Brunkager. Sprøde lækre småkager, der er særligt populære som julesmåkager til jul. Sådan en opskrift får du i dag.
Med til julen hører de klassiske sprøde brunkager med mandelstykker og gode julekrydderier.
Uhm brunkager smager godt til gløgg, kaffe, te eller bare som de er? Snup gerne én, hvis og når du skulle være så heldig, at komme forbi kagedåsen.
Mon ikke mange af os har brunkager i mindst én af julens småkagedåser?
Da jeg spurgte min søn Mikkel om hvilke julesmåkager han ønskede sig allermest i år, svarede han uden betænkningstid: “Brunkager!”. Det kan en mor da ikke stå for 🙂
Det er faktisk første gang jeg har prøvet at bage brunkager, men bestemt ikke sidste. Jeg er nogle erfaringer rigere, som jeg gerne vil dele med dig.
Det er ikke svært at lave brunkager, men et vigtigt punkt er, at du skal lade smørmassen afkøle godt, før melet tilsættes.
Dejen skal køle af længe, før brunkagerne kan skæres tyndt ud, og det er nok dét der har afholdt mig fra at bage brunkager før.
I dag kunne jeg sætte dejen til afkøling i det fri, hvor temperaturen var tæt på 0 grader. Det betød at kagerne kunne skæres ud efter 1 time. Det passede mig perfekt. Jeg er nemlig ikke så god til ventetid. 🙂
Det er vigtigt, at brunkagerne kan skæres tyndt ud, for jo tyndere brunkager, jo sprødere brunkager. Afkøling må til, for det bedste resultat.
Har du ikke frosttemperaturer i det fri, så brug gerne dit køleskab eller dybfryser.
Det smarte ved brunkage-dej er også, at du kan lave en kæmpe portion dej og så fryse dejruller ned.
Dejligt at kunne tage dej op efterhånden som småkagedåserne tømmes.
Hele julemåneden lang, kan I på denne måde have lækre friskbagte brunkager. Juleduftene der breder sig i huset imens, er himmelsk og man kommer i totalt god julestemning 🙂
Få opskriften på brunkagerne lige her:
Brunkager – få en god nem opskrift på klassiske julesmåkager hér
Ingredienser
- 125 gram smør
- 125 gram sukker
- ½ dl sirup både mørk og lys kan bruges
- 1 tsk potaske kan erstates med natron
- 1 spsk vand (lunkent)
- 2 tsk kanel
- 1 tsk stødt nellike
- 250 gram hvedemel
- 50 gram mandler (grofthakkede). Jeg smutter ikke mine mandler, men det kan du sagtens gøre
Sådan gør du
- Put sukker og sirup i en gryde (der er måleenhed på sirupsflasken). Skær smørret i mindre stykker og lad massen smelte sammen ved svag varme. Hæld herefter massen i en skål.
- Hak mandlerne groft og tilsæt til smørmassen. Du behøver ikke smutte mandlerne først.
- Lad smørblandingen afkøle
- Rør potasken ud i den lunkne vand. Der må ikke være klumper i.. Rør krydderierne ud i hvedemelet og rør det i smørmassen lidt efter lidt, skiftesvis med potaskeblandingen
- Ælt blandingen godt igennem. Hvis du synes blandingen er for smuldrende, så tilsæt lidt ekstra sirup. Saml dejen til en kugle
- Del dejkuglen i 4 og form små stænger. Stil stængerne til afkøling i køleskabet 1 døgn eller i fryseren i ca. 1 time. Er det frost udenfor, så stil bare dejen udenfor.
- Skær brunkager tyndt ud med en skarp kniv. De skal skæres så tyndt ud som muligt. Brug evt. pålægsmaskine. Beklæd en bageplade med bagepapir
- Kagerne hæver ikke meget, så der kan være mange på en bageplade. Er de blevet lidt for tykke, så tryk dem flade med håndroden.
- Bag brunkagerne ca. 7 minutter v. 150 grader varmluft (175 grader alm. ovn). Hold øje med dem og pas på de ikke bliver for mørke. Bagetiden afhænger af kagernes størrelse/tykkelse.
- Lad brunkagerne afkøle helt, før du putter dem i en kagedåse
Noter
Du kan tilsætte sukat og/eller pomeransskal til brunkagerne (det er jeg ikke vild med og derfor er det udeladt i opskriften)
Kagene kan fint holde sig i kagedåse i flere uger - eller lige til de er spist.Julens bedste småkager med krydderier – de bedste julesmåkager
Sikke nogle lækre julesmåkager. Brunkagerne er faktisk nemme at lave og der bliver jo virkelig mange kager.
Opskriften her giver ca. 125 småkager, og der blev til 4 bageplader ca.
Lav gerne dobbelt portion. Frys ned eller forær brunkager væk, til én du har kær og som måske ikke selv har overskud til at bage?
Næstekærlighed=Ægte juleglæde. <3
De smager også SÅ godt, at jeg synes det er alle anstrengelserne værd.
Jeg bruger ikke tid på at smutte mandlerne, for det synes jeg ikke er nødvendigt. Der er også god smag og vitaminer i mandel skallen, synes jeg, men du bestemmer. Min dej ruller jeg ud på sådan en smart silicone-udrulnings-måtte.
Den er helt perfekt at bruge, for vi har bordplader af træ, der ikke er så glade for smør. Sådan en måtte er super smart. Bare lige et tip til dig. De kan købes i de fleste isenkræmmer-butikker.
Jeg lavede 4 små dejstænger, af dejen, Tag bare en stang ud af køleskabet af gangen, for at skære småkagerne ud. Småkagerne er nemmest skære tyndt ud, når dejen er helt kold. Sikke nogle fine brunkager – jeg er faktisk ret godt tilfreds og rimeligt stolt af denne mit livs første portion brunkager.
Det er lidt en kunst at få skåret, når der er mandler i, men jeg synes det lykkedes rimeligt godt for mig. Brug gerne en pålægsmaskine.
Så er der brunkager til julens kagedåser – julens bedste småkager
Der blev prøvesmagt en masse julesmåkager i dag og vi var alle forbi kagedåsen flere gange denne eftermiddag.
Perfekt med nye julesmåkage-forsyninger til min eftermiddagste og et par kapitler i den gode bog i yndlings-læsestolen.
Man skal huske at nyde det og slappe af i julemåneden jo. Det er vigtigt 🙂Rigtig god fornøjelse med bageriet. Jeg håber du har fået lyst til at springe på opskriften:-)
Få inspiration til flere lækre opskrifter på julesmåkager her
Få inspiration til andre lækre julekager her
Måske du også skulle kigge disse opskrifter på klassiske julesmåkager?
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
Hej Gitte de ser lækre ud dine brunkager – minder meget om min mors opskrift som hedder Verdens bedste brunkager, husker der blev lavet en kæmpe portion dej som blev rullet og stillet på spækbrætter og sat på køl i spisekammeret i kælderen til næste dag og derefter skåret meget tyndt ud 🙂 – det gik mor meget op i at de skulle være tynde ( så jeg giver din mand ret ) 🙂 Jeg kan anbefale at skære dem på pålægsmaskine – det har jeg god erfaring med.
De bedste hilsner fra Tove