Havrebrød – her får du en god nem opskrift på et hurtigt havregrynsbrød.
Se lige et lækkert luftigt brød du kan lave og endda på ingen tid!
Et groft franskbrød uden form, hvor dejen bare skal lægges på bagepladen.
Når du bager brød uden form, kan du forkorte bagetiden og du får et fint rundt brød.
Du kan også lade dejen hæve i hævekurv eller du kan bage brødet i en form.

Jeg sprang første hævning af denne gærdej over og lod brødet hæve direkte på bagepladen, efter formningen. Smart!
Det gik så fint, så dette havrebrød kan du lave, hvis du gerne vil servere hjemmebagt brød i en fart.
Måske du vil bage hjemmebagt franskbrød en hverdag eller som morgenbrød i weekenden?
Dejen er nem og hurtig at røre sammen. Du kan sagtens ælte den ved håndkraft, men køkkenmaskine kan selvfølgelig også bruges.

Du skal kun bruge få ingredienser til brødet. Det bliver et lidt groft havregrynsbrød, hvor havregryn er den eneste grove ingrediens. Når havregryn bages med i dejen giver det fibre og fylde, uden at man kan smage korn eller kerner.
Havrebrødets konsistens er blødt og luftigt, også selvom der er brugt havregryn i dejen.
Både børn og voksne vil være vilde med brødet. Det er mildt i smagen og fungerer rigtigt godt som hverdagsbrød. Det smager skønt med smør, ost eller pålægschokolade.
Havrebrødet kan nydes både til morgenmad, brunch, frokost, eftermiddagsbrød og som madbrød til aftensmaden eller tapas.
Vil du gerne bage et hurtigt og lækkert brød med havregryn, så kig med her – du får opskriften lige nedenfor.
Nederst i dette indlæg får du flere opskrifter på brød og boller med havregryn.
Havrebrød – opskrift på hurtigt havregrynsbrød

Ingredienser
- 4 dl mælk vand el. surmælksprodukt kan også bruges f.eks. kærnemælk eller lignende.
- 35 gram gær
- 2 tsk sukker kan erstattes med honning el. sirup.
- 2 spsk olie smagsneutral f.eks. raps- eller solsikkeolie
- 1¼ tsk salt
- 100 gram havregryn kan erstattes af anden grov meltype f.eks. fuldkornshvedemel, grahamsmel el. lign.
- 475-500 gram hvedemel ca. - gerne Manitoba eller Tipo 00 hvedemel.
- Pensling og drys: mælk og havregryn Drys kan udelades eller du kan bruge andet drys.
Sådan gør du
- Lun mælken til fingervarmt i gryde eller mikroovn. Rør gæren ud heri sammen med sukkeret. Tilsæt olie og havregryn. Rør salt og hvedemel i lidt efter lidt. Tilsæt kun hvedemel, til dejen kan slippe fad og fingre. Ælt i hånden el. køkkenmaskine.

- Læg bagepapir på en bageplade. Saml dejen til en rund kugle og læg den på midten af bagepladen. Hæv brødet lunt og tildækket i ca. 45 minutter eller til dobbelt størrelse. Mit hævede foran brændeovnen. 30 grader i ovnen er også ok.

- Skær et kors i brødet med en savtakket kniv og pensl forsigtigt brødet med mælk og drys med havregryn. Fik desværre ikke taget et billede af dette trin.

- Bag franskbrødet nederst i ovnen i ca. 20-25 minutter v. 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn) eller til det er sprødt, gyldenbrunt og lyder hult, når du banker på det under bunden. Sæt gerne en skål vand i bunden af ovnen under bagningen.

- Lad brødet hvile nogle minutter, før du udskærer det i skiver.

Noter

Et sprødt, luftigt havregrynsbrød – nemt groft brød med havregryn
Vi spiste brødet med lækkert tapas pålæg til aftensmaden i går og i dag nød vi resten til frokost. Skulle vi have haft madpakker med, havde vi snuppet det med som sandwichbrød.
Jeg bruger næsten havregryn hver gang jeg bager franskbrød eller boller.
Vi bruger SÅ mange havregryn herhjemme! Både til havregrød om morgenen og i småkager. Havregryn er sundt, billigt og fiberrigt.
Jeg håber også du vil synes om dette havrebrød? Havregrynsbrød er en god idé. 🙂

Tips og variationer til opskriften på havrebrød:
- Du kan nøjes med 10 gram gær og lade dejen hæve længere tid f.eks. 1,5 time. Prøv også denne opskrift på langtidshævet brød.
- Har du god tid, så lad gerne dejen hæve en gang i skålen og en gang efter du har formet brødet.
- Prøv også at erstatte lidt af hvedemelet med f.eks. rugmel, grahamsmel eller speltmel, hvis du ønsker et grovere brød.
- Brødet kan hæve i hævekurv, så får det en flottere form og skorpe.
- Dejen kan også bruges til kuvertbrød, miniflutes eller boller – bagetiden vil skulle tilpasses.
- Tilsæt f.eks. revet gulerod, squash, æble eller hakkede nødder, rosiner, kerner til dejen.

Perfekt madpakkebrød!
Dette havrebrød er perfekt som familiebrød både til hverdag, weekend og i madpakken. Det holder sig fint saftigt i flere dage. Hvis du bruger kærnemælk eller andet surmælksprodukt som væske, vil brødet være endnu saftigere og holde sig friskt i længere tid også.
Du kan evt. også skære brødet i skiver og fryse det ned. Så er det nemt at tage op, når der skal smøres madpakker i løbet af ugen.
Vi spiste brødet til lækkert pålæg fra slagteren – det var guf! Havrebrødet vil også være perfekt som madbrød til suppe.
Sprød skorpe, blød midte – og så giver brødet en god mæthed, fordi havregrynene giver lidt mere bid.
Spring du bare på denne opskrift og giv havregrynsbrødet et forsøg.
Rigtig god bagelyst til dig! Jeg håber du vil synes om brødet.
Faktisk så kan du bage brødet i airfryer, hvis du deler dejen i to. Få opskrift her.
Prøv også mine andre opskrifter med havregryn.
Det kunne være disse havreboller eller dette brød med rugmel og havregryn. Man kan også bage brød med havregrød – få opskrift her.
Få flere opskrifter på brød og boller med havregryn:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.






