Kartoffelbrød. Uhm her får du opskriften på et lækkert brød bagt med revet kartoffel. Groft franskbrød, der mætter godt. Kan også bages som kartoffel boller.
Hvorfor putte kartofler i brød?
Når du bager brød og bagværk med kartoffel, så bliver både boller og franskbrød ekstra saftige. Faktisk så er brødene også friske i endnu længere tid.
Kartofler er neutrale i smagen. De giver fylde og en saftig konsistens. Brød med kartofler mætter også godt.
Franskbrød med kartofler – genialt, hvis du lige skulle have en rest til overs.
Prøv også at putte rå kartoffelskiver på en kartoffelpizza. Få tips til flere opskrifter på bagværk med kartofler nederst i dette indlæg.
Kan man bruge andet end kogte kartofler?
Jeps brødene kan sagtens laves med rå revet kartoffel også. Du kan også bruge kartoffelmos. Mon vi ikke er mange der tit oplever at have en rest kogte kolde kartofler, eller kartoffelmos, i overskud? Du kan sagtens bare mose eller rive kartoflerne og tilsætte til din favorit bolleopskrift. Du kan også bare bruge min opskrift nedenfor til inspiration.
Kartoffelmængden kan også variere. Bare brug dem du har, men max. 8-10 stk eller deromkring.
Bruger du mere kartoffel, så kan dine brød blive tunge og klæge i konsistensen.
Jeg vejede min kartoffelmængde af til 3-400 gram, men du behøver ikke ramme helt så præcist.
Bolle-opskriften nedenfor kan du bruge som grundopskrift. Gode grovboller med havregryn, der kan bages både med eller uden kogte kartofler.
Kartoffelbrød – få en god nem opskrift på brød med revet kartoffel hér
Ingredienser
- 4½ dl tykmælk eller andet surmælksprodukt. Mælk kan også bruges
- 4 dl kogende vand
- 3-400 gram kogte kolde kartofler revet eller mosede. Rå kartofler kan også bruges og kartoffelmos også. Andre kogte rodfrugter og grøntsager kan også bruges
- 50 gram gær
- 1 spsk sukker
- ½ tsk salt
- 200 gram havregryn 5 dl
- 6-800 gram hvedemel gerne Manitobamel, Tipo 00 mel. 2-3 dl mel kan erstattes af grovere melsort (eller lidt ekstra havregryn)
- Pensling: Mælk. Drys: Solsikkekerner eller andre frø/kerner
Sådan gør du
- Riv, mos eller blend kartoflerne og hæld kogende vand over. Rør godt, så kartoffelstykkerne opløses mest muligt.
- Tilsæt tykmælk/mælk eller andet surmælksprodukt til blandingen er lunken. Bland herefter gær, salt og sukker i. Tilsæt resten af tykmælken og rør nu havregryn i.
- Tilsæt melet lidt efter lidt og gem lidt til æltningen også. Der skal kun lige tilsættes mel nok til at dejen slipper fad og fingre. Ælt gerne dejen i en køkkenmaskine, eller brug håndkraft.
- Lad dejen hæve i en skål med låg. Du kan speedhæve den 15 minutter i ovnen v. 30 grader eller lade den hæve 30 minutter v. stuetemperatur.
- Form 2 aflange franskbrød, eller 1 franskbrød og boller af resten af dejen. Du kan få 2 franskbrød eller 20 boller af denne portion. Kan også bages som flutes. Læg brødene på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pensl bollerne med mælk og drys med solsikkekerner/sesam/græskarkerner eller lign.
- Tildæk bagepladen med et viskestykke og stil den til speedhævning 15 minutter v. 30 grader (eller 30 minutter v. stuetemperatur) - de skal ca. hæve til dobbelt størrelse.
- Bag brødene ca. 35-40 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Stil gerne et fad med vand ind i bunden af ovnen. Damp er godt når du bager brød. Boller skal kun bage ca. den halve tid
- Brødene er færdige, når de er gyldne, sprøde på toppen og lyder hule, når du banker på de munder bunden
Noter
1/3 af hvedemelet, kan erstattes med grovere meltype.
Jo grovere mel, jo tungere brød, så brug ikke for meget. Rå revet kartofler kan også bruges og kartoffelmos også. Kartofler kan erstattes med andre rodfrugter f.eks. gulerødder, pastinak, rødbeder, persillerodFranskbrødet kan bages som boller eller flutes også - tilpas bagetiden i så fald.
Kartoffelbrødene er fryseegnede Skal kartoffelbrødene bruges som madbrød, kan du med fordel tilsætte friske/tørrede krydderurter eller friskpressede hvidløgsfed.Boller og brød med kartofler med ekstra saftige, svampede og lækre – perfekt stop madspild
Prøv at putte de kolde kartofler i brød næste gang du har nogle i overskud.
Kartoffelbrød bliver saftige og lækre og så får du ovenikøbet den allerbedste stop madspilds samvittighed, når du bager dem.
Franskrødene med kartofler holder sig friske i flere dage og får I ikke spist dem alle, kan resten fint fryses.
Kartofler kan sagtens erstattes med andre rodfrugter f.eks. gulerødder, pastinak, rødbeder, persillerod?
Nyd grovbrødene med kartofler som morgenbrød, frokostboller eller som madbrød til f,eks. suppe eller madpakken
Prøv dem også til lun leverpostej, med en skive ost på eller en god spegepølse måske?
Brødene er nemme at lave. Hvis du bruger “speedhævningen”, som nævnt i opskriften ovenfor, kan de laves hurtigt. I vil snildt kunne nå at bage brødene, selv på en travl hverdag hvor I er sent hjemme.
Portionen rækker til 2 kartoffelbrød eller 20 kartoffelboller. Du kan også – som jeg – bage 1 kartoffelbrød og 10 boller?
Vær bare obs på, at bollerne kun skal bage ca. den halve tid.
Sådan laver du kartoffelbrød. Se billederne af fremgangsmåden her:
Så er er der franskbrød med kartofler til den sultne familie. Spring du også gerne på en portion. Jeg håber de vil smage dig 🙂
Jeg har brugt havregryn og Manitobamel til bollerne. Almindeligt hvedemel kan også sagtens bruges
Manitoba mel eller Tipo 00 mel indeholder ekstra protein/ gluten, og det får brød og boller til at hæve ekstra godt op.
Disse meltyper har en særlig god bageevne, som gør brød mere blødt og luftigt. Melet kan købes i de fleste butikker, også discountbutikkerne.
Du kan selvfølgelig også sagtens bage bollerne/brødet med almindeligt hvedemel.
Ønsker du grovere boller, kan du erstatte 1/3 af det hvide mel med grovere melsort.
Jo grovere mel, jo tungere brød dog. Det er det hvide mel, der får bollerne til at hæve godt op, så brug ikke for meget af det grove mel.
Mel-mængden er angivet med ca.-angivelse nedenfor og den er kun vejledende. Måske du skal bruge mere/mindre mel?
Brug kun mel nok til dejen slipper fad og fingre. Hvis du bruger for meget mel, kan dine boller kunne tørre og hårde. Bare lige et tip til dig.
Skal kartoffelbrødene bruges som madbrød, kan du med fordel tilsætte friske/tørrede krydderurter eller friskpressede hvidløgsfed?
Lækre madbrød, der smager skønt med hvidløgssmør på.
God fornøjelse med kartoffelbrødene til dig.
Få flere lækre opskrifter på brød eller pizza med kartofler her:
1.
2.
3.
4,
5.
Hvis der er kogte kartofler til overs, bliver de altid brugt til braskartofler. De er et kæmpe hit i min familie 🙂