Lynhurtigt solsikkerugbrød og et gratis solsikkekerne-trick

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Idag vendte sommeren tilbage. For en kort bemærkning.

Hvor var det dog dejligt! Så dejligt, at moren her skyndte sig hjem og ud på terrassen. Så dejligt at moren glemte at gå i køkkenet igen for at lave aftensmad. Kunne ikke helt slippe solens stråler, det er jo så sjældent de er på besøg!.

Klokken blev 19 og madtidsplanen skred. AHA. Der var jo hjemmebagt rugbrød fra weekenden! (sønnike surmulede dog, som forventet, ved de rugbrøds-udsigter)

Solsikkerugbrød

Stor var min glæde over at have reddet et simpelt lækkert måltid mad. Også selvom jeg dovnede den på terrassen.

Det tager 10 sekunder at skære en skive, og så er det sundt ovenikøbet. Perfekt!

Det er min erfaring at hjemmelavede rugbrød skal spises hurtigt for ikke at blive tørre. Idag fik jeg gjort indhug på brødet. Nemt og en MEGET afslappende menu for husmoren. Tror vi tager en rugbrøds-mad-slapper lidt oftere. 😉

Her følger lige en lynhurtig opskrift på hjemmelavet rugbrød. Lynhurtig forstået som “køb-en-færdigpose-rugbrødsblanding-og-rør- vand-og- gær i”….”Øh hvorfor skal en madblogger skrive om en færdigblanding” kommer jeg pludselig til at fundere over? Fordi hverdagen er travl for os alle. Jeg står gerne ved mine færdigblandinger, skriver også gerne om den og tager også gerne billeder! Kan du finde inspiration er det fint og kan du ikke “lide lugten i bageriet, er det også fint” 🙂

Altså jeg indrømmer det gerne. Amo og jeg står lige. Jeg KAN ikke bage rugbrød bedre efter egen opskrift. Leder stadig efter en rugbrødsopskrift der består af saftige svampede kerner. Har du en god én hører jeg gerne om det? Amos er nøjagtigt lige så god/dårlig som mine egen. De bliver alt for hurtigt tørre. Øv.

AMO har lavet denne koldthævede blanding : “rugstykker” .

Amo rugstykker færdigrugbrødsblanding

Det er vel egentlig meningen at man kan/skal lave små rugstykker af dejen, når nu blandingen hedder rugstykker. Det gør jeg også indimellem se f.eks. her . Disse små rugstykker er lækre mættende hapsere og hvis du tilsætter tørret frugt, nødder og lidt sødemiddel har du et fantastisk velsmagende, sundt fedtfattigt mellemmåltid.

Idag ville jeg bage et “ordentligt brød”. Jeg havde gang i køkkenmaskinen i weekenden og udnyttede at dejkrog og skål alligevel var i sving.

Følg anvisningen bag på posen. Jeg mener det var 6 dl vand man skulle tilsætte og ½ pk gær. (ups fik det ikke noteret, men det står jo heldigvis på posen ;-). Jeg tilsatte kærnemælk istedet, fordi jeg lige havde det og fordi jeg tænkte, at surmælksproduktet kunne gøre dejen mere “svampet”. Surmælk er kun GODT for bagværk. Altid.

Dejkrogen blev sat på arbejde. Det kan lade sig gøre at røre rugbrødsdej med en dejkrog på elpiskeren men det er MEGET nemmere med en køkkenmaskine, så har du hænderne fri til f.eks. at tilsætte lidt ekstra til dejen imens der arbejdes. Jeg tilsatte lidt solsikkekerner, hørfrø og græskarkerner. Simpelthen fordi jeg elsker disse kerner i et godt rugbrød.

Formen blev penslet i lidt kærnemælk og i bunden dryssede jeg solsikkekerner.

Trick. Solsikkekerner i bunden.

Det er et virkelig godt trick. Prøv også at lægge solsikkekerner under dine boller, når du bager, det er jo det bageren gør, når han laver skagenlapper. Jeg er en efteraber her. Dette var hermed solsikkekerne-tricket!  😉

Dejen kom i formen og blev glattet ud med en dejskraber med vand på. Dejen er meget fast og sej og lidt hård at glatte ud, men med vand lykkes det. Jeg dryssede med solsikkekerner til sidst og satte dejen til hævning i køleskabet natten over. Dæk godt til med film.

Sådan så dejen ud dagen efter.

Brød efter nattens hævning.

Brød klar til ovn

Brødet blev sat ind søndag morgen, da jeg alligevel havde ovnen igang med morgenbollerne. Brødet bagte 70-80 minutter. Den første time på 200 grader, resten af tiden på lavere temperatur. Prøv at bank lidt på brødet, du kan høre når det er ved at have fået nok.

Sådan så det færdigbagte brød ud :

Solsikkerugbrød

Solsikkerugbrød

og prøv lige at se den sprøde bund og mit solsikkekerne-trick

Solsikkekerner i bunden. Lækkert!

Brødet skal køle nogle timer før du kan skære det. Øv. Ja du må vente! Når det er færdigbagt, skal det hurtigt ud af formen og på en rist, så det kan tørre. Hvis du glemmer det, bliver skorpen blød og ikke sprød og det du’r da ikke.

Heldigt der var en let og lækker rugbrødsmenu i aften. Når nu solen ENDELIG skinner. Det er da sjovere at sidde på terassen, og beundre disse 🙂

 

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2
Skriv en kommentar

1 Kommentar tråde
1 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
2 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Sofie

Faldt over din blog i går og er allerede meget begejstret. Lavede fluks en tykmælkskage. Nemt og lækkert – tak for det 🙂 Når du er så vild med at bage, synes jeg det da er ærgerligt at du ikke (før nu? :)) har fundet en opskrift på et godt rugbrød. Dette brød er uden hvedemel, med masser af kerner og frø og så holder det sig frisk længe – håber du kan bruge det. Ville også lige hør dig hvor længe din koldhævede dej kan holde sig på køl? Rugbrød med surdej – 3 store brød af 1,5 L… Læs mere »

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer