Hasselback kartofler opskrift – sprøde og ovnstegte

  • Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartofler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartoflerEr du også vild med de populære hasselback kartofler?

Det er jeg og i dag får du en god opskrift på de sprøde kartofler, der er det perfekte tilbehør til rigtigt mange retter.

Kartoflerne smager skønt til en god steak serveret med skysauce eller bearnaisesauce til, men de kan også spises som tilbehør til kylling, kalkun, hakkebøffer eller til grillretter serveret med aioli til eller måske en lækker creme fraiche dressing?

Hasselback kartofler er ovnstegte, olieristede “ridsede” kartofler, der bliver særligt sprøde og lækre, fordi olien og saltet trænger ned i de smalle sprækker, der skæres i kartofler.

Kartoflerne er hurtigt færdige og tro mig, man kan spise dobbelt så mange kartofler, når de serveres på denne måde, fordi de simpelthen bare smager så godt. Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartofler

Man kan drysse forskelligt krydderi på kartoflerne, men jeg synes at groft salt smag bedst men de er også fine med  rosmarinkviste 🙂

Du kan også putte små bacon-skiver ned i sprækkerne og bacon giver altså bare den fineste smag til kartoflerne. Du kan finde en opskrift på lækre hasselback kartofler med bacon lige her.

Hasselback kartofler kan tilberedes i ovn eller på grill. Grillen bruger jeg hvis den alligevel er i gang og ovnen ligeså. Vi kan jo ligeså godt spare lidt på energien? 🙂 Opskrift på grillede hasselback kartofler kan du finde lige herHasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartofler

Opskriften på de lækre kartofler tilberedt i ovn, er super nem og du får den lige her:

Hasselback kartofler opskrift – sprøde og ovnstegte:

Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartofler
Sprøde og lækre ovnstegte hasselback kartofler
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: Hasselback kartofler opskrift - sprøde og ovnstegte:
Kategori: Kartofler, grøntsager og tilbehør
Keyword: hasselback kartofler, kartofler
Portioner: 4 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1-1½ kg kartofler Der kan nemt gå 1½, hvis I er 4 voksne
  • Ca. 1 dl olie (smagsneurtal) solsikke- eller rapsolie
  • 2-3 tsk groft salt
  • evt. friske rosmarinkviste

Sådan gør du

  • Hvis skrællen er fin på kartoflerne og de ikke fyldt med jord, kan du fint nøjes med bare at vaske kartoflerne. Faktisk smager de bedst med skræl på (dog afhængigt af årstiden)
    Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartofler
  • Dup kartoflerne tørre og halvér evt. de største af kartoflerne, så bliver de sprødest. Skær smalle riller i kartoflerne, uden at skære dem igennem. Jo kortere afstand imellem rillerne, jo bedre
    Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartofler
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Læg kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
    Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartofler
  • Pensl kartoflerne med rigeligt olie. Giv dem evt. to gange med olien. Jo mere olie du bruger, jo sprødere kartfler. Drys med groft salt
    Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartofler
  • Steg kartoflerne i ovnen i ca. 45 minutter. Prik i dem, og mærk efter hvornår de er gennembagte. Bliver kartoflerne for mørke, så skru lidt ned for temperaturen.
    Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartofler
  • Kartoflerne er færdige, når de er gyldne og sprøde
    Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartofler
  • Servér kartoflerne straks.
    Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartofler

Noter

Bruger du større kartofler eller halverer du dem ikke, så skal tilberedningstiden forlænges.
Servér kartoflerne straks de kommer ud af ovnen, hvor de er sprødest.
Hasselback kartofler skal nydes samme dag som de er tilberedt.
En evt. rest kan opvarmes i ovnen dagen efter med et ekstra olielag eller skæres i små stykker og tilberedes som biksemad. 
 

Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartoflerKært barn har mange navne. Hvad er egentlig kartoflernes korrekte navn?

Hasselback, Hasselbach eller hasselbagte kartofler?

Det rigtige navn er altså hasselback kartofler. Kartoflerne kan nemlig spores tilbage til 1953 hvor en svensk kok, Leif Ellison, lavede dem på restaurant Hasselbacken på Djurgården i Stockholm (kilde: Wikipedia)

Mon ikke det “hasselbagte” betegnelse er en dansk tilsnigelse? Jeg tror det. 🙂

Hvis du var på jagt efter hasselbagte kartofler eller hasselbach kartofler, som de også kaldes, så er du altså kommet det rigtige sted hen med denne opskrift 🙂Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartoflerDu behøver ikke, som jeg, at halvere kartoflerne, men jeg har bare erfaret, at det er bedst, hvis de kartofler der tilberedes ca. har samme størrelse, for så bliver de nemlig færdig på samme tid.

Det er ærgerligt, hvis de mindste kartofler når at blive tørre og triste, imens de større kartofler bager færdige.

Jeg synes det fungerer så fint at halvere kartoflerne, for kartoflerne er hurtigere færdige og som ekstra bonus så har  kartoflerne jo også flere overflader der kan sprødstege i olie=win win. Smagen er i top.

Halverer du ikke dine største hasselback kartofler, så skal du påregne lidt længere tilberedningstid.

Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartoflerHer i huset er vi storfan af hasselback kartoflerne og jeg laver gerne en rimeligt stor portion, fordi jeg ved at vi spiser mange kartofler, når de serveres på denne måde.

Til dagens portion var vi så heldige at bruge nye og faste kartofler, hvor skrællen var så fin, tynd og fyldt med smag. De blev SÅ gode de ovnstegte kartofler!

Bruger du vinterkartofler, er skrællen tykkere og det kan hér være en fordel at skrælle kartoflerne.

Jeg bruger mest de nye kartofler til hasselback kartofler, når det er sidst på sæsonen – det er næsten synd at putte de helt nye og lækre kartofler i ovnen synes jeg, men du bestemmer 🙂
Hasselback kartofler - opskrift på ovnstegte kartoflerGod fornøjelse med dine sprøde kartoffellækkerier 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

  Tilmeld mig notifikationer  
Underret mig om
Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer