Kvæfjordskage – uhm i dag får du opskriften på den kage der stammer fra Norge og som kaldes Verdens Bedste Kage. Kvæfjordskage - verdens bedste norske kage

Uhm – hvis du er vild med syndige kager med marengs og flødeskum, skal du kigge med her.

En overdådig én af slagsen venter der dig opskriften på her lige straks.

Kageinspiration har jeg fået fra vores norske naboer, hvor kagen er et stort hit og har været det i årevis.

I 2002 vandt Kvæfjordskagen – eller Kvæfjordskake som den også kaldes, prisen som den norske nationalkage. Kagen serveres på mange kageborde rundt i det norske.

Marengskagen er så populær, at den ligefrem har fået sin egen venneforening

“Kongekake” bliver kagen også kaldt. Det forstår jeg godt, for det er tæt på, at den er en konge værdig 🙂

Kagen hedder også Kvæfjordkage og lidt om kagens historie kan du læse her.

Jeg ELSKER bare kager med historier og kager der bliver overleveret i generation efter generation. De er bare de bedste kager.Kvæfjordskage - verdens bedste norske kage

Kvæfjordkagen har jeg set omtalt på  flere norske kage-sites og selvfølgelig ville jeg da prøve at lave en fordansket version.

Man kunne vel kalde det lidt dansk kage import?Kvæfjordskage - verdens bedste norske kage

I den oprindelige norske Kvæfjordkake-version, er der ikke syltetøj, men jeg sneg alligevel lidt abrikossyltetøj i, som en kontrast til det søde.

Det fungerede rigtigt godt. Kvæfjordskage - verdens bedste norske kage

Kvæfjordskaken er en smørbagt sukkerbrødsbund, med marengstop og mandelflage-drys. En kage der minder om den populære bedstefars skæg kage

Kagen lægges sammen med flødeskum rørt med creme fraiche eller græsk yoghurt. Frisk frugt ville også klæde kagen, måske friske jordbær eller hindbær serveret til?

Oprindeligt serveres en Kvæfjordskake med romcreme.

Jeg har endnu til gode at prøve en version med romcreme, så sorry norske naboer, at jeg har ændret lidt i  opskriften.

Håber I kan tilgive mig? En version med romcreme, står højt på min kage-bage-to-do. 🙂

Kvæfjordskage - verdens bedste norske kageJeg iler med at bringe dig opskriften, så du hurtigt kan komme i gang med at bage:

Kvæfjordskage – verdens bedste norske kage – få en god nem opskrift her

Kage med marengs - norsk Kvæfjordskake
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 1 time
Ret: Frugttærter og bradepandekager
Kategori: Brød og kager
Portioner: 12 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

Kagebund:

  • 150 gram blødt smør
  • 150 gram sukker
  • 5 æggeblommer
  • 150 gram hvedemel
  • tsk bagepulver
  • 1 dl mælk
  • Evt.: 5-6 tsk abrikossyltetøj kan udelades

Marengstop

  • 5 æggehvider
  • 200 gram sukker
  • Drys: Mandelflager

Fyld:

  • dl piskefløde
  • 4-5 spsk græsk yoghurt,, creme fraiche, fløde fraiche eller lignende kan erstattes med ekstra flødeskum

Sådan gør du

Kagebund:

  • Lun smørret 15 sekunder i mikrobølgeovnen
  • Pisk smør og sukker godt med elpisker
  • Tilsæt æggeblommer, en af gangen. Vær obs., når du deler æggene, at intet æggeblomme kommer i hviderne (så vil du ikke kunne piske dem stive)
  • Bland bagepulver med hvedemelet og rør det i skiftesvis med mælken.
  • Beklæd en bradepande med bagepapir. Min form var 25x30 cm. Bruger du ovnens store bradepande, vil jeg tro at du skal bage dobbelt portion (eller 1½)
  • Fordel dejen i bageformen med en dejskraber. Fordel evt. små teskefulde abrikossyltetøj på dejen. Bunden skal bages sammen med marengstoppen, forbag den ikke
    Kvæfjordskage - verdens bedste norske kage

Marengstop

  • Pisk hviderne stive og tilsæt sukkeret lidt efter lidt. Pisk godt, men ikke for længe.
  • Fordel marengsen ovenpå den ubagte kage, brug dejskraberen igen. Drys mandelflager på toppen
    Kvæfjordskage - verdens bedste norske kage
  • Bag kagen ca. 30-35 minutter v. 150 grader varmluft. Kig til kagen flere gange undervejs, og skru lidt ned for temperaturen, hvis marengsen bliver for mørk
  • Kagen er færdig, når marengsen er sprød og gylden og bunden gennembagt.
    Kvæfjordskage - verdens bedste norske kage
  • Åbn ikke ovnen undervejs, så vil marengsen kunne falde sammen. Lad kagen afkøle

Fyld:

  • Pisk flødeskum og bland creme fraiche/græsk yoghurt i.
  • Del kagen midt på og læg den underste del med marengssiden nedad.
  • Fordel den syrlige creme fraiche herpå. Er der for meget fyld, så gem det og servér i en skål ved siden af.
  • Læg den øverste kagebund på toppen, med marengssiden øverst.
    Lækker kage med marengs og syltetøj- norsk Kvæfjordskake
  • Lad evt. kagen sætte sig lidt før servering. Servér evt. lidt frisk frugt til
  • Kagen kan også serveres uden at blive skåret igennem. Hæld flødecremen på toppen og pynt evt. med friske bær.

Noter

Kagen kan også serveres uden at blive skåret igennem. Hæld flødecremen på toppen og pynt evt. med friske bær.
Du kan bruge andet end abrikossyltetøj til kagen. Syltetøj kan også udelades
Kagen er allerbedst på bagedagen, men den er også fin dagen efter
Du kan lægge kagen sammen med romcreme, som i Norge: 
Kog cremen med 2 æggeblommer, 1 spsk sukker, 1½ spsk Maizenamel og 2 dl fløde. Smag til med romessens
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Verdens bedste kage med marengs – den norske Kvæfjordskake er bare så dejlig en marengskage

Kvæfjordskage - verdens bedste norske kageSkøn kage, der  bliver så fornem og fin med mandelflagerne på toppen.

Næste gang vil jeg prøve at bage den uden mandler og så lade kagen være hel. Cremen kan så bare smøres på og frugt lægges på toppen.

En nem kage, men så vil den jo blive endnu nemmere at lave. Lidt a la den populære amerikanske lagkage?

Amerikansk lagkage med frugt - i bradepande
Marengskage på sukkerbrødsbund med flødeskum
Se opskriften her
Amerikansk lagkage med frugt – i bradepande

Uhm – jeg forestiller mig en sommerkage med jordbær, kiwi på toppen, nektarin-skiver, halve blommer, kirsebær?

Marengskagen minder jo ret meget om Bedstefars Skæg kage, som du kan finde flere varianter af på bloggen.

Den ligner også meget den populære danske guldkage? Tjek opskriften ud her. 

Lav gerne din helt egen frugtkage, og pynt den gerne dekorativt og smukt med din yndlingsfrugt.

Kvæfjordskagen er nem at lave – se billederne her:

Stikker den norske Kvæfjordskage så den danske Bedstefars skæg-kage?

Uha – den var svær! Hvem ønsker jeg skal vinde en landsholdskamp, Danmark eller Norge? 😉

Jeg elsker bare begge kager, så jeg synes der står 1-1. Kvæfjordskagen er et hit, og den er allerede blevet et hit herhjemme i min familie.

Den vil uden tvivl også blive populær hjemme i din.

Skal du invitere hele familien til fødselsdag, og servere kage til mange, ville jeg lave en dobbelt portion til ovnens store bradepande.

Det vil være så nemt at lave kagen som bradepandekage og så pynte med creme og frisk frugt og bær på toppen.

Kvæfjordskage - verdens bedste norske kage

Kvæfjordskaken er dog også rigtig fin som den er. Se selv på billederne her, de lyver ikke 😉

Undrer du dig over marengsen skal være nederst mod fadet? Jeg har kunnet læse mig til, at det er for at marengsen skal forblive sprød.

Hvis der kommer fløde på den, vil den hurtigt blive blød. Derfor. Smart! De har styr på det de nordmænd 🙂

Tak for tippet til det norske broderfolk – skønt at vi sådan kan dele kageinspiration.

Jeg er stor fan af Norges og vi holder tit vores sommerferier der.

Hvis du følger bloggen trofast, har du også læst op til flere sommer-Norge-indlæg.

Resten af året følger jeg Norge på sidelinien, norske nyheder, norske madblogs, norske rejse- og feriesites.

Norge har vundet mit hjerte – og det har deres Sveler og kager også. 🙂

Kvæfjordskage - verdens bedste norske kage

Få flere gode opskrifter på nemme marengskager her:

1.

Fragilite - nem marengskage med frugt & bær
Nem marengskager med mandler, flødecreme og bær / frugt
Se opskriften her
Fragilite - nem marengskage med frugt & bær

2.

Herregårdskage med rabarber & kokos marengs
En saftig og lækker rabarberkage med kokosmarengs
Se opskriften her
Herregårdskage med rabarber & kokos marengs

3.

Mini pavlova - nem opskrift på marengs dessert
Små mini pavlovaer med flødeskum og bær - nem lækker sommerdessert
Se opskriften her
Mini pavlova - nem opskrift på marengs dessert

4.

Pavlova med banan - opskrift på nem dessert
Lækker Pavlova med banan, blåbær og flødeskum
Se opskriften her
Pavlova - opskrift med banan, fløde & blåbær

5.

Pavlova dessert med frugt & yoghurt flødeskum
Lækker pavlova med marcipan, nektariner og flødeskum
Se opskriften her

6.

Pavlova med marcipan og jordbær - opskrift
Sommer Pavlova med marcipan, vanillecreme og jordbær & hindbær
Se opskriften her

7.

Marengs - store marengskys med chokolade
Nemme kyskager med chokoladestriber
Se opskriften her
Marengs - store marengskys med chokolade

8.

Amerikansk lagkage med frugt - i bradepande
Marengskage på sukkerbrødsbund med flødeskum
Se opskriften her
Amerikansk lagkage med frugt – i bradepande

9.

Forårslagkage med marengs - opskrift
Forårslagkage med marengs og mokkaflødeskum
Se opskriften her
Lagkage med marengs forårslagkage opskrift

10.

Guldkage i bradepande - guldlagkage opskrift
Marengskage på sukkerbrødsbund med flødeskum
Se opskriften her
Guldkage i bradepande - guldlagkage opskrift