Møre koteletter i Rømertopf – koteletter i rød flødesauce

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

I min mands familie huserer der en ret. “Koteletter i rød sauce”.

Bringer lige en advarsel : Det er en FANTASTISK lækker men fedtholdig ret!

Retten er i den grad en favoritret herhjemme og kort fortalt inkluderer den disse få og enkle ingredienser:

Møre koteletter i Rømertopf – koteletter i rød flødesauce

Møre koteletter i Rømertopf - koteletter i rød flødesauce
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 20 minutter
Ret: Retter til Römertopf/stegeso
Kategori: Slow food - simremad
Portioner: 8 -12 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 12-14 nakkekoteletter skåret af en hel nakkefilet. Svinekoteletter kan også bruges
  • en håndfuld frisk persille en potte eller 3-4 spsk frysetørret
  • dl. fløde
  • dl mælk
  • 6 løg evt. også forårsløg
  • 1 stor dåse tomatkoncentrat
  • 1 middelstor flaske ketchup gerne ca. 500 ml
  • 2 spsk paprika salt og peber

Sådan gør du

  • Stil din Römertopf i blød i vand. Den skal suge vand i 30 minutter. Fyld den underste del og sænk den anden del ned oveni. Brug køkkenvasken.
  • Skær en hel nakkefilet til koteletter (det er langt det billigste at købe en hel nakkefilet).
  • Kødet krydres rigeligt med salt peber og paprika.
  • Koteletterne steges herefter på en pande (ikke i særligt meget fedtstof. Koteletterneer rigeligt fede i sig selv).
  • Imens koteletterne steges, finthakkes 6 løg, forårsløg (hvis du har) og en potte persille.
  • Løg og persille blandes i en skål med fløde, mælk, ketchup, tomatkoncentrat, salt, peber og paprika.
  • Skyl ketchupflasken med vand og tilsæt også denne ketchup-rest.
  • Når koteletterne er færdigstegte, koges panden af med lidt vand. Stegeskyen blandes i løg/persille/flødeblandingen. Alt skal med og stegekraftskyen er vigtig som smagsgiver.
  • Den flydende blanding hældes i Römertopfen og koteletterne lægges i lag ovenpå. Stegesoen bliver godt fyldt. Dæk med folie, så risikerer du ikke at den gode sauce bobler ud, hvis dit låg ikke slutter helt tæt.
  • Låget kommes på og fadet sættes i en kold ovn. Stegetid 2 timer v. 175 grader varmluft, eller 3 timer v. 150 grader varmluft, 4 timer v. 125 grader varmluft osv.

Vi plejer at lave retten i et ildfast fad, men jeg synes desværre at meget af den gode flødesauce plejer at fordampe undervejs.

“Aha” tænkte jeg….”Römertopf!”….Låg på stegesoen og minimal fordampning!. Genialt! Væden bliver i koteletterne som kan langtidsstege sig saftige og møre.

Det var en succes! Prøv det! En virkelig lækker og let ret.

Sundhedsværdien kan diskuteres, men hvis piskefløde erstattes med Milda 7% eller kaffefløde og mælk er det vist ikke helt så kriminelt endda.Hold øje efter nakkestege på tilbud, for retten bliver meget billigere, hvis du kan finde en billig steg, som du kan skære op til koteletter. 

Imens koteletterne steger og du hakker og snitter, stiller du din Römertopf i blød i vand. Den skal suge vand i 30 minutter, så den har godt med vand i sig, når retten senere skal dampstege. Vandet frigives og retten bliver mør og lækker. Måske har jeg en tendens til at fylde liiiidt for meget i fadet. Hm, hm. Ofte oplever jeg at fyldet bobler ud, så prøv om DU kan mestre begrænsningens kunst? 😉

Jeg har både en stor og en lille Römertopf og til denne ret, er er den store der skal i sving. Har du kun en lille, så skal du måske nøjes med kun at skære en lille steg op?Det er SMART med en Römertopf, for man kan jo tage på skovtur imens eller hygge sig ude i haven? Man kunne jo invitere gæster og få maden lavet, af sig selv, imens man hygger om og med dem?

Römertopf er en genial måde at lave mad på! Maden brænder ikke på men bliver mør og velsmagende. Det KAN ikke gå galt. En succes hver gang. Römertopf-mad er SÅ lækkert!

