Lammekølle langtidsstegt i stegeso – med cremede flødekartofler

  • Lammekølle langtidsstegt i stegeso - med hvidløg og skysauce

Lammekølle langtidsstegt i stegeso - med hvidløg og skysauceDet er påske og højsæson for påskelam.

I årevis har jeg tænkt, at NU skulle det være. Jeg VILLE prøve at både tilberede og smage på lam igen, for at se om jeg kunne få helet mine gamle lamme-barndomstraumer*.

…og ved du hvad? Det lykkedes! Jeg kan slet ikke få armene ned.

Det smager jo faktisk rigtigt godt, sådan en lammesteg? Servér gerne ægte flødekartofler til og en lækker bønnesalat måske? Halløj en lækker menu. Lammekølle langtidsstegt i stegeso - med hvidløg og skysauceJeg vil da straks skynde mig at dele opskriften med dig, så du også kan nå at få lavet en lammekølle her til påske. Det er SÅ nemt at lave lammekølle, for ovnen laver alt arbejdet. Spring du bare på.

Måske du også har lamme-traumer, du bærer rundt på? Op på hesten igen, kan jeg kun sige. Prøv lykken. Måske du også finder ud af, at du faktisk godt kan lide lammesteg?Lammekølle langtidsstegt i stegeso - med hvidløg og skysauceEr du nysgerrig efter at høre om mine lamme-traumer, så læs mere nedenfor.

Allerførst får du opskriften:

Lammekølle langtidsstegt i stegeso - med hvidløg og skysauce
Lammekølle langtidsstegt i stegeso - med hvidløg og skysauce
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 30 minutter
Ret: Gæster og festlige retter
Kategori: Dagens ret
Portioner: 6 -8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 lammekølle 1,5-2 kg
  • 10 fed hvidløg
  • Salt/hvidløgspeber
  • 5 dl vand
  • Evt. rosmarinkviste
  • Skysauce: Jævning kulør, evt. fløde. Smages til med ekstra krydderi.
  • Tilbehør: Flødekartofler
  • 1½-2 kilo kartofler
  • ½ liter fløde
  • 3 løg i skiver
  • 5-6 fed hvidløg

Sådan gør du

  • Stil din Römertopf i blød i vand. Fyld den nederste del og sænk den anden del ned oveni. Bare brug vasken.
  • Klargør lammekøllen imens.
  • Skyl og krydr lammekøllen godt på begge sider. Er der meget fedt på lammekøllen, kan du evt. afpudse den lidt. Jeg skar ikke hinderne af.
  • Skær lommer i lammekøllen og prop hvidløgsfed heri.
  • Læg lammekøllen i stegesoen og læg evt. rosmarinkviste ovenpå.
  • Hæld 5 dl koldt vand ved og læg låget på stegesoen.
  • Steg lammekøllen i ca. 6 timer v. 100 grader varmluft. Stegesoen skal sættes i en kold ovn.
  • Har du ikke 6 timer, så kan du forkorte stegetiden til ca. 3 timer, hvis du steger v. 150 grader varmluft. Langtidsstegning er dog bedst, synes jeg, kødet bliver ekstra saftigt og mørt.
  • Brug gerne stegetermometer. Rosa lam skal have en kernetemperatur på ca. 65 grader og. 70 grader, hvis det skal være gennemstegt.
  • Da temperaturen var på 65 grader fjernede jeg den øverste halvdel af stegesoen og lod lammekøllen få 10 minutter v. 175 grader varmluft. Vores lammekølle var 75 grader til slut og den var helt mør. Lad stegen hvile 5 minutter før udskæring.
  • Flødekartofler:
  • Skær kartofler og løg i skiver og pres hvidløgsfed over fadet
  • Sæt fadet tildækket i ovnen og lad det få 6 timer v. 100 grader varmluft sammen med lammekøllen. På den måde er begge retter færdige til samme tid.
  • Prik i kartoflerne og lad dem få ekstra tid til slut, hvis de er lidt for "faste". Lad kartoflerne stege uden stanniol de sidste 15-20 minutter evt. med et par smørklatter på toppen
  • Stegsskysauce:
  • Jævn stegeskyen og tilsæt kulør og ekstra krydderier og evt. fløde. Du kan også gemme/nedfryse stegeskyen til senere brug.

Lammekølle langtidsstegt i stegeso - med hvidløg og skysauceJeg har brugt min Römertopf til lammekøllen, men du kan sagtens også bruge en stegeso af glas eller et fad tildækket med stanniol (vil jeg tro, dette har jeg dog ikke forsøgt).

