Ribsgelé er en skøn frugtgelé du kan bruge som tilbehør til mange retter og desserter også. Du kan lave den med kun 3 ingredienser.
Ribsgéléen har jeg lavet af en portion hjemmelavet ribssaft – super nemt! Mon ikke også du kan bruge ribssaft du kan købe?
Jeg lavede bare en lille portion, så jeg fik et enkelt glas ribsgelé. Det var en perfekt mængde, som vi kunne nå at få brugt. Du kan selvfølgelig sagtens lave større portion ud fra opskriften nedenfor.
Hvad kan man bruge ribsgelé til?
Ribsgelé smager skønt som tilbehør til “mormormad” som f.eks. forloren hare. Prøv også at tilsætte ribsgelé i vildtsauce til f.eks. nakkesteg stegt som vildt.
Det er jo også en klassiker med lidt ribsgelé på toppen af en gammeldags æblekage med æblekagerasp og flødeskum.
Nederst i dette indlæg får du mere inspiration til hvad du kan bruge ribsgelé til. Du får også opskrifter på andre typer frugtgelé.
Ribsgelé – nem opskrift på frugtgelé af frugtsaft
Ingredienser
Ribsgelé af ribssaft:
- 2 dl ribssaft Du kan bruge en større mængde end jeg
- 125 gram sukker
Sådan laver du ribssaft:
- 250 gram ribs
- 3-4 dl vand med 3 dl bliver saften mere koncentreret
- 75 gram sukker ca. smag til
- 1-2 tsk vaniljesukker udelad vanilje, hvis du skal bruge geléen til det salte køkken
Sådan gør du
Sådan laver du ribssaft:
- Skyl og nip ribsene for den grønne stilk. Lad bare den lille sorte "dut" sidde på, den bliver siet fra efter kogningen. Kog nu ribsene med vandet i ca. 15-20 minutter, til ribsene er bristet. Pres/mas gerne ribsene under kogningen
- Hæld ribssaften igennem en si og "mas" dem godt, så al den gode smag kommer med
- Hæld nu ribssaften tilbage i gryden og tilsæt sukker og evt. vaniljesukker. Kog saften op og smag til om der evt. skal tilsættes ekstra sukker/vaniljesukker.
Sådan laver du ribsgelé:
- Hæld 2 dl færdigkogt ribssaft i en gryde og tilsæt 125 gram ekstra sukker. Kog ribssaften op, til sukkeret smelter
- Lad ribssaften simre ved svag varme til den tykner. Jo mindre mængde du laver, jo kortere tid tager det. Geléen tykner mere efter afkøling. Dryp gerne lidt gelé på en kold tallerken, så kan du fornemme konsistensen når den er kold.
- Skold et glas og hæld straks ribsgeléen i glasset. Sæt låget på og lad glasset afkøle. Er din gelé for tynd efter afkøling, så kan du koge den op igen, evt. med lidt Melatin/geleringsmiddel/kartoffelmel
Noter
Hjemmelavet frugtgelé med ribs – nemt og hurtigt at lave af ribssaft
Det er super nemt at lave ribsgele og endnu nemmere, hvis du har kogt ribssaft i forvejen. Har du ikke dét, så kan du alligevel lave det hurtigt.
Hvis du bruger mindre vand, så bliver din ribssaft og hermed også din ribsgelé mere koncentreret. Min ribsgelé fik den dejligste smag og se da lige en flot farve!
Ribsgelé er rigtigt lækkert at bruge til hjemmelavet rødkål eller prøv også æbler med gele. Et hit til middagen til jul.
Der er pektin i ribs og det betyder at geléen naturligt tykner. Lad bare geléen simre, til en passende konsistens.
Det er lidt forskelligt hvor lang tid der går. Der er vist mest pektin i ribs der ikke er alt for modne?
Hvis du oplever din ribsgelé ikke vil stivne, så kan du koge den ind længere tid.
Du kan også tilsætte tykningsmiddel som f.eks. Melatin/geleringsmiddel eller en smule maizena/kartoffelmel.
Vær dog bare obs. på, at gelé altid tykner mere efter afkøling.
Er din ribsgelé for tynd efter afkøling, så kan du sagtens koge den op igen. Hvis du tykner din gelé med f.eks. Maizena/kartoffelmel, så kan din gelé blive mere uklar, men den smager stadig rigtigt fint.
Spring du bare på og prøv at lave din egen hjemmelavede ribsgelé. Prøv også at lave gelé af anden saft/andre bær.
Tjek f.eks. opskriften på rabarbergelé ud her. Du skulle næsten også prøve at lave rysteribs? Nemt og lækkert tilbehør.
Du kan også lave hjemmelavet sirup lidt på samme måde. Prøv f.eks. denne hyldeblomstsirup, jordbærsirup, syrensirup eller myntesirup.
Ribsgelé kan du bruge til disse retter:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.