Kan du mon fornemme det her? Saftige bløde koteletter, lidt sprøde alligevel. Smør-møre. Du kan sagtens tage gebisset ud 😀

Dette er en af vores LIVRETTER!

Hm, hm. Man kan jo så næsten se hvor retten svømmer i fedt. Hvis du synes nakkefilet har lige lovligt meget fedt i sig, så brug gerne almindelige koteletter. I Römertopf bliver de også møre og lækre.

Har du ikke en Römertopf kan et almindeligt ildfast fad også bruges. Husk at tildække hele retten med folie i så fald. Du kan også langtidsstege i en støbejernsgryde med glaslåg. Det fungerer også fint.

Jeg har nu altså forelsket mig i min Römertopf. Fremover bliver familiens “Koteletter i rød sauce-livret” lavet i den. Basta! Vi spiste og spiste. Ja familien spiste næsten 1 kg kød på en dag. Ups. Sådan går det når koteletterne ikke er seje og tørre 🙂

Du kan eksperimentere med at tilsætte andre ingredienser. Jeg forsøgte med forårsløg denne gang. Det gik ganske fint. Måske kan du finde på noget andet at putte i? Jeg tænker at man sagtens vil kunne putte nogle gulerodstern i. Den søde gulerodssmag vil gå godt til fløde/paprika-smagen.?Vi serverede retten med kogte ris og mikrobølgeovns dampede majskolber. Halløj, sikke et lækkert måltid. Anbefalingen er nu hermed givet videre til dig 🙂


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

19
Skriv en kommentar

10 Kommentar tråde
9 Tråd svar
0 Følgere
 
Mest reagerede kommentar
Hotteste kommentar tråd
10 Kommentar forfattere
  Tilmeld mig notifikationer  
Nyeste Ældste Flest stemmer
Underret mig om
Ole m Hedeager

Skift evt paprika ud med karry og brug kokosmælk i stedet for fløde og tilsæt champignoner….mmmmmmeeee

Birthe Ellegaard

Hej Gitte
Efter inspiration fra dig 🙂 er jeg igang med at søge efter en Rømertopf, og jeg er godt klar over at det skal være en 5 liters da jeg har to teenage drenge på matriklen. Men nogen steder står der at den er uden glasur, og de fleste steder står der ikke noget om det. Hvad er bedst?

Mange madglade hilsner

Birthe

Maj

Hej. Er der nogen der har prøvet at lægge risen i bunden af stegeboen, og i så fald med hvilket resultat? Jeg tænker om den drikker meget af skyen, bliver brændt el.?

Else Jakobsen

Tak for dine dejlige opskrifter. Jeg har brugt dem flere gange og altid med held. Jeg har glemt at kommentere dem når jeg har lavet dem. Den sidste var koteletter i rømertopf. Den gjorde virkelig lykke for os og vore gæster. ” En ret for guder”. ???

Tine

Den ret er jeg vokset op med hos min far, dog i en smule anden version ? Her er løg og forårsløg skiftet ud med majs og champignon, ellers er retten den samme ?

Aage Munch

Hej Gitte

73 årig, der kun er startet med, at lave mad for få år siden, siger dig tusind tak for dine opskrifter. Nu er jeg blevet mesterkok blandt gutterne

Mai-Britt

Jamen selvfølgelig car det hos dig jeg fandt opskriften

Maria

Jeg vil bare gerne vide hvor meget ketchup der skal i. 🙂

En lille flaske findes i mange forskellige størrelser…

Michael

Hej Tak for en dejlig blog, som jeg (selvfølgelig) faldt over ved et rent tilfælde, da jeg sad og skulle planlægge fødeindtaget. Jeg er også kæmpefan af Römertopf’et mad, og bruger også “trickket” med at skære en nakkefilet i skiver. Et tip er at prøve at stege dem sammen med noget olie i karry på panden, og smide dem i topf’en sammen med fintsnittet hvidkål (og en masse andre grøntsager). Kål og karry kan SÅ godt lide hinanden. Jeg bruner i øvrigt kun kødet på panden – det er af gode grunde ikke nødvendigt at gennemstege det 🙂 Til nytårsmiddagen… Læs mere »

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse af websitet.  Se vores cookies- og privatlivspolitik. Jeg accepterer