klistre for meget til fad og fingre
- Pensling: Mælk
- Drys:; Mælk og solsikkekerner (ell. græskarkerner)
Sådan gør du
- Hæld kærnemælk i en skål
- Kog vandet i elkedlen og tilsæt til kærnemælken. Det smarte er, at kærnemælken nu bliver lunken, så du kan røre gæren ud heri. Tilsæt sukker eller honning
- Tilsæt rugmel, havregryn og salt og rør nu hvedemel i, og kun lige nok til at dejen kan slippe fad og fingre.
- Tildæk skålen med et viskestykke og stil nu dejen til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter (gerne foran brændeovnen eller i ovnen på 30 grader)
- Form nu boller. Der er plads til ca. 20 boller pr. bageplade. Tildæk bagepladerne med et viskestykke og stil nu bollerne til hævning igen et lunt sted i ca. 30 min. (evt. i ovn på 30 grader).
- Pensl bollerne med mælk og drys med solsikkekerner og sesam (f.eks.)
- Varm ovnen op på til 175 grader varmluft og bag nu bollerne 15-18 minutter. Du kan godt bage begge bagepladerne på samme tid, hvis du bruger varmluft. Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde
- Nydes lune.
Noter
Meltyperne kan du sagtens udskifte efter eget valg. Mindst halvdelen skal dog være hvedemel, for at bollerne bliver luftige.
Kan også bages som et helt brød, beregn ca. den dobbelte bagetid Bollerne kan holde sig friske i 2-3 dage men er også fryseegnede.Boller med kærnemælk – luftige grovboller med havregryn. Nemme, lækre boller
Sådan så mine grovboller ud efter pensling og drys med sesam og lige før de kom i ovnen. Bollerne vakte jubel kan du tro.
Hvis du gerne vil lave lyse kærnemælksboller uden kerner, så kan du få en god nem opskrift her.
Duften af hjemmebag spredte hygge og vi samledes omkring spisebordet i sommerhuset.
Det var så smart at leverpostejen kunne bage i ovnen imens bollerne blev færdige. Ahmen ikke et øje var tørt. Skønt at kunne glæde de voksne børn:-)Det var en super hyggelig stund.
Jeg er vild med mine børn og vild med at have dem på besøg hjemme. Vi nyder bare vores samvær, hvad enten det er snak, grin, spil, skovture, udflugter, TV eller samvær om en portion hyggelige grovboller.
Mine børn fik fyldte poser med grovboller med hjem.
En skøn tanke, at de i et par dage kan “få en hilsen med hjemmefra i madpakken”. Honning fik de også med hjem og hjemmelavet marmelade også.
Forkælede børn? Ork nej. Curling mor? Ork ja 🙂
Hvis du også har en familie du også gerne vil forkæle, så kig da lige med på opskriften her:-)
Bollerne vil være et hit til et brunchbord, som lidt grovere fødselsdagsboller og geniale som madpakkeboller også.
God fornøjelse med bageriet til dig 🙂
Få flere gode nemme opskrifter på grovboller her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Hej
Mange tak for en herlig opskrift, mine piger er vilde med bollerne!
Mon du har prøvet at lave som som langtidshævede, så de kan serveres som morgenmad? Eller evt. tips til mit forsøg?
Mvh Lene