Koldhævet dej til flere dage. I dag får du opskriften på koldhævet brød, lavet af en nem koldhævet dej, der kan holde sig i køleskabet i flere dage.
Med sådan en dej, er der dej nok til morgenboller og frokostboller til i morgen og de næste dage.
Det smarte ved denne dej er, at den kan holde sig 3-4 dage i køleskabet. Hver dag kan du bare tage dej fra, til det brød du skal bruge. Smart!
Bollerne kaldes også brusebadsboller, for det smarte er, at de bager i ovnen imens du er i bad. Dejen skal slet ikke æltes eller trilles.
Det er en opskrift med rig mulighed for at “free-style”. Du kan bruge lige det mel og den væske du har på lager og som du har lyst til at bruge.
Du behøver ikke måle væske/melmængderne præcist af. Når du har prøvet dejen nogle gange, vil du med garanti gå over til at bage bollerne “på slump”
Mindst halvdelen af melet, skal bare være hvedemel. Dejen har den rette konsistens, når røreskeen kan stå selv i dejfadet. Måske du skal tilsætte mere/mindre mel end jeg har angivet i opskriften?
Dejen skal bare lægges på bagepladen med to skeer. Du slipper for at ælte og trille bollerne. En æltefri dej af allerbedste slags.
På 4. dagen kan du røre hvedemel mel i dejen. På den måde bliver dejen “fodret” og holdbarheden forlænges. Dejen vil derved kunne holde sig yderligere 2-3 dage.
Når en ny portion skal røres, fungerer den lille rest dej, i bunden af skålen, som en slags surdej (men du skal dog alligevel bruge gær).
Denne morgenbolle dej har vi lavet i mange år og det er bare et kæmpe hit.
Bare brug opskriften nedenfor som inspiration. Du kan sagtens eksperimentere med opskriften udfra det mel du har i dit køkkenskab.
Du kan også bruge rester af mælk/tykmælk/skyr/ymer til væsken. Der er rig mulighed for at sætte dit eget aftryk på din koldhævede dej.
Opskriften er nem og du får den lige her:
Koldhævet dej til flere dage – få en nem opskrift på grunddej til koldhævet brød her
Ingredienser
- 2 liter vand mælk eller surmælksprodukt kan også bruges.
- 5-10 gram gær ca. 1 teske
- 2 tsk honning sirup eller sukker kan også bruges
- 1,5 kg hvedemel
- 100 gram rugmel kan erstattes med andet groft mel
- 140 gram hørfrø ca. 2 dl. Kan erstattes med andre gryn eller kerner
- 150 gram havregryn ca. 4 dl kan erstattes med andet groft mel andet groft mel kan bruges)
- 1 tsk salt.
Sådan gør du
- Hæld væsken i et stort dejfad. Rør gær og honning ud heri. Tilsæt havregryn, rugmel, kerner og salt. Rør hvedemelet i lidt efter lidt, til konsistensen bliver som tyk havregrød og grydeskeen kan stå selv i dejfadet. Spar ikke på hvedemelet.
- Læg låg eller folie på dejfadet og stil det til hævning i køleskabet natten over.
- Beklæd en bradepande med bagepapir og læg dej på til boller, med to spiseskeer. Læg gerne 1 spsk solsikkekerner på bagepladen under hver bolle. Drys evt. bollerne med græskar- eller solsikkekerner. Behøver ingen pensling.
- Bag bollerne ca. 20-25 minutter v. 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn). De er færdige, når de er sprøde og gyldne.
Noter
Sæt gerne et ildfast fad fyldt med vand i bunden af ovnen. Dampen er godt for hævning/sprødheden.
Mindst halvdelen af melet skal være hvedemel, ellers kan du bruge lige det mel, kerner og gryn, som du foretrækker. Dejen kan holde sig 3-4 dage i køleskab. Herefter kan du røre mere hvedemel i. Portionen kan nu række til dag 7, hvor en ny portion røres. Lad lidt dej blive tilbage i skålen, den vil fungere som surdej for den nye portion.Hvis du synes din dej er for tynd og bliver dine boller for flade, så rør mere hvedemel i.
Bollerne er fryseegnede
Nemme sprøde koldhævede brusebadsboller, morgenboller eller frokostboller
Det er nogle super nemme boller at bage. Sæt dem i ovnen, før du går i bad om morgenen og vupti, er der lækkert hjemmebagt brød til morgenkaffen.
Lav gerne rigeligt, så I har nemme frokostbrød til madpakken derhjemme.
Koldhævede boller af koldhævet dej – 5 gode tips til dig:
- Sæt gerne et ildfast fad i bunden af ovnen, så vil din ovn kunne fungere som en dampovn og dit brød får en ekstra sprød overflade.
- Læg gerne 1 spsk solsikkekerner på bagepladen under hver bolle
- Dejen hæver bedst hvis ca. halvdelen af melet er hvedemel, ellers kan du bruge lige det mel, kerner og gryn, som du foretrækker.
- Hvis du synes din dej er for tynd og bliver dine boller for flade, så rør noget mere hvedemel i.
- Du kan blande f.eks. krydderurter eller kardemomme/kanel/rosiner/æblestykker i noget af dejen og sådan kan du nemt trylle müsliboller eller lækre krydderurteflutes eller sprøde madbrød
Lækkert med nybagt brød til hverdag og i weekenderne.
Når I spiser jeres nybagte morgenbrød, så kan I jo smøre madpakkerne ved bordet imens.
Bollerne fungerer nemlig også rigtigt fint som sandwich- og madpakkeboller.
I tidens løb har mange af mine kolleger udtrykt begejstring over mine hjemmelavede sandwichbrød til frokost.
Mange har troet at de er svære at lave og at jeg var mega-overskudsagtig. Næh slet ikke. Faktisk er brødene ret nemme at lave, når dejen står klar i køleskabet.
Når du først er kommet i gang med at bage boller på denne måde, vil du tænke, hvorfor har jeg dog ikke gjort det noget før?
Ingen æltning, trilning, 2 gange hævning. Så nemme boller.
God fornøjelse med dine koldhævede morgen/frokost/frugtboller.
Prøv også disse koldhævede müsliboller med tranebær eller disse koldhævede gulerodsbrud.
Få inspiration til lækre opskrifter, hvor du kan bruge din koldhævede dej her:
1.
2.
3.
4.
5.
Savner du mere inspiration til koldhævning, så find en nem og lækker opskrift på koldhævede boller hos Hurtigmums.
Gitte elsker du ikke slettet dine opskrifter, viste jeg havde set denne opskrift for længe siden, nu vi blevet sommerhus ejere må dette være den perfekte løsning og lave hjemme fra.
Hejsa😊
Er i gang med at afprøve dine boller. De ser fine ud i ovnen.
Jeg er i tvivl om surdejsprincippet. Jeg har taget ca 2 dl dej fra. Er det for lidt?
Og hvad gør jeg præcist? Der skal vel mere end mel i. Jeg havde forestillet mig at lade de 2 dl stå i 4 dage og så?
På forhånd tak for svar.
Og din gode blog
Mange hilsner Ann
Mine bolle går op i en spids. Er Det fordi der er for lidt mel syndes det var som det stod. Kan jeg putte mere mel i dag.
Ungerne har påskeferie nu, så der er lavet en ordentlig portion dej til køleskabet – så er der morgenbrød de næste dage! Jeg målte ikke op, men greb bare lidt tilfældigt ned i melskuffen. De plejerat blive gode, uanset hvad man hælder i dem 🙂 Go’ påske herfra❤️
❓ HJÆLP❗️ Mine boller er næsten rå i kernen, de ser ud og hæver som de skal. Alt er godt til jeg skærer dem over. De er meget klæge. Jeg bager ved 225 grader, har vand i ovnen, dejen er som den skal være, grydesken kan stå op. Jeg har øget bagetid til 30 min uden held. Jeg har hvedemel i som beskrevet. Jeg kan ikke regne ud hvad der er galt. Håber du kan hjælpe mig
Nøj de boller ser lækre ud…og hvor smart med dej til flere dage. Hvordan gør du lige mht til kanel/æblebollerne? Tager du dej fra, lige når du har lavet den store portion dej og tilsætter kanel/æble og sætter begge deje på køl til næste dag?
Til Solbritt,
Til 1½ l væske synes jeg
ca. 8 dl havregryn
ca. 250 g fuldkornshvedemel (gerne italiensk)
ca. 250 g i taliensk hvedemel (gerne Manitoba)
alm. hvedemel for resten
giver en god kombination af boller, hvor der er fuldkorn i og mætter godt, men samtidig er luftige og stadig er gode flere dage efter – især hvis de bliver lunet lidt på brødristeren 🙂
De skal prøves i aften, men lige et spørgsmål mere jeg vil så gerne finde en lækker opskrift på gode grovboller sprøde udenpå og bløde inden i (og ikke for tunge), som også er gode dagen efter kolde har du en opskrift på sådanne boller?
Det er jo det der også er så dejligt ved din blog Gitte – du prøver dig lidt frem – lidt af det og lidt af det – og gengiver det på bedste måde til vi andre – sådan skal det være ellers kunne vi jo bare slå op i en kogebog 🙂
Vh. Tove P
Hej Gitte Sidder og læser lidt i de gode spørgsmål og svar på de skønne koldhævede boller som jeg også har prøvet nogen gange 🙂 Smiler lidt af din kommentar med hensyn til hvor meget mel der skal i dejen – du skriver det skal være som havregrød – jeg har igennem mit lange liv ( bob bob 🙂 ) set rigtig mange forskellige ” tykkelser ” på havregrød så det kan måske være lidt svært at skønne hvor fast dejen skal være. Nå men det var bare lidt for sjov og jeg har ingen problemer med at lave dejen… Læs mere »
Jeg har læst lidt op på dej på nettet og har fundet nogle anbefalinger, som jeg bruger: ca. 60% vand og ca. 40% kærnemælk/tykmælk/A38/yoghurt samt fordoblet mængden af olie og salt.
Jeg plejer kun at lave ½ portion, da den ellers bliver for stor til 2 voksne, og så bruger jeg den også til burgerboller – dejen kan fint holde sig i køleskabet i op til 4 dage og bollerne kan varmes på brødristeren eller i toasteren.
Hilsen Kathrine
Kære Gitte
Bliver bollerne gode hvis de 2 l væske udelukkende er vand? Eller bliver de bedst hvis jeg også bruger tykmælk?
Jeg synes det lyder af rigtig meget væske, men der er jo selvfølgelig også meget mel i. ..
kh Julia
Hej Gitte. Tusind tak for en rigtig go hjemmeside med fantastiske opskrifter.
Vil lige høre om du ikke kan sige lidt mere om hvor meget gær der skal i, da jeg synes det er svært at beregne en teske af noget så fast som gær.
Glæder mig til at prøve bollerne :0)
Hej Gitte
Har prøvet din super lækre opskrift idag. Og det bliver bestemt en der bliver brugt ofte. De er bare så nemme og lækre. Total sprød skorpe. Vi har spist dem både til morgen og frokost. Og har stadig en portion i køleskabet til evt æble boller mums.
Tak for en god hjemmeside men lækre opskrifter og inspiration
Kh Pernille
Tak for en dejlig side som jeg besøger tit for at få inspiration.
Og så lige et tip: Jeg sætter altid bradepanden i bunden af ovnen, når jeg bager. Når jeg så har sat brødet/ bollerne i ovnen, hælder jeg kogende vand i bradepanden det giver en masse damp og så lukker jeg ovnlågen hurtigt.
med venlig hilsen
Erik
Hej Gitte. Så har jeg prøvet dine boller… Mange gange. Første omgang blev desværre ret flade som en anden (eller flere) også havde prøvet. Så blandede jeg mere mel i, og næste omgang gjorde mig helt lykkelig 🙂 de blev bare perfekte. Jeg vi nu sige at konsistensen skal være noget stivere end tyk klistret havregrød…. Men jeg har bagt bollerne 6 gange denne uge (fire friske om dagen), og det er bare så nemt og lækkert og ungerne er vilde med dem. Har netop bygget mere ovenpå mig lille rest. Den opskrift er bestemt en “keeper” 🙂 tak igen.… Læs mere »
Super fin blog 🙂
Jeg har netop fået fikset min ovn, så jeg nu kan bage igen (som jeg elsker) uden alt bliver brændt og ikke færdigt (termostat i udu så den bare blev varmere og varmere og varmere).
Jeg har lige rørt dejen sammen til boller i morgen tidlig, og det var jo super nemt og fedt at der ikke er nøjagtige mål, så man kan free style lidt. Jeg glæder mig meget til at prøve dine/mine boller.
Vender tilbage med med en evaluering af mine første forhåbentlig ikke brændte og forhåbentlig rigtig lækre nemme morgenboller 🙂
Til Christina. Jeg havde også et problem med at bollerne ikke hævede. De blev på et tidspunkt så flade, så de lignede mere små pitabrød 🙁 Du skal som Gitte skriver komme nok hvedemel i. Jeg havde desuden en mistanke om, at mit køleskab måske er lidt koldere end Gittes, så jeg lod dejen hæve 1 times tid ved stuetemperatur inden jeg satte den i køleskabet (husk at holde øje med den – tiden løb fra mig, så dejen var hævet ud over skålen) og inden bollerne skulle bages lod jeg dejen stå en 1 times ved stuetemperatur inden der… Læs mere »
Kære Gitte
Wow! Rigtig god blog!!
Mange spørgsmål…men vil nøjes med et enkelt 🙂 jeg bruger tørgær…hvor meget ville du bruge fremfor “frisk” gær?
Mange hilsener
Stine 🙂
Hej Gitte.
Jeg har lige et par spørgmål til det med at lave ny dej oven i en rest gamle dej.
Hvor meget dej skal der være tilbage i skålen, til næste uges dej. Og er det så bare væske, salt, honning og de forskellig mel der skal i eller skal der også lidt gær i ??
Min skål er nemlig ved at være tom. Jeg har ikke tid om morgen, men bager som det sidste om aften inden jeg går i seng. De er bare gode. Tak for dine gode opskrifter og gode historier som følger med.
VH
Ulla
Jeg har prøvet opskriften, men er ved at give fortabt. Bollerne hæver ikke,men har samme størrelse når de kommer ud. Har tilsat ekstra gær uden at det gjorde en forskel. Bollerne skal også have 45 min. -mindst for ikke at være rå. Har du noget forslag til, hvad jeg gør forkert
Tak for en god side i øvrigt
Hej.
TAk for en dejlig side. Har du prøvet at bage brød i stedet for boller? Bliver det godt? Og hvor længe tror du brødet skal bages?
Mvh
Ghita
Har du ikke glemt at skrive, hvor meget væske der skal i? 😀