Gullashsuppe. Uhm en lækker ungarsk gullash suppe du skal høre om i dag. En nem suppe at lave og et suppe hit, særligt efterår og vinter. Gullash suppen simrede på komfuret i timevis i sommerhuset i dag. Skønt! Suppen sendte gode dufte til os, fra komfuret dagen lang. Forventningens glæde. 🙂
Min mand havde købt en kæmpe pakke gullashkød og så havde vi købt knoldselleri, hos den gode grøntsagsbod i Høbjerg. Perfekte ingredienser til en god gullash eller gullashsuppe. 🙂
Jeg har efterhånden en del gullash opskrifter på bloggen, du kan se dem alle ved at klikke her. Selvfølgelig ville jeg da prøve at finde på noget nyt.
Min mand havde flere gange her i weekenden sagt: “Åh skal vi ikke snart have sådan en suppe med selleri? Sådan en rigtig god vintersuppe?”
Altså nu kunne det jo godt virke som om min mand bare er en heldig mand, der bare får den aftenmenu han lige plager om. 😀
Det gør han også nogle gange. I dag passede det mig også perfekt, for så kunne jeg jo få eksperimenteret med en god opskrift på gullashsuppe. Win win – skønt når min mad kan vække jubel!
Spændende, at afprøve sådan en ny lækker suppe i en weekend, hvor vi havde god tid til at fremtrylle simreretter. Helt perfekt faktisk.
Juhuu gullashsuppe – sådan én ville jeg da prøve at lave. 🙂
Jeg brugte lidt de forhåndenværende ingredienser, jeg lige havde på lager i mit køkken. De var alle vigtige ingredienser i en ungarsk gullash. Paprika, tomat, gulerødder, laurbær og selleri.
Der hører også rød peberfrugt til, men sådan én havde jeg ikke lige. Jeg brugte rigeligt gulerødder, knoldselleri og flåede tomater og det blev bare en super lækker suppe.
Mange putter også kartofler i en gullash, men jeg har et lidt barndomstraumatisk forhold til melede kartofler i en suppe, så dem “kom jeg til” at udelade. Herligt at være herre i eget køkken og selv kunne bestemme 🙂
Tilsæt endelig kartofler, hvis du er til det.Opskriften er nem og du får den lige her.
Gullashsuppe få en god nem opskrift på lækker ungarsk gullash suppe hér
Ingredienser
- 150-175 gram bacon eller røget spæk skiver - klippet i mindre stykker
- 800 gram oksekød i tern - gullashkød kød af oksebov, oksetykkam ell. lign
- 3 store løg i tern
- 5 fed hvidløg friskpressede
- 1 spsk røget paprika kan erstattes med almindeligt paprika
- 1 spsk alm. edelsüss paprika
- salt/peber
- 700 gram gulerødder - jeg brugte 8-10 stk i skiver. Måske lidt mindre, hvis du bruger kartofler også
- ½ knoldselleri skåret i små tern. Du kan bruge et helt knoldselleri
- 1 dåse flåede tomater
- 140 gram koncentreret tomatpuré
- 4 laurbærblade
- 2 liter oksebouillon eller 2 liter kogende vand og 4 oksebouillonterninger
- 8-10 kartofler i tern. Kan udelades
- evt. 1 rød peberfrugt kan udelades
- evt. smør til stegning
Sådan gør du
- Klip bacon i små strimler og svits i en gryde, sammen med bouillonterningerne. Du kan bare lave bouillon af bouillonterninger og tilsætte bouillon senere.
- Svits kødet med, til det skifter farve. Tilsæt evt. smør
- Skær løg i tern og svits dem med, sammen med hvidløg. Svits til løgene er klare. Krydr med paprika/ røget paprika og salt og peber
- Tilsæt flåede tomater og koncentreret tomatpuré. Skyl dåserne med vand, for at få det sidste med
- Skræl gulerødder, skær dem i skiver og tilsætr
- Skær knoldselleri i små tern og tilsæt
- Hæld bouillon/kogende vand ved
- Tilsæt laurbærblade
- Læg låg på gryden og lad den simre ved svag varme i ca. 3 timer, til kødet er mørt
- Smag suppen til med salt/peber/paprika og evt. lidt ketchup. Tag laurbærbladene op før servering
Noter
En mør suppe med gullash kød, gulerødder, knoldselleri, tomat og paprika – en god vinter simre suppe
En gullash suppe bliver bedst, hvis du lader den simre i flere timer. Du kan også tilberede den i slow cooker, hvis du har sådan én? Læs mere om en slow cooker her
Dette er én af de supper der kræver lidt ekstra god tid og “kærlighed” på komfuret. Anstrengelserne belønner sig og hvis du er heldig, så vil I have suppe nok til flere dage.
Har I en rest, så kan du jævne suppen dagen efter. Det er jo nemlig så smart, at suppen bare så bliver til en almindelig gullash. Udelad gerne kartoflerne i så fald.
Det blev en rigtig god suppe – med saft og kraft på smagen. Meget krafig og intens smag. Oksekødet blev super mørt. Comfort food af allerbedste slags. <3
En gullash suppe er klassisk simremad i mormor mad kategorien. Hjemme hos os er retten allerede blevet en ny favoritret. Suppen er nem at lave, men den skal bare simre i flere timer på komfuret.
Forberedelserne tager ikke lang tid, det er tilberedningstiden på komfuret, der trækker lidt ud.
Duften i køkkenet er dog himmelsk og forventningens glæde spreder sig. Ahh – vintermad af allerbedste slags.
Spring du bare på gullash suppen. Jeg er sikker på at din familie også vil juble hjemme hos dig. Min mand var lykkelig 🙂
Jeg har opdaget, at gullash kan staves på mange måder og jeg kom da helt i tvivl om hvad der er den rette stavemåde.
Gullash – gullasch – gulyas, goulash – kært barn har mange navne
Hele mit liv har jeg stavet gullash lige præcis sådan, så det fortsætter jeg nok med. Det ser dog ud til at langt flere søger på gullasch med c på google og den ungarske stavemåde: gulyas eller goulash er der også nogen der bruger.
Kært barn har mange navne 🙂Spring du bare på en portion af den lækre gullashsuppe eller gullasch suppe, eller hvad du nu kalder den.
Suppen smager godt, uanset hvad du kalder den. 🙂
Er du bare vild med gullash, så skulle du måske også lige tjekke disse gullash opskrifter ud?:
1.
2.
3.
Ser ud og lyder lækkert
Jaaaamen det ser godt ud. Men du er da kommen til at glemme kommen! Hvordan KUNNE det dog ske? Det er jo dét, der gør hele tricket gullash-wise.
Ej, så er jeg ikke den eneste med det der suppe-kartofler-traume 😀
Det ser virkelig godt og vinterlækkert ud.