Dagens jordbærkage. Bedstefars skæg variant med flødeskum og friske jordbær

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dagen idag bød på dejligt venindebesøg på Mols. En god gammel veninde som desværre bor alt for langt væk fra mig. Vi ses ofte kun i ferier men når vi ses er det til stor nydelse med snak, grin og dybsindighed. Vi finder meget hurtigt melodien selvom det er sjældent vi ses og hvor er det dejligt at møde et menneske der kender en helt igennem. 🙂

Efterhånden har vi fået familie med til vores “sommertræf” og de sætter også stor pris på hinanden. Herligt. Glæder mig allerede til næste gang  🙂

Min veninde og jeg har trådt vores “bagesko” sammen. I hendes hjem fik vi lov til at bage og folde os ud. Hendes forældre satte stor pris på vores bagværk og så stort på vores fedtede fingre overalt. Er sikker på at det har givet mig lyst og mod på at kaste mig ud mange (og uoverskuelige) bageprojekter. Børn skal have lov til at bage hvis de har lyst, skal de! (uanset hvordan køkkenet kommer til at se ud bagefter!).

Jeg husker tydeligt vores store bagelader med flade smørbagte fedtebrød. De var helt fantastiske! Gode minder, gode bageminder. Dejlig veninde 🙂

Vi sætter stadig begge to stor pris på gode kager. Tænk min veninde er helt som jeg. Hun går netop nu også og funderer over, om det ikke kan lade sig gøre at bage en jordbærkage selv. En jordbærkage der er ligeså god som bagerens gode (men dyre) mazarin-jordbærkage med creme.

That’s my girlfriend. At kunne gå i de kage-spekulationer. Vi er vist lidt “kage-sære” begge to. 🙂

Perfekt at jeg så idag havde bagt en jordbærkage til vores træf. Det er en fast tradition efterhånden at jeg kommer med kage. Jeg elsker at bage og vi elsker at spise kage. Sammen. Vores børn elsker det lige så højt. En hel bradepandekage forsvandt næsten idag.

Jeg ville egentlig bage Kissers “Kratetorte” som er en sukkerbrødsbund med marengs. Da jeg så opskriften kunne jeg dog se at det var en dej med kun 125 gr. mel. Jeg tænkte at vi var 8 store kagespisere. Ah det dur jo bare ikke hvis kagen er for lille??  Det ville være virkelig krise! 🙂

Jeg ændrede hurtigt planer. Det blev en bedstefars skæg kage i bradepande. Den blev lidt flad, men det var meningen. Min plan var at hælde flødeskum ud over kagen, på toppen af marengsen og pynte med friske bær.

“Bedstefars skæg” giver måske ikke de allerlækreste associationer?  Men tro mig. Det ER den! Kort fortalt er det en kage med sukkerbrødsbund, jordbær eller hindbærsyltetøj og marengs på toppen.

Det var en god idé! Den knap så gode ide var at glemme at putte fedstof i dejen, så husk lige det ikke? Kagen smagte godt, men den “klaskede” sammen og blev lidt for hård i bunden. Den smagte rigtigt godt, men husk lige fedtstof ikke? 😉

Kagen blev bagt hjemme og pyntet på Mols. Jeg har derfor desværre ikke et billede af den færdige kage med fløden og de smukkeste bær. Smagsprøvestykket med lidt sprøjteflødeskum kan dog også gå an, men den var bedst med flødeskum på toppen.

Min veninde og jeg sad og kagereflekterede. Kunne man have revet marcipan i sukkerbrødsbunden og opnået bagerens mazarinjordbærkageeffekt? Kunne man bruge marengs istedet for vanillecreme? Det må prøves! Den variant husker jeg lige til vores næste træf! 🙂

Opskrift på bedstefars skæg kommer her :

Dej :

125 gr smeltet smør

1½ dl. sukker

4 æggeblommer

5 dl mel

1 tsk bagepulver

1½ dl. mælk.

Marengs :

4 æggehvider

2½ dl. sukker

Fremgangsmåde :

Pisk æggeblommer og sukker hvidt. Tilsæt flydende fedtstof. Bland mælk og hvedemel i på skift.

Dejen hældes i lille bradepande (eller stor, hvis du ønsker en stor flad variant som jeg). Bages 10 minutter ved 175 grader.

Imens pisker du marengs. Vend 4 spsk sukker i de stiftpiskede æggehvider. Vend resten af sukkeret forsigtigt i.

Når kagen har bagt de første 10 minutter tages kagen ud og smøres med jordbærsyltetøj og marengs som øverste lag. (Man kan bruge alle typer syltetøj, men jeg tænkte at jordbær ville passe godt til de friske bær?)

Kagen bages færdig 20 min. i den 175 grader varme ovn til marengsen er gylden.

Kagen blev stor. STOR! Der var nok til alle og der var marengs nok til at dække hele pladen. Vi piskede 1/4 l piskefløde (skal der være fest, så lad der være fest 😉

Jeg pyntede med store flotte røde jordbær. Øv at jeg ikke fik et billede af den færdige kage, men du måske kan forestille dig den?

Kagen var rigtig god, men næste gang bliver den endnu bedre forhåbentlig. Mere mazarinkageagtig når jeg putter marcipan i bunden. Det vil jeg helt sikkert prøve næste gang. Næste gang 🙂

Hvis nogen har en god jordbærtærte, der ikke er alt for besværlig at lave, hører jeg forresten gerne om det!  🙂

 

God sommer fortsat 🙂

 

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

  Tilmeld mig notifikationer  
Underret mig om
Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer