Boller uden gær – uhm i dag får du opskriften på lækre grove scones bagte med bagepulver og natron.
De hurtigste boller man kan bage? Ja det må da være scones, for de kan jo bages helt uden gær og skal derfor slet ikke hæve.
I denne uge havde vi en liter A38 ymer der skulle bruges. Jeg fandt på at bage en portion hurtige scones, som vi spiste til varm leverpostej en aften vi var sent hjemme fra job.
Det var en rigtig nem aftensmad, men bollerne vil også være perfekte at lave som nemme morgenbrød eller hurtige frokostboller i weekenden måske?
Jeg brugte ymer/tykmælk fordi jeg lige havde det på lager, men alle slags surmælksprodukter kan bruges og mælk også.
Normalt er der smør i scones, men jeg prøvede faktisk helt at udelade fedtstof i denne opskrift og det gik så fint. Fedtfattige scones, kunne vi kalde dem?
Tilsæt gerne smør til dejen, hvis du synes, men jeg synes ikke det behøves, hvis du bager dem med ymer/tykmælk, da det tilfører fugt til dejen.
Fine boller, der kan laves på under ½ time. Bollerne smagte skønt med smør på, en skive ost og ja selvfølgelig også den lune leverpostej. De vil også være rigtig fine som brød til suppe.
Måske du tænker: “Det var da vildt meget bagepulver hun putter i?”
Jamen sådan er det. Man er nødt til at bruge bagepulver eller gær i boller. Der skal temmelig meget bagepulver i denne scones-dej, for at bollerne kan hæve. 
Kan man bage boller uden gær?
Jep det kan man nemlig. Det er smart, hvis man ikke har tid/tålmodighed til at vente på hævning. Måske du også har glemt at købe gær og ikke lige orker en indkøbstur?
Det er også genialt, hvis man spontant får lyst til at bage hjemmelavede boller, men gerne vil kunne nyde én i en ruf.
Måske du også får en pludselig lyst til at servere dem til brunch til din familie derhjemme en dag? Det er klart hurtigere at bage en portion scones, end at køre en tur til bageren 🙂
Hvordan bliver boller bagt uden gær?
Brødet kan godt blive lidt mere kompakt i det, i forhold til en gærdej. Bollerne smager også bedst på bagedagen – dagen efter kan de godt være lidt tørre, men de kan fint lunes i mikroovnen igen f.eks.
Geniale boller er de!
Opskriften på de nemme boller uden gær får du lige her:
Boller uden gær – opskrift på grove scones med tykmælk

Ingredienser
- 1 liter ymer/tykmælk/kærnemælk ell. lignende. Mælk ell. vand kan også bruges
- 200 gram havregryn fin eller grovvalsede
- 800-900 gram hvedemel kun lige mel nok til, at dejen kan slippe fad og fingre
- 2 spsk bagepulver
- 1 tsk natron kan udelades
- ½ tsk salt
- 1 tsk honning eller sukker
- evt. 50 gram smør i tern
- Pensling: Mælk
- Drys: Sesamfrø/græskarkerner kan erstattes med andre frø/kerner
Sådan gør du
- Bland alle de tørre ingredienser men gem lidt af hvedemelet

- Bland melet i tykmælken/ymer og rør godt. Brug gerne køkkenmaskine eller elpiskerens dejkroge. Dejen bliver hård og fast

- Tilsæt kun lige mel nok til at dejen kan slippe fad og fingre

- Form 16 boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir

- Pensl bollerne med mælk og drys med sesamfrø/græskarkerner

- Bag bollerne ca. 15 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). De er færdige, når er er gyldne og gennembagte

- Nyd bollerne med smør , syltetøj, ost eller måske leverpostej 🙂

Noter
Nemme, lækre scones med havregryn – hurtige boller der ikke skal hæve
På ingen tid fik jeg lavet 16 boller. Hvor er det altså smart at de slet ikke skal hæve!
Tænk, en ganske almindelig travl hverdags-dag at kunne trylle en lækker kurvfuld boller frem. Hvilken jubel!
Vi nød dem kan du tro og dagen efter lunede vi resten i mikroovnen.
Prøv dem da lige, de lynhurtige boller uden gær. Brug hvad du har af surmælksprodukter eller mælk eller hvad du nu ellers kan opdrive i dit køleskab.
Pøj pøj med bageriet til dig. Disse boller må du da prøve 🙂
Få inspiration til flere scones opskrifter her
Få flere gode opskrifter på scones her:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.