Vi serverede lammekøllen på et fad og skar direkte på bordet. Det så lækkert og festligt ud, at servere sådan en hel dyrekølle. Gør også  gerne det, til din påskemiddag.

Jeg var lidt spændt på, om lammekøllen ville blive sej, når temperaturen kom op på 75 grader, men næh – supermørt kød. Er du mest vild med rosastegt lammekølle, så kan du måske nøjes med 5½ time?Lammekølle langtidsstegt i stegeso - med hvidløg og skysauceHar du ikke tid til langtidsstegning, så forkort gerne tilberedningstiden og hæv temperaturen. Hvis du bruger stegetermometer, går det aldrig helt galt.

Jeg er fan af langtidsstegning, fordi kødet bliver ekstra mørt og lækkert. Det er også smart, at man kan fylde ovn og fade før man f.eks. tager på skovtur, som vi gjorde i dag? Smart også, at du har god tid til at snakke med dine gæster?

Hvor er det altså genialt med sådan en stegeso.Herligt, at komme hjem til et velduftende hus og skønt at maden laver sig selv, imens man kan smække fødderne op og læse krimi måske? Det er også genialt at kød og kartofler bliver færdige på samme tid.

Til lammekølle og flødekartofler skal du bruge meget hvidløg, hvis du spørger mig. Jeg brugte et helt hvidløg og lidt til. Det smager skønt med hvidløg proppet i stege, også culottesteg som her.

Indholdet i de små “hvidløgs-lommer” i stegen smager skønt, og du skal ikke frygte for hvidløgs-dunste. Når de er tilberedt på denne måde, får du ikke stærk hvidløgsånde. Bare rolig.

Lammekølle langtidsstegt i stegeso - med hvidløg og skysauce

Forberedelserne til dagens menu, tager ikke mange minutter. Det er kartoffelskrælningen, der er den største tidsrøver, så hidkald gerne alle de køkkenhjælpere, du kan få fat i.

Den nemme arbejdsproces ser du i billeder her:

Og hvad er det så for noget med de lamme-traumer?

Tjo i min ungdom var jeg med min veninde i Wales, hvor vi boede hos nogle bekendte i 1 uges tid. De var fåreavlere med liv og sjæl og kød og blod. De rareste mennesker. Gæstfrie. Søde. Interesserede.

Som jeg husker det, fik vi lam til morgen- middags- og aftensmad. Lam i alle afskygninger. Alle elskede og værdsatte lam lige undtaget mig, fornemmede jeg, men ingen opdagede det vist.

Jeg prøvede at undgå fadet, når det blev rakt rundt, men jeg slap ikke: “Du tog så lille et stykke i første omgang, du skal da have et stykke til! Værsgo!” Lammekølle langtidsstegt i stegeso - med hvidløg og skysauceUha – grumme scenarier, husker jeg det som. Jeg husker især en lamme-ragout med store kødstykker med seje hinder og en slem uldsmag. Traumatisk! Uundgåeligt. Grumt!

Siden har jeg ikke rørt lammesteg – og først nu – 30 år efter, prøver jeg lamme-lykken igen.

Jeg overlevede og er faktisk slet ikke lammeforskrækket mere. Mon ikke vi går mod nye og lysere lamme-tider i mit køkken? Jeg tror det 🙂

Min mand og min søn frydes allerede over udsigten og maden blev rost til skyerne i dag. De glæder sig til næste gang.

Spring du bare på denne nemme menu. Vi giver den mange stjerner med på vejen herfra 🙂
Lammekølle langtidsstegt i stegeso - med hvidløg og skysauce

4
Skriv en kommentar

2 Kommentar tråde
2 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
3 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Birthe Christensen

Hold da op, for en super opskrift – den er til 17 stjerner – mindst!! Aldrig har vi fået så mør og lækker en lammekølle! Og så er den jo supernem at lave. Den skal jo bare have tiden og det er jo helt vidunderligt at gå og glæde sig imens den skønne duft breder sig i køkkenet.
Nu kan vi næsten ikke vente med at lave den igen?? Det kommer i hvert fald ikke til at vare til næste påske, inden den kommer på bordet igen. RIGTIG GOD PÅSKE???

Ulla

Jeg har arbejdet på et hotel i Norge. Her var det et selskab som have bestilt lam på så mange forskellige måder som vores kok kunne. Jeg kan ikke huske hvor mange forskellige retter der blev lavet. Men vi spist rester i et godt stykke tid derefter. Og alt lugtede af lam. Men det smagte godt.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer