Kvæfjordskage – uhm i dag får du opskriften på den kage der stammer fra Norge og som kaldes Verdens Bedste Kage.
Uhm – hvis du er vild med syndige kager med marengs og flødeskum, skal du kigge med her.
En overdådig én af slagsen venter der dig opskriften på her lige straks.
Kageinspiration har jeg fået fra vores norske naboer, hvor kagen er et stort hit og har været det i årevis.
I 2002 vandt Kvæfjordskagen – eller Kvæfjordskake som den også kaldes, prisen som den norske nationalkage. Kagen serveres på mange kageborde rundt i det norske.
Marengskagen er så populær, at den ligefrem har fået sin egen venneforening
“Kongekake” bliver kagen også kaldt. Det forstår jeg godt, for det er tæt på, at den er en konge værdig 🙂
Kagen hedder også Kvæfjordkage og lidt om kagens historie kan du læse her.
Jeg ELSKER bare kager med historier og kager der bliver overleveret i generation efter generation. De er bare de bedste kager.
Kvæfjordkagen har jeg set omtalt på flere norske kage-sites og selvfølgelig ville jeg da prøve at lave en fordansket version.
Man kunne vel kalde det lidt dansk kage import?
I den oprindelige norske Kvæfjordkake-version, er der ikke syltetøj, men jeg sneg alligevel lidt abrikossyltetøj i, som en kontrast til det søde.
Det fungerede rigtigt godt.
Kvæfjordskaken er en smørbagt sukkerbrødsbund, med marengstop og mandelflage-drys. En kage der minder om den populære bedstefars skæg kage
Kagen lægges sammen med flødeskum rørt med creme fraiche eller græsk yoghurt. Frisk frugt ville også klæde kagen, måske friske jordbær eller hindbær serveret til?
Oprindeligt serveres en Kvæfjordskake med romcreme.
Jeg har endnu til gode at prøve en version med romcreme, så sorry norske naboer, at jeg har ændret lidt i opskriften.
Håber I kan tilgive mig? En version med romcreme, står højt på min kage-bage-to-do. 🙂
Jeg iler med at bringe dig opskriften, så du hurtigt kan komme i gang med at bage:
Kvæfjordskage – verdens bedste norske kage – få en god nem opskrift her
Ingredienser
Kagebund:
- 150 gram blødt smør
- 150 gram sukker
- 5 æggeblommer
- 150 gram hvedemel
- 1½ tsk bagepulver
- 1 dl mælk
- Evt.: 5-6 tsk abrikossyltetøj kan udelades
Marengstop
- 5 æggehvider
- 200 gram sukker
- Drys: Mandelflager
Fyld:
- 2½ dl piskefløde
- 4-5 spsk græsk yoghurt,, creme fraiche, fløde fraiche eller lignende kan erstattes med ekstra flødeskum
Sådan gør du
Kagebund:
- Lun smørret 15 sekunder i mikrobølgeovnen
- Pisk smør og sukker godt med elpisker
- Tilsæt æggeblommer, en af gangen. Vær obs., når du deler æggene, at intet æggeblomme kommer i hviderne (så vil du ikke kunne piske dem stive)
- Bland bagepulver med hvedemelet og rør det i skiftesvis med mælken.
- Beklæd en bradepande med bagepapir. Min form var 25x30 cm. Bruger du ovnens store bradepande, vil jeg tro at du skal bage dobbelt portion (eller 1½)
- Fordel dejen i bageformen med en dejskraber. Fordel evt. små teskefulde abrikossyltetøj på dejen. Bunden skal bages sammen med marengstoppen, forbag den ikke
Marengstop
- Pisk hviderne stive og tilsæt sukkeret lidt efter lidt. Pisk godt, men ikke for længe.
- Fordel marengsen ovenpå den ubagte kage, brug dejskraberen igen. Drys mandelflager på toppen
- Bag kagen ca. 30-35 minutter v. 150 grader varmluft. Kig til kagen flere gange undervejs, og skru lidt ned for temperaturen, hvis marengsen bliver for mørk
- Kagen er færdig, når marengsen er sprød og gylden og bunden gennembagt.
- Åbn ikke ovnen undervejs, så vil marengsen kunne falde sammen. Lad kagen afkøle
Fyld:
- Pisk flødeskum og bland creme fraiche/græsk yoghurt i.
- Del kagen midt på og læg den underste del med marengssiden nedad.
- Fordel den syrlige creme fraiche herpå. Er der for meget fyld, så gem det og servér i en skål ved siden af.
- Læg den øverste kagebund på toppen, med marengssiden øverst.
- Lad evt. kagen sætte sig lidt før servering. Servér evt. lidt frisk frugt til
- Kagen kan også serveres uden at blive skåret igennem. Hæld flødecremen på toppen og pynt evt. med friske bær.
Noter
Kagen kan også serveres uden at blive skåret igennem. Hæld flødecremen på toppen og pynt evt. med friske bær.
Du kan bruge andet end abrikossyltetøj til kagen. Syltetøj kan også udelades Kagen er allerbedst på bagedagen, men den er også fin dagen efter Du kan lægge kagen sammen med romcreme, som i Norge: Kog cremen med 2 æggeblommer, 1 spsk sukker, 1½ spsk Maizenamel og 2 dl fløde. Smag til med romessensVerdens bedste kage med marengs – den norske Kvæfjordskake er bare så dejlig en marengskage
Skøn kage, der bliver så fornem og fin med mandelflagerne på toppen.
Næste gang vil jeg prøve at bage den uden mandler og så lade kagen være hel. Cremen kan så bare smøres på og frugt lægges på toppen.
En nem kage, men så vil den jo blive endnu nemmere at lave. Lidt a la den populære amerikanske lagkage?
Uhm – jeg forestiller mig en sommerkage med jordbær, kiwi på toppen, nektarin-skiver, halve blommer, kirsebær?
Marengskagen minder jo ret meget om Bedstefars Skæg kage, som du kan finde flere varianter af på bloggen.
Den ligner også meget den populære danske guldkage? Tjek opskriften ud her.
Lav gerne din helt egen frugtkage, og pynt den gerne dekorativt og smukt med din yndlingsfrugt.
Kvæfjordskagen er nem at lave – se billederne her:
Stikker den norske Kvæfjordskage så den danske Bedstefars skæg-kage?
Uha – den var svær! Hvem ønsker jeg skal vinde en landsholdskamp, Danmark eller Norge? 😉
Jeg elsker bare begge kager, så jeg synes der står 1-1. Kvæfjordskagen er et hit, og den er allerede blevet et hit herhjemme i min familie.
Den vil uden tvivl også blive populær hjemme i din.
Skal du invitere hele familien til fødselsdag, og servere kage til mange, ville jeg lave en dobbelt portion til ovnens store bradepande.
Det vil være så nemt at lave kagen som bradepandekage og så pynte med creme og frisk frugt og bær på toppen.
Kvæfjordskaken er dog også rigtig fin som den er. Se selv på billederne her, de lyver ikke 😉
Undrer du dig over marengsen skal være nederst mod fadet? Jeg har kunnet læse mig til, at det er for at marengsen skal forblive sprød.
Hvis der kommer fløde på den, vil den hurtigt blive blød. Derfor. Smart! De har styr på det de nordmænd 🙂
Tak for tippet til det norske broderfolk – skønt at vi sådan kan dele kageinspiration.
Jeg er stor fan af Norges og vi holder tit vores sommerferier der.
Hvis du følger bloggen trofast, har du også læst op til flere sommer-Norge-indlæg.
Resten af året følger jeg Norge på sidelinien, norske nyheder, norske madblogs, norske rejse- og feriesites.
Norge har vundet mit hjerte – og det har deres Sveler og kager også. 🙂
Få flere gode opskrifter på nemme marengskager her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Det er ikke helt korrekt at kalde denne kage for Kvæfjordkage for det er med vaniljecreme i stedet for creme fraice.
Hej Gitte. Tak for alle dine fantastiske opskrifter. Jeg var i Kongsberg flere gange som barn. Venskabsby for skoleorkesteret i Køge :-). Fik engang en kage som jeg husker som himmelsk og som blev bedre dag for dag. Tror næsten det må være denne her norske kage. Umm den skal prøves og den nedennævnte romcreme lyder også himmelsk. Du spørger hvilke der er vores ynglingskager : Det er – siden jeg prøvede den 1. gang for år tilbage – din Vinderkage, altså Squash/gulerodskagen. ALLE spørger om opskriften når de smager den. Den er virkelig helt fantastisk, lækker svampet, lækker topping… Læs mere »
Hej. Kagen lyder fristende, men jeg forstår ikke forklaringen om at “dele kagen på midten” og lægge marengsen nedad. Og senere “lægge den anden halvdel med marengsen opad”. Jeg troede først at den skulle flækkes, men mener du at den skal halveres? Så den bliver en lidt høj kage?
Hej
Den nederste dej på min Kvæfjordkage var helt rå – bagte den 40 min på 140 m luft i samme størrelse form. Har du oplevet det?
Kan man komme kage i køleskab uden at marensen bliver mindre sprød?
Hej Gitte kan man bage kagen om formiddagen og lægge den sammen når man skal bruge den om aftenen. Mange hilsner Hanna
Da ikke alle har varmluft ovn ville det være rart hvis du kunne skrive hvad temperatur vi andre skal bruge
På forhånd tak
Skal dejen ikke bages først inden marengsen kommer på for jeg synes kagen er mislykket for mig
Min mor har bagt den kage i mange år, og vi kalder den for “verdens bedste” . Vi har boet deroppe i 10 år, men det er ved at være 20 år siden – men kagen hænger ved!!;
Jeg mener st have set, at man kan købe en færdig bageblanding i Norge under samme navn 🙂
Den har stået på min “ønskeliste” et par år, og jeg synes den lød rigtig spændende. Har lovet mig at det bliver til sommer den bliver prøvet – for så vil jeg komme lidt friske jordbær i cremen 🙂
Mit Norge’s hjerte er også mega stort. Elsker det skønne land.
For pokker en lækker kage, den skal saftsuseme snart afprøves. Her går tiden simpelthen for langsomt ?? turen på motorcykel til vores skønne Norge er FØRST til maj, pyyyy altså kan næsten ikke vente. Vi skal gerne deroppe to gange om året.
Kære Gitte. Tak for mange dejlige opskrifter. Jeg bruger rigtig mange af dem. Jeg læste forleden den norske opskrift på kagen, du skriver om i dag, og der var nævnt en romcreme. Ved du, hvad den består af? Mange hilsener fra en fan.??