Fudge – uhm her får du opskriften på fudge med kondenseret og salt.
Er du også vild med lækre hjemmelavede flødekarameller?
Så skulle du altså næsten prøve at lave en portion af disse bløde fudge karameller – halløj de er virkelig en lækkerbisken 🙂
Karamellerne er lavet med kondenseret mælk og de er super nemme at lave og der bliver mange lækre karameller ud af én portion.
Jeg brugte kun ½ dåse kondenseret mælk og alligevel fik jeg 60 karameller eller flere.
Du laver dem bare tykkere, hvis du synes. Det passer mig og mine smagsløg rigtigt godt at karamellerne ikke er så store/høje, for de er nemlig ret søde i det.
Jeg har puttet et strejf Læsøsalt syde salt på toppen og er du vimmer hvor det klæder de fudge-agtige karameller rigtigt godt.
Fudge er en slags særligt bløde toffeeagtige karameller, men hvis du opbevarer dem køl, kan de godt blive som almindelige karameller.
Karamellerne er nemme at lave og du skal kun bruge ganske få ingredienser. Du kan godt begynde at glæde dig 🙂
Hvad er kondenseret mælk?
Kondenseret mælk er mælk der er kogt ind sammen med sukker. Det kaldes derfor også for sødet kondenseret mælk. Farven er lysebrun og konsistensen er tyktflydende.
Kondenseret mælk kan du efterhånden købe i alle supermarkeder og også discountsupermarkeder. En dåse koster max. 25-30 kr kr, men hold øje, for indimellem er de på tilbud og så må man gerne hamstre 🙂
I dag blev godtedåsen fyldt med en masse små fudge-agtige karameller. De skønneste julegodter, der heldigvis smager godt hele året rundt.
Jeg har glædet mig til at dele opskriften med dig og den kommer lige her. 😉
Fudge – få en god nem opskrift på karameller med kondenseret mælk hér
Ingredienser
- ½ dåse kondenseret mælk ca. 200 gram
- 40 gram smør
- 75 gram rørsukker eller brun farin almindeligt sukker kan også bruges
- 2 tsk vaniljesukker eller marven fra ½ vaniljestang
- drys: ½ tsk groft salt kan sagtens udelades
Sådan gør du
- Bland alle ingredienser i en gryde og smelt ingredienserne langsomt sammen
- Kog karamelblandingen langsomt op, imens du rører ofte
- Beklæd en lille metalform med bagepapir (ca. 20x20 cm eller mindre). Formen skal kunne klare høj temperatur. Jo mindre form, jo højere fudge
- Fortsæt med at røre i karamellen. Når karamellen begynder at slippe gryden, skal du være vaks, nu er karamellen snart færdig
- Lav nu karamelprøven. Dryp lidt karamel på en kold tallerken. Når karamellen kan trilles til en blød kugle, er karamellen færdig. Har du et bolchetermometer, så gå efter en temperatur på ca. 113-120 grader.
- Hæld massen i formen og drys nu straks groft salt på toppen. Jo mindre form du bruger, jo højere fudge får du. Hvis du ønsker en luftig fudge, så pisk massen med elpisker 1-2 minutter, før du hælder den i formen
- Stil karamelmassen til afkøling, gerne i det fri i et kvarter. Klip eller skær nu karamellerne ud. Jeg skar på den ene led med en skarp kniv og lod herefter stængerne køle lidt igen.
- Klip nu karamellerne ud
- Læg karamellerne i en lille dåse med et stykke mellemlagspapir imellem hvert lag. Karamellerne skal ikke røre hinanden, så klæber de sammen
Noter
Hvis du dypper dem i chokolade, så vil de blive som guldkarameller
Kan holde sig på køl i 1-2 uger. De bliver blødere efter nogle minutter v. stuetemperatur.Nemme bløde karameller – med lækker karamelsmag
Uhm – disse karameller er jeg altså ret så vild med og det er slet ikke svært at lave sine egne karameller. Faktisk er det rigtigt nemt at se hvornår karamellerne er færdige, når først lige du har prøvet det et par gange.
Hvornår er karamellerne kogt længe nok? Lav karamelprøven
Jeg foretrækker at lave karamelprøven. Bare dryp karamel på en kold tallerken, eller i et glas koldt vand. Se lige hvor fint min lille karamelkugle kunne trilles og det smarte er, at kuglen jo kan prøvesmages bagefter 🙂
Hvis du ønsker en luftig fudge, så pisk massen med elpisker 1-2 minutter, før du hælder den i formen.
Uhm jeg er totalt vild med saltkarameller, så jeg drysser glad og gerne mine karameller med groft salt. Du kan tro, det smager godt!
Er du lidt skeptisk, så kan du fint udelade salt eller måske nøjes med bare at putte salt på et lille hjørne til en start? (jeg er sikker på, at du bliver fan 🙂Her nedenfor ser du karamellerne efter jeg har skåret de første stænger ud. Kniv først og saks bagefter.
Det er klart nemmest at klippe karamellerne i små karamelstykker med en saks, men du bestemmer.
Karamellerne frister og det er umuligt ikke at snuppe en lille smagsprøve.
Uhm – hvor er det altså bare nogle lækre karameller!
Den brune farin giver en særligt dyb og karamelagtig smag, men du kan sagtens også bare nøjes med almindeligt sukker eller rørsukker, hvis du synes.
1-2-haps- så er der lækre bløde fudge-agtige karameller til folket! 🙂Jeg fyldte godte-dåsen i sommerhuset og skyndte mig at lægge låg på. Se lige hvor fine de er.
Vi prøvesmagte og fudge karamellerne smager godt både ved stuetemperatur og afkølede.
I køleskabet bliver de ret hårde, men de holder sig også bedst afkølede.
Smart at lade godte-skålen stå i sommerhuset, for så går vi ikke og smugspiser karamellerne før jul. Det er faktisk temmeligt adfærdsregulerende at de søde sager er 40 km væk. Smart! 🙂
Så. Nu er der julegodter klar, til vi kommer ud i sommerhuset næste weekend. Hvor er det altså bare en dejlig udsigt: både ferie-udsigt og karamel-udsigt 🙂
Måske du tænker: Hvad stiller jeg op med den sidste halve dåse kondenseret mælk?
Tjo jeg lavede en portion lækre bounty kokosbidder og her skal du lige præcis bruge ½ dåse.
Foreløbigt måtte du nøjes med karamellerne, men de er til gengæld også et kæmpe hit, så spring du bare på en portion. 🙂
Prøv også disse guldkarameller med kondenseret mælk eller disse Brigadeiros – lækre chokoladetrøfler. Man kan også lave chokolade fudge med Bailey.
Få flere opskrifter med kondenseret mælk ved at klikke her.
Få flere opskrifter på karameller med kondenseret mælk her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
Hejsa,
Hvis man allerede har lavet karamel ud af den kondeceret mælk (den der lækre karamelcreme), men nu beslutter sig for sådan nogle rigtige karameller som de her. Kan det lade sig gøre?🤔