Koldthævede boller – grunddej

DSC_6612 Så er der vist morgen/frokostboller til i morgen og de næste mange dage.

Har du mod på at kaste dig ud i projektet, følger her en hurtig opskrift på koldthævede morgenboller:

Du skal bruge – og sådan gør du:

  • Væske (vand, mælk, og gerne et surmælksprodukt som tykmælk) blandes med 1 tsk. gær. Mængden af væske kommer an på hvor stor en portion du vil lave. 1 tsk gær rækker til 2 liter væske ca.
  • Tilsæt 2-3 tsk honning og 1 tsk salt. Røres godt. Heri blandes mel, kerner, havregryn efter behag. Dejen hæver bedst hvis ca. halvdelen af melet er hvedemel, ellers kan du putte lige det i som du foretrækker. I aftenens dej er iblandet 2 dl hørfrø, 4 dl. havregryn ( alt i ca. opmålinger, knækkede rugkerner, lidt rugmel og 1 kg hvedemel (ca.).
  • Det er svært at angive præcise mængder mel, men tilsæt de melsorter du foretrækker (ca. halvdelen hvedemel) og rør til dejen er klistret som tyk klistret havregrød. Røreskeen skal kunne stå oprejst.
  • Dejen puttes i skål med låg (ell. folie) og hæver natten over i køleskab. Om morgenen sætter du en stor skefuld dej på en bageplade (evt. lægger du lidt solsikkekerner på pladen under bollen først, det bliver rigtigt lækkert!). Dejen kan holde sig i 3-4 dage i køleskab, så du kan lave nemme morgenboller flere dage i træk.
  • På 4. dagen røres lidt nyt hvedemel i og portionen kan nu række til dag 7, hvor en ny portion røres. Lad lidt dej blive tilbage i skålen, den vil fungere som surdej for den nye portion. Smart!
  • Bollerne pensles med tykmælk/mælk/vand eller drysses  blot med f.eks. græskar- eller solsikkekerner.
  • Bollerne sættes direkte i en 225 grader varm ovn (varmluft) i ca 20-25 minutter.  Det er vigtigt at ovnen er rygende varm, når du sætter boller ind.

DSC_6613Vigtigt : I bunden af ovnen sætter du inden bagningen et ildfast fad med vand. Det gør italienerne og det giver en lækker sprød skorpe.

Lækkert med nybagt brød til hverdag og madpakkerne kan jo smøres ved morgenbordet. Nemt og lækkert 🙂

P.S. : Du kan tage noget dej fra og iblande st. nellike, kardemomme, kanel, rosiner og æble og så har du hurtigt nemme og sunde frugtboller

Et  sidste billede af de lækre morgenboller. Når du først er kommet i gang med at bage boller på denne måde, vil du tænke, hvorfor har jeg dog ikke gjort det noget før?

Ingen æltning, trilning, 2 gange hævning. Så nemme boller.

God fornøjelse med dine koldthævede morgen/frokost/frugtboller

Savner du mere inspiration til koldhævning, så find en nem og lækker opskrift på koldhævede boller hos Hurtigmums. De har mange gode opskrifter på deres site, så kig forbi 🙂

DSC_6612

46
Skriv en kommentar

24 Kommentar tråde
22 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
17 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Karen

Ungerne har påskeferie nu, så der er lavet en ordentlig portion dej til køleskabet – så er der morgenbrød de næste dage! Jeg målte ikke op, men greb bare lidt tilfældigt ned i melskuffen. De plejerat blive gode, uanset hvad man hælder i dem 🙂 Go’ påske herfra❤️

Eva

❓ HJÆLP❗️ Mine boller er næsten rå i kernen, de ser ud og hæver som de skal. Alt er godt til jeg skærer dem over. De er meget klæge. Jeg bager ved 225 grader, har vand i ovnen, dejen er som den skal være, grydesken kan stå op. Jeg har øget bagetid til 30 min uden held. Jeg har hvedemel i som beskrevet. Jeg kan ikke regne ud hvad der er galt. Håber du kan hjælpe mig

Helle

Nøj de boller ser lækre ud…og hvor smart med dej til flere dage. Hvordan gør du lige mht til kanel/æblebollerne? Tager du dej fra, lige når du har lavet den store portion dej og tilsætter kanel/æble og sætter begge deje på køl til næste dag?

Kathrine Rex

Til Solbritt,

Til 1½ l væske synes jeg
ca. 8 dl havregryn
ca. 250 g fuldkornshvedemel (gerne italiensk)
ca. 250 g i taliensk hvedemel (gerne Manitoba)
alm. hvedemel for resten
giver en god kombination af boller, hvor der er fuldkorn i og mætter godt, men samtidig er luftige og stadig er gode flere dage efter – især hvis de bliver lunet lidt på brødristeren 🙂

Solbritt

De skal prøves i aften, men lige et spørgsmål mere jeg vil så gerne finde en lækker opskrift på gode grovboller sprøde udenpå og bløde inden i (og ikke for tunge), som også er gode dagen efter kolde har du en opskrift på sådanne boller?

