Grove æbleboller med havregryn og kanel. Her får du en god nem opskrift på æltefrie grovboller med revet æble, mandler og kanelsukker.
Har du også mange æbler i haven? Så har jeg et godt tip til dig her.
Du må prøve disse saftige boller med fuldkorn og søde æbler. En sundere snack til din morgenmad eller madpakke.
Der er godt med fibre i fra havregryn og solsikkekerner i disse æbleboller og så er der kanel i dejen også. Kanel og æble er jo bare den bedste kombination. Skøn smag.
Jeg har også drysset æblebollerne med kanelsukker og grofthakkede mandler på toppen, så bollerne har en lækker sprød top.
Dejen er nem at lave. Den er æltefri og bollerne skal bare lægges på bagepladen med ske. Nemmere bliver det ikke.
Der er intet fedstof i bollerne, så det er sunde fedtfattige boller også. De er fiberrige og indeholder gode æblevitaminer.
Lad gerne skrællen blive på æblerne, det giver ekstra smag og vitaminerne bevares.
Du kan sagtens tilsætte smør eller olie til dejen, men jeg synes de blev rigtigt fine uden.
Æblebollerne er perfekte som mellemmåltid i madpakken. Uhm de smager godt lune med smør på. Dem skal du altså glæde dig til at smage.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på boller og brød du kan bage med frugt eller grøntsager.
Grove æbleboller med havregryn – nem opskrift
Ingredienser
- ½ liter vand kan også laves med mælk, kærnemælk el. surmælksprodukt
- 25 gram gær
- 25 gram sukker kan udelades eller erstattes med sirup eller honning
- 90 gram havregryn både fin og grov kan bruges. Kan erstattes med andet groft mel eller med ekstra hvedemel
- 1 tsk salt
- 75 gram solsikkekerner ca. 1 dl. Kan udelades
- 6-700 gram hvedemel
- 2½ spsk kanel
- 250 gram revet æble (2-3 revne æbler) hvis skrællen er fin, kan du godt lade den blive på
- 1 æg sammenpisket - til pensling. Mælk kan bruges i stedet
Drys:
- 1-2 spsk perlesukker/alm. sukker
- 1 tsk kanel
- 1 håndfuld grofthakkede mandler kan udelades erstattes med andre nødder
Sådan gør du
- Lun vandet i elkedlen til fingervarmt og rør gæren ud heri sammen med sukkeret. Skræl og riv æblerne og tilsæt sammen med havregryn og solsikkekerner. Lad bare skrællen blive på æblerne, hvis den er fin
- Rør melet i lidt af gangen sammen med salt og kanel.
- Dejen bliver tyk og fast som tyk havregrød. Dejen er æltefri og må gerne klistre. Rør bare dejen med grydeske eller køkkenmaskine. Tildæk skålen og lad dejen hæve 30-45 minutter et lunt sted evt. i ovnen v. 30 grader (ikke varmluft)
- Sæt herefter boller på en bageplade med bagepapir med to skeer. Lad gerne bollerne stå tæt, så de bliver "sammenbagte". Kan også bages i bradepande. Pensl med sammenpisket æg og drys med kanelsukker og mandler.
- Lad nu bollerne efterhæve tildækket et lunt sted i ca. 30 minutter gerne i ovnen v. 30 grader (ikke varmluft). Bag herefter bollerne 15-20 minutter v. 175 grader varmluft (200 gr. alm. ovn) eller til de er sprøde og gyldenbrune
- Nyd gerne æblebollerne lune med smør på.
Noter
Kan fryses
Bollerne kan også bages som et helt æblebrød Æbler kan erstattes med f.eks. squash, græskar, rødbede, revet gulerod, spinat eller andre frugter/grøntsager. Måske kanel så skal udeladesGrovboller med æbler – sprøde, saftige, nemme og lækre. Et hit som mellemåltid og i madpakken
Sunde grovboller med den dejligste søde smag af æble og kanel.
Der er intet fedstof i dejen, men til gengæld så smager æblebollerne rigtigt godt med et tykt lag smør på. 😀
Toppingen med sprøde mandler og kanelsukker gav ekstra knas og sprødhed. Det gør næsten at bollerne minder om en mellemting imellem kage og brød.
Hvis du gerne vil “synde” lidt sundere, så er disse æbleboller et hit. De smager sødt, men de mætter godt.
Perfekte boller at tage med på tur, på job, i skole eller måske som “gumleboller” til turen sydpå?
Jeg lader med vilje gerne bollerne stå tæt sammen imens de hæver og bager.
Sammenbagte boller får ekstra bløde kanter, så bare lige et tip til dig. Du kan også lade bollerne bage tæt sammen i en bradepande?
Dejen kan også bruges til et æblebrød, bagt i form.
Kan man bage æbleboller med anden frugt / grøntsager?
Jeps æbler kan erstattes med f.eks. squash, græskar, rødbede, revet gulerod, banan, spinat eller andre frugter/grøntsager. Måske kanel så skal udelades?
Spring du bare på en portion af de gode æbleboller.
Prøv også disse æbleboller med kanel, der er formet som “rigtige” boller. Disse skønne juleboller med æbler og marcipan er også lækre.
Hvis du bruger mindre gær, så kan du koldhæve dejen. Få opskrift på koldhævede æbleboller her.
Hvis du gerne vil bage æbleboller uden kanel, så prøv disse æblebrud.
Rigtig god fornøjelse med bageriet til dig.
Få flere opskrifter på boller med frugt eller grøntsager hér:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Hej Gitte
Skal de ikke i en forvarmet ovn ?