Håkonskager. Uhm her får du opskriften på lækre, sprøde håkon småkager med marcipan. De sprøde klassiske julesmåkager. Mon ikke mange af os bager dem til jul?

Det er jul og der er fuld gang i julesmåkage-bageriet, hjemme hos mig. Skønt med en julemåned, hvor man kan gå bageamok.

Verdens bedste undskylding for at bage småkager og julekager i stor stil. 🙂

Håkonskager opskrift - specier med marcipan

Dagens opskrift er på lækre Håkonskager – som vi også kunne kalde specier med marcipan, for det er nemlig dét de er.

Håkonskager kan du sagtens bage hele året rundt, for det er nemlig ikke kun en julesmåkage. Glæd dig, de smager skønt!

Hvad er specier?

Specier er tynde sprøde småkager, der næsten smelter på tungen.

Specier er helt enkle småkager, hvor grundbestanddelene er smør, mel og sukker – som regel flormelis. Nemme småkager, du kan peppe op med lige hvad du har lyst til.

Prøv med lakrids, pistacie, nødder, citron? Få inspiration til flere opskrifter på specier, nederst i dette indlæg.

Håkonskager opskrift på specier med marcipan

Specier er meget nemme at lave. Du skal bare samle dejen, rulle den til stænger, som du kan udkære til tynde småkager, når dejen har kølet.

Jo koldere din dej er, jo tyndere kan du skære dine specier ud og jo sprødere bliver kagerne. Nogle bruger faktisk pålægsmaskine? Så prøv du også gerne det tip, hvis du har sådan en maskine. Håkonskager opskrift - specier med marcipan

Du kan sagtens dele specie dejen i to og så tilsætte f.eks. kokosmel, chokolade eller fintblendede nødder/mandler i den ene portion?

Godt med variation i kagedåserne. Det bliver en stor portion, så der er plads til at “lege” lidt.:-)

Håkonskager smager også godt bare med marcipan og sukkerkant. Måske du har købt marcipan til jul du kan bruge? Prøv du bare de lækre småkager.Håkonskager opskrift - specier med marcipan

Opskriften er rigtig nem og du får den lige her

Håkonskager – opskrift på specier med marcipan

Håkonskager opskrift - specier med marcipan
Sprøde lækre håkonskager med marcipan og hasselnødder og en kokosvariant
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 6 minutter
Samlet tid: 21 minutter
Ret: Jul hos Bagenørden
Kategori: Brød og kager
Portioner: 200 stk.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 200 gram smør blødt
  • 200 gram marcipan fintrevet. Kan udelades
  • 140 gram flormelis
  • 2 tsk vaniljessukker eller 1 vaniljestang
  • 250 gram hvedemel
  • 1 nip salt
  • 1 æggehvide Til pensling af kanten - kan udelades
  • perlesukker kan udelades eller erstattes med alm. sukker

Sådan gør du

  • Bland smør med flormelis, salt og vanilje. Tilsæt revet marcipan
    Håkonskager opskrift på specier med marcipan
  • Tilsæt hvedemel og ælt dejen godt. Brug gerne køkkenmaskine eller eller håndkraft. Varmen fra hænderne vil blødgøre dejen. Saml dejen til en kugle
  • Tril stænger af dejen på ca. 2½-3 cm i diameter. Læg stængerne koldt minimum en times tid (i køleskab eller 15-30 min. fryser)
    Håkonskager opskrift - specier med marcipan
  • Pensl nu stængerne med æggehvide og tril dem i perlesukker eller almindeligt sukker. Dette trin kan udelades
    Håkonskager opskrift - specier med marcipan
  • Sukkeret i kanten er med til at give håkonskagerne en særlig sprød knasende sukker overflade, men de smager også fint uden sukker udenpå.
    Håkonskager opskrift - specier med marcipan
  • Skær tynde specier, på få mm, med en skarp kniv. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir. De flyder ikke meget ud, så der kan være mange på én bageplade. Der bliver 3-4 bageplader af denne portion (150-200 små specier)
    Håkonskager opskrift - specier med marcipan
  • Bag kagerne 6-7 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Kagerne er færdige når de er gyldne og let brune i kanten.
    Håkonskager opskrift - specier med marcipan
  • Lad kagerne afkøle helt før du putter dem i kagedåse. De bliver helt sprøde, når de er kolde. Opbevares i en tætsluttende kagedåse
    Håkonskager opskrift på specier med marcipan

Noter

Du kan tilsætte f.eks. 75 gram kokosmel eller fintblendede nødder/mandler i den ene halvdel af dejen.
Småkagerne holder sig minimum 2-3 uger i tætsluttende kagedåse.
Marcipan kan udelades eller erstattes med f.eks. chokolade, lakrids, nougat, nødder, Daimcitronspecier.
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Håkonskager opskrift - specier med marcipan

Nemme, lækre specier med marcipan. Nemme julesmåkager. Brug gerne opskriften som grundopskrift

Håkonskagerne er nemme kager, du sagtens kan trylle om til andre varianter. Du kan udelade marcipan og så tilsætte andre lækkerier?

Disse Håkonskager har jeg også penslet med æggehvide og rullet i perlesukker, så håkonskagerne får den karakteristiske sprøde sukkerkant.

Knasende sprøde og lækre. Småkagerne er dog også fine uden sukkerkant.

Håkonskager opskrift - specier med marcipan

Jeg har tidligere eksperimenteret med specier. Prøv f.eks. disse lækre med salt og chokolade eller en lækker variant med nougat og hasselnødder?

Småkager som specier er nemme, lynhurtige at lave og kræver kun ganske få ingredienser. Kagerne er uden æg og dejen kan du også bruge som udstiksdej til kagefigurer?Håkonskager opskrift - specier med marcipan

Sådan laver du gammeldags Håkonskager med marcipan – se billederne her:

Knasende sprøde småkager, med få ingredienser, der er nemme og hurtige at lave.

Min mand skulle besøge en tidligere kollega og han fik et glas håkonskager med. Småkagerne vakte jubel.

Håkonskager opskrift på specier med marcipan

Julen er hjerternes fest. Dejligt at kunne glæde andre. Der bliver jo næsten 200 specier af denne portion, så der er rigeligt at dele ud af. 🙂Håkonskager opskrift - specier med marcipan

Har du selv kageoverflod i kagedåserne derhjemme, så tag gerne småkager med i et glas, hvis du skal på besøg i julen eller julemåneden.

Så slipper du også for stress med at købe blomst eller værtindegave? Hjemmebag vækker altid glæde og det er dejligt at kunne give en lille personlig gave også.

God fornøjelse med håkonskagerne. Glæd dig, de smager skønt! Jeg er sikker på du bliver vild med dem. 🙂

Rigtig god julebagning til dig. Elsker du også bare at bage i julemåneden? Uh det gør jeg.

Håkonskager opskrift - specier med marcipan

Få flere nemme opskrifter på klassiske julesmåkager ved at klikke her.

Få flere gode lækre opskrifter på specier her:

1.

Specier med rabarber, mandler og chokolade
Nemme småkager med rabarber, mandler og hvid chokolade
Se opskriften her
Specier med rabarber, mandler og chokolade

2.

Citronspecier med vanilje - sprøde og lækre
Nemme, lækre specier med citron og vanilje
Se opskriften her
Citronspecier med vanilje – sprøde og lækre

3.

Specier med Daim chokolade - nem opskrift
Specier med Daim chokolade - sprøde og nemme
Se opskriften her

4.

Specier med nougat og hasselnødder - opskrift
Lækre sprøde specier med nougat og hasselnødder
Se opskriften her

5.

Specier med kokos og pistacie marcipan
Specier med marcipan og kokos - lækre småkger
Se opskriften her
Specier med kokos og pistacie marcipan

6.

Specier med lakrids og lakridsmarcipan
Sprøde, lækre lakridsspecier med lakridsmarcipan
Se opskriften her

7.

Chokoladespecier - specier med chokolade
Smørbagte chokoladespecier med chokolade og saltstrejf
Se opskriften her

8.

Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager
Nemme hasselnøddesmåkager
Se opskriften her
Nøddespecier opskrift - lækre nøddesmåkager

9.

Specier med appelsin og chokolade - opskrift
Appelsinspecier med chokolade og vanilje - sprøde og lækre
Se opskriften her
Specier med appelsin og chokolade - opskrift

Håkonskager opskrift - specier med marcipan


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.