Tove Pedersen

Det er jo det der også er så dejligt ved din blog Gitte – du prøver dig lidt frem – lidt af det og lidt af det – og gengiver det på bedste måde til vi andre – sådan skal det være ellers kunne vi jo bare slå op i en kogebog 🙂
Vh. Tove P

Tove Pedersen

Hej Gitte Sidder og læser lidt i de gode spørgsmål og svar på de skønne koldhævede boller som jeg også har prøvet nogen gange 🙂 Smiler lidt af din kommentar med hensyn til hvor meget mel der skal i dejen – du skriver det skal være som havregrød – jeg har igennem mit lange liv ( bob bob 🙂 ) set rigtig mange forskellige ” tykkelser ” på havregrød så det kan måske være lidt svært at skønne hvor fast dejen skal være. Nå men det var bare lidt for sjov og jeg har ingen problemer med at lave dejen… Læs mere »

Kathrine Rex

Jeg har læst lidt op på dej på nettet og har fundet nogle anbefalinger, som jeg bruger: ca. 60% vand og ca. 40% kærnemælk/tykmælk/A38/yoghurt samt fordoblet mængden af olie og salt.
Jeg plejer kun at lave ½ portion, da den ellers bliver for stor til 2 voksne, og så bruger jeg den også til burgerboller – dejen kan fint holde sig i køleskabet i op til 4 dage og bollerne kan varmes på brødristeren eller i toasteren.
Hilsen Kathrine

Julia

Kære Gitte

Bliver bollerne gode hvis de 2 l væske udelukkende er vand? Eller bliver de bedst hvis jeg også bruger tykmælk?
Jeg synes det lyder af rigtig meget væske, men der er jo selvfølgelig også meget mel i. ..
kh Julia

Sanni Kyed

Hej Gitte. Tusind tak for en rigtig go hjemmeside med fantastiske opskrifter.
Vil lige høre om du ikke kan sige lidt mere om hvor meget gær der skal i, da jeg synes det er svært at beregne en teske af noget så fast som gær.
Glæder mig til at prøve bollerne :0)

Pernille

Hej Gitte
Har prøvet din super lækre opskrift idag. Og det bliver bestemt en der bliver brugt ofte. De er bare så nemme og lækre. Total sprød skorpe. Vi har spist dem både til morgen og frokost. Og har stadig en portion i køleskabet til evt æble boller mums.
Tak for en god hjemmeside men lækre opskrifter og inspiration
Kh Pernille

Erik Birk

Tak for en dejlig side som jeg besøger tit for at få inspiration.

Og så lige et tip: Jeg sætter altid bradepanden i bunden af ovnen, når jeg bager. Når jeg så har sat brødet/ bollerne i ovnen, hælder jeg kogende vand i bradepanden det giver en masse damp og så lukker jeg ovnlågen hurtigt.
med venlig hilsen
Erik

Ditte Geister Olsen

Hej Gitte. Så har jeg prøvet dine boller… Mange gange. Første omgang blev desværre ret flade som en anden (eller flere) også havde prøvet. Så blandede jeg mere mel i, og næste omgang gjorde mig helt lykkelig 🙂 de blev bare perfekte. Jeg vi nu sige at konsistensen skal være noget stivere end tyk klistret havregrød…. Men jeg har bagt bollerne 6 gange denne uge (fire friske om dagen), og det er bare så nemt og lækkert og ungerne er vilde med dem. Har netop bygget mere ovenpå mig lille rest. Den opskrift er bestemt en “keeper” 🙂 tak igen.… Læs mere »

Ditte Geister Olsen

Super fin blog 🙂
Jeg har netop fået fikset min ovn, så jeg nu kan bage igen (som jeg elsker) uden alt bliver brændt og ikke færdigt (termostat i udu så den bare blev varmere og varmere og varmere).
Jeg har lige rørt dejen sammen til boller i morgen tidlig, og det var jo super nemt og fedt at der ikke er nøjagtige mål, så man kan free style lidt. Jeg glæder mig meget til at prøve dine/mine boller.
Vender tilbage med med en evaluering af mine første forhåbentlig ikke brændte og forhåbentlig rigtig lækre nemme morgenboller 🙂

Kathrine

Til Christina. Jeg havde også et problem med at bollerne ikke hævede. De blev på et tidspunkt så flade, så de lignede mere små pitabrød 🙁 Du skal som Gitte skriver komme nok hvedemel i. Jeg havde desuden en mistanke om, at mit køleskab måske er lidt koldere end Gittes, så jeg lod dejen hæve 1 times tid ved stuetemperatur inden jeg satte den i køleskabet (husk at holde øje med den – tiden løb fra mig, så dejen var hævet ud over skålen) og inden bollerne skulle bages lod jeg dejen stå en 1 times ved stuetemperatur inden der… Læs mere »

Stine

Kære Gitte
Wow! Rigtig god blog!!
Mange spørgsmål…men vil nøjes med et enkelt 🙂 jeg bruger tørgær…hvor meget ville du bruge fremfor “frisk” gær?
Mange hilsener
Stine 🙂

Ulla

Hej Gitte.
Jeg har lige et par spørgmål til det med at lave ny dej oven i en rest gamle dej.
Hvor meget dej skal der være tilbage i skålen, til næste uges dej. Og er det så bare væske, salt, honning og de forskellig mel der skal i eller skal der også lidt gær i ??
Min skål er nemlig ved at være tom. Jeg har ikke tid om morgen, men bager som det sidste om aften inden jeg går i seng. De er bare gode. Tak for dine gode opskrifter og gode historier som følger med.
VH
Ulla

Christina

Jeg har prøvet opskriften, men er ved at give fortabt. Bollerne hæver ikke,men har samme størrelse når de kommer ud. Har tilsat ekstra gær uden at det gjorde en forskel. Bollerne skal også have 45 min. -mindst for ikke at være rå. Har du noget forslag til, hvad jeg gør forkert
Tak for en god side i øvrigt

Ghita Olesen

Hej.
TAk for en dejlig side. Har du prøvet at bage brød i stedet for boller? Bliver det godt? Og hvor længe tror du brødet skal bages?
Mvh
Ghita

doris

Har du ikke glemt at skrive, hvor meget væske der skal i? 😀

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer