Fødselsdagsboller. Uhm her får du opskriften på grove boller med havregryn, luftige bløde fødselsdagsboller, der er nemme at lave.
Forleden fejrede vi min datter Amandas fødselsdag. Hun blev 22 år og uanset hvor gammel man er, er man aldrig for stor til at ønske at få sine yndlingsretter serveret.
“Mor, kan vi ikke få gulerodskage med frostingglasur og fødselsdagsboller og sesamkartofler og karbonader med flag i?”
Jo da, min ven. Det kan vi da!
Børns fødselsdagsmadplagerier har en mor – og far – vist meget svært ved at stå for? “Hvad du ønsker skal du få”… 🙂Sådan er det hjemme hos os. Sådan bliver det ved med at være fremover, så længe jeg kan få lov til at bestemme og så længe børnene har lyst til at komme hjem og fejre fødselsdag 🙂
Jeg stornyder, at de store børn stadigvæk har lyst til at lade sig fejre med deres yndlingslivretter.
Vi hygger os med måltidet og jeg tror at det er barndommens fangarme der stadigvæk rækker ud? De mange gode minder der genopleves.
Vi søger og ser tilbage og genfinder fællesskabet og hinanden. Håber det fortsætter ….og fortsætter …. i MANGE år endnu.
Båndene kapper jeg aldrig, selvom tiden jo nok alligevel vil løbe fra mig en dag…(jeg prøver at halse efter, alt det jeg kan 😉
I søndags havde vi – og fødselsdagsbarnet – en herlig fødselsdag, fyldt med kærlighed og glæde.
Amandas kæreste var med hjemme til den første fødselsdag her i huset. Han er en superhyggelig fyr, som vi allerede nyder selskabet med alle mand.
Hans afskedssalut var: “Jeg er godt nok mæt” – ja vi kunne ikke engang stoppe en flødekaramel i ham. 😀
Det er farligt at vise sig hjemme hos svigermor – ihvertfald én af min slags. Der er reel fare og risiko for overfordring 🙂
Til et godt fødselsdagsbord kommer man ikke udenom gode fødselsdagsboller.
Vi plejer at spise disse store, bløde, hvide fødselsdagsboller, der er bagt kun med hvedemel. De er hvide, luftige og helt perfekte som fødselsdagsboller, men frokostmæt bliver man ikke.
Fødselsdagen startede vi kl. 13.00 og den var et kombineret frokost/kaffearrangement.
Denne gang tillod jeg mig at lave bollerne lidt grovere. Ja jeg er noget af en vovepels. Tænk sådan at eksperimentere med de klassiske fødselsdagsboller? Som at pille ved det allerhelligste, hvem tør det?
Jeg gjorde. Hvo intet vover, intet vinder, du ved 😉Hvordan gik eksperimentet så?
Det gik fantastisk! Jeg kan slet ikke få armene ned!
De grovere fødselsdagsboller blev rost til skyerne og de unge mennesker ville gerne have en pose med hjem.
Den allerbedste anbefaling. “Orv hvordan laver du dem?” udbrød fødselsdags-datteren flere gange og pumpede mig for alskens bagetricks.
Dem videregav jeg med glæde og vil da selvfølgelig også straks dele dem med dig:
Sådan bager du store, luftige boller. 5 tips:
- Brug ikke mere mel end højest nødvendigt. For meget mel, giver tørre boller.
- Mindst halvdelen skal være hvedemel, for at bollerne hæver bedst op
- Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse 2 gange. Første gang i skålen og anden gang på bagepladen, efter de er formet til boller
- Manitobamel/tipo 00 mel indeholder meget protein og har særligt god bageevne (kan købes i næsten alle discountbutikker/større supermarkeder)
- Sæt en skål vand ind i bunden af ovnen, når du bager brød, det giver en sprød skorpe og blød krumme.
“Hit så med opskriften” sidder du nok og tænker nu og jep, til tjeneste. Opskriften kommer da lige her:
Fødselsdagsboller – sunde grove og luftige med havregryn. Få opskriften her:
Ingredienser
- 1 liter kærnemælk tykmælk, yoghurt eller mælk kan også bruges
- 7 dl kogende vand
- 50 gram gær
- 50 gram smeltet smør
- 2 tsk salt
- 3 spsk sukker
- 2 tsk kardemomme kan udelades
- 10 dl havregryn
- 2 kg Manitobamel ca. +/- ell. tipo 00 - almindeligt hvedemel kan sagtens bruges
- Pensling:
- Æg
Sådan gør du
- Hæld kærnemælken i en skål. Tilsæt kogende vand
- Nu er væsken lunken og gæren kan udrøres heri. Tilsæt salt, sukker og smeltet smør.
- Tilsæt havregryn og herefter mel lidt af gangen Bland kardemommen i.
- Tilsæt kun mel nok til dejen slipper fad og fingre (brug gerne køkkenmaskine, hvis du har). Gem lidt mel til sidst. Måske du skal bruge lidt mere/mindre mel end jeg.
- Lad skålen hæve tildækket et lunt sted, til dobbelt størrelse, gerne i ovnen v. 30 grader.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt bollerne herpå. Størrelsen bestemmer du selv. Jeg fik 36 store boller af denne portion. Lav gerne boller af halvdelen og et franskbrød af resten.
- Lad nu bollerne hæve tildækket til dobbelt størrelse igen. (gerne i ovnen v. 30 grader igen)
- Pensl bollerne med sammenpisket æg
- Varm ovnen op til 175 grader varmluft og bag bollerne ca. 12-15-17 minutter (afhængig af hvor store du har lavet dem). Hold øje med dem, de må ikke blive for mørke, så bliver de nemlig tørre.
- Bollerne er færdige, når de lyder hule, når du banker dem under bunden.
- Nydes lune med iskoldt smør på, gerne til varm kakao
Noter
Bløde, grove og lækre boller med havregryn – luftige og nemme at lave
Portionen er kæmpestor og det er helt bevidst.
Jeg kan godt lide at fylde røremaskinen op, når jeg alligevel er igang og nybagte boller er lette at få afsat.
Vi spiste fødselsdagsboller til morgenmad og frokost i dagene efter og de var skønne med en skive ost eller god pølse på.
Bollerne kan fint fryses og på dag 3, var de stadig fine. Giv dem evt. lige en tur på brødristeren.
Fødselsdagsbollerne er perfekte som burgerboller også, De vil også være et hit i madpakken. Brug også gerne grunddejen til pølsehorn ? Det vil også være et hit.Jeg holder øje, når jeg køber ind og slår til, når Tipo 00/Manitobamel er på tilbud.
Hvad er Manitobamel og Tipo 00 mel og hvorfor er det godt?
Der er ekstra protein i denne type mel, så det har ekstra god bageevne. Jeg var heldig at få 2 kg for 14 kr. Købte pinligt mange kilo, Det er bare så godt mel at bage med.
Kan du ikke lige opdrive Manitobamel/Tipo 00 mel, så kan almindeligt hvedemel sagtens bruges.
Jeg er virkelig glad for at jeg har opdaget det gode mel. Jeg er også glad for at jeg har lært mig “tricket” med at lade bagværk hæve i ovnen.
Det er smart, for bagepladen roder ikke i køkkenet imens og der er garanti for en god, stabil lun temperatur i ovnen.
Pas på at temperaturen ikke bliver for høj, så hæverne bollerne for hurtigt og kan revne/blive flade. 20-30 grader er perfekt. Bollerne var nemme at lave og du behøver kun ganske få ingredienser.
Jeg brugte 1 liter kærnemælk, fordi vi lige havde én på lager. Brug gerne tykmælk/yoghurt naturel/mælk, eller hvad du nu ellers har på lager.
Sådan laver du grove fødselsdddagsboller med havregryn. Se billederne her:
Her ser du arbejdsprocessen i billeder fra start til slut. Nemme, lækre boller:
Jeg har en stor og god køkkenmaskine, som jeg særligt elsker, når jeg rører store gærdeje.
For ca. 5 år siden købte jeg en Kenwood Major KM020 – og jeg har ikke fortrudt et sekund. Motoren er stærk og røreskålen stor.
Vigtige faktorer i valget, og er du på jagt efter en køkkenmaskine, så tag gerne disse betragtninger med i dine overvejelser.
Det er påskeferie lige nu og måske der bliver tid til mere bolle-bagning?
Bollerne vil være perfekte ferieboller og der vil blive jubel omkring dit spisebord. Bollerne vil være fine til frokost, kaffe, som burgerboller, suppebrød, boller til natmaden?
Smør, kardemomme og det gode mel – alle de vigtige “fødselsdags-bolle-ingredienser” er med i denne bolledej.
De eksperimenterende grove boller blev straks godkendt som fødselsdagsboller. Familien jublede – også fødselaren. De smagte skønt til varm kakao med flødeskum. Uhm 🙂
Den store mængde havregryn, gav bollerne lidt mere bid og de mættede bedre. Du kan sagtens erstatte yderligere 1-200 gram hvedemel med ekstra havregryn. Du bestemmer. 🙂
Få mere inspiration til lækre fødseldagskager og og fødselsdagsboller her:
1.
2.
3.
4.
Hej. Tror du at man kan lade dejen koldhæve natten over og så forme, hæve igen og bage? Tak for en fantastisk opskrift 🙂 Vh Michelle
Hej Gitte
Bliver simpelhen nødt til spørge.. Ælter du dejen i hånden, eller i køkkenmaskine? 🙄🤷♀️
På billedet ligner det nemlig du bruger maskinen…. Men i opskriften lyder det, som om du ælter i hånden🤷♀️😂
Bliver bare lidt forvirret…😂🤯
Men glæder til at smage dem… skal gang nu nemlig😛🤩
Anette
Hejsa. Jeg vil høre om du har en idé om man kan komme lidt rosiner og revet æbler i dejen.
Vh. Heidi.
Jeg har lige bagt en halv portion af disse boller – kørte dem på røremaskine, men de blev ret flade. Konsistensen indvendig var fin og de smagte skønt, men har du nogen ide om hvorfor de IKKE hævede opad ? Er lidt hys med at mit bagværk også skal være flot at se på – udover at smage godt nemlig 😉
Vræl? Min rørmaskine er for lille, et arvestykke af en ældre Kenwood ?
Så nu må jeg dele dejen i 2 ?