Manitoba brød og boller. Uhm her får du opskriften på bløde lækre luftige boller og brød, bagt med Manitoba mel.

Herligt! Vi havde lige en stor pose Manitobamel i sommerhusets spisekammer. Perfekt! Vi var netop løbet tør for brød og havde også planer om at lave flæskestegssandwich til aften. Win win!Manitoba brød og boller af Manitoba mel

Det blev til en stor plade fuld boller og et stort franskbrød. Bollerne var perfekte som burgerboller, bare lige et tip til dig.

Jeg elsker at bage Manitoba brød eller eller bage brød med Tipo 00 mel, for bollerne bliver ekstra bløde og luftige. Det er nok mit yndlings hvedemel, at bage med.

Har du ikke lige dette mel i huset, så kan disse boller og brød  dog sagtens bages med almindeligt hvedemel. Bare fortsæt læsningen. 🙂Manitoba brød og boller af Manitoba mel

Hvad er Manitoba mel?

Man kan bruge både Manitoba og Tipo 00 mel til dette brød og boller. Disse meltyper indeholder ekstra protein / højt gluten indhold, så det har ekstra god bageevne.

Brødet og bollerne, du bager med dette mel, hæver helt vildt og bliver særligt luftigt. Gærdejen bliver elastisk og smidig og eksploderer nærmest. Ej ok måske lidt overdrevet, men det er tæt på. 🙂

Navnet kommer fra regionen Manitoba i Canada, hvor man dyrker denne særlige type af hvede.

Hvad er Tipo 00 mel?

Tipo 00 stammer fra Italien og melet har et højt glutenindhold. Jeg bruger gerne begge meltyper til luftigt bagværk.

Melet kan man bruge i stedet for hvedemel, men almindeligt hvedemel er selvfølgelig også rigtigt fint at bage med også.

Jeg har tilsat en del havregryn til denne dej, så det er ikke kun hvidt brød, du får, med dagens opskrift.

Boller med tipo 00 mel - lækre sandwich brød

Hvor kan kan købe Manitoba mel eller Tipo 00?

Melposen kan f.eks. se sådan ud og melet kan købes i de fleste butikker, også discount. Det forhandles i flere mærker, så posen behøver ikke se præcis sådan ud.

Hvis du også har fået lyst til at prøve at bage med Manitoba mel, så får du en god nem opskrift her.

Manitoba brød og boller af Manitoba mel

En god grundopskrift på lidt grove boller og et groft franskbrød med havregryn. En opskrift du også sagtens kan bruge, når du bager med almindeligt mel.Manitoba brød og boller af Manitoba mel

Manitoba brød og boller af Manitoba mel – få en god nem opskrift her

Manitoba brød og boller af Manitoba mel
Bløde grovboller og frankbrød med Manitoba mel
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 15 minutter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Ret: Manitoba brød og boller af Manitoba mel
Portioner: 40 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • liter lunkent vand (fingervarmt) surmælksprodukt/kærnemælk el. lign kan bruges
  • 50 gram gær
  • 2 tsk sukker eller 1 spsk honning
  • ½ tsk salt
  • 400 gram havregryn ca. jeg brugte finvalsede. Kan erstattes med f.eks. grahamsmel el. fuldkornshvedemel
  • 1,4-1,5 kg Manitoba mel - el. Tipo 00 mel Ca. Tilsæt mel nok til dejen slipper fad og fingre. Kan erstattes med alm. hvedemel
  • Pensling: Mælk el. vand
  • Drys: f.eks.havregryn

Sådan gør du

  • Hæld det lunkne vand i en skål. Rør gæren ud heri. Tilsæt sukker eller honning. Tilsæt havregryn og salt og rør/ælt nu Manitoba mel i, til dejen kan slippe fad og fingre. Ælt dejen godt igennem, enten med håndkraft eller køkkenmaskine
    Boller opskrift på grovboller med kærnemælk
  • Tildæk skålen med et viskestykke og stil nu dejen til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter (evt. i ovnen på 30 grader)
    Boller opskrift på grovboller med kærnemælk
  • Form nu boller. Jeg fik 20 boller pr. bageplade og lavede et franskbrød i franskbrødsform, af resten af dejen. Tildæk med et viskestykke og stil brødene til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter (evt. i ovnen på 30 grader).
  • Pensl forsigigt brød og boller med mælk og drys med f.eks. havregryn
  • Bag bollerne midt i ovnen ca. 15-18 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). Franskbrødet skal bage ca. den dobbelte tid, sæt det nederst i ovnen. Bruger du varmluft, kan du bage begge dele på samme tid.
    Manitoba brød og boller af Manitoba mel
  • Brød og bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde . Lad gerne brød/boller afkøle lidt, før servering.
    Manitoba brød og boller af Manitoba mel

Noter

Manitoba /Tipo 00 kan udskiftes med almindeligt hvedemel.
Du kan bruge mere groft mel, men mindst halvdelen skal dog helst være hvedemel, for at bollerne bliver luftige.
Jeg starter med det grove mel og tilsætter Manitoba mel, til dejen kan slippe fad og fingre 
Boller og franskbrød kan holde sig friske i minimum 2-3 dage men kan også fryses
Dejen kan koldhæves, hvis du bruger mindre gær (5-10 gram)
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Manitoba boller og brød af Manitoba mel bliver ekstra luftige – dem må du prøve

Manitoba brød og boller af Manitoba mel

Sikke nogle lækre boller, vi kunne nyde til vores flæskestegsburgere i sommerhuset. Helt perfekte ferieboller, for de holder sig friske i dagevis. Manitoba brød og boller af Manitoba mel

Der blev også et franskbrød ud af dejen. Jeg fyldte først en pladefuld boller, og lavede et franskbrød af resten af dejen. Både brød og boller var blødt og saftigt i flere dage. Manitoba brød og boller af Manitoba mel

Det er bare så hyggeligt med duften af hjemmebag i huset og vi sætter stor pris på nybagt og hjemmebagt brød, alle mand herhjemme.

Vi er kun 2 hjemme i husstanden nu, så der var rigeligt med boller til naboen og en pose til mine forældre også.

Jeg nyder virkelig at kunne give sådanne små poser hjemmebag. Det vækker altid jubel. Glæden ved at give, er lige så stor. 🙂

Manitoba brød og boller af Manitoba mel

Perfekt at vi lige havde sådan en pose Manitoba mel i sommerhuset.

Skørt! Selvom bloggen er over 10 år gammel nu, så har jeg aldrig fået skrevet en opskrift på Manitoba brød til dig. Og jeg har endda bagt i hundrevis af Manitoba boller og Manitoba franskbrød igennem tiden.

Opskriften fik du så hér. Måske du også skulle på jagt efter en Manitoba mel pose i din butik?

Manitoba brød og boller af Manitoba mel

Du vil virkelig blive overrasket over, hvor luftigt bagværk man kan bage med Manitoba hvede mel

Selvom der er en del havregryn i disse boller, er de meget luftige alligevel. Så smart. Det er faktisk ikke nemt, at bage så luftige grovboller, men med Manitoba mel eller Tipo 00 mel lykkes det altid.

Her på dag 2 er både boller og franskbrød stadig fine.

Skønt med nemt brød både som morgenbrød, sandwichboller til frokost og burgerboller til aften.

Nu er tippet – og opskriften – hermed givet videre til dig.

Dejen kan også koldhæves, hvis det passer bedre ind i dine planer. Her vil du skulle nøjes med mindre gær (5-10 gram).

Rigtig god fornøjelse med både Manitoba brød og boller. Hermed bare lige en stor anbefaling fra mig til dig.

Prøv også disse morgenboller – de er bagt med almindeligt hvedemel. Du kan også prøve disse nemme havreboller.

Hvis du gerne vil bage et æltefrit brød i form, så tjek denne opskrift ud.

Manitoba brød og boller af Manitoba mel

Få flere opskrifter med Manitoba mel og Tipo 00 mel her:

1.

Pizza med Manitoba mel - nem bradepandepizza
3 sprøde pizzaer med skinke og Manitoba mel
Se opskriften her
Lækre sprøde pizzaer med skinke og manitobamel

2.

Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød
Lækkert franskbrød og bløde boller med Manitoba og majsmel
Se opskriften her
Franskbrød med Manitoba & majsmel - majsbrød

3.

Boller med rugmel - opskrift på grovboller
Lækre, bløde grovboller bagt med rugmel, hørfrø og Manitobamel
Se opskriften her
Grove boller med rugmel og hørfrø - nemme, bløde og lækre

4.

Burgere med kylling i grove burgerboller
Kyllingeburgere i grovboller af havregryn og Manitobamel
Se opskriften her

5.

Madbrød nemt bradepandebrød med havregryn
Et skønt og nemt madbrød med Manitobamel og oregano
Se opskriften her

6.

Boller uden hævning - nemme boller på ½ time
Hurtige boller uden hævning - med Manitobamel og hvidløgssmør
Se opskriften her
Boller uden hævning - nemme boller på ½ time

7.

Boller og brød med tipo 00 mel
Lækre sandwich - foccaciaboller med Tipo 00 eller Manitoba mel
Se opskriften her

8.

Pizza på grill - med durummel og tipo 00
Sprøde tynde pizzaer på grill med durum og tipo 00 mel
Se opskriften her


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3200 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.