En helt traditionel opskrift på klassisk kartoffelmos. Sådan en opskrift findes faktisk ikke på bloggen, men det vil jeg råde bod på nu.
Kartoffelmos er nemt at lave og det er en af de traditionelle danske kartoffelretter. Kartoffelmos nydes tit, ofte og med velbehag, når der serveres mange danske traditionelle retter. Til nogle retter er kartoffelmos som tilbehør ligefrem et must.
Det kan være til de gode simreretter som gullash og bøf stroganoff, millionbøf, brændende kærlighed, Shepherds Pie og mange flere.
Se en liste med inspiration til kartoffelmos retter nederst i indlægget.
Mængden af smør kan op/nedjusteres og det kan mængden af mælk også. Nogle foretrækker kartoffelmosen lidt bastant og her skal ikke tilsættes så meget mælk og andre foretrækker kartoffelmosen mere lind og her må der godt komme et ekstra “skvæt” mælk.
Brug gerne kogende mælk. Så undgår du at kartoffelmosen afkøler for hurtigt og bliver alt for fast.
Jo mere smør du putter i, jo bedre kartoffelmos
Jeg har skrevet at du kan nøjes med 50 gram, men 75 gram eller måske 100 gram vil kun give en endnu mere lækker kartoffelmos.
Du skal være opmærksom på, at kartoffelmosen bliver mere hård og fast efterhånden som den afkøler.
Hvis du bruger en rest dagen efter, kan du opleve, at du skal røre den op igen evt. med lidt ekstra mælk/smeltet smør.
Jeg iler med at bringe dig opskriften – du får den lige her:
Kartoffelmos – nem klassisk opskrift på traditionel kartoffelmos

Ingredienser
- 1,5 kg kartofler gerne melede vinterkartofler. Nogle af kartoflerne kan erstattes med f.eks. broccoli eller rodfrugter
- 2-2½ dl mælk kan erstattes med fløde. Brug gerne kogende mælk
- 75 gram smør du kan nøjes med 50 gram, men jo mere smør jo bedre
- Salt/peber
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og skær dem gerne i små stykker, så er de hurtigt gennemkogte.
- Kog kartoflerne. Undlad salt i vandet. Damp kartoflerne tørre.
- Mos kartoflerne og tilsæt smørret lidt af gangen. Brug et piskeris, en kartoffelmoser eller en elpisker til at "mose" med. Tilsæt mælken lidt efter lidt, til du synes kartoffelmosen har en passende konsistens. Brug gerne kogende mælk
- Pisk/mos kartoffelmosen, til du er tilfreds med din kartoffelmos. Nogen foretrækker kartoffelmosen lidt grov/rustik og andre den helt fintmoset.
- Smag til med salt og peber
- Servér kartoffelmosen straks
Noter
Du kan også bruge kartoffelmos som topping på en rest millionbøf og så bage retten i ovnen
Nogle af kartoflerne kan erstattes med f.eks. broccoli, selleri, gulerødder, rødbeder eller andre rodfrugter. Så kan du nemt lave en lækker grøntsags- eller rodfrugtmos.
En nem opskrift på lækker mos af kogte kartofler – lækkert tilbehør til mange klassiske retter
Kartoffelmosen kan nydes som tilbehør til mange retter.
Du kan servere den som den er, eller f.eks. som små kartoffelrosetter. Få lidt inspiration her:


Du kan også servere kartoffelmosen som bagt kartoffelmos med ost?

Det er super nemt at lave kartoffelmos selv og tricket med at skære kartoflerne i mindre stykker før kogningen, er genialt, for så kan kartoffelmos nemlig laves på rekordfart 🙂
Nogle af kartoflerne kan erstattes med f.eks. broccoli, selleri, gulerødder, rødbeder eller andre rodfrugter. Så kan du nemt lave en lækker grøntsags- eller rodfrugtmos.
I en snæver vending, kan du bruge kartoffelmos fra brev. Det kan jeg finde på at bruge hvis kartoffelmosen skal bruges til bagt kartoffelmos eller rosetter. Resultatet bliver super lækkert og så er det jo en del hurtigere at lave.
Her nedenfor kan du få inspiration til hvad du kan servere kartoffelmosen til. Du kan finde mange flere opskrifter på bloggen.
Hvad kan man spise kartoffelmos til?












God fornøjelse med din kartoffelmos 🙂
Del gerne dine kartoffelmos-fiduser i en kommentar herunder, hvis du har nogle gode kneb i ærmet 🙂
Det er stort set samme fremgangsmåde jeg bruger, når jeg laver kartoffelmos – og det smager fantastisk. Et lille tip: Inden jeg pisker kartoflerne, kommer jeg af og til lidt hakket løg og/eller finthakket bladselleri i. Det knaser herligt og er sundt. Også gerne en blanding af kartofler og rodfrugter, som du også er inde på.