Oksefilet af ungkvæg langtidsstegt i stegeso. Her får du opskriften på lækkert mørt oksekød tilberedt i Rømertopf. Mør oksesteg med tilbehør.
Sikke lækkert mad man kan lave i en stegeso! Kødet man tilbereder bliver altid mørt og saftigt. Det kan ikke gå galt med mad man laver i sin Römertopf.
Her får du opskriften på langtidsstegt oksefilet af ungkvæg. 2 små stege tilberedt med løg i stegesoen.
Stegeskyen jævnede jeg til sovs til slut, med lidt fløde i. En lækker flødesovs smagt til med tyttebærsyltetøj.
Vi spiste pommes frites og dampede grøntsager til. Så lækkert et måltid.
Jeg var heldig at finde 2 små oksefileter af ungkvæg, købt på tilbud.
Oksekød bliver altid så lækkert i stegesoen, så straks fik jeg også lyst til at eksperimentere med disse.
Oksefilet af ungkvæg er lidt billigere end en almindelig oksefilet, men stadig fornemt kød. Oksestegene blev møre og lækre, og blev tilberedt lidt a la en gammeldags oksesteg.
Sikke nogle gode dufte maden sendte ud i huset. Vi elsker det!
Hvilken kernetemperatur skal en langtidsstegt oksesteg have?
Kødet langtidsstegte jeg i 2 timer, så her kommer temperaturen noget højere op, end når du laver en almindelig oksefilet.
Det er faktisk sjældent jeg bruger stegetermometer, når jeg langtidssteger. Jeg mærker bare efter om stegen er mør.
Du kan sagtens stege stegen kortere tid og så gå efter en oksefilet’s “normale” kernetemperatur: rød: 55-57 grader: rosa: 57-59 grader : gennemstegt: 60-62 grader.
Stegene kan også langtidssteges over længere tid, f.eks. 3 timer v. 150 grader varmluft, 4 timer v. 125 grader varmluft osv.
Opskriften kan bruges til andre typer udskæringer end oksefilet af ungkvæg. Få tips i opskriften nedenfor.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Oksefilet af ungkvæg langtidsstegt i stegeso – få en god nem opskrift her
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 2 oksefilet af ungkvæg eller 1 større oksefilet. Andre udskæringer kan bruges f.eks. tykkam, culottesteg, cuvettesteg, oksebov. Mine vejede ca. 1 kg pr. stk.
- Salt/peber
- 3 alm. løg
- 3 rødløg
- ½ liter vand
- 2½ dl fløde el. madlavningsfløde. Kan udelades
- evt. tyttebærsyltetøj
- Kulør
Sådan gør du
- Sæt Römertopfen i blød i vand. Fyld den nederste halvdel og sænk den øverste ned oveni. Lad den gerne trække minimum ét kvarter.
- Brun oksefilet'en i smør på en pande og drys godt med salt og peber. Jeg lod nettene blive på, men de kan sagtens også tages af.
- Læg løgene i bunden af stegesoen. Det får oksestegen hævet op fra bunden.
- Læg de brunede stege på toppen af løgene.
- Hæld ½ liter vand på panden efter stegene er kommet af, og tilsæt nu stegeskyen til stegene, efter det er afkølet lidt. Kan bruges til flødesovs senere.
- Sæt stegesoen i en kold ovn og tilbered den nu ca. 2 timer v. 175 gr. varmluft (200 grader alm ovn), afhængigt af stegens/stegenes størrelse. Du kan langtidsstege den længere tid, f.eks. 3 timer v. 150 grader varmluft (175 gr. alm. ovn) osv.
- Stegen/stegene er færdige, når den/de møre. Stegetermometer kan bruges. Kernetemperaturen må godt komme op på 80 grader, når du laver langtidsstegt "gammeldags" oksesteg. Lad nu stegene hvile, imens du laver sovsen.
- Si stegeskyen over i en gryde. Tilsæt fløde og jævning og smag til med f.eks. tyttebærsyltetøj. Tilsæt kulør og evt. salt/peber
- Servér evt. de bagte løg til som tilbehør.
- Tilbered evt. grøntsager i ovnen også, imens ovnen er igang. Jeg brugte bare en grøntsagsblanding. Bare læg grøntsagerne i et ildfast fad med staniol over, ca. 10 minutter.
- Vi spiste pommes frites til, som også blev tilberedt i ovnen, imens den alligevel var igang.
- Skær oksestegen i ca. 1 cm tykke skiver og server med sovs, kartofler og grøntsager til.
Noter
Du kan bruge andre slags udskæringer end jeg: oksebov, culottesteg, oksetykkam el. lign.
Stegene kan også langtidssteges over længere tid, f.eks. 3 timer v. 150 grader varmluft, 4 timer v. 125 grader varmluft osv.Mine stege blev lidt a la gammeldaws oksesteg.
Du kan dog sagtens nøjes med kortere tilberedningstid, og lavere kernetemperatur, når du tilbereder oksefilet.Mør oksesteg i stegeso – i en Rømertopf kan du altid lave lækkert mad og det er nemt.
Jeg forbruner gerne kødet på en stegepande. Det giver en flot stegeskorpe og giver god smag til kødet.
Jeg lægger gerne løg i bunden af min stegeso, når jeg tilbereder kød. Det får kødet hævet op fra stegeskyen og giver også en god smag til stegeskyen.
De bagte løg kan nydes som tilbehør til retten til slut.
Kan man bruge alle slags udskæringer af oksestege til langtidsstegt oksesteg?
Ja sagtens. Du kan f.eks. både bruge tykkam, oksebov, culottesteg eller cuvettestege til denne opskrift.
Mine stege blev lidt a la gammeldaws oksesteg. Du kan dog sagtens nøjes med kortere tilberedningstid, og lavere kernetemperatur, når du tilbereder oksefilet.
Tilbered evt. grøntsager i ovnen også, imens ovnen er igang. Jeg brugte bare en grøntsagsblanding.
Bare læg grøntsagerne i et ildfast fad med staniol over, ca. 10 minutter. Voila! Strømbesparende at lave dampede grøntsager imens.
Vi spiste bare købte pommes frites til, men det er oplagt at lave ovnbagte kartofler, nu ovnen er igang. Det kunne være disse hasselback kartofler eller bagte kartofler?
Hjemme hos os elsker vi mørt oksekød og det kan man altid lave i stegesoen.
Her ser du den kraftige stegesky, som fint kan jævnes med en sjat fløde.
Stegeskyen kan evt. også bare dryppes over stegen eller fryses ned i isterningeposer til senere sauceeventyr 😉
Mormormad af allerbedste slags. Det må du prøve. Det kan ikke gå galt i en stegeso. 😉
Jeg fandt også et rustikt madbrød i fryseren. Opskriften kan du se her.
Ah jamen kan man være mere heldig? Brødet blev også lunet i ovnen 10-15 minutter. Jeg sætter SÅ stor pris på min 74 liters ovn, hvor der er plads til både Rømertopf PLUS to plader ovenover!
Plads til både stegeso, grønt og pommes frites på EN gang. Genialt!
Vi brugte bare en købe kryddersmør, men det er jo heldigvis nemt at lave sin egen. Få en god nem opskrift her. Sikke et dejligt måltid.
Få flere gode nemme opskrifter på oksesteg i stegeso her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.