Crumblekage med æbler. Her får du opskriften på en nem æblecrumble med brun farin, havregryn og gode krydderier, nemlig kardemomme og stødt ingefær.
Æblesæsonen er god og lang. Heldigvis kan vi også købe æbler billigt i butikkerne året rundt, når vi ikke kan plukke æbler i haverne længere.
Jeg elsker at eksperimentere med de æbler vi høster fra vores æbletræer i haven. Frodige æbletræer, så vi er godt dækket ind.
Æbler smager skønt i kager og desserter og jeg har efterhånden lavet æblecrumble og æblekager i mange versioner. Få inspiration til flere opskrifter nederst i dette indlæg.
Denne weekend var jeg – og nedfaldsæblerne – klar igen og jeg fik lavet en lækker æblecrumble, som du skal høre om i dag.
Hvad er en æblecrumble for en kage?
En crumblekage er den nemmeste æblekage du kan lave. Den er bare lavet med en nem smuldredej, der tager 5 minutter at lave, og som bare skal smuldres på.
Kagen kaldes både for smuldrekage, æblecrumble, smuldrekage, crumblekage, æblekage med smuldredej. Kært barn har mange navne.
En crumblekage kan du lave med næsten al slags frugt/alle slags bær.
Jeg har krydret denne æblecrumble med kardemomme og ingefær, men du kan også bruge kanel, der jo er så lækkert at bruge i æblekager.
Til kagen brugte jeg brun farin, der giver en rigtig god og ekstra krydret smag i en æblecrumble.
En crumblekage med æbler er en lækker kage at servere som dessert også med vaniljeis, flødeskum eller creme fraiche til. En lækker dessert kage.
Opskriften er rigtig nem og du får den lige her:
Crumblekage med æbler – få en god nem opskrift på æblecrumble kage med havregryn og brun farin her
Ingredienser
- 1 kg æbler - ca 10 stk skrællede og skåret i både. Kan erstattes med pærer, blommer, rabarber eller anden frugt
- 200 gram blødt smør
- 230 gram hvedemel
- 120 gram havregryn
- 200 gram brun farin måske lidt mere, hvis dine æbler er meget syrlige. Kan erstattes med alm. sukker eller rørsukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 tsk stødt kardemomme kan udelades eller erstattes med kanel
- 1 tsk stødt ingefær kan udelades
- Tilbehør: vaniljeis cremefraiche eller flødeskum
Sådan gør du
- Skær smørret i mindre stykker og smuldr det sammen med havregryn og brun farin
- Bland kardemomme, vaniljesukker og ingefær i hvedemelet og smuldr dejen sammen
- Dejen bliver smuldrende og let klistret. Crumble kaldes derfor også for "smuldredej"
- Vask æblerne og skræl dem evt. hvis skrællen ikke er fin
- Skær æblerne i små tern og fordel dem i et ildfast fad/bradepande/ stort tærtefad. Mit fad målte 30x22 cm
- Drys smuldredejen ovenpå æblerne
- Bag crumblekagen ca. 35-40 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Den er færdig, når den crumbletoppen sprød og gylden og æblerne er gennembagte
- Servér gerne crumblekagen lun med flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis til
Noter
Æbler kan erstattes med anden frugt/bær f.eks. pærer, blommer, rabarber? Kan laves uden krydderier og/eller med kanel
En æblecrumble kan nydes lun med flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis tilKan laves i forvejen og lunes i ovnen dagen efter. Kan holde sig 2-3 dage i køleskab
Sprød æblecrumble med brun farin og havregryn og sprød crumble top – en skøn krydret æblekage
Kagen kaldes også for smuldrekage p.g.a. den nemme smuldredej og den kan laves med næsten al slags frugt/bær.
Prøv også en crumblekage med pærer, jordbær, brombær, blommer, rabarber? Bare spring på.
Er skrællen fin på dine æbler, behøver du ikke skrælle dem. Mine æbler var fine, så jeg skrællede dem ikke, men skar bare evt. stødmærker af.
Der er både god smag, vitaminer og en fin farve gemt i æbleskrællen. Stop madspild og brug skrællen og spar også tid i køkkenet.
Det er lynhurtigt at lave en crumble – se selv!
Sådan laver du crumblekage med æbler, havregryn og brun farin – se billederne her:
Denne crumblekage har lidt “kant” på den gode krydrede måde. Jeg er fan af kardemomme, ingefær og stødt nellike faktisk også. Disse krydderier går så godt i spænd med brun farin, synes jeg.
Æblekagen smager ikke julet, men krydret og lækkert. Krydderierne er så fine til æbler. Tilsæt også gerne kanel, enten sammen med eller som erstatning for ét af krydderierne.
Dagens kage blev en skøn crumblekage, med en fin kombination af de lidt syrlige æbler og den krydrede smuldredej.
Havregryn i dejen giver kagen ekstra sprødhed og ekstra bid. Den sprøde topping klæder også virkelig crumblekagen.
Æblekagen er god som dessertkage også. En nem dessert til hverdag og også fin som dessert til gæster.
Du kan sagtens bruge denne crumbleopskrift, som en grund opskrift, du kan bruge, hver gang du laver crumble.
Erstat evt. brun farin med alm. sukker og få en helt anden smag. Brun farin søder lidt ekstra, så måske du skal bruge mere sukker, hvis du bruger almindeligt sukker.
Krydderierne kan du også udelade. Prøv f.eks. også denne æblecrumble med brun farin og kanel.
Sæsonens første æblekage blev denne lækre æblekage med marcipan, kanel og mandelflager – få opskrift ved at klikke her. Halløj den var også god! Du kan se et billede af kagen her.
Vi har 2 æbletræer i haven og de giver altid rigtigt godt. Det er derfor blevet til en hel del æblekager og æblecrumbler igennem tiden, så du finder mange opskrifter med æbler på nogetiovnen.dk. Klik her for at se listen
Få flere opskrifter på æblecrumble, smuldrekager, crumblekager her
1.
2.
3.
4.
5,
6.
7.
8.
9.
10.
11.