Kalkunret i stegeso. Uhm i dag får du opskriften på en dejlig ret med kalkun, bacon, porrer og gulerødder, tilberedt i stegeso med en dejlig flødesovs.
Der er også ost i, som du kan se på billedet. En lækker ret, fyldt med lutter gode sager. Uhm hvor vi bare elsker den ret!
Altså jeg har jo før skrevet om retten. Vi er bare så vilde med kalkunretten, at du i dag får endnu en opskrift på en ny version.
Jeg elsker bare at eksperimentere i køkkenet og de gode successer, vender jeg gerne tilbage til.
Idag har jeg prøvet at tilsætte gulerødder og ekstra ost og sikke en god idé. Uhm <3
Skal vi ikke sige at det lige går at jeg skriver om familiens yndlings-Römertopf ret nr. 1 bare lige én enkelt gang til?
Kalkunretten kan du tilberede i stegeso eller et tildækket ildfast fad.
Du kan sagtens også bare sætte din stegegryde i ovnen? Kast du dig bare over den lækre ret. Der er mange muligheder. Bare spring på.
Kalkunen bliver fantastisk mør og lækker i denne ret. Låget på stegesoen gør, at den gode flødesovs ikke fordamper. Smart.
Hvad er en Römertopf og hvordan bruger man den?
En Römertopf er et ildfast fad i rødstens-ler.
Lerfadet (både top og bund) skal stå i blød i vand i min. 15 minutter, før du putter maden i. På den måde suger den vand, der senere afgives til retten.
En stegeso holder på fugten i retten, da intet fordamper. Både kød og tilbehør, tilberedes sammen og giver god smag til hinanden.
Du skal huske at du ikke må putte varmt indhold i, da temperaturforskellen vil kunne få din Römertopf til at knække. Husk også at en Römertopf derfor også altid skal sættes i en kold ovn.
Sæt aldrig den varme stegeso på en kold overflade, så vil den også kunne knække.
Som sagt kan du bruge andre former for tildækkede fade til denne ret.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Kalkunret i stegeso med grøntsager, bacon, ost og fløde – få opskriften her:
Ingredienser
- 1 kg kalkunbryst eller kalkunbrystfilet - svinemørbrad eller svinekød i tern kan også bruges
- 125-250 gram bacon i skiver - klippet i små stykker (1-2 pakker) Du bestemmer selv hvor meget bacon du vil bruge
- 2 hønsebouillonterninger
- 250 gram champignon eller 2 glas
- 4-5 porrer i skiver
- 5 dl fløde - gerne madlavningsfløde / kaffefløde (du kan nøjes med 2½ dl og tilsætte 2½ dl mælk ekstra)
- 4 gulerødder i tern eller tynde stave
- 2½ dl mælk
- 200 gram ost revet eller ost i skiver. Kan udelades
Sådan gør du
- Sæt stegesoen i blød i vand i min. 15 minutter. Fyld den ene del med vand og sænk den anden ned oveni
- Skær kalkunbrystet i mindre sstykker (5-7 cm) og svits stykkerne i smør, sammen med bouillonterningerne. Krydr godt med salt og peber
- Vask og rens gulerødder og porrer og snit grøntsagerne i skiver.
- Fyld porre/gulerodsblandingen i stegesoen eller et ildfast fad
- Læg kalkunstykkerne ovenpå porreblandingen og hæld fløden/mælken ved
- Fordel osten på og tilsidst champignon og bacontern på toppen
- Læg låg på stegesoen og sæt den i en kold ovn. Du kan også bruge et ildfast fad og tildække med staniol
- Tilbered retten ca. 1½-13/4 time v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Lad gerne retten stege et kvartér uden låg til sidst, så kødet kan blive sprødt på toppen
- Servér gerne ris til retten
Noter
Kan også laves med kylling, eller svinekød.
Kalkunretten kan laves i en støbejernsgryde, du sætter i ovnen eller et tildækket ildfast fad. Retten er fryseegnetEn skøn ret med kalkun i Römertopf med porrer, gulerødder, bacon, fløde og ost – simremad af allerbedste slags
Tit kan du være så heldig, at du kan købe et kalkunbryst til kun 50 kr. Så skal du slå til og købe nogle stykker, så du har til mange lækre kalkunretter. Kalkunkøddet kan fint fryses.
Det er meget billigere at købe et helt kalkunbryst og skære i mindre stykker, fremfor f.eks. at købe kalkunfilet eller kalkun i tern. De stykker jeg skar ud, var på ca. 5-7 cm.
Se lige nogle fine farver! Gulerødder og porrer klædte hinanden, i denne lækre ret.
Der var godt “læs” på min lille Römertopf. Jeg har to typer, én på 2½ liter og en på 5 liter. Jeg skulle vist have brugt den store Römertopf til denne ret. Gør du gerne dét, hvis du har en stor. 🙂
Jeg tildækkede min stegeso med stanniol, så jeg var sikker på, at delene sluttede tæt.
Ærgerligt når den gode flødesovs bobler ud i ovnen og går til spilde. Det er da også forbistret træls at gøre ovnen ren, så bare lige et tip til dig. 🙂Sæt låget på din Römertopf og sæt fadet i en kold ovn. Steg så længe du har lyst. Jo længere tid, jo bedre.
Vores fad stegte i 1½ time v. 175 grader varmluft, men du kan sagtens tilberede retten over flere timer, ved lavere temperatur.
Mad i Römertopf bliver fantastisk lækkert! Mørt saftigt kød. Ingen tørstegning her. Fugt og væde fra grøntsager bliver absorberet i kødet og alle vitaminer bevares.
Det bliver den LÆKRESTE flødesovs. Du kan bruge kaffefløde, madlavningsfløde eller piskefløde til retten.
Osteskiverne tilfører en lækker ostesmag og bacon’en er altså uundværlig. Uhm en lækker ret! En kæmpe favorit i vores familie.
Prøv også denne kalkungryde med ris. Der er også ost og champignon i sovsen og den er super god.
Vi elsker Römertopfen her i huset. Maden bevarer saft, kraft og god smag.
Kan Römertopfen vaskes i opvaskemaskine?
Jeps det kan den sagtens! Det har jeg gjort i årevis, uden nogen problemer.
Når du sætter stegesoen på plads i køkkenskabet, så læg to spiseskeer i bunden og sæt delene oveni hinanden, så der er en luftsprække. Det er vigtigt at der kan komme luft til, imens stegesoen tørrer.
Uhm vi nød den lækre ret med ris og et et lækkert madbrød til, nemlig et dejligt hvidløgsbrød med oregano.
Smart at det kunne være i ovnen, samtidig med stegesoen. Det er nemlig oplagt at udnytte ovnvarmen, nu ovnen alligevel er igang. Elsker min varmluftovn!
Vi fik også lige en lækker tomatsalat med frisk basilikum og mozzarella.
FLOT SALAT. Smuk at se på og så lækker at spise.
Heldige os. Sikke en lækker servering.
Familien giver retten de allerbedste anbefalinger. Den må du prøve 🙂
Hejsa,
Kalkunret i Römertopf.
Nu er retten klar til at komme i ovnen… men hvor varm skal den være 🙂
Hej igen, Tusind tak for din hjælp, simpelthen så sødt du vil sætte dig ned og bruge tid på sådan et skønt svar, ret at have noget at gå efter, da jeg ofte bliver så nervøs :/ Og skønt med en lille skrive-ven, min første af slagsen. Og du må virkelig have en positiv indvirkning på mig, for bruger normalt ikke mange smily’s 🙂 Men til dig er jeg fuuuuuuld af dem 🙂 Håber du nyder påsken og det fantastiske vejr vi blev givet, top klasse og kan hive selv slemme vintertristhed væk et styk tid.. Så alt i alt… Læs mere »
Heii igen søde Gitte, .. du er simpelthen så sød, hver gang jeg kommer og læser din kommentar føler jeg mig omfavnet, og så endda af et menneske som gør det uden nogen forpligtelser, kan kun blive ved med at takke og sige du er et unikt menneske.. din type er guld værd.. Indlæggene med Norge, kan jeg godt se er lidt dystre.. men okay Norge, kulde og blæst.. arg det ville slå de fleste en brik eller to tilbage 😉 og tro mig kender det med at vejret påvirker en!!… SOL er en genial opfindelse 🙂 .. TAK for… Læs mere »
Hej igen Gitte! 🙂 Først og fremmest Tillykke,.. så lige du og dit 3. barn har haft to-års dag, sejt gået! Nu har jeg desværre ikke været med fra start, men efterhånden været maaaaaange gange forbi dig og nyder hver gang, dine indlæg, gode historier, som på en eller anden måde altid hjælper på mit humør (da dine indlæg ofte er med positiv energi og til din sjove, spøjse glade side) selvfølgelig ikke at forglemme at livet også kan være svært, men rart at læse indlæg med din glæde og entusiasme.. 🙂 Ihh som jeg snakker, men tak for jeg… Læs mere »
Hej igen 🙂 TUSIND tak for dit svar, det super sødt af dig.. helt overvældet over hvor sød du er, første gang jeg skriver inde på en blog, så det en hel ny verden.. Lavede retten i går, og WAUW super blev det modtaget af familien, selv min 17 årige bror var begejstret og der skal noget til, når vi ikke taler om burger, pizza, pasta 🙂 Håber det okay at jeg stiller endnu et spørgsmål.. er nemlig så nervøs hver gang jeg bruger rømeren, for om det enten for for meget og bliver tørt eller ikke bliver færdigstegt.. ønske… Læs mere »
Hej!! Først og fremmest, hvor er det en fantastisk side du har, meget inspirerende, sjov og med gode retter med tips og tricks.. ja jeg kunne blive ved med ros!! 🙂 Har mange gange brugt din side og ville lige skrive og give dig denne ros, det skylder jeg efterhånden 🙂 Har samtidig et spørgsmål.. ved denne ret (og andre) hvordan ved man hvor lang tid den kan stå i ovnen uden at blive tør? og hvor langt ned man kan sætte temperaturen, da jeg går hjemme og ofte har god tid til at den kan stå i ovnen? Rigtig… Læs mere